باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می دهد؛

برخورد قانون با روزه خواران در ملأ عام چیست؟

با حلول ماه مبارک رمضان عده ای به صورت عمد و یا غیرعمد اقدام به روزه خواری در ملأ عام می کنند که قانون با هنجارشکنان در این ماه برخورد خواهد کرد.

برخورد قانون با روزه خواران در ملأ عام چیست؟به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با حلول ماه مبارک رمضان عده ای به دلایل مختلف مانند بیماری و ناتوانی بدنی از نعمت روزه داری محروم می مانند اما در این بین افرادی هستند که به عمد اقدام به روزه خواری می کنند.

هر ساله با نزدیک شدن به ماه رمضان، نیروی انتظامی و قوه قضاییه بیانیه هایی در رابطه با برخورد با روزه خواران در اماکن عمومی منتشر می‌کنند، امسال هم نیروی انتظامی طی بیانه ای اعلام کرد که تمام رانندگان و سرنشینان وسایل نقلیه اعم از عمومی و شخصی موظف به رعایت حرمت ماه مبارک رمضان هستند و از هر گونه تظاهر به روزه خواری، ایجاد آلودگی صوتی و اعمال منافی شئونات مذهبی اجتناب کنند.

در متن این پیام آمده است:

بار دیگر ماه مبارک رمضان، ماه مهمانی خدا فرا می‌رسد و مردم خداجو و مومن آماده می‌شوند تا ادب حضور در ضیافت پروردگار را سرمایه خوشبختی دنیا و آخرت خود سازند.

انتظار می‌رود برای تقویت مراتب خویشتنداری، تحکیم پیوندهای ایمانی و گسترش ارزش‌های اخلاقی، هنجارهای دینی و به ویژه عفاف و حجاب در محیط‌های عمومی با دقت بیشتری از سوی همگان رعایت شود. بدیهی است، با معدود افرادی که احتمالاً به نحو مشهودی هنجارشکنی کنند، برخورد قانونی لازم صورت خواهد گرفت.

براساس احکام نورانی اسلام، مسافران و بیماران از روزه داری معاف هستند، لیکن لازم است تمام کسانی که دارای عذر شرعی هستند، از خوردن، آشامیدن و استعمال دخانیات در ملأ عام خودداری کنند.

متصدیان هتل‌ها، مهمان‌پذیرها، رستوران‌های بین راهی، پایانه‌ها، فرودگاه‌ها و ایستگاه‌های راه آهن با اخذ مجوز از مراجع ذی‌ربط و ضمن رعایت شئون اسلامی و پوشش فضای خود، می‌توانند به مسافران ارایه خدمات کنند. سایر رستوران‌ها و مراکز پذیرایی از اذان صبح تا هنگام افطار حق پذیرایی از مشتریان را ندارند.

نیروی انتظامی نسبت به ارتقای امنیت معابر، بوستان‌ها و  تسهیل در رفت و آمد وسایل نقلیه، به ویژه در زمان افطار و شب‌های قدر توجه کرده و اقدامات لازم را در این زمینه به عمل خواهد آورد.

در بخش پایانی این پیام آمده است:

شایسته است با عنایت به فضای معنوی و آکنده از خیر و برکت ماه مبارک رمضان، همه مومنان و باورمندان به رحمت واسعه الهی در این ماه عزیز در راستای خیرخواهی، تشویق به عمل صالح و از جمله نیکوترین آنها «عمل به فریضه واجب امر به معروف و نهی از منکر» بیش از پیش گام بردارند، چرا که امر کردن به معروف و بازداشتن از منکر، چنان که خداوند متعال وعده فرموده است، ضامن بقای جامعه و موجب سعادتمندی و رستگاری مومنان خواهد بود.

* آیا روزه خواری در ملاعام جرم است؟ 

روزه خواری به تنهایی در هیچ یک از قواعد قانون مجازات، مورد جرم انگاری قرار نگرفته است. بنابراین هر چند که از منظر شرعی، روزه خواری بدون عذر شرعی حرام است؛ اما چنانچه یک فرد، چه با عذر شرعی و چه بدون عذر شرعی، روزه نگیرد، هیچگونه جرمی را از نظر قانون مجازات انجام نداده است اما تظاهر به روزه خواری در ملأ عام از نظر قانون جرم قلمداد می شود.

ابوالفضل ابوترابی نماینده مردم نجف آباد، تیران و کرون مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با اشاره به اینکه در نظر گرفتن مجازات روزه خواری برای مبارزه با روزه خواران، پاسخگوی تنها 5 درصد از ناهنجاری های این بخش خواهد بود،گفت: برای مبارزه با روزه خواری، اقدامات فرهنگی باید در اولویت حل این مسایل قرار گیرد.

وی با بیان اینکه ،95 درصد اقدامات در بستر مسایل فرهنگی پاسخگو است ،تصریح کرد: در بخش مبارزه با روزه خواری و تاثیرگذاری بیشتر در میان مردم، بهتر است با اقدامات فرهنگی، ناهنجاری ها و دهن کجی به ارزش ها را کاهش دهیم، در غیر این صورت فقط با در نظر گرفتن مجازات، مشکل اصلی حل نمی شود.

ابوترابی ادامه داد: البته در نظر گرفتن مجازات برای افرادی که ممکن است با هدف خاصی در ملأ عام روزه خواری کنند، امری ضروری بوده تا موجب ارتقای امنیت اخلاقی و ایجاد امنیت پایدار در جامعه شود.

وی افزود: در بسیاری از مواقع بنا به نظر قاضی و وضعیت متنبه شدن متهم، مجازات روزه خواری را می توان از شلاق به جزای نقدی تغییر داد.

«ماده 638 قانون مجازات اسلامی می گوید: هرکس علنا در انظار عمومی و معابر تظاهر به عمل حرامی کند، علاوه بر کیفر عمل به حبس از 10 روز تا 2 ماه یا تا 74 ضربه شلاق محکوم می شود و در صورتی که مرتکب عملی شود که نفس آن عمل دارای کیفر نیست اما عفت عمومی را جریحه دار کند فقط به حبس از 10 روز تا 2 ماه یا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

روزه خواری نیز مصداق همین قانون است با روزه خواران در ملأ عام برخورد می شود؛ کسانی که اقدام به روزه خواری در ملأ عام می کنند به 10 روز تا 2 ماه حبس و یا 74 ضربه شلاق محکوم می شوند.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۲ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
هه یک ماه روزه میگیرین که چی بشه مثلااحال روز فقیرارو بدونین ؟؟؟؟
Netherlands
مجازات روزه خواری نزد فقیهان
۲۲:۰۸ ۰۹ خرداد ۱۳۹۸
سلام علیکم والرحمة الله وبرکاته :بسیاری از فقهای محترم شیعه وبسیاری ازفقهای محترم اهل سنت طرفدار
مجازات روزه خواری در ملاعام هستند در قرآن کریم مجازات روزه خواری نیامده است
وخود فقهای اهل سنت هم هیچ روایت متواتر با سند صحیحی نشان نمیدهند که رسول الله وفقهای راشدین
کسی را به جرم روزه خواری مجازات کرده باشند
وروایت متواتر با سند صحیح نزد فقهای اهل تشیع هم ندیدم که حضرت علی ویا رسول الله کسی را به جرم روزه خواری مجازات کرده باشند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۷ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
متاسفانه من رستورانی دیدم که خیلی راحت همه می رفتند برای خوردن نهار.دلم خیلی شکست چون حرمت نگه داشتن و روزه نگرفتن بحثش جداست .کسی دیگه براش مهم نیست که ماه رمضان هست یا نه.راحت آب ،بستنی و خوارکیهای دیگه دست مردمه.مطمئنا افرادی که روزه می گیرن خیلی کم شدن ولی چرا کسی به حرمت این ماه اهمیت نمیده من نمیدونم.
تو اداره ی ما راخت غذا گرم می کنن و از آبسردکن آب می خورن تازه مسخره هم می کنن.
Germany
ناشناس
۱۳:۱۱ ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
روزه خواری گناه است
Germany
ناشناس
۱۳:۱۱ ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
حبس ابد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناسهرکس
۱۶:۴۵ ۰۳ تير ۱۳۹۶
هرکس روزه میگیره برا خودش میگیره وثوابشم خودش میبره مثل نماز چه ربطی به دیگران داره ایکاش این یکماهم مخوردندولی بعدش مال مردم رانمی خوردند لااقل اینها که روزه میگیرند هم سحرهم افطار غذا دارندبخورند.بیچاره فقراتی چه امیدی روزوشب کنند.
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۳:۳۵ ۳۱ خرداد ۱۳۹۶
هرکس روزه میگیره برا خودش میگیره این دلیل نمیشه که با روز خواران این گونه رفتار بشه
-
ناشناس
۱۱:۲۰ ۱۱ خرداد ۱۳۹۶
پس هرکسی نماز نخونه باید شلاق بخوره ؟؟ این کار خودش حرامه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۰ ۰۴ تير ۱۳۹۶
جرم کسی که روزه نمی گیره شلاق نیست، پس چرا یه چنین مقایسه ای می کنید؟!
بحث بحث انسانیته، جامعه است. شما خودت هرجوری دوست داری زندگی کن خودت می دونی و سرنوشتت، اما تو جامعه باید به انسانی ترین شیوه ممکن رفتار کنی چون حق بقیه است، حق همه است.
همه ما بالفطره با ذات انسانیمون جلوی کسی که می دونیم گشنه یا تشنه است نمیشینیم غذا بخوریم.
خودمون را گول نزنبم.....دین چیزی جز انسانیت از ما نمی خواد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۳ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
فعلا شلاق نمی خوری یه کم صبر کن نهایت 80 سال .نسبت به زمانی که بعد باید عذاب رو تحمل کنی خیلی ناچیزه بهش میرسی!
حرمت نگه داشتن تو جمع منظوره یعنی اینقدر سخته کسی بره تو خونه اش غذا بخوره ؟حتما باید تو مترو اینکارو بکنه؟بالاخره هر کاری انعکاسی داره برمی گرده مطمئن باش
Germany
محمد رضا
۱۳:۵۳ ۰۹ خرداد ۱۳۹۶
متاسفانه قانونگذار در سال 75 با تصویب این قانون از منظر حقوقدانان به فکر نمیرسد که قصدی برای عمل روزه خواری باشد عفت چه ارتباطی به روزه دارد آیا در کوچه خلوت با تردد 1 نفر میشود ملاء عام؟ یا معابر دور از ذهن است که به مغازه بگویند معابر. در هر صورت استدلالات گوناگونی وجود دارد که خالی از اشکال نیست ولی قانونگذار حاضر چرا قانونی تصویب نمیکند که مصداق روزه خواری دقیقا جرم انگاری شود . پس یقینا مقنن خود هم راضی به تصویب این ماده قانونی نمیباشد .
Iran (Islamic Republic of)
اکبر
۱۱:۰۴ ۰۷ خرداد ۱۳۹۶
مسافرباشی تو خیابان مثلا فلان شهر که جای خلوت نیست آبی .چیزی بخوری تکلیف چیه .مثلا من مسافر تو گرما وسط خیابانهای تهران عطشدارم .جای خلوت کجا هستبرم آب بخورم .توضیح بدین ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۲۳ ۰۷ خرداد ۱۳۹۶
ببین منظورشون کسی هست که عمداً میخواد جلو مردم روزه خوری کنه این یه نوع تحقیر روزه دار هست برا همین برخورد میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۲۳ ۰۷ خرداد ۱۳۹۶
ببین منظورشون کسی هست که عمداً میخواد جلو مردم روزه خوری کنه این یه نوع تحقیر روزه دار هست برا همین برخورد میشه
United States of America
ناشناس
۱۶:۰۱ ۰۶ خرداد ۱۳۹۶
74 ضربه شلاق
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۵:۴۴ ۰۶ خرداد ۱۳۹۶
روژه گرفتن و عبادت کردن یک امر شخصیه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۹ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
مثلا روزه نگرفتن جرم نیست ولی تظاهر به هرکدام از آنها جرم است و‌مجازات دارد زیرا جنبه عمومی پیدا می کند. هیچ کس آزاد نیست ، احکام خدا را در ملاء عام زیر پا بگذارد.و مسلمانان مآمور هستند به جلوگیری از ان، از امر به معروف و‌نهی از منکر با زبان گرفته تا اجرای حد شرعی.

این قانون خداست که مسلمانان باید ان را در جامعه خود قانون کنند و‌چه چیزی بهتر از اجرای قانون خدا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۱ ۰۶ خرداد ۱۳۹۶
سلام بارها درسالهای گذشته دیده شده در ملع عام دخانیات مصرف شده حتی روزه خوری کرده اند اما هیچ برخوردی هم صورت نميگيرد ونیروی انتظامی فقط بیانیه صادر میکند و اجرایی صورت نمی گیرد. باعث تاسف است به خصوص در بعضی جاها انسان بوی ماه رمضان را احساس نمی کند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۵ ۰۶ خرداد ۱۳۹۶
ایکاش با رباخواری و مالِ مردم خواری هم با جدیت برخورد میشد...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۵ ۰۶ خرداد ۱۳۹۶
ایکاش با رباخواری و مالِ مردم خواری هم با جدیت برخورد میشد...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۵ ۰۶ خرداد ۱۳۹۶
مگه برخورد نمیشه؟
آخرین اخبار