باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

چه اقدامی از سوی اروپایی‌ها پس از ۶۰ روز ایران را راضی می‌کند؟

اکنون ۲۵ روز تا پایان مهلت ایران به اروپا باقی مانده است و باید منتظر ماند و دید آیا اروپا حاضر است پای برجام بایستد یا پا پس می‌کشد؟

به گزارش خبرنگار  سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، بیش از نیمی از فرصت ۶۰ روزه ایران به اروپایی‌ها گذشته است. ۱۸ اردیبهشت ماه سال جاری بود که شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در بیانیه‌ای از توقف برخی تعهدات برجامی ایران خبر داد. در بیانیه شورای عالی امنیت ملی کشورمان که در نامه‌های جداگانه نیز از سوی حسن روحانی رئیس جمهور و رئیس شورای عالی امنیت ملی به سران کشور‌های عضو برجام ارسال شد، به کشور‌های باقیمانده در برجام ۶۰ روز برای اجرای تعهدات خود به ویژه در حوزه‌های بانکی و نفتی فرصت داده و تاکید شد: «در هر زمان که خواسته‌های ما تامین شود؛ ما نیز به همان میزان اجرای مجدد تعهدات متوقف شده را از سر خواهیم گرفت، اما در غیر این صورت، جمهوری اسلامی ایران مرحله به مرحله تعهدات دیگری را متوقف خواهد کرد.»

چه اقدامی از سوی اروپایی‌ها پس از ۶۰ روز ایران را راضی می‌کند؟

در مهمترین بخش این بیانیه آمده است: «به کشور‌های باقی مانده در برجام ۶۰ روز فرصت داده می‌شود تا تعهدات خود به ویژه در حوزه‌های بانکی و نفتی را عملیاتی کنند. چنانچه در این مهلت کشور‌های مزبور قادر نباشند مطالبات ایران را تامین کنند، در مرحله بعدی جمهوری اسلامی ایران رعایت محدودیت‌های مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرن سازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد. در هر زمان که خواسته‌های ما تامین شوند، ما نیز به همان میزان اجرای مجدد تعهدات متوقف شده را از سر خواهیم گرفت، اما در غیر این صورت، جمهوری اسلامی ایران مرحله به مرحله اجرای تعهدات دیگر را متوقف خواهد کرد.»

چه اقدامی از سوی اروپایی‌ها پس از ۶۰ روز ایران را راضی می‌کند؟

اما سوالی که در این بین مهم بنظر میرسد این است که براستی چه اقدامی از سوی غرب می‌تواند ایران را مجاب کند که سایر تعهداتش در برجام را نقض نکند؛ پاسخ روشن است، دقیقا همان که ۳۵ روز قبل در بیانیه شورایعالی امنیت ملی آمده بود؛ یعنی گشایش در حوزه‌های بانکی و نفتی.

فروش تضمینی نفت؛ اولین خواسته جدی ایران از اروپا

حدودا یک سال پیش و در پی خروج آمریکا از برجام، غرب تلاش کرد تا صنعت نفت و گاز ایران را با چالش مواجه و شرکای تجاری ایران را محدود کند، هرچند برای برخی کشور‌ها معافیت نفتی اعمال کرد.

معافیت نفتی شش‌ماهه آمریکا به مشتریان عمده نفت ایران این امکان را فراهم آورد تا کشور‌هایی مثل چین، هند، ژاپن، ترکیه، کره جنوبی، یونان، تایوان و ایتالیا در این بازه زمانی به واردات نفت از ایران ادامه دهند و ضمن کاهش تدریجی میزان آن، به دنبال یافتن جایگزینی برای نفت ایران در بازار جهانی باشند. معافیت نفتی این امکان را برای ایران فراهم کرد تا روزانه به‌طور متوسط بین ۱ تا ۱/۵ میلیون بشکه صادر کند و حتی در برخی ماه‌ها این رقم افزایش یافت.

چه اقدامی از سوی اروپایی‌ها پس از ۶۰ روز ایران را راضی می‌کند؟

قرار بود پس از امضای برجام ایران بتواند سرمایه و فناوری خارجی جذب کند و با افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز، در بازار منطقه‌ای و جهانی انرژی سهم داشته باشد و درآمد ارزی‌اش را افزایش دهد، اما همه این‌ها در حد یکسری کاغذ امضا شده که ترامپ هیچ اعتقادی به اجرای آن نداشت باقی ماند و سرانجامی نیافت.

در دهه آخر آوریل و به دنبال اعلام تصمیم دولت ترامپ مبنی بر تمدید نشدن معافیت نفتی هرچند برخی کشور‌ها برای خرید نفت از ایران دچار تردید شدند، اما بسیاری از مشتریان نفت ایران از جمله هند، ترکیه و چین مخالفت خود را با این تصمیم آمریکا اعلام کردند و دلیل مخالفتشان را دشواری یافتن جایگزین نفت ایران در کوتاه‌مدت عنوان کردند.

با همه این تفاسیر فروش تضمینی نفت یکی از اصلی‌ترین مطالبات ایران پس از مهلت ۶۰ روزه خواهد بود؛ به عبارت دیگر طبق برجام ایران می‌خواهد بدون هیچ مشکلی فروش نفت را به شکل رسمی ادامه دهد و هیچ کشوری از جمله آمریکا حق نداشته باشد مانع این کار شود.

حل فوری مشکلات بانکی؛ دومین مطالبه اصلی ایران پس از ۶۰ روز

جامعه جهانی ارتباطات مالی بین‌الملل (سوئیفت) نهادی است که در اواخر سده ۱۹۰۰ و بر اساس تفاهم‌نامه‌ای بین بیش از ۲۰۰ بانک اروپایی و آمریکای شمالی در بلژیک ایجاد شد تا روش‌های ارتباطی بانک‌ها در سراسر دنیا از مدل‌هایی که چندان استاندارد نبودند به روش استاندارد واحد تغییر کند. در سوئیفت تراکنش‌های بین‌المللی بدون مشکل جریان داشته و ردیابی می‌شود و از جمله سیستم‌هایی است که بانکی‌ها معتقدند یکی از مطلوب‌ترین راه‌ها برای انجام حواله‌های ارزی است. براساس نظر کارشناسان بانکی، سوئیفت یک سامانه ارتباطی بانکی بی نظیر در نوع خود تاکنون بوده و کار کردن با آن از استاندارد، اطمینان و سرعت بالا و با کاهش هزینه‌ها و همچنین تسویه سریع و همزمان حساب‌ها همراه است.

در دوران تحریم و پیش از امضای برجام بانک‌های ایرانی در تحریم سوئیفت قرار داشتند و عملا ارتباط آن‌ها با این نهاد بین‌المللی قطع بود، اما زمانی‌که پای برجام به میان آمد قرار شد همه مشکلات بانکی حل و سوئیفت برقرار شود، اما همان روز‌ها نیز اخبار ضدونقیضی از این امر به گوش می‌رسید. دقیقا همان روزی که خبرنگاران به منظور بازدید از روند فعال‌سازی سوئیفت به طبقات چهارم و پنجم بانک مرکزی رفته بودند، چندین کارشناس اقتصادی ادعا کردند که سوئیفت باز نیست!

حتی اگر ادعای مسئولان دولتی و بانک مرکزی را ملاک قرار دهیم، در دوران اجرای برجام تاحدی مشکل سوئیفت حل شده بود. آخرین آماری که به سال ۱۳۹۵ بر می‌گردد نشان می‌دهد تا قبل از اعمال تحریم‌ها تعداد پیام‌های رد و بدل شده ایران در سوئیفت در سال ۱۳۹۰ به حدود ۹۲ هزار مورد می‌رسید، اما این روند در سال‌های تحریم به صفر رسیده است که بعد از برجام و برداشته شدن تحریم سوئیفت، در سال ۱۳۹۵ حدود ۵۸ هزار پیام مبادله شده است.

چه اقدامی از سوی اروپایی‌ها پس از ۶۰ روز ایران را راضی می‌کند؟

دست برتر اروپایی‌ها در سوئیفت

نکته قابل توجه در این بین آنجاست که بدانیم «سوئیفت بیش از آنکه در دست آمریکایی‌ها باشد در اختیار اروپاست.» این گفته جبل عاملی کارشناس امور بانکی است. وی تاکید می‌کند مسلما آنچه که مورد خواست ما است، تضمین ملموس در مورد تداوم برجام و منافع اقتصادی ایران است که یکی از آن‌ها سوئیفت است. اگر قرار است اروپا تضمینی به ایران بدهد باید در حوزه بانکی، سوئیفت را نیز نگه دارد و این حداقل خواسته ایران در برجام باید باشد.

به گفته وی اگر قرار باشد اروپا در برجام بماند باید سوئیفت برقرار باشد و در صورت قطع ارتباط بانک‌های ایرانی با این نهاد انگار برجام به پایان رسیده است.

اکنون ۲۵ روز تا پایان مهلت ایران باقی مانده است. ۲۵ روزی که نقش تعیین کننده‌ای در روابط ایران با اروپا ایفا می‌کند و باید منتظر ماند و دید آیا اروپا حاضر است پای برجام بایستد یا با اخم آمریکا پا پس می‌کشد؟

انتهای پیام/

برچسب ها: ایران ، برجام
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۷
در انتظار بررسی: ۰
Canada
ناشناس
۲۰:۴۲ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
به تعهدات شان عمل کنند .همین .برجام برای ایران همانند یک ازدواج ناموفق و یک طرفه است .اصلا نباید دولت انقدر وقت و هزینه برای مذاکره نافرجام نمی کرد .بجای مذاکره نافرجام برجام به مشکلات اقتصادی کمر شکن میپرداخت .بزرگترین اشتباه دولت در این است که حل مشکلات را در خارج ایران جستجو میکنند .مشکل اقتصادی عدم شفاف سازی .زد وبند .نورچشمی ها .پارتی بازی .حقوق نجومی است .اب در کوزه و گرد حهان میگردیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۳ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
فقط تجارت مستقیم و مبادلات بانکی مستقیم و بدون ترس از آمریکا و بازگشت آمریکا به پیمان هسته ای
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۶ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
غرب با نیرنگ و فریب و حقه بازی بفکر نابودی توان مالی و جانی و دارویی و غذایی ایرانیان است.
-
وطن پرست
۱۴:۴۷ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
با سلام ؛ عزیزان جان ، یکبار برای همیشه بیایید خودمان باشیم و به روی پای خودمان بایستیم.مگر در دوران جنگ تحمیلی اروپا و آمریکا حامی و همراه ما بودند؟ که یک وجب از خاک پاکمان را هم از دست ندادیم. همّت کنیم و برای همیشه به درون خودمان رجوع کنیم و تمام دزدان و اختلاسگران را را از هر قشر و طبقه ای ، از هر بیت و مقامی و از گذشته و حال و تمام افراد خائن به مملکت و مردم را در هر سطح کشوری و حکومتی ، بدون کوچکترین ملاحظه ای و بدون توجیهی از قبیل مصلحت نیست و صلاح نیست و ... جارو کنیم و به سطل زباله بریزیم . و با ایجاد مجموعه ای یکدست ،و دلسوز کشور و مردم نجیب ایران ؛ ایرانی آباد و سربلند بسازیم . مطئن باشید که ایران و ایرانی هیچ کمبودی ندارد نه از نظر سرمایه ی انسانی و نه از نظر سرمایه ی مادّی و دلیل آن مغزهای ایرانی است که در حال حاضر در کشورهای خارجی اعم از اروپا و آمریکا بالاترین پستهای اجرایی و مهارتی و حرفه ای را دارند. و یا سرمایه های مادی ایرانیان چه سرمایه های ایرانیان سالم و چه سرمایه های دزدان و اختلاسگران بیت المال ؛ خلاصه هر چه زودتر بایستی همت کنیم و به خودمان برگردیم.
Iran (Islamic Republic of)
جواد
۱۳:۲۶ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
چرا به فرامین رهبرمان توجه نمی کنند آقا فرمودند اروپاییان هم قابل اعتماد نیستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۹ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
اروپا هم قابل اعتماد نیست مثل امریکایی ها هست بدرد نمیخوره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۰ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
چی بگم والا
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۲:۲۳ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
خودمون باید همت کنیم وغیرتمندانه کشورمونا بسازیم والا با امدن ومیانجی گری هیچی درست نمیشد
Iran (Islamic Republic of)
مهدی خادمیان
۱۲:۲۲ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
قبلا" طی کامنتهائی که برای شما گذاشتم پیش بینی شده بود که اروپائیها که اقتصادشان با امریکا گره خورده اقدامی نخواهند کرد سفر وزیر خارجه آلمان و اظهار ایشان مبنی بر اینکه "انتظار معجره نداشته باشیم" توهین به ملت ایران بود باید با قاطعیت بعد از 60 روز مراحل بازگشت به قبل از برجام را اجرا تا فکر نکنند با کسی شوخی داریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۷ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
همانطور که امریکایی ها هر چند وقت یک بار یه تاریخ اعلام می کردند که در اون تاریخ تحریم هایی اعمال می شد و نتیجه آن گرانی در کشور بود، اینبار ما باید بعد از هر تاریخی که به عنوان ضرب الاجل اعلام می کنیم کاری کنیم که نتایج اون در کشورهای اروپایی و آمریکایی تاثیر گذار باشه. مثلا درصد غنی سازی بالاتر بره، تعداد سانتریفیوژها بیشتر بشه، تعهدات در برجام کم بشه، ذخیره اورانیوم بالا بره، حق آبراهه از نفت کش ها گرفته بشه ، تعداد نفت کش از خلیج کمتر بشه و محدودیت روزانه هفته ای یا ماهانه گذاشته بشه، نفتی که به کشورهای تحریم کننده ما می ره تحریم بشه و هزاران کار دیگه که مستقیما می تونه اقتصاد آمریکا و اروپا رو هدف بگیره باید ببینیم دولت چه می کنه علی به برکت الله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۱ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
آقا کار به جایی رسیده که وزیر خارجه آلمان به هواپیمای موتور خاموش میاد عراق ،یعنی حاضر نشده مستقیم بیاد ایران ،تا این حد پرو شده اند ،ایران ایر الان پرواز مستقیم نداره به آلمان ،مگه تحقیر تاکی ،باید به این کشورهای اروپایی فهماند امنیت آنها در دست ماست، ،چرا باید ما امنیت اروپا را تامین کنیم ،تروریست ها را باید فراری داد سمت اروپا نه اینکه حاضر نیستن هزینه امنیت خودشون را هم به ایران بدهند . باید اروپای نوکر آمریکا را نشاند سر جاش ،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۷ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
ایران نباید چشم امید به کشورهای داشته باشد که ضعف ما پیشرفت انهاست
United States of America
ناشناس
۱۴:۳۲ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
خودمون باید همت کنیم نباید چشم امید به کشورها داشت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۸ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
اگر غنی سازی 20درصد نبود ایران را بازی نمگرفتند پس باید در همه جهت قوی بشوی .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۳ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
اگه همان موقع از برجام خارج میشدیم. دشمن فرصت نمی کرد مشکلات را یک به یک و سر فرصت حل کند! بلکه گیج میشد و اقتصاد دنیا هم بهم می ریخت
حالا همه دیدند که با فرصت یکسالی که ایران به آمریکا داد. چنان بازار نفت را مدیریت کرد که با تحریم نفت ایران قیمت نفت از 80 دلار به 60 دلار کاهش یافت!
Iran (Islamic Republic of)
دبیر
۱۰:۲۵ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
نیازی به اروپا نداریم بلکه انها نیازمند منابع ماهستند چون بدون منابع قادربه تولید نیستند...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۶ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
اروپا قابل اعتماد نیست و نخواهد بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۷ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
حدس زدنش کار آسونیه، اینکه اروپایی ها هیچ اقدامی انجام نمیدن، و همچنان با یاوه گویی میخوان از اجرای تعهدات فرا کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۲ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
چند وقت از امضای برجام میگذره؟روحانی وظریف با این مهلت دادن ها فقط میخوان وقت کشی کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۶ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
اروپا از آمریکا هم بدتر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۸ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
بابا این برجام بزارید کنار مشکل ما داخلی نه خارجی این مسئولین تا کی میخوان ساکت باشید مرگ بر آمریکا ما قرار بوده که آمریکا رو زیر پا بگذاریم که همین میشود به لطف خون شهدا
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۰۸:۵۹ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
همین که یه وعده بدن برا اینها کافیه!!!!!!!
Germany
ناشناس
۰۸:۵۴ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
بگذار کاری نکنند و به چشم خودشون ببینند که برجام داره کم کم دود میشه و میره هوا بهترین روش همین کار تدریجی است الان و امریکا ببیند که کارهایش نتیجه عکس دارد میدهد.
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی
۰۸:۵۲ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
من همیشه در نظراتم گفتمو میگم میخواهیم کشوری اباد داشته باشیم باید اطاق فکرهایی بسازیم نیازهای کشور رو بررسی و به اطاق فکر بعدی که این نیاز رو توسط بکار گیری از دانشمندان و مهندسین مربوطه به یک تولید برسونه و در اختیار پیمانکاران قرار بده که سریع ساختشو شروع کنند بطور مثال ساخت کمپرسور یخچال که از چین وارد میشه در حال حاضر خوب این نیاز شناسایی و از طراحان ساخت مهندسین مکانیک مهنسان متالوژی برای ریخته گری و تامین مواد مورد نیاز از معادن خودمون ،همه و همه برای تولید کمپرسور و تمامی این تحقاقات و ساخت طی یک بروشور کامل از مواد مورد نیاز برای ساخت پیستون ،شاتون،بدنه،سیم پیچ های موتور ،فنر هاو .... و قالب سازی بدنه و اقسام مکانیکی و ... همه و همه اماده و تحویل یک سرمایه گذار و پیمانکار بدیم و بر ساخت و تولید هم نظارت کنیم بعد سریعا نیاز بعدی . اگر چنین سیستمی راه اندازی کنیم کشور ما تا چند سال اینده قطب بزرگ صنعت خواهد شد و پس از برداشتن تحریم ها هم صنعت داریم برای صادرات هم بی نیازیم برای واردات هم نفت داریم برای صادرات . . یا خق
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۰ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
به 2 دلیل میگم اروپای ها بعد این 25 روز هم کاری نمیکنند!
1_ بعلت مدت طولانی (60 روز) اولتیماتم که نشان از مطمئن نبودن طرف برای اجرای تهدیدشه
2_ چون بعد از 60 روز ذخیره اورانیوم غنی شده به حدمجاز نمی رسد فوقش به 190 کیلوگرم می رسد و تا 300 کیلوگرم نمی رسد!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۱ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
اگه به حرف رهبری گوش کنن 60روز میشه 6دقیقه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۳۸ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
خب ایران میتواند الان هم از برجام خارج شود چون براورده کردن این خواسته ها از اروپا یی ها بسیار بعید است .
آخرین اخبار