آموزش پخت نان روغنی برساق خوشمزه و ساده

نان روغنی یکی از انواع نان‌هایی است که به عنوان میان وعده می‌توان آن را مصرف کرد. این نان خوشمزه را به راحتی در منزل می‌توان تهیه کرد. با ما همراه باشید تا شما را با طرز تهیه نان روغنی آشنا کنیم.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، نان روغنی برساق از نان‌ها و شیرینی‌های محلی استان‌های لرستان، ایلام، کردستان و استان کرمانشاه است. نان روغنی برساق کمی شیرین است و از نان‌های بسیار خوشمزه این استان‌ها می‌باشد. اکثر خانم‌های خانه دار این نان را در منزل تهیه می‌کنند.

آموزش پخت نان روغنی برساق خوشمزه و ساده

 

مواد لازم جهت تهیه نان روغنی برساق:

شیر یک لیتر
شکر یک لیوان
تخم مرغ یک عدد
آرد حدوداً یک کیلوگرم
روغن جامد یک قاشق غذاخوری
نمک و زرد چوبه مقدار بسیار کم
روغن سرخ کردنی یا جامد به میزان لازم

مراحل تهیه نان روغنی برساق:

همهٔ مواد را با هم مخلوط می‌کنیم تا خمیر به دست بیاید. اگر خمیر به دست چسبید کم کم به آن آرد اضافه می‌کنیم تا حدی که به دست نچسبد و آنقدر ورز می‌دهیم که کاملاً یکدست شود.

خمیر را در مشما فریز می‌پیچیم و می‌گذاریم در جایی نسبتاً خنک، یک روز بماند تا ور بیاید. اگر هوای اتاق آنقدر گرم است که احتمال می‌رود خمیر ما ترش شود می‌توانیم آن را در طبقه پایین یخچال قرار دهیم.

از خمیر که کاملاً ور آمده گلوله‌هایی به اندازهٔ گردو جدا نموده و پشت ماهیتابه مسی که قبلاً روی آن آرد پاشیده ایم با وردنه (یا با دست) تا حدی که زیاد نازک شود خمیر را باز می‌کنیم و در روغن نسبتاً داغ سرخ می‌کنیم.

آموزش پخت نان روغنی برساق خوشمزه و ساده

 

مواد لازم جهت تهیه نان روغنی برساق مغزدار:

آرد ۸ لیوان
شکر ۱ لیوان
روغن حیوانی دو سوم الی نیم لیوان
بکینگ پودر ۲ قاشق مربا خوری
زردچوبه یک الی یک و نیم قاشق چایخوری
نمک نصف قاشق چایخوری
شیر ۲ لیوان
پودر گردو ۱ لیوان
پودر توت خشک ۱ لیوان (پودر شکر)
پودر دارچین ۳ الی ۴ قاشق غذا خوری
رازیانه نیم کوب ۲ قاشق غذاخوری
زرده تخم مرغ ۱ الی ۲ عدد
سیاه دانه قدری

مراحل تهیه نان روغنی برساق مغزدار:

آرد، نمک، شکر، بیکینگ پودر، رازیانه و زردچوبه را در ظرف گودی خوب مخلوط می‌کنیم، به مواد ردیف اول روغن اضافه کرده و خوب با کف دست مواد را سائیده تا گلوله گلوله نشود.

شیر را اضافه کنید و خوب ورز دهید (۱۰ الی ۱۵ دقیقه) تا خمیر صاف و یکدست شود اگر خمیر سفت بود کمی شیر اضافه کنید. روی خمیر را با نایلکس پوشانده و یک دستمال تمیز روی ظرف بیندازید و خمیر را ۲ ساعت استراحت دهید.

این نان که معمولاً با روش‌های مختلف درست می‌شود و از نان‌های محلی مناطق غرب کشور (استان‌های کرمانشاه و لرستان و کردستان و …) می‌باشد. نان برساق ترکیبی از شیر و آرد و روغن حیوانی و شکر است.

معمولاً این نان را بدون مغز درست می‌کنند. این دستور خمیر بسیار ترد و خوشمزه می‌شود و شکر را در مایه داخلی (مغز) حذف کرده و توت خشک که دارای ارزش غذایی فراوانی است جایگزین می‌کنیم.

این نان به روش‌های مختلف پخت می‌شود. در روستا‌ها با استفاده از ساج این نان را مثل سایر نان‌ها می‌پزند. بعضی در روغن حیوانی سرخ می‌کنند.

 

مواد لازم در بالا ذکر شده است.

در این طرز تهیه نان روغنی برساق، از خمیر گلوله‌ای به اندازه یک سیب درختی برداشته و کف دست باز و داخل آن را با دو الی سه قاشق از پودر گردو و دارچین و پودر توت خشک پر کنید و لبه‌های خمیر را به هم بیاورید و کمی خمیر را کف دست جابه جا کنید تا خوب گرد شود.

سپس روی تخته توسط وردنه به شکل بیضی یا گرد با ضخامت یک و نیم الی دو سانتی متر پهن کنید و روی آن را با برس، زرده زده شده بمالید و سیاه دانه یا کنجد بپاشید و در فر ۱۸۰ درجه به مدت یک ربع الی ۲۰ دقیقه بگذارید و بعد در گرمکن فر گذاشته تا رویش طلایی شود.

روش تهیه نان روغنی برساق بدون فر

بدون استفاده از فر است. به همان طریق بالا نان را مغز گذاری کرده و دیگر نیازی به زرده و سیاه دانه نیست حتی بدون مغز هم می‌توان این نان را درست کرد.

ماهیتابه کفه ضخیمی مثل همین ماهیتابه‌های رژیمی را روی شعله پخش کن و حرارت کم روی گاز گذاشته و نصف الی یک قاشق چایخوری روغن حیوانی برای هر دانه از نان‌ها در ماهیتابه ریخته و پس از پهن کردن نان با وردنه، نان را در کف ماهیتابه گذاشته و یک طرف آن که پخته شد نان را برگردانید تا طرف دیگر نیز بپزد.

در این روش پخت نان روغنی برساق روغن زیادی مصرف نمی‌شود و نسبت به سرخ کردن روش خیلی بهتری است.

برای نگهداری این نان نیازی به یخچال نیست و کافیست که در نایلکس و ظرف در بسته و در جای خنک تا یک هفته بیرون از یخچال نگهداری کنید و در صورت نگهداری در یخچال یکی دو ساعت قبل از مصرف از یخچال خارج کرده و در جای گرمی بگذارید تا از حالت سفتی خارج شود.

به علت داشتن روغن حیوانی وقتی در جای سرد قرار گیرد کمی سفت شده و با گرم کردن دوباره نرم می‌شود.

منبع: دلگرم

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.