باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می دهد:

بانک مرکزی سپرده‌های مردم را تضمین نمی‌کند؟/لزوم اعلام رتبه‌بندی بانک‌ها احساس می‌شود

در شرایطی که چندی پیش برخی از اخبار و گزارشات منتشر شده در رسانه‌ها از عدم تضمین بانک مرکزی در خصوص سپرده‌های مردم در بانک‌ها حکایت داشت، اعلام رتبه‌بندی بانک‌ها بیش از پیش، ضروری به نظر می‌رسد.

بانک مرکزی سپرده های مردم را تضمین نمی کند؟/لزوم اعلام رتبه بندی بانک ها احساس می شودبه گزارش خبرنگار بورس،بانک و بیمه  گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، تزریق سپرده‌های عمومی به بانک‌ها یکی از راهکارهای مؤثر در حفاظت و صیانت از دارایی‌های نقدی در اذهان و افکار عمومی به شمار می رود.

در این میان، بخش قابل توجهی از مردم با سپرده گذاری، علاوه بر حفاظت از آن، سودی را نیز در قبال مبالغ سپرده گذاری شده دریافت می کنند که به اعتقاد برخی از افراد، بازی دو سر برد محسوب می‌شود، زیرا علاوه بر صیانت از آن، به نوعی از سود حاصلهِ وجوهِ سپرده گذاری شده مُتِنَفِع می شوند.

با همه این اوصاف، ورشکستگی برخی از صندوق‌ها و مؤسسات بانکی خصوصی در طول سالهای گذشته، نگرانی‌هایی را در برخی از اذهان عمومی در خصوص ریسک سپرده گذاری در چنین مراکز و نهادهایی ایجاد کرده است.

اگر تا چندی پیش، ذهنیت قاطبه مردم این بود که در صورت به مخاطره افتادن سپرده‌ها و وجوه دریافت شده از مردم، بانک مرکزی تضمین کننده حفظ، عودت و احیای آن (در صورت بروز نارسایی‌های احتمالی و مواردی همچون ورشکستگی، سوء استفاده یا...) خواهد بود، اما با اعلام خبری مبنی بر عدم تضمین بانک مرکزی در خصوص سپرده‌های عمومی، عمق این نگرانی‌ها بیش از پیش افزایش خواهد یافت.

چندی پیش، احمد حاتمی یزد، از مدیران اسبق بانکی در پاسخ به سؤال خبرنگار یکی از رسانه‌ها در خصوص مسئولیت بانک مرکزی در ایران و جهان در خصوص سپرده های مردم، این‌چنین عنوان داشت که "نه در ایران که در جهان، بانک مرکزی ضامن سپرده‌های مردم نیست و مردم یا سپرده گذاران بانکی باید ارزیابی نسبی از ریسک احتمالی بانک‌ها داشته باشند و با آگاهی نسبت به سپرده گذاری اقدام کنند".

وی می افزاید: وظیفه بانک مرکزی، نظارت بر عملیات بانکی است و نسبت به فعالیت آنها هشدارهای لازم را می دهد تا مدیران بانک‌ها به نحوی تصمیم‌گیری و اقدام کنند که سپرده های مردم قابل بازیافت باشد تا این سپرده ها در حاشیه امینت قرار گیرند و از آنها صیانت شود.

حاتمی یزد نیز در این خصوص می گوید: یکی از مطالبات از بانک مرکزی، نظارت مستمر روزانه، هفتگی و ماهانه بر دخل و خرج بانک ها و هشدار نسبت به ریسک های احتمالی است که اگر بانک مرکزی به این نتیجه برسد که فعالیت بانکی در معرض ریسک جدی قرار دارد بر اساس قانون می تواند مدیران بانک مربوطه را برکنار کند و اداره بانک را به مدیران منصوبِ خود واگذار کند.

نتایج رتبه بندی بانک ها به مردم اعلام شود/بی اعتمادی به نظام بانکی،خسارت آفرین و فاجعه بار است

ناهید روزبهانی، کارشناس اقتصاد در گفت و گو با خبرنگار بورس،بانک و بیمه با اشاره به لزوم اعلام نتایج رتبه بندی بانک‌ها برای افکار عمومی گفت: بدون تردید ارزیابی عمومی بدون دسترسی به داده های مستند و مُتقَن قابل حصول نخواهد بود و زمانی می‌توان نسبت به این امر به شناخت کافی و دقیقی نائل شد که رتبه بندی بانک‌ها به‌صورت شفاف، اعلام و رسانه ای شود.

وی افزود: آن‌چنان که در رسانه ها اعلام شده، بانک مرکزی در دو سال گذشته، اقداماتی را در این خصوص انجام داده که تاکنون نتایج آن اعلام نشده است.

روزبهانی عنوان کرد: اگرچه ممکن است ضوابط و قوانین، بانک مرکزی را موظف به تضمین سپرده ها نکرده باشد اما می‌طلبد ساز و کاری تعریف شود که وضعیت بانک‌ها و ریسک سپرده گذاری در آن به‌صورتی شفاف مشخص شود.

کارشناس اقتصاد گفت: عدم اطمینان مردم نسبت به تضمین سپرده‌ها به تدریج می‌تواند به خارج شدن سپرده های بانکی منتهی شود و در صورت تحقق چنین امر نامیمون و ناخوشایندی، اقتصاد کشور با ضربات و آسیب های جبران ناپذیر و فاجعه باری مواجه خواهد شد.

وی افزود: در این عرصه شاهد یک حلقه مفقوده هستیم و پر کردن این خلأ یا با اصلاح قوانین و یا با اعلام شفاف و روشنِ وضعیت بانک‌ها و تعریف سامانه ای که ریسک سرمایه گذاری یا سپرده گذاری در بانک ها را محرز کند میسر خواهد شد.

بانک مرکزی هشدارهای لازم را به مردم بدهد

مهدی شکوهی، محقق و پژوهشگر حوزه اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار بورس،بانک و بیمه با اشاره به نقش حائز اهمیت بانک‌ها در پویایی و بالندگی اقتصاد کشور گفت: بدون داشتن آمار، اطلاعات و ارقام دقیق و روشن شدن امکان نائل شدن به شناخت و اِشرافی دقیق به وضعیت بانک میسر نمی شود.

وی افزود: شاید برخی از ملاحظات باعث شده تا رتبه بندی بانک‌ها اعلام نشود و یا اینکه بانک مرکزی در این خصوص به جمع بندی کامل و دقیقی نرسیده باشد که البته احتمال دوم بسیار ضعیف است، زیرا بانک مرکزی از امکان نظارت دقیق به دخل و خرج بانک ها برخوردار است و طبیعتاً با پردازش این اعداد و ارقام و  وضعیت حاکم بر بانک ها می توان به شناخت دقیقی در این خصوص دست یافت.

شکوهی عنوان کرد: وضعیت بانک ها، شاخص و نمونه ای از آیینه تمام نمای اقتصاد کشور است و قطعاً بروز چالش و نارسایی در این عرصه حساس و حیاتی نظام اقتصادی کشور را زیر سؤال خواهد برد.

محقق و پژوهشگر عرصه اقتصادی گفت: البته در طول ماه های گذشته، بانک مرکزی هشدارهایی در خصوص بانک‌هایی که با سودهای اغوا کننده بانکی و فراتر از نرخ مصوب و متعارف به پرداخت سود در قبال سپرده های عمومی مبادرت می ورزند، مطرح نموده اما اشاره به چنین کلیاتی کافی نیست و می‌طلبد با اعلام رتبه بندی ، آگاهی عمومی نسبت به وضعیت بانک‌ها و به تبع آن شناخت و انتخابی صحیح برای سپرده گذاری افزایش یابد.

وی در خاتمه یادآور شد: البته نگرانی‌ها در خصوص بانک‌های دولتی به مراتب پایین‌تر از بانک‌ها و مؤسسات مالی خصوصی است اما به هر ترتیب بروز برخی مشکلات و رخدادهای تلخ در خصوص مؤسسات پولی و صندوق هایی که متأسفانه به نام ائمه نیز مزین شده بودند منجر به ایجاد تردیدها و نگرانی هایی در میان برخی از مردم شده که این موضوع در شأن نظام اقتصادی ایران نیست و باید پیش از بروز چنین بحران‌ها و چالش هایی نسبت به اتخاذ تدابیر مؤثر،مقتضی و فوریت‌دار اقدام شود که قطعاً نتیجه آن در ارتقای آرامش و اطمینان بخشی عمومی در ارتباط با سپرده گذاری در بانک‌ها ملموس و مشهود خواهد بود.

انتهای پیام/







اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۳ ۰۹ آبان ۱۳۹۶
دوستاان عزیز من تصمیم دارم پولی که دارم رو از بانک در آورم
Canada
کسری
۱۱:۰۲ ۱۶ مهر ۱۳۹۶
سپرده گذار وقتی میره بانک نمیتونه که تمام روسای بانک و سهامداران اصلی و املاکشونو ببینه بعد تصمیم بگیره که این بانک چی به جیه. اصلا سپرده گذار چه دسترسی به اطلاعات بانک داره؟
United States of America
ناشناس
۰۱:۰۰ ۲۸ تير ۱۳۹۶
متاسفم
Iran (Islamic Republic of)
طالب
۱۱:۱۴ ۱۸ تير ۱۳۹۶
درشأن این ملت نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۵ ۰۲ تير ۱۳۹۶
همین طوری بی حساب وکتاب سود دادند که حتی تولید کننده ها هم بیخیال توسعه کارشون میشن و پولشون رو میذارن بانک وتولید براشون نمی صرفه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۰ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۶
اگر بانک مرکزی نظارت بر بانک ها و موسسات نداره و نمی تونه سپرده های مردم تضمین کنه پس برای چی داره فعالیت می کنه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۰ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۶
ایجاد بانک و موسسه مالی سوپر مارکت نیست که هر که از سر راه رسید یکی باز کنه !
Iran (Islamic Republic of)
پویان
۱۲:۰۸ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۶
اتفاقا یکی از مهم ترین وظایف بانک های مرکزی در دنیا نظارت بر عملکرد بانکها و موسسات مالی است و با توجه به این موضوع میتوان گفت که بانک مرکزی با نظارت صحیح و کارآمد و به دور از توصیه و زد وبند میتواند از رشد بانکها و موسسات مالی که شرایط و استانداردهای لازم برای فعالیت سالم اقتصادی را ندارند ممانعت نموده و در نتیجه سپرده های مردم را از نابودی نجات دهد پس نتیجه میگیریم که بانک مرکزی بطور غیر مستقیم مسئول حفاظت از سپرده مردم نزد بانکها و موسسات مالی است .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۶ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۶
همواره این مردم هستند که تاوان ندانم کاری ها واشتباهات فرد ویا گروه خاصی را می دهند.
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۱۲:۰۳ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۶
الان تعداد موسسات اعتباري از سوپر مارکتها هم بیشتر شده
Kuwait
ناشناس
۱۱:۱۰ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۶
چرا اینقدرمجوز صادر میکنن وبعد هم شونه خالی میکنن.سولات زیادی واسه مردم مطرح شده...
Iran (Islamic Republic of)
آقای مهدی عابدیان زیدی
۱۰:۵۰ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۶
کارمند فاسد را از بانک ها اخراج کنید
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۱۰:۵۰ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۶
باید جلوی خروج پول از کشور گرفته بشه این نشو ن میده بانکداران خصوصی در حال انتقال سرمایه به خارج بودند و هستند
Iran (Islamic Republic of)
منوچهر
۰۹:۱۸ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۶
سلام
بانک مرکزی ناطر بانکداری است

وربر دارایی ارایه کننده راهکار میباشد
متخصصین اقتصادی راهکارها را میشناسند
United Arab Emirates
saeed
۰۸:۲۵ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۶
کجای دنیا موسسات و بانکها بدونه مجوز بانک مرکزیشون افتتاح میشن ؟
تو ایران روزانه حداقل یه موسسه بانکی باز میشه بعد از چند مدت میشنوی که جمع کردن و در رفتن و ماله مردم رو خوردن یه آبم روش
Netherlands
مجید
۰۸:۱۹ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۶
باعث بی اعتمادی مردم میشود و مردم پولهاشون رو میبرن توی اقتصاد ناسالم مثل سکه و دلار و....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۶ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۶
چرا به ما اطلاع رسانی نمیکنید کدام موسسه در حال ورشکستگیست,
آخرین اخبار