در برنامه تیتر امشب بررسی شد؛

پنجره واحد یا سامانه جامع تجارت، کدام گزینه مورد نیاز تجارت خارجی است؟

گمرک معتقد است رصد پنجره واحد بر زنجیره واردات و صادرات کامل است اما مسئولان ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و وزارت صنعت بر این باورند گمرک بر کل فرآیند تجارت کالا نظارت ندارد و بر اساس قانون باید سامانه جامع تجارت در کشور استفاده شود.

به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان؛ خیالی مدیر کل فناوری اطلاعات و ارتباطات گمرک در برنامه تیتر امشب با بیان اینکه درسامانه جامع گمرک و پنجره واحد تجارت فرآیند هایی انجام می گیرد که از سال 92 مکانیزه شده است گفت: با استقرار سامانه جامع گمرک و پنجره واحد تجارت فرامرزی، انجام تشریفات در واردات از 26 روز به 3 روز و در صادرات از 7 روز به 1 روز کاهش یافته است. 

وی ادامه داد: تمام اسناد در گمرک کنترل می شود و ثبت سفارش دلیل بر ورود کالا نیست و تنها گمرک تایید می کند که کالا وارد شده است یا خیر.

خیالی گفت: انجام مکانیزه فرآیندها و کنترل‌های لازم، پرداخت الکترونیک، با راه‌اندازی سامانه جامع گمرک و پنجره واحد تجارت فرامرزی به رشد فزاینده ای رسیده است.

خیالی در مورد مسیر تامین ارز گفت: از زمان ثبت سفارس تا تبدیل به واردات قانونی، گمرک موظف به کنترل اسناد است؛  فرآیند های گمرکی مکانیزه شده است و اسناد در اختیار بانک عامل قرار می گیرد.

وی با اشاره به قوانین موجود در خصوص جلوگیری از قاچاق کالا و برخی فعالیت های گمرک گفت: 18 قانون و مصوبه وجود دارد که یکی از آنها در مورد مبارزه با قاچاق کالاست که در سال 95 ابلاغ شده است و کلیه دستگاه ها موظف هستند که اسناد خود را در اختیار گمرک قرار دهند. 

وی گفت:بر اساس بند ج ماده 38 گمرک، متصدی پنجره واحد تجارت فرامرزی است.

مدیر کل دفتر فناوری و اطلاعات گمرک کشور با تاکید بر اینکه بر اساس واقعیت های موجود تصمیم بگیریم گفت: وظیفه گمرک شفاف سازی است. 

بر اساس این گزارش دهقانی نیا مدیر کل فناوری اطلاعات ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز دیگر مهمان برنامه گفت: حمل کالا در خارج از کشور و تامین ارز توسط بازرگان بخشی از فرآیند واردات  کالاست  که گمرک بر آن نظارتی ندارد و بر اساس قانون بازرگان باید با سامانه جامع تجارت کار کند.

وی افزود: سامانه جامع تجارت و پنجره واحد هردو زیرمجموعه سامانه مبارزه با قاچاق کالا است که البته همین سامانه زیر مجموعه های زیادی را شامل می شود.

این مقام مسئول گفت: بازرگان ابتدا در مبدا تولید، کالای مورد نظر را ثبت می کند، زمانی که صلاحیت احراز می شود قراردادی با تولید کننده می بندد، بعد از ثبت سفارش برای دریافت ارز اقدام می کند، در نهایت بعد تایید درخواست از سوی بانک مجوزهای لازم را برای واردات دریافت می کند.

مدیر کل فناوری اطلاعات ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: قانون به صراحت می گوید در لجستیک و حمل کالا و همچنین تامین ارز ، گمرک هیچ نقشی ندارد، اگرچه گمرک در این زمینه پیشگام بوده اما اینها جزو وظایف سامانه جامع تجارت است و دستگاه های فعال در این زمینه باید از طریق سامانه جامع تجارت با یکدیگر تبادل کالا و اطلاعات داشته باشند.

وی افزود: بعد از تشریفات گمرکی ما همچنان با بازرگان در ارتباط هستیم از مرحله ترخیص و سیکل اداری آن که نیازمند حمل داخلی است تا انبار کالا و حتی معامله و تسویه حساب. صاحب سند در سفارشها، متولی مشخصی دارد و در این موارد در تبادلات مالی این بانکها هستند که در این موضوعات ورود می کنند و عملا گمرک وظیفه ای در این حوزه ندارد.

دهقانی نیا اظهار داشت: بر اساس قانون، گمرک به جای تبادل اطلاعات با همه سازمانها در حوزه بازرگانی بهتر است که این تبادلات را فقط با سامانه تجارت داشته باشد.

وی با تاکید بر اینکه ورود دستگاه ها در کارهای یکدیگر نتیجه ای جز تداخل کاری ندارد افزود: الکترونیکی کردن اسناد بر اساس قانون بر عهده وزارت صنایع است .

دهقانی نیا گفت: همه سامانه ها راه اندازی شده و حتی آموزشهای لازم هم به دستگاه های ذی ربط داده شده و اینکه ادعا می شود این سامانه ها راه اندازی نشده صحت ندارد.

در ادامه برنامه شیری کارشناس امور گمرک گفت: فرایند تجارت یک فرایند طولانی است؛ بازرگان با دستگاههای مختلفی از جمله اتاق بازرگانی،اخذ کارت بازرگانی، قرارداد های تجاری و پیش فاکتور، مجوزهای ورود مجوزهای ثبت سفارش  و تامین ارز و لجستیک بین المللی و بارنامه در ارتباط است. 

وی افزود: بازرگان در تمام این زنجیره باید تبادل اطلاعات با دستگاههای مختلف داشته باشد. بعد از تشریفات گمرکی حمل بین شهری و انبار کالا را داریم که فرایند طولانی است که بازرگان باید با دستگاههای مختلف که حدود سی دستگاه است ارتباط داشته باشد .

این مقام مسئول تصریح کرد: مواد 32 و 33 آیین نامه اجرایی مواد 5 و 6 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مشخص کرده است که تنها درگاه ارتباطی بازرگان سامانه جامع تجارت است. 

شیری افزود: جایگاه سامانه ها در قانون به صورت شفاف مشخص شده است، سامانه جامع گمرک، بیمه، پورتال عرضی، حمل و نقل که سامانه های عملیاتی هستند که فعالیت های داخلی را مدیریت می کنند اما سامانه تجارت تنها درگاه تبادل ارتباطی بازرگان با دستگاههای دخیل در امر تجارت است. گمرک وظیفه خود را عمل کرده است و سامانه را راه اندازی کرده اند.

وی ادامه داد: گمرک تا قبل از این ارتباط مستقیم با دستگاهها داشت اما بعد از راه اندازی سامانه جامع تجارت گمرک موظف است از طریق این سامانه با دستگاههای مجوز دهنده در ارتباط باشد و خودش به تنهایی نمی تواند عمل کند. 

بر اساس این گزارش شکوهی مدیر کل فناوری اطلاعات وزارت صنعت و تجارت در ارتباط تلفنی گفت: وقتی قراردادی بسته می شود هنوز کالا حمل نشده است که گمرک در جریان خبر قرار گیرد اما وقتی کالا حمل شد و در آبهای کشور وارد می شود و در گمرک ثبت می شود امکان فرایند گمرکی داریم.

وی تصریح کرد: تلاش بر این است که بجای اینکه تمام کار در گمرک انجام شود کار را تقسیم کنیم علاوه بر اینکه تمام انبارها در این سامانه رجیستری شود. 

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار