کارشناس بانکی:

سود سپرده‌های لحظه‌ای کارتخوان‌ها بیشتر از هزینه استهلاک این دستگاه‌هاست

قجاوند گفت: با سپرده های لحظه‌ای که از این طریق عاید بانک‌ها میَ‌شود به مراتب بیشتر از هزینه استهلاک دستگاه‌های کارتخوان است.

تاج محمد قجاوند کارشناس بانکی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران در خصوص تصمیم جدید بانک مرکزی برای حذف یارانه دستگاه‌های کارتخوان و پرداخت کارمزد تراکنش این دستگاه‌ها توسط صاحبان آن‌ها، گفت: برای بررسی این موضوع اولین نکته که باید به آن توجه شود زمانی است که این دستگاه‌ها به فروشگاه‌ها وارد شد، زیرا اگر در آن زمان برای هر تراکنش مبلغی کارمزد تعیین می‌کردند مطمئناً  استقبال کنندهّ‌ای برای این دستگاه‌ها نبود.  
 
وی افزود: اما سیستم بانکی با تبلیغات، جایزه، وام و ... مردم و فروشندگان را برای استفاده از این دستگاه‌ها علاقمند کرد تا ازاین دستگاه‌ها در فروشگاه‌ها و مراکز خدماتی و شرکت ها استفاده کنند، اما چه اتفاقی افتاده افرادی که تا به حال این دستگاه ها را به صورت رایگان ارائه می‌کردند حال به فکرایجاد چنین قوانین جدیدی افتاده‌اند زیرا این خدمتی است که سیستم بانکی انجام می‌دهد تا حجم نقدینگی را در جامعه کاهش دهد که اقدام بسیار مثبتی است زیرا به جای حمل حجم زیادی پول نقد از طریق کارت و شبکه الکترونیکی می‌توانیم به راحتی این انتقال را انجام دهیم.   
 
حال اگر بعد از گذشت چند سال بانک مرکزی برای این دستگاه‌ها کارمزد تعیین کند، کلیه اثرات مثبتی که تا به امروز داشته را کم‌رنگ خواهد کرد و عواقب منفی زیادی هم خواهد داشت.   
 
بانک مرکزی در این تصمیم‌گیری یک طرفه عمل کرده است  
 
وی تصریح کرد: متاسفانه بانک مرکزی برای تصمیم گیری در این زمینه کاملاً یک طرفه عمل کرده در نتیجه استفاده کنندگان هم باید بالاجبار از این تصمیم پیروی و کارمزدهای تعیین شده را  نیز پرداخت کند، از نظر من اگر فروشنده‌ای خود را با این تصمیم تطبیق دهد مطمئناً هزینه این کارمزدها را روی کالای فروخته محاسبه خواهد کرد و سرباری برای خریدار خواهد شد.   
 
قجاوند با بیان اینکه اجرای طرح دریافت کارمزد از صاحبان دستگاه‌های کارتخوان همانند تجربه دریافت 8 درصد مالیات ارزش افزوده که در نهایت به خریدار تحمیل می‌شود، این کارمزدها هم به خریدار تحمیل خواهد شد، گفت: تحمیل این هزینه به خریدار از یک سو و ضرر و زیان‌هایی که برای بانک‌ها ایجاد خواهد شد هم از سویی دیگر است. زیرا استفاده از این دستگاه‌ها به مانند یک کانال از فروشگاه به بانک بود که به صورت دقیقه‌ای حجمی از پول را به بانک‌ها سرازیر می‌شد.   
 
 وی ادامه داد: یعنی با هر تراکنش یک سپرده لحظه‌ای به ذخایر بانک‌ها اضافه می‌گردید، این طرح شاید در کوتاه مدت به نفع بانک مرکزی باشد اما در ادامه، هم به ضرر سیستم بانکی است و هم باعث ایجاد تورم است زیرا هنگامی که پول فیزیکی در جامعه و به طبع نیاز به نقدینگی افزایش یابد موجب بالا رفتن سرعت گردش نقدینگی و در نتیجه ایجاد مشکلاتی در سیستم اقتصادی در کشور خواهد شد و مطمئناً تورم زاست.   
 
تجربه این طرح در کشورهای خارجی با ایران متفاوت است  
 
وی در خصوص تفاوت شرایط کشورهای خارجی در اجرای این طرح با ایران گفت: در کشورهای دیگر اگر از کارتخوان‌ها کارمزد دریافت می‌شود، از کارت‌های اعتباری با سود 2 درصدی است نه کارت‌های بانکی در کشور ما  که با سودهای 27 ، 28 درصد است.  
 
وی در خصوص ادعای بانک مرکزی مبنی بر اینکه دلیل دریافت این کارمزدها مستهلک شدن دستگاه‌ها است، گفت: بانک مرکزی می‌تواند این هزینه‌ها را از بانک‌ها بگیرد زیرا میزان سودی که بانک‌ها از طریق این سپرده‌های لحظه‌ای دریافت می‌کردند از هزینه‌های این پایانه بسیار کمتر است.   
 
مقاومت منفی استفاده‌کنندگان از کارتخوان‌ها
 
کارشناس بانکی افزود: از نظر من تعداد زیادی از فروشنده‌ها و افرادی که با این پایانه‌ها درارتباط هستند در مقابل این تصمیم مقاومت منفی می‌کنند و به پول نقد روی خواهند آورد.  
 
قجاوند در پایان تاکید کرد: از نظر من این اقدام کاملا غلط است زیرا دریافت کارمزد از فروشنده در نهایت به ضرر خریداران است و از طرفی به افزایش تورم کمک خواهد کرد و بازگشتی به سیستم سنتی است. 

انتهای پیام/
برچسب ها: بانک ، کارت ، هزینه
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار