باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می دهد؛

قراردادهای زیرزمینی، ترفند جدید دلالان مسکن!/ قانونی شدن سامانه املاک و معاملات مسکن در راه است

موجران شیوه‌های جدیدی را برای دور زدن مالیات‌ پیدا کرده‌اند به طوریکه به جای ثبت قرارداد در بنگاه، با قیمتی توافقی قرارداد را در دفترخانه‌های اسناد رسمی ثبت می کنند.

به گزارش خبرنگار مسکن گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، از سال گذشته افزایش قیمت مسکن زمینه ساز ایجاد مشکلات بسیار زیادی برای خریداران و مستاجران این حوزه شد به طوری که بسیاری از متقاضیانی که قصد خرید مسکن را داشتند منصرف شده و مستاجرانی که در مناطق مختلف تهران ساکن بودند به مناطق پایین‌تر و یا حومه شهر‌ها مهاجرت کردند،  این در حالیست که دولت وعده‌های بسیار زیادی برای کنترل قیمت مسکن ارائه داده که یکی از این وعده‌ها منطقه‌ای و یا اجباری کردن قیمت مسکن است.

وزارت راه و شهرسازی در سال ۸۴ طرح سامانه معاملات املاک و اسکان را مطرح کرد، ولی این طرح هم مانند سایر مصوبه‌های این وزارت خانه به فراموشی سپرده شد،  اگر سامانه املاک و اسکان در آن دوره راه‌اندازی می شد هم اکنون بازار مسکن با این حجم از مشکلات و نابسامانی ها مواجه نبود، اما به گفته معاونان این وزارت‌خانه به دلیل آنکه سایر دستگاه‌های اجرایی مانند بانک‌ها، شهرداری‌ها و ... اطلاعات لازم را در این سامانه بارگذاری نمی‌کنند امکان اجرایی شدن آن هم وجود ندارد.


بیشتر بخوانید:طرح شناورسازی تسهیلات، قیمت مسکن را افزایش نمی‌دهد/ دلالان وارد بازار زمین شده‌اند


با مشکل ساز شدن درج قیمت‌ها در سایت‌های درج آگهی مجدد وزارت راه و شهرسازی به فکر راه اندازی سامانه املاک و اسکان افتاد، ولی این‌بار دست‌پر‌تر بود، زیرا  اعلام کرد تمامی قیمت‌های مناطق و محلات در این سامانه بار‌گذاری شده و این سایت‌ها باید از این قیمت‌ها برای آگهی‌های خود استفاده کنند.

 راه اندازی سامانه املاک و اسکان وزارت راه و شهرسازی (سابا)، طرح اخذ مالیات از خانه‌های خالی و دریافت مالیات از سود عایدی مسکن، باعث شده است تا بسیاری از مالکان به هنگام انعقاد قرارداد برای فرار از پرداخت مالیات در بنگاه های مشاوره املاک  حضور نیابند و بصورت زیرزمینی و در منازل خود قیمتی را به شکل توافقی تعیین و سپس قرارداد خود را به صورت صوری و با قیمتهای پایین در دفترخانه ها ثبت کنند. همین موضوع باعث شده است که موجران و مستاجران   مالیات‌های واقعی خود را پرداخت نکند.

افزایش معاملات زیرزمینی مسکن راهی جدید برای فرار مالیاتی

یکی از مشاوران املاک در گفت و گو با خبرنگار  مسکن گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اعلام افزایش معاملات زیرزمینی مسکن گفت: موجران و مستاجران از ماه‌های گذشته شیوه‌های جدیدی را برای دور زدن مالیات‌ پیدا کرده‌اند به طوری که دیگر به بنگاه‌های املاکی مراجعه نمی‌کنند و قیمت توافقی بین خود تعیین می‌کنند، بعبارتی مالکان برای آنکه مالیات کمتری به اداره دارایی پرداخت کنند مستاجر را مجبور می‌کنند که با یک قیمت پایین‌تر همین قرار داد را در دفترخانه ثبت کنند، این شیوه جدید به تازگی در بین مالکان و مستاجران رواج یافته است، اما به مرور زمان برای هر دو طرف دردسر ساز خواهد شد.

یکی دیگر از  مشاوران املاک مثالی از معاملات زیرزمینی زد و گفت:  فردی مغازه بزرگی را در یکی از خیابان‌های پرتردد جهت  راه اندازی فروشگاه های زنجیره ای، سوپرمارکت و یا نمایشگاه اتومبیل برای اجاره گذاشته است.  اجاره این مغازه ماهانه ۱۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان است اما  مالک برای فرار مالیاتی ترجیح می‌دهد که قرارداد این مغازه را در بنگاه انجام ندهد تا مجبور به دریافت کد رهگیری و ارائه مالیات نشود.

این مشاور املاک ادامه داد: مالک، مستأجر را مجبور می‌کند که در بنگاه املاک قرارداد را منعقد نکنند و در دفترخانه اقدام به انعقاد قرارداد صوری با مبلغ ماهانه ۱۰ میلیون تومان کرده و این قرارداد را به اداره دارایی ارایه می‌دهد. این مثال بارزی از فرار‌های مالیاتی مالک و مستأجر است که طی چند وقت اخیر رواج داشته است.

یکی از مستاجران  دخیل در  معاملات زیرزمینی مسکن در گفت و گو با  خبرنگار  مسکن گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: امسال برای تمدید قرارداد اجاره خود به مشاور املاک مراجعه نکردم، صاحب خانه ام  به چند دلیل از جمله دریافت نکردن کد رهگیری و عدم تمایل برای پرداخت مالیات از من خواست تا قرارداد را بین خودمان نوشته و پس از توافق نهایی آن را در دفترخانه ای بصورت صوری و با  قیمت پایین تری از توافق مابین به ثبت برسانیم.

وی گفت: من مجبور شدم این اقدام را قبول کنم، زیرا که در چنین شرایطی پیدا کردن واحد مسکونی با قیمت مناسب بسیار دشوار شده و از سوی دیگر هزینه‌های جا‌به‌جایی برای ما بسیار سنگین است.

کاهش فرار مالیاتی با اجباری شدن دریافت کد رهگیری

 حسام عقبایی نایب رئیس اول اتحادیه املاک استان تهران در گفت و گو با خبرنگار  مسکن گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه اساسا باید معاملات مسکن به صورت کاملا تکنیکال، روشن و شفاف در حوزه سامانه اطلاعات معاملات املاک ثبت شود، گفت: بخشی از مردم از این موضوع تمکین نمی‌کنند و در شهرستان‌ها و شهر‌های کوچک هم برای فرار مالیاتی و عدم شناسایی ملک خود به این سامانه مراجعه نمی‌کنند.

وی توضیح داد: سامانه اطلاعات معاملات املاک در وزارت راه و شهرسازی از سال ۱۳۸۴ برای کنترل توازن عرضه و تقاضا به تصویب رسید، اما طبق آخرین اطلاعات به دست آمده هنوز بخشی از این سامانه تکمیل نشده و یک سامانه جامع کامل و پخته نیست.

عقبایی تاکید کرد: بسیاری از دستگاه‌های مرتبط از جمله ۱۷ تا ۱۸ نهاد و دستگاه‌ اجرایی هم اطلاعات خود را در این سامانه بارگذاری نکرده‌اند تا جامعیت آن باعث ایجاد آرامش در بازار مسکن شود.

نایب رئیس اول اتحادیه املاک استان تهران اظهار کرد: در این سامانه باید تمامی اطلاعات حوزه‌های اقتصادی و بازار‌های مرتبط با بخش مسکن بارگذاری شود تا امکان یک برنامه‌ریزی درست و جامع برای بازار مسکن ایجاد شود.

وی با بیان اینکه در اتحادیه املاک استان تهران سامانه‌ای به نام کد رهگیری وجود دارد، گفت: در سال‌های ابتدایی راه‌اندازی این سامانه، دریافت کد رهگیری برای تمامی قرارداد‌های مسکن اجباری بود، اما متاسفانه هم اکنون دیگر اخذ کد رهگیری برای معاملات اجباری نیست و این موضوع برای حوزه بازار مسکن  درد‌سر‌ساز شده است.

عقبایی با اشاره به اینکه آسیب شناسی‌های صورت گرفته در این حوزه باعث راه‌اندازی سامانه کد رهگیری با همکاری وزارت راه و شهرسازی و وزارت صمت شد، گفت: دریافت کد رهگیری و اجباری شدن آن باعث می‌شود که فرار‌های مالیاتی کاهش یابد.

وی با اشاره به اینکه باید سامانه اطلاعات املاک و اسکان وزارت راه و شهرسازی کامل شود، گفت: در صورتی که تمامی دستگاه‌ها و نهاد‌ها اطلاعات خود را به این سامانه لینک دهند، می‌توانیم شاهد  کاهش فرار‌های مالیاتی در حوزه معاملات بازار مسکن باشیم.

سامانه اطلاعات املاک باید قانون شود/دریافت کد رهگیری اجباری شود

نایب رئیس اول اتحادیه املاک استان تهران، با اشاره به اینکه باید در درجه اول سامانه اطلاعات املاک را به صورت قانون در بیاوریم، گفت:  وزارت راه و شهرسازی به دنبال آن است که  سامانه اطلاعات املاک را قانونی کند به طوری که دریافت کد رهگیری  اجباری شود.
 
عقبایی تأکید کرد: تمامی دستگاه‌های مختلف از جمله شهرداری‌ها، وزارت نیرو و بانک‌ها باید به این سامانه دسترسی داشته باشند تا آرامش در بخش ساخت و ساز و بین خریداران و فروشندگان مسکن ایجاد شود.
 
وی اظهار کرد: باید تمامی راه‌های نفوذ سوداگران و سودجویان را برای فرار‌های مالیاتی در اقتصاد مسکن ببندیم، زیرا که اگر سامانه‌های حوزه‌های مختلف مسکن نیمه تمام باشند و یا کامل نباشند معاملات زیرزمینی هم افزایش می‌یابد.

نایب رئیس اول اتحادیه املاک استان تهران یادآوری کرد: باید مجلس و  دولت سامانه اطلاعات املاک را قانونی کنند تا فرار‌های مالیاتی در بخش مسکن کاهش یابد.

عقبایی گفت: خوشبختانه طبق آخرین اطلاعاتی که به دست آمده، وزارت راه و شهرسازی اقداماتی را برای قانونی شدن سامانه اطلاعات املاک آغاز کرده البته در این بخش همکاری تمامی دستگاه‌ها برای ارائه اطلاعات هم ضروری است.

اجباری شدن کد رهگیری بسیاری از مشکلات حوزه مسکن را برطرف می کند

حسن محتشم عضو هیئت مدیره انجمن انبوه سازان تهران در گفت  و گو با خبرنگار  مسکن گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،  با اشاره به اینکه معاملات زیرزمینی در بنگاه‌های مشاوران املاک ثبت رسمی نمی‌شود، گفت: برخی از مالکان ترجیح می‌دهند که به جای ثبت قرارداد در بنگاه،  با مستاجر بصورت توافقی به قیمتی برسند و سپس قیمتی پایین‌تر از قیمت‌های توافق شده را در دفترخانه‌های اسناد رسمی ثبت می کنند که این اقدام از نظر حقوقی درست نیست.

عضو هیئت مدیره انجمن انبوه سازان تهران گفت: هم اکنون کد رهگیری اجباری نیست، اما اگر دریافت کد رهگیری و وارد کردن اطلاعات در سامانه معاملات املاک اجباری شود، بسیاری از مشکلات حوزه مسکن از بین می‌رود.
 
انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ماتی
۰۰:۱۹ ۰۵ خرداد ۱۳۹۸
قیمت مسکن چقدر دیگه می خواد بره بالا.حالمون بد شد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۴ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
فقط دلار بخرین یا مسکن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۱ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
سلام این درست نیست صاحب ملک موقع قرار داد قرار داد کد رهگیری دار نمیدن میگن نا بین خودمون قرارداد دستی بنویسیم تا مالک 2 برج کرایه مالیات نده آخر سالم که میشه میگه کل مالیات بر درآمد باید بدی تازه از پیشت کم میکنه منتم میزاره علأ هرکی به هر کی شده ملک قیمت اجارش 6 ملیون صاحب ملک با بنگاه هماهنگ میکنن 16ملیون نمیدن کسی هست نزارت بکنه یه سر تشریف بیارن ناظران گرامی فردیس کرج میبینن مصداق فسادو اعم از مالک و املاکی اینجا بابت کمیسیون یک برج کرایه از مستاجر میگیرن خداوکیلی انصاف نیست
United States of America
ناشناس
۱۴:۲۵ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
گرونه اجارش نکن
Germany
ناشناس
۰۶:۴۸ ۰۵ خرداد ۱۳۹۸
برو یه جایی اجاره کن که از پس مخارجش بربیای حنما قرار نیست جردن بشینی
Iran (Islamic Republic of)
محبوب
۱۳:۴۷ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
خدایا تاکی باید شاهد این گرونی ها باشیم چرا دولت کاری نمیکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۷ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
قیمت باید حتما درج باشه. به نرخ ارزش شهرداری و قیمت مهندسی ساخت بایست باشه. و قیمت خودرو به نرخ جهانی
Germany
ناشناس
۱۲:۰۳ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
آلمان بنگاه داری تعطیل هست کسی حق بنگاهی نمیده
همه توی اینترنت خونه پیدا می کنند و قرارداد با چند تا شرکت خاص هست
که از مالیات خونه ها به این شرکت ها میدن و این جوری هم اموال مردم ثبت میشه و هم مالیات ه کس مشخصه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۹ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
بابا مردم دارن پراید رو ۲۰ تومن معامله میکنن هیچ مشکلی هم ندارن اونوقت شرکت سایپا میاد میگه ۳۰ تومن ۴۰ تومن خودشون بازار رو بهم میریزن
نمیدونم این مالیات رو کجای دلم بزارم خدا.
با کدام منطق مالیات میگیرین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۸ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
امان از مسکن امان از دلال امان از پرايد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۸ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
خدايا به حق اين شبهاي عزيز ي گشايشي در کار مسکن قرار بده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۴ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
دولت بايد فکري به حال مسکن کند با اين وضع نميشه ادامه داد خيليها ديگه پول پيش ندارند
Iran (Islamic Republic of)
گودرزوند
۱۰:۳۳ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
مستاجر بدبخت چرا باید مالیات بده.یعنی چی این قانون...
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۱۰:۲۲ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
سلام
همین الان هم همه بنگاهها برای شما کد رهگیری صادر میکنند با قیمتی که صاحب ملک بخواد
فقط ناراحتی پیش اومده اینه که چرا مردم میرن محضر و همون قرارداد رو مینویسن ولی بنگاه نمیرن که یه پول مفتی به بنگاهی ها بدن
شما دقت کن تو همین جند ساله تعداد بنگاههای املاک چند برابر شده بخاط سود خیلی خوبی که میگیرن بدون هیچ سرمایه ایی ؟؟؟؟
(فقط سرمایه شون یه میزه و تلفن)
در صورتی که شما بخواهی کاری به غیر از بنگاهی راه بندازی باید حداقل 200 ملیون هزینه دکور و تجهیزات کنی حال بگیره یا نه
همینطوری پیش بره تمام مغازه های شهر میشه بنگاهی حالا میبینید!!!
Iran (Islamic Republic of)
م
۱۰:۲۲ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
ای داد وبیداد
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۰:۱۹ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
عامل اصلی گرانی مسکن اکثر بنگاه های املاک و حمایت اتحادیه های املاک . از دولت روحانی خواهشمندم .خواهش میکنم که جلوی گرانی را بگیرند و بنده حدود ۱۰ سال کار ثابت دارم ولی هنوز مستاجر م
United States of America
ناشناس
۱۵:۰۰ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
۱۰ سال کار ثابت داری ولی هنوز مستاجری ?
کم کار میکنی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۰ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
مسکن براي مردم عادي ديگه شده روياي دست نيافتني
United States of America
ناشناس
۱۵:۰۱ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
مسکن با ارزش شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۸ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
مسولین هیچ توجهی به اقشار ضعیف جامعه ندارن
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۹:۲۹ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
بزک نمیر بهار میاد ، کنبزه با خیار میاد
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۰۹:۲۱ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
ای کاش از همین امروز اجرایی بشه ولی قیمت ها رو هم مثل قیمت سال گذشته با محاسبه واقعی تورم بزنن نه قیمت های نجومی الن که توان خرید رو ازهمه گرفته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۵ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
هر کس در این موضوع کار شکنی میکنه خائن به مردمه
Iran (Islamic Republic of)
کوروش
۰۹:۱۹ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
از وقتی کشور افتاد دست احمدی نژاد مسکن دست دلالان افتاد قبل ریاستش و بعدش برید ببینید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۱ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
چه ربطي داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۳ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
بخدا ما قشر ضعیف داریم تو این گرونی نابود میشیم
همه چی سه و چهار برابر شده . اونوقت آقایون تازه دارن دنبال راه حل میگردن . یه وقت خسته نشید
(نوشدارو بعد از مرگ سهراب)
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۴ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
درود برشما . خدا خیرتون بده . تو را به خدا این سامانه رو سریعتر راه اندازی کنید . زیرا هر شخصی که صاحب ملک است قیمت نامتعارف غیرواقعی برای فروش ملک اعلام میکنه و اگر این سامانه سابا راه اندازی شود دیگه همه چیز حساب کتاب داره و حق و حقوق خریدار و فروشنده و مالک و مستاجر ضایع نخواهد شد .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۰ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
سابقه ساماندهی نداریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۷ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
دولت نباید مستقیم پارامتر های اقتصادی را جابه جا کند . چون در اقتصاد هر پارامتر به عوامل زیادی بستگی دارد . این تغییر پارامترها همه چیز را بهم میریزد . من به دلیل شرایط شغلی و جابه جایی ، خانه اجاره میکنم . این کار شما به زیان من است و فقط برای دریافت مالیات است !
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۷:۳۶ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
خب اگر مستاجر هم کرایه صوری رو بده و بعدها زیر بار اجاره توافقیه نره چی؟دست مالک به کجا بند میشه؟اگر هم بره دادگاه ،قاضی میفهمه قضیه چیه و به ضرر مالک میشه ... یعنی باید به قضات دستورالعمل بدهند که مواظب این دسیسه ها باشند و آنوقت دیگه مالک جرات نمیکنه صوری معامله کنه
فکر کنم راه برای جلوگیری از این صوری بازی ها زیاده و مجریان قانون باید بجنبند و مستاجران رو هم از زیر فشار خارج کنند.
آخرین اخبار