شهرکرد/

وضعيت تحمل چرا و رشد مجدد چهارگونه علوفه در دانشگاه شهركرد

پژوهشگران دانشگاه شهركرد وضعيت تحمل چرا و رشد مجدد چهارگونه علوفه با ارزش مراتع ييلاقي ايران را بررسي كردند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران :با توجه به اينكه چرای دام به عنوان یک عامل خارجی باعث به وجود آمدن تغییراتی در گیاهان می­­شود که ممکن است برای بقاء آنها مفید یا مضر باشد و وجود رابطه­­­ی پيچيده بین گیاه و دام و لزوم مدیریت رابطه­ی بین این دو و پايه ريزي اين رابطه بر اساس آگاهی علمی و اندیشه­ی برخاسته از تجربیات عملی و ضرورت مطالعه ي تاثیر چرای دام در شدت­های مختلف بر میزان مقاومت و رشد مجدد، تغییر ذخایر هیدروکربن و کیفیت علوفه گیاهان مرتعی، برای مدیریت بهتر و داشتن سود اقتصادی بیشتر در کنار حفظ و توسعه­ی مراتع اثر چرای دام برگونه­های cyclophyllon, Astragalus effusesAstragalus، Hedysarum criniferum وBromus tomentellus که از گونه­های علوفه­ای چند ساله و بسیار با ارزش مراتع ییلاقی ایران است و به لحاظ تولید علوفه و حفاظت خاک جزء گونه ­های کلیدی این مراتع محسوب می­شوند، نرگس منافيان دانشجوي كارشناسي ارشد رشته مرتعداري دانشكده منابع طبيعي و علوم زمين دانشگاه شهركرد اين مقوله را بررسي كرد.

براساس اين بررسي ها گونه­های H.cirinifrum و A.effuses در مدت تیماردهی نشان دادند که در شدت برداشت متوسط می­توانند تولید مناسبی داشته باشد اما گلدهی و بذردهی این دو گونه، تنها در برداشت سبک، بهترین نتیجه را به دست می­آورد. ذخایر کربوهیدرات گونه­ی A.effuses با افزایش شدت قطع رو به تهی شدن نهاد اما در گونه­ی H.cirinifrum این ذخایر در شدت­های مختلف قطع درصد رضایت بخشی را به دست آورد و در نتیجه نشان داد که این گونه می­تواند از تحمل چرایی و رشد مجدد مناسبی برخوردار باشد اما در گیاه A.cyclophyllon اعمال تیمارهای مختلف قطع بر خصوصیات رویشی و زایشی این گونه نتایجی عکس دو گونه­ی قبل نشان داد. برای این گونه برداشت سبک بیشترین میزان تولید را نشان داد، اما گلدهی و بذردهی آن در برداشت متوسط نیز نتیجه­ی مناسبی را ارائه داد. درصد کربوهیدراتهای غیر ساختاری در این گونه در هر سه تیمار قطع نتیجه­ی بسیار مناسبی را نشان داد. بنابراین گیاه Astragalus cyclophyllonنیز می­تواند در شدت­های برداشت متوسط و حتی سنگین تحمل چرایی خوبی را نشان داده و از رشدد مجدد مناسبی برخوردار باشد، البته بهره برداری مطلوب از تمامی این گونه­ها مشروط بر رعایت مدیریت چرایی مناسب خواهد بود.

با توجه به نتایج مورد بررسی در این زمینه معلوم شد که کیفیت علوفه گونه­های مورد بررسی در ابتدای فصل رشد نسبت به پایه­های کنترل کمتر بود و با پیشرفت مراحل رشد و رسیدن به انتهای فصل رشد کیفیت علوفه در پایه­های تحت تاثیر تیمارهای قطع نسبت به پایه­های کنترل افزایش پیدا کرده است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.