پرورش ماهیان زینتی سود آور و اشتغالزا/ سود تولید در جیب دلالان!

موجودی که روزگاری تنها نوع قرمز آن و فقط یکبار در سال بر سر سفره‌های عید جا خوش کرده بود امروزه به صنعتی اشتغالزا و سود آور تبدیل شده است.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل؛ موجودی که روزگاری تنها نوع قرمز آن و فقط یکبار در سال بر سر سفره‌های عید جا خوش کرده بود و دل کودکان و گاهی بزرگسالان را می‌برد امروزه با پرورش و تکثیر گونه‌های متعدد آن توسط علاقمندان و فعالان حوزه پرورش ماهیان زینتی به صنعتی اشتغالزا و سود آور برای جوانان و علاقمندان استان اردبیل تبدیل شده است.

استان اردبیل به لحاظ شرایط آب و هوایی، وضعیت توپوگرافی و وجود منابع آبی از استان‌های مستعد پرورش آبزیان در کشور به شمار می‌رود، به طوری که سالانه ده هزار تن انواع ماهیان سرد و گرم آبی در این استان تولید می‌شود.

در این میان پرورش و تکثیر ماهیان زینتی به عنوان شاخه‌ای از آبزی پروری، همسو با گسترش فرهنگ آپارتمان نشینی و افزایش تقاضا و علاقمندی به نگهداری این موجودات زیبا و رنگارنگ، گسترش یافته و توانسته است فرصت شغلی مناسبی را در اختیار علاقمندان و متقاضیان به پرورش و تکثیر این موجودات قرار دهد.

وجود ظرفیت‌ها و قابلیت‌های استان اردبیل در زمینه آبزی پروری به خصوص در حوزه پرورش ماهیان زینتی که به عنوان صنعتی نوپا در این استان شناخته می‌شود زمینه شغلی خوب و مناسبی برای متقاضیان و علاقمندان به این صنعت فراهم ساخته است.

پرورش ۲۰ گونه ماهی زینتی در استان اردبیل

میر آرمان واعظی مدیر کل شیلات و آبزیان استان اردبیل در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل با اشاره به ظرفیت‌ها و توانمندی‌های استان در زمینه آبزی پروری گفت: استان اردبیل به لحاظ داشتن منابع آبی و برخورداری از آب و هوای معتدل کوهستانی از استان‌های مطرح در زمینه آبزی پروری بوده و ماهی قزل آلای تولید شده در این استان از کیفیت و بازار پسندی بسیار خوبی برخوردار است.

واعظی با بیان اینکه این استان در زمینه آبزی پروری رتبه ۱۴ را در بین استان‌های غیر ساحلی دارد اظهار داشت: سالانه حدود ده هزار تن انواع آبزیان در استان تولید و روانه بازار مصرف می‌شود.

وی وضعیت صنعت پرورش ماهیان زینتی در استان را مطلوب عنوان کرد و بیان داشت: اگرچه در سالیان گذشته میل و اقبال به تکثیر و پرورش و  نگهداری ماهیان زینتی در استان کم بود و مراکز فعال معدودی در این زمینه در استان وجود داشت،  اما با گسترش زندگی آپارتمانی، تقاضا و علاقمندی به نگهداری این موجودات در منازل و آپارتمان‌ها نیز افزایش یافت، که این امر زمینه رونق گرفتن تولید و تکثیر ماهیان زینتی در استان را فراهم ساخت.

مدیر کل شیلات و آبزیان استان اردبیل افزود: هم اکنون ۲۰ گونه انواع ماهیان زینتی سردابی و گرمابی در استان تولید و تکثیر می‌شود که از این تعداد ۱۶ گونه تخم گذار و ۴ گونه زنده زا بوده و عمدتا ماهیان زینتی آب شیرین هستند.

پرورش ماهیان زینتی سود آور و اشتغالزا/سود تولید در جیب دلالان!

واعظی افزود: گوپی، مولی، پلاتی، سوارتل یا دم شمشیری، افرا، گلد فیش، گونه‌های مختلف از ماهی سیسیلاید از جمله ماهیان زینتی هستند که با توجه به علاقمندی متقاضیان در مراکز پرورش تولید و تکثیر می‌گردد.

وی به ظرفیت بالای استان در حوزه پرورش ماهیان زینتی اشاره کرد و گفت: پرورش و تکثیر ماهیان زینتی به عنوان یک فعالیت تخصصی مطرح می‌باشد که اداره کل شیلات استان به منظور ارائه این خدمات و آموزش‌های تخصصی به متقاضیان و علاقمندان این حوزه، دوره‌های رایگان متعددی را برگزار و از افراد متقاضی راه اندازی مراکز پرورش ماهیان زینتی حمایت‌های همه جانبه را انجام می‌دهد.

پرورش بیش از یک میلیون قطعه ماهی زینتی در سال ۹۷

مدیر کل شیلات و آبزیان استان اردبیل از تولید و تکثیر بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار قطعه ماهیان زینتی در سال ۹۷ در استان خبر داد و تصریح کرد: پیش بینی می‌شود امسال با افزایش تعداد مراکز و کارگاه‌های پرورش ماهیان زینتی در استان تولید این بخش در سالجاری به یک و نیم میلیون قطعه ماهی زینتی افزایش یابد.

واعظی تصریح کرد: ماهیان تولید شده در استان علاوه بر تامین نیاز بازار داخل استان به منظور صادرات به استان تهران ارسال می‌شود.

وی از صنعت پرورش ماهیان زینتی به عنوان افق توسعه روشن یاد کرد و اظهار داشت:استان اردبیل از ظرفیت‌های بالقوه فراوانی در حوزه پرورش آبزیان به خصوص ماهیان زینتی برخوردار است که در صورت بالفعل شدن این فرصت‌ها ضمن افزایش تولید و در نتیجه صادرات تولیدات آبزیان استان به ویژه ماهیان زینتی می‌توان گام بزرگی در راستای توسعه اقتصادی و کاهش نرخ بیکاری استان برداشت.

وی ابراز امیدواری کرد، در سالیان آتی با افزایش تولید آبزیان این استان در زمینه‌های مختلف آبزی پروری از جمله پرورش ماهیان زینتی به یکی از قطب‌های کشور تبدیل شود.

پرورش ماهیان زینتی سود آور و اشتغالزا/سود تولید در جیب دلالان!

تأثیر معکوس تحریم بر رونق تولید ماهیان زینتی

مدیر کل شیلات و آبزیان استان اردبیل با اذعان به این مهم که تحریم‌ها و نیز افزایش قیمت دلار موجب رونق تولید و تکثیر ماهیان زینتی در کشور و به طبع در استان گردیده است بیان داشت: کاهش واردات به واسطه تحریم‌ها و افزایش ارزش دلار اگرچه مشکلاتی برای بخش‌های دیگر تولید به وجود آورده است، اما تولید و تکثیر ماهیان زینتی در داخل کشور را افزایش داده است.

واعظی گفت: با توجه به شرایط اقتصادی موجود در کشور و نوسانات نرخ ارز و نیز کاهش واردات ماهیان زینتی به کشور، شرایط به وجود آمده در کشور فرصتی مناسب جهت اشتغال جوانان و صادرات و ارزآوری به کشور در این عرصه را فراهم ساخته است.

وی افزود: توسعه و رونق صنعت پرورش آبزیان در استان مستلزم همکاری و حمایت تمامی دستگاه‌ها و ارگان‌های دخیل در این موضوع با سرمایه‎گذاران در این حوزه است.

مدیر کل شیلات استان متذکر شد: به منظور رونق گردشگری و نیز افزایش ماندگاری مسافران در شهر توریستی سرعین طرح ایجاد تونل آکواریومی مطرح و سرمایه گذار نیز اعلام آمادگی کرده بود که به دلیل عدم تامین زمین مناسب و قیمت بسیار بالای مکان تعیین شده عملا این چنین طرح‌های اشتغالزا و درآمدزایی به سرانجام نمی‌رسند.

پرورش ماهیان زینتی سود آور و اشتغالزا/سود تولید در جیب دلالان!

پرورش ماهیان زینتی سود آور و اشتغالزا

معاون تولید آبزیان اداره کل شیلات استان اردبیل نیز در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل اشتغال پایدار و سود آوری بالا در بازه‌ی زمانی کوتاه را از مزیت‌های پرورش ماهیان زینتی نسبت به دیگر حوزه‌های آبزی پروری عنوان کرد و گفت: پرورش ماهیان زینتی یکی از صنایع رو به گسترش در کشور بوده و از گردش مالی بالایی برخوردار است.

سیف اله تیزرو تصریح کرد: پرورش ماهیان زینتی از جمله طرح‌های اشتغالزایی است که نیاز به سرمایه آنچنانی نداشته و با هزینه اندک و در مکان محدود میتوان فرصت شغلی و منبع درآمدی پایدار ایجاد کرد.

وی با اشاره به اشتغالزایی حوزه پرورش ماهیان زینتی اظهار داشت: در یک کارگاه ۷۰ متر مربعی می‌توان بیش از ۱۰۰ هزار قطعه ماهیان زینتی تولید و پرورش داد که برای ۲ نفر زمینه اشتغال مستقیم ایجاد خواهد شد.

معاون تولید آبزیان اداره کل شیلات استان افزود: با توجه به بازگشت سرمایه در کوتاه مدت و نیاز به فضای محدود افراد علاقمند می‌توانند با تعداد محدود شروع به کار نموده و بعد از کسب مهارت‌های لازم فعالیت خود را گسترش داده و علاوه بر خود برای چندین فرد دیگر زمینه شغلی ایجاد نمایند.

تیز رو از فعال بودن ۳۱ مرکز پرورش تولید و تکثیر ماهیان زینتی در استان خبر داد و بیان داشت: اکثر این مراکز به صورت کارگاه‌های کوچک و در قالب مشاغل خانگی هستند که پیش بینی می‌شود ده مرکز نیز در سالجاری به ظرفیت مراکز تولید ماهیان زینتی استان افزوده شود.

وی اظهار داشت: در حال حاضر ۵۲ نفر علاقمند به پرورش انواع ماهیان زینتی در سطح استان در این حوزه فعال هستند که اقدام به تولید ۲۰ گونه از ماهیان زینتی نموده اند.

کارشناس شیلات استان گفت: به منظور ارایه مهارت‌های لازم برای تولید و تکثیر ماهیان زینتی در استان در سال ۹۷، هزار و ۵۰۰ نفر روز دوره آموزشی برگزار گردید و از افراد آموزش دیده در این دوره‌ها در صورت علاقمندی به راه اندازی کارگاه پرورش ماهیان زینتی حمایت‌های لازم صورت می‌گیرد.

تیز رو ادامه داد: با توجه به گسترش مراکز پرورش ماهیان زینتی و افزایش تقاضای روز افزون به این ماهیان، مراکز فروش و عرضه این آبزیان در سطح شهر اردبیل نیز افزایش یافته و در حال حاضر در حدود ۴۰مغازه و مرکز عرضه ماهیان زینتی و آکواریومی در سطح شهر فعال بوده و روز به روز نیز بر تعداد آن‌ها افزوده می‌شود.

وی با بیان اینکه این صنعت رفته رفته جایگاه و بازار خود را در کشور و در داخل استان پیدا کرده و میل و استقبال مردم نسبت به نگهداری این موجودات افزایش یافته است که این امر زمینه و شرایط فعالیت علاقمندان به ماهیان زینتی را مساعد‌تر کرده است و می‌توان به عنوان یک شغل پایدار به آن توجه ویژه داشت.

پرورش ماهیان زینتی سود آور و اشتغالزا/سود تولید در جیب دلالان!

تولید ۱۵ هزار قطعه ماهی زینتی در کارگاه کوچک خانگی

امروزه بیکاری جوانان به معضلی بزرگ برای خانواده‌ها تبدیل شده و بسیاری از این جوانان با وجود داشتن تحصیلات دانشگاهی به امید به دست آوردن شغلی متناسب با رشته تحصیلی و اکثرا پشت میز نشینی روز‌ها را با بیکاری سپر می‌کنند.

در حالی که در بسیاری از حوزه‌ها برای راه اندازی یک کارگاه و واحد تولیدی به سرمایه چند میلیونی و یا حتی چند میلیاردی نیاز است، اما صنعت پرورش ماهیان زینتی یکی از حوزه‌هایی است که در آن می‌توان با سرمایه اندک و در مکان محدود حتی در منازل و به صورت مشاغل خانگی دست به تولید زده و برای چند جوان جویای شغل زمینه اشتغال فراهم ساخت.

یکی از جوانان کارآفرین استان در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل با بیان اینکه فعالیت خود را تنها با دو قطعه ماهی شروع کرده است گفت: به دلیل علاقمندی به ماهیان زینتی و اینکه شغلی برای خود داشته باشم کار خود را با دو قطعه ماهی و در زیر زمین منزل شروع کردم و اکنون بعد از گذشت دو سال آن قطعه را به ۱۵ تا ۱۸هزار قطعه رسانده ام.

شاه حسینی که برای ۶نفر به طور مستقیم و حدود ۲۰ نفر به صورت غیر مستقیم زمینه اشتغال ایجاد کرده است می‌گوید: در چند سال اخیر علاقه مندی و میل به خرید و نگهداری ماهیان تزیینی و آکواریومی در منازل به شدت افزایش یافته و این عرصه به یک فعالیت اقتصادی با سودآوری عالی تبدیل شود.

وی افزود: گذشته از این امر، تحریم‌ها و بالا رفتن قیمت ارز دست وارد کنندگان را از این بازار قطع کرده و موجب رونق تولید تولیدکنندگان داخلی شده است.

این پرورش دهنده ماهیان زینتی می‌گوید: فعالیت در این حرفه به گونه‌ای است که می‌توان در یک محل ۲۵ متر مربعی و ۱۵ میلیون سرمایه بعد از گذشت هفت ماه سرمایه اولیه قطعا باز خواهد گشت.

این فعال اقتصادی داشتن دانش و گذراندن دوره‌های آموزشی را لازمه ورود علاقمندان و افراد جویای کار به این عرصه عنوان کرد و گفت: نهاد‌های مختلفی مانند بسیج سازندگی، اداره شیلات استان و همچنین کمیته امداد امام دوره‌های مختلف آموزشی را برای علاقمندان برگزار میکند و افراد جویای کار می‌توانند با شرکت در این دوره‌ها و کسب مهارت لازم با علم و دانش کافی به این عرصه وارد شوند.

پرورش ماهیان زینتی سود آور و اشتغالزا/سود تولید در جیب دلالان!

لزوم ساماندهی بازار ماهیان زینتی

فروش ماهیان زینتی در کنار تکثیر و پرورش ماهیان زینتی از جمله فعالیت‌های جالبی است که بسیاری از افراد علاقمند را جذب خود کرده و به این کار روی آورده اند.

یکی از مغازه داران فروش ماهیان تزیینی در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل با اشاره به اینکه فروش ماهیان زینتی ارزش افزوده بسیار بالایی دارد اظهار داشت: این فعالیت تنها منحصر به فروش ماهی تزیینی نبوده و طیف وسیعی از فروش ملزومات و وسایل نگهداری و پرورش ماهیان زینتی از جمله غذای ماهی، مواد ضدعفونی کننده، تزیینات و تجهیزات آکواریومی از قبیل فیلتر پمپ آب انواع مرجان‌ها سنگ و ... را شامل می‌شود.

محسن محمدی می‌گوید: در گذشته این فعالیت رونق چندانی نداشت و طبقه خاصی از افراد اقدام به نگهداری آکواریوم و ماهی زینتی میکردند و در نتیجه مشتریان خاصی در این بازار وجود داشت، اما امروزه این عرصه به فعالیت اقتصادی سود آوری تبدیل گشته و فرهنگ نگهداری از ماهیان زینتی در منازل رواج یافته و بالطبع بازار فروش ماهیان زینتی نیز رونق یافته است.

وی با اشاره به مشکلات فروشندگان و فعالان این حوزه بیان داشت: از آنجا که فروش ماهیان تزئینی و لوازم آکواریوم فعالیت تخصصی بوده و نیازمند دانش و اطلاعات کافی در این زمینه است بسیاری از افراد بدون آگاهی کافی وارد این عرصه شده و در نتیجه سبب رشد قارچ گونه مغازه‌های فروش ماهیان زینتی شده در سطح شهر شده و این امر نوعی نابسامانی در این حوزه بوجود آورده است.

این فروشنده ماهیان زینتی افزود: برای تکثیر و پرورش ماهیان زینتی حتی به صورت مشاغل خانگی نیازمند اخذ مجوز‌های متعددی از نهاد‌ها و ارگان‌های است، در صورتی که راه اندازی مغازه فروش با مجوز از صنف مربوطه نیاز است که همین مساله ورود افراد بی تجربه به این شغل را راحت کرده است.

محمدی ادامه داد: نداشتن تجربه و مهارت کافی از سوی فروشندگان ماهیان زینتی و عدم اطلاع کافی از شرایط نگهداری این موجودات زیبا از یک سو موجب اتلاف و از بین رفتن ماهیان شده و از سوی دیگر موجب بروز بیماری در ماهی‌ها و شیوع و تسری آن به دیگر ماهی‌های آکواریومی را موجب می‌شود.

سود تولید در جیب دلالان!

مدیرکل شیلات و آبزیان استان اردبیل با اشاره به اینکه در زمینه ماهیان زینتی و آکواریومی هیچ گونه صادراتی به طور مستقیم از استان صورت نمی گیرد افزود: مانند بسیاری از حوزه‌ها این حوزه نیز در سیطره دلالان و واسطه‌ها قرار داشته و عمده تولید و پرورش این آبزیان در کارگاه‌های کوچک و خرد صورت می‌گیرد که این امر عملا توان صادراتی تولید کننده‌ها را سلب و عرصه را برای فعالیت واسطه‌ها و دلالان مناسب ساخته است و دست تولیدکنندگان استانی از ارز‌های صادراتی کوتاه مانده است.

واعظی از تمامی علاقمندان و سرمایه گذاران خواست تا در صورت علاقمندی نسبت به سرمایه گذاری و ایجاد مراکز بزرگ پرورش ماهیان تزیینی و آکواریومی در این استان اقدام نمایند و اداره کل شیلات استان آماده همکاری و حمایت از این افراد می‌باشد تا با افزایش تولید و صادرات سهمی از صادرات ماهیان زینتی داشته باشد.

وی اذعان داشت: صادرات آبزیان به ویژه ماهیان زینتی مستلزم امکانات و شرایط حمل و نقل خاصی است که این امکانات در استان اردبیل وجود نداشته و تولیدکنندگان مجبور به ارسال ماهیان تولیدی خود به مرکز هستند.

صنعت پرورش ماهیان زینتی در استان اردبیل روند روبه رشدی را آغاز کرده است با توجه به نرخ بالای بیکاری در بین جوانان در استان اردبیل و تلاش مسئولان برای ایجاد فرصت شغلی و صرف هزینه‌های هنگفت در این راستا این صنعت از جمله مشاغل زود بازدهی است که می‌تواند با توجه به نیاز به سرمایه اندک و در مکان محدود و با توجه به سطح بالای بیکاری و تقاضای کار در استان مورد توجه قرار گیرد.

آنچه در این میان بسیار حائز اهمیت به نظر می‌رسد توجه بیش از پیش به این صنعت اشتغالزا و سود آور در استان و تمرکز بر تولید صادرات محور و نیز تجمیع مراکز تکثیر و پرورش خرد در قالب مراکز بزرگ با ظرفیت تولید و اشتغال بالا و در نتیجه صادرات و تبدیل شدن به قطب تولید در این حوزه است که این امر همیاری و همکاری افراد و مسئولان و متولیان دخیل در این عرصه را طلب می‌کند.

انتهای پیام/س

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.