گاردین: واکنش تهران به تحريمها، دندان شکن خواهد بود

روزنامه گاردین انگلیس در مقاله ای به قلم "تام راگن" اظهار داشت، پافشاری سرسختانه ایران در موضوع هسته ای خود در کنار توافق اتحادیه اروپا بر سر تحریم اقتصادی این کشور می تواند تبعات سنگین و خسارت باری برای اقتصاد بحران زده غرب به دنبال داشته باشد.

به گزارش سرویس بین الملل باشگاه خبرنگاران، اين روزنامه نوشت: طی نشست اخیر اعضای اتحادیه اروپا، دور جدید تحریم های ضد ایرانی که اوایل این ماه توسط ایالات متحده تعیین شده، تصویب گردید.

محدودیت در معاملات صادرات نفت با کشورهای اروپایی و نیز قطع رابطه تجاری با بانک مرکزی ایران، مفاد این دور از تحریم های غرب علیه ایران می باشند. در حالیکه طی سالهای گذشته ایران به مبارزه و تلاش برای تحقق اهداف هسته ای خود عادت کرده است، اما اقدام تحریمی جدید غرب برای مبارزه با این حق مسلم کشور، بعید است که با پذیرش ساده و معمول تهران همراه باشد.

نظام می‌تواند انتخاب های متعدد خود برای نشان دادن عکس العمل به آمريکا و اروپا را بررسی و عملی نماید. مذاکرات پیشین مقامات ایرانی با رهبران غربی همواره با تاکید فراوان طرف ایرانی بر حق طبیعی و مسلم خود برای دستیابی و پیشرفت در زمینه فن آوری صلح آمیز هسته ای انجام گرفت که غالبا با عدم توافق بر سر همین موضوع ناتمام رها شده است.

تهران معتقد است توسعه علمی و هسته ای یکی از اهداف اصلی حکومت مذهبی این کشور محسوب شده و تلاش برای تحقق آن را نمی توان جدا از سایر امور سیاسی و اقتصادی دانست.

بسیاری از کارشناسان مسائل استراتژیک معتقدند فن آوری هسته ای در حقیقت عامل بازدارنده قدرتمندی برای ایران در برابر تهدید دشمنان خارجی آن به شمار می رود. همچنین توانایی در زمینه این گونه علوم مفید و مدرن در سرعت تکامل و پیشترفت همه جانبه هر کشوری بسیار موثر است و ایران نیز همچون دیگر کشورها با مقاومت در برابر کارشکنی های دشمنانش سعی می کند روند ترقی ملی خود را تسریع بخشد. بعلاوه مردم این کشور نیز بارها موافقت و تایید خود را برای ادامه پروژه هسته ای حتی در  شریط تحریم های اقتصادی به نظام اعلام کردند.

گرچه در ظاهر این آمریکا و کشورهای اروپایی هستند كه بخشی از اقتصاد ایران را تحریم کردند اما خود این کشورها نمی توانند متحمل خساراتی باشند که از جمله تبعات تحریم هاست. بحران مالی شدیدی که بیش از یک سال گریبانگیر غرب شده با این اقدام بیش از پیش تشدید شده و فشار اصلی خود را نیز بر اقشار متوسط و فقیر جامعه وارد می کند. از همین دیدگاه ، پیش بینی اقدامات مدافعانه ایران برای انتقال تاثیر تحریم ها بر کشورهای عامل آن امری بدیهی است؛ چرا که از گزینه های متعدد خود نیز کامل آگاه می باشد. تنگه هرمز، شاهراه حیاتی غرب تجارت به خصوص انتقال نفت بوده که تحت تسلط نیروهای ایرانی می باشد. حضور ایران در این تنگه  و احتمال بسته شدن آن تنها طی چند هفته اخیر موجب افزایش شدید قیمت جهانی نفت و وحشت در بازارهای غربی شده است.

گزینه بعدی ایران، استفاده از قدرت های بالای اطلاعاتی خود در داخل خاک کشور های مختلف است. در حالیکه دولتهای اروپایی در شوک ناشی از افزایش غیر منتظره قیمت نفت هستند هر گونه فعالیت امنیتی و اطلاعاتی در این کشور ها می تواند تاثیر دو چندان داشته باشد.

همچنین همکاری همه جانبه تهران با هم پیمانان قدرتمند خود در منطقه مانند سوریه، چین ‌و به خصوص حزب الله لبنان و افزایش این روابط دوستانه می تواند علاوه بر تحکیم موضع ایران، بعنوان بازدارنده ای موثر علیه تشدید فشارهای غرب عمل نماید.

چهارم اینکه قدرت نمایی نظامی در منطقه خلیج فارس با حضور کشتی های آمریکایی موجب افزایش تنش در منطقه شده و می تواند موجب پیدایش تزلزلی بالقوه در حامیان تحریم های علیه ایران در میان کشورهای مختلف گردد.

افزایش بهای جهانی نفت نتیجه ابتدایی این حضور نظامی در تنگه هرمز بوده که بر اقتصاد کلان بسیاری از کشورهای جهان از جمله ژاپن، هند، چین، کره جنوبی، روسیه و کشورهای عربی تاثیر گذار بوده است.

روزنامه گاردين در انتهای گزارش خود تاکید کرده است صرف نظر از این که ایران کدامیک از این گزینه ها را به عنوان واکنش به تحریم های اتحادیه اروپا انتخاب و اجرا می کند، باید توجه داشت که هر کدام از آنها به نوعی موجب تشدید بحران اقتصادی غرب می گردد. گرچه چندین ماه تا آغاز اجرای رسمی تحریم ها باقی است کارشناسان سیاسی این تسلیم هیات ایرانی در جلسه مذاکره 5+1 نمی شود بلکه اراده تهران برای پافشاری و اثبات قابلیت های خود را بیشتر می کند./ا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار