توهمی به نام "چشم‌انداز عربستان 2030"

با وجود تبلیغات گستردۀ رسانه‌های سعودی دربارۀ "چشم‌انداز عربستان 2030"، این طرح بلندپروازانه با انتقاد و ابراز تردید کارشناسان درمورد توانایی ریاض برای اجرای آن رو به رو شده است.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از پایگاه خبری شبکۀ "العالم"، بر اساس طرحی که هفتۀ گذشته از سوی "محمد بن سلمان،" جانشین 30 سالۀ ولیعهد سعودی، مطرح شد، عربستان قصد دارد برای قطع وابستگی اش به نفت، با خصوصی سازی بخشی از سهام شرکت نفت دولتی خود، "آرامکو"، و عرضۀ 5 درصد از سهام آن در بازار بورس، بزرگ ترین صندوق سرمایه گذاری دولتی جهان با ارزش 2 تریلیون دلار را تأسیس کند. افزون بر این، طرح چشم انداز سعودی فعال سازی بخش گردشگری، جذب سرمایه های خارجی و تسهیل اعطای اقامت دائم برای حل برخی مشکلات سرمایه گذاران خارجی را در بر خواهد داشت.

با وجود این، پس از اعلام جزئیات این طرح، بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی از احتمال شکست عربستان در اجرای این طرح سخن گفته و در توانایی این کشور برای قطع وابستگی خود به نفت ابراز تردید کرده اند. زیرا بر اساس آمارهای موجود، 77 درصد از درآمدهای رژیم سعودی از فروش نفت تأمین می شود.

در همین راستا، مرکز مطالعاتی "چاتم هاوس" لندن با انتشار گزارشی ضمن تأکید بر اینکه قطع وابستگی به نفت و تکیه بر بخش خصوصی و سرمایه گذاری برای عربستان "مسأله ای دور از دسترس" است، با 4 دلیل اثبات شده است که این طرح بلند پروازانه چیزی بیش از یک توهم نیست.

این 4 دلیل عبارت اند از:
یکم: "چشم انداز عربستان 2030" از سوی دولت عربستان یا دستگاه های اجرایی این کشور تدوین نشده است.

دوم: "منافع شخصی خانوادۀ حاکم در عربستان بر پایۀ انرژی بهره مند از یارانه، نیروی کار ارزان و رانت دولتی استوار است."

سوم: "بیشتر مردم عربستان انتظار دارند که یارانه ها، کمک ها و خدمات دولتی رایگان ادامه یابد؛ زیرا آن را حق قانونی خود از ثروت های ملی می دانند."

چهارم: حاکمان سعودی، در سال های گرانی نفت، طرح هایی را که برای قطع وابستگی به نفت تهیه شده بود، "یا به تعویق انداختند یا به شکل بسیار ناقص اجرا کردند". دلیل این مسأله نیز افزایش هزینه ها و کمک های دولتی، خصوصا در اوج تحولات منطقه بود که در خلال آن، دولت سعودی برای راضی نگاه داشتن مردمی که به خیابان ها آمده بودند، میلیاردها دلار هزینه کردند.

افزون بر مرکز مطالعاتی "چاتم هاوس"، بسیاری از کارشناسان دیگر نیز درباره "چشم انداز عربستان 2030" ابراز تردید کرده اند. از جمله، روزنامۀ "فایننشال تایمز" انگلیس در گزارشی دیدگاه های شماری از تحلیل گران اقتصادی را در مورد ناتوانی عربستان در رهایی از وابستگی به نفت، آورده است.


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
United States of America
احسان
۱۶:۵۵ ۲۰ تير ۱۳۹۶
اگه به چشم اندازشون رسیدن چی!؟ما ایرانیا همه رو دست کم میگیرییم به چشم انداز خودمون هم باید توجه کرد
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
علی
۱۷:۴۰ ۲۷ خرداد ۱۳۹۶
تا 2030 که چه عرض کنم تا 2020 هم حکومت سعودی دوام نمی آورد
این نوکرها اگر بخواهند به استقلال اقتصادی از نفت برسند دیگر توجیه اقتصادی سیاسی برای آمریکا ندارند و حذف می شوند
صدای شکستن پایه های تخت سلطنت عربستان داره تا اینجا میاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۸ ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۵
من اصلا از عربستان خوشم نمیاد ولی اونا برنامه ریزی کردن تا پیشرفت کنن تا الانشم خیلی از شرکت های جهانو خریدن حتی من بعضی جاها خوندم که تا چند سال بعد میتونن بسیاری از شرکت ها مثل اپل مایکروسافت و ... بخرن اونوقت دیگه نفتو کاری ندارن

بهتره ما هم به برنامه ایران 1404 بیشر دقت کنیم فقط 8 سال مونده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۲ ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۵
آل سعود بی خرد ، با پائین نگهداشتن قیمت نفت و افزایش تولید آن ، گور خو د را کنده اند و دیگر راه خلاصی از آن ندارند !!!!!!
آخرین اخبار