مصرف کم روی موجب کوتاه قدی مردان جوان می‌شود

در میان مواد مغذی مورد نیاز برای رشد قدی، مصرف به اندازه پروتئین‌ها و املاح از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است مثلا مصرف کم روی موجب کوتاه قدی مردان جوان می‌شود.

دکتر صنم غیبی دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران افزود: با توجه به جهش رشد قدی و رشد وزنی در دوران بلوغ ذکر مطالبی چند در این موارد و مشکلات مرتبط با تغذیه آنها در این دوران ضروری به نظر می‌رسد، بیشتر رشد قدی با افزایش طول استخوان‌های بدن صورت می‌گیرد بدین ترتیب که در سنین کودکی در دو انتهای استخوان‌های دراز بدن منطقه‌ای بهنام اپی فیز از جنس غضروف موجود است که با تحریک هورمون رشد و با تکثیر سلولی در اپی فیز قد استخوان‌ها افزایش می‌یابد و در انتهای سنین بلوغ (حداکثر تا اوایل 20 سالگی)، این بخش استخوانی شده و رشد قدی فرد متوقف می‌شود. 

وی با بیان اینکه قد بلند مشخصه بسیار خوبی از رشد است و امروزه بلند شدن قد کودکان کم کم جای خود را به عنوان یک شاخص توسعه باز کرده است گفت: اما بلند قد شدن به عوامل متعددی از تداخل عوامل ژنتیکی و محیطی در طول دوران رشد بستگی دارد. عوامل ژنتیکی را فرد از والدینش دریافت می‌کند و قابل تغییر نیست، عوامل محیطی تاثیرگذار عبارتند از: تغذیه، آب و هوا، اقلیم و بیماری‌ها و ... مثلا شواهد موجود نشان می‌دهد نزدیکی یا دوری به خط استوا در اندازه بدن افراد موثر است. 

غیبی تصریح کرد: اگرچه نمی‌توان عوامل محیطی و ژنتیکی را به راحتی جدا کرد ولی با بررسی ملل مختلف، نژادها و سرزمین‌های گوناگون این نتیجه به دست می‌آید که عوامل محیطی بسیار مهم‌اند. با مقایسه ستون مهره‌ها در سنگواره‌های به دست آمده مشخص شده که انسان کنونی از انسان اولیه بسیار بلند قامت‌تر است؛ در میان مواد مغذی مورد نیاز برای رشد قدی، مصرف به اندازه پروتئین‌ها و املاح از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است مثلا مصرف کم روی موجب کوتاه قدی مردان جوان می‌شود. 

وی ادامه داد: یک نوجوان باید پروتئین مورد نیازش را هر روز و به خصوص در چند مرحله در طول روز دریافت کند. بهتر است پروتئین مصرفی از منابعی پروتئین حیوانی مثل گوشت گوسفند و گاو، مرغ و ماهی، تخم مرغ و شیر باشد. در میان املاحی که برای رشد قدی لازم‌اند کلسیم، فسفر، منیزیم، روی و فلوئور از اهمیت ویژه‌ برخوردار هستند. منابع کلسیم: لبنیات مثل شیر، ماست، پنیر خامه و بستنی است. فسفر و منیزیم و روی در گوشت و دیگر منابع پروتئین و حبوبات فراوان هستند. 

وی با اشاره به اینکه میزان افزایش وزن در دوره بلوغ به موازات افزایش قد است عنوان کرد: از سن 10 تا 17 سالگی دخترها به طور متوسط 15 کیلوگرم و پسرها به طول متوسط حدود 20 کیلوگرم افزایش وزن دارند در دوران بلوغ توده عضلانی افزایش می‌یابد اما در پسرها به علت طولانی بودن دوره جهش رشد افزایش توده عضلانی بیشتر از دختران است. در دختران افزایش توده چربی بیشتر از پسران است. 

انتهای پیام/ 

برچسب ها: قد ، مردان ، استخوان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار