کم خونی چیست؟ علایم، دلایل و درمان کم خونی

کم خونی بیماری شایعی است که در خانم‌ها به نسبت آقایان بیشتر دیده می‌شود. کم خونی شدید احتمال ابتلا به بیماری قلبی و سرطان را افزایش می‌دهد.

کم خونی چیست؟ علایم، دلایل، پیشگیری و درمان کم خونیبه گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ کم خونی یکی از بیماری‌های شایع است که گریبان‌گیر خیلی از افراد شده است و کوچک و بزرگ هم نمی‌شناسد. در این بیماری فرد دچار خستگی مفرط می‌شود و نمی‌تواند فعالیت‌های روزانه خود را به راحتی انجام دهد و علاوه بر این در ظاهر فرد مبتلا به کم خونی شدید علائمی مثل رنگ‌پریدگی و بی‌حالی چهره هم دیده می‌شود. کم خونی شدید اگر درمان نگردد می‌تواند مشکلات و عوارض جبران ناپذیری بر جای بگذارد.

کم خونی چیست؟

بیماری کم خونی زمانی بروز پیدا می‌کند که تعداد هموگلوبین خون کاهش پیدا کند. هموگلوبین به گلبول‌های قرمز خون در حمل اکسیژن از ریه به تمام اندام‌های بدن کمک می‌کند. رنگ قرمز خون نیز به دلیل وجود هموگلوبین آن است. این عارضه فقط با آزمایش خون قابل تشخیص است. کم خونی ممکن است تحت تاثیر عوامل مختلفی اتفاق بیفتد که مهم‌ترین آن‌ها کمبود آهن در بدن است، اما علت تمام کم‌خونی‌ها فقر آهن نیست.

دلایل ابتلا به کم خونی چیست؟

علت برخی از موارد کم خونی‌ها، مسائل تغذیه‌ای است و برخی به تغذیه ربطی ندارد، اما با تغییر شیوه تغذیه می‌توان آن‌ها را درمان کرد. در مورد اول باید گفت: کمبود شدید پروتئین، آهن، ویتامین ب. ۱۲، اسید فولیک و یا کمبود مجموعه‌ای از ویتامین‌ها به کم خونی منتهی می‌شوند. انواع نادر کم خونی به دلیل کمبود شدید دریافت مس و یا عناصر دیگر رخ می‌دهد.

شایع‌ترین انواع کم خونی تغذیه‌ای در کشور ما به دلیل کمبود آهن، پروتئین و کمبود اسید فولیک در دوران بارداری رخ می‌دهد که طبیعی است، چون سوءتغذیه عامل بروز آن است و با اصلاح شیوه تغذیه می‌توان آن را درمان کرد. البته در مواردی می‌توان از مکمل‌ها و در موارد نادرتری از تزریق خون به بیمار برای درمان استفاده کرد. همچنین کم خونی به دلیل خونریزی شدید پس از یک عمل جراحی عمده، اهدای خون به دفعات مکرر، برخی انگل‌ها، مصرف دارو‌های خاص، بیماری‌های بدخیم مثل سرطان ممکن است رخ بدهد که باید با توجه به نظر متخصص درباره عامل اصلی کم خونی و درمان مورد نیاز تصمیم‌گیری شود.

علائم کم خونی شدید

معمولا نشانه‌های زیر در بیماران مبتلا به کم خونی شدید شایع است:

احساس ضعف، خستگی، تحمل پایین و خستگی هنگام بالا رفتن از پله‌ها

شکاف گوشه لب‌ها و قاشقی شدن ناخن‌ها

تمایل به خوردن خاک، مهر نماز، برنج خام و یخ

توجه: کم خونی فقر آهن در خانم‌ها شایع‌تر است، ولی در صورتیکه در آقایان کم خونی شدید دیده شود حتما بررسی سیستم گوارش از نظر خونریزی‌های گوارشی لازم است.

خطرات کم خونی شدید را جدی بگیرید

در صورت پایین بودن هموگلوبین حتما باید تحت نظر پزشک اقدامات لازم صورت بگیرد، چرا که موارد شدید کاهش هموگلوبین با خطرات جدی همراه است. هموگلوبین وظیفه اصلی خون‌رسانی به بافت‌های مختلف بدن را دارد و اگر فردی دچار کم‌خونی شود اکسیژن‌رسانی به بافت‌های مختلف بدن وی کم می‌شود.

خیلی‌ها کم خونی را مشکلی ساده می‌پندارند که با خوردن چند قرص آهن بدون تجویز پزشک حل می‌شود، اما برخلاف این تصور، کم‌خونی ممکن است علامتی برای بروز شمار زیادی از بیماری‌ها باشد. گذشته از این حتی اگر کم‌خونی نشانه بیماری ناخوشایندی هم نباشد به هر حال به شما خستگی مزمن هدیه می‌دهد و کارکرد روزانه را پایین می‌آورد. شاید دلیل اینکه بیش‌تر مردم کم‌خونی را جدی نمی‌گیرند این باشد که این اختلال خونی، مشکلی نسبتا رایج است و خیلی‌ها به آن مبتلا هستند، اما اتفاقی که در کم‌خونی رخ می‌دهد این است که این اختلال علی‌رغم شایع بودن، قابل چشم‌پوشی نیست و باید به آن رسیدگی شود.

کم خونی شدید باعث بروز عوارضی از جمله اضطراب و تغییر در فشار خون و تعریق زیاد در فرد خواهد شد. کم‌خونی حاد می‌تواند زمینه شروع بیماری‌های قلبی و در صورت تداوم، ابتلا به سرطان‌های گوارشی باشد.

منبع: ستاره

انتهای پیام/

چه زمانی کم خونی خطرساز می‌شود؟

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
رضا احمدی
۰۱:۴۸ ۲۶ فروردين ۱۳۹۹
کم خونی شدید دارم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۳ ۲۱ دی ۱۳۹۸
ممنونم سپاس
Iran (Islamic Republic of)
Setareh
۱۴:۰۴ ۰۳ دی ۱۳۹۸
خیلی ممنون بابت این اطلاعات مفید باعث شد ک من کم خونیمو جدی بگیرم
Iran (Islamic Republic of)
زهرا
۰۹:۵۱ ۱۹ مهر ۱۳۹۸
با تشکر از سایت شما فقط سوال های مسارا چ کسی ج می دهد
Iran (Islamic Republic of)
آرزو
۱۷:۵۵ ۱۱ بهمن ۱۳۹۷
مطالب مفید بود. عرق بادرنجبویه عطارک در بین گیاهان دارویی برای کم خونی خیلی عالی هست که توصیه میکنم حتما استفاده کنید.
Iran (Islamic Republic of)
م
۱۷:۵۵ ۱۱ بهمن ۱۳۹۷
تشکر از شما