در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح شد؛

آسمان کشور شهاب باران می‌شود/ تماشای این رویداد جذاب نجومی را از دست ندهید

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران گفت: بارش‌های شهابی از رویدادهای جذاب نجومی است که در اواخر مهر هر سال به اوج خود می‌رسد.

بارش شهابی جباری از رویداد‌های جذاب نجومیمسعود عتیقی مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفتگو با خبرنگار حوزه فن‌آوری‌ گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ درباره بارش شهابی جباری، گفت: بارش‌های شهابی از رویدادهای جذاب نجومی به ویژه برای آماتورهای گرایش ستاره شناسی است، یکی از این بارش‌ها، بارش شهاب جباری است که در اواخر مهر هر سال به اوج خود می‌رسد.

وی ادامه داد: این بارش همچون دیگر بارش های شهابی از یک منشا بارش شهابی جباری دنباله‌دار مشهور "هالی" است، هالی تقریبا هر 76 سال یک بار به گرد خورشید می‌چرخد و آخرین بار در سال 1365 خورشیدی، در آسمان زمین دیده شد. با عبور یک دنباله‌دار از نزدیکی خورشید، حجم زیاد از ذرات دم دنباله‌دار به فضا می‌ریزد که در گردش مداری زمین به گرد خورشید در صورت برخورد این ذرات با جو زمین بارش‌های شهابی ایجاد می‌شود.

وی درباره ویژگی این ذرات گفت: ذرات مذکور، حجم و جرم قابل توجهی نداشته بلکه ذرات میلی‌متری و میکرومتری هستند که در برخورد با جو، اتم‌های جو زمین را برانگیخته و الکترون‌های مدار ظرفیت به مدار بالاتر می‌روند. پس از پایان برخورد و با این ویژگی که اتم میل به حالت پایداری دارد، الکترون‌ها به مدار ظرفیت باز می‌گردند و انرژی ذخیره شده خود را به صورت نورانی به چشم ما جلوه‌گر می‌سازند. این درخشش در فاصل 80 تا 150 کیلومتری سطح زمین ایجاد می‌گردد. ذرات درشت در بارش‌های شهابی (fire ball ) یا آتش گوی یا آذر گوی ایجاد می‌کنند که رد این شهاب‌ها مدتی در آسمان باقی می‌ماند.

عتیقی افزود: از آنجا که زمین کروی است و به طبع آن جو اطراف زمین به صورت یک گوی است، برخورد این شهاب‌ها با جو زمین توسط ناظر زمینی دیده می‌شود، گویی شهاب‎ها از یک نقطه منشا گرفته و در اطراف آسمان پراکنده می‌شوند. به این نقطه، کانون بارش گفته می‎شود که با «R» نمایش می‌دهند. هر بارش شهابی دارای" ZHR" (میزان بارش ساعتی سمت الراسی) و بیانگر تعداد شهاب‌هایی است که در هر بارش منتظر مشاهده آنها هستیم. از آنجا که کانون بارش جباری در صورت فلکی به همین نام که در زبان فارسی با عنوان "شکارچی" می‌شناسیم ، قرار دارد این بارش شهابی به نام صورت فلکی مورد اشاره معروف شده است و کانون بارش در آن قرار دارد.

وی درباره زمان بارش شهابی جباری اظهار کرد: «ZHR» پیش بینی شده برای بارش جباری حداکثر 20 شهاب می‌باشد که از شبانگاه شنبه 28 مهر تا بامداد یکشنبه 29 مهر، منتظر مشاهده آنها هستیم اما به دلیل وجود نور زیاد و مزاحم ماه در آسمان، به ویژه در شهرها امکان مشاهده این شهاب‌ها به حداقل می‌رسد. به طور معمول با دور شدن از آلودگی هوا و نور شهرهای بزرگ مخصوصا در کوهستان‌ها و در صورت عدم حضور ماه در آسمان در شب‌های بارش شهابی منظره‌ای زیبا از عبور این شهاب‌ها در جای جای آسمان (نه تنها در کانون بارش) را شاهد هستیم و با عبور هر شهاب وامتداد خلاف جهت حرکت آن به کانون هر بارش می‌رسیم.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۳ ۲۸ مهر ۱۳۹۷
جذاب بود
آخرین اخبار