نقدی بر شکارفروشی سازمان محیط زیست؛ به خاطر یک مشت دلار

متأسفانه قرق‌های اختصاصی در کشور با وساطت سازمان محیط زیست از سوی سازمان جنگل‌ها، منابع طبیعی و آبخیزداری به شکارچیان واگذار می‌شوند.

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، اخیرا قرقداران طی نشستی با مسئولان محیط زیست خواهان حمایت بیشتر سازمان حفاظت محیط زیست و صندوق ملی محیط زیست از قرقداران شدند.

تا کنون ۵ قرق اختصاصی مصوب شورای عالی حفاظت محیط زیست شده و در آن‌ها شکار به ویژه توسط شکارچیان خارجی صورت می‌گیرد. ده‌ها قرق اختصاصی دیگر هم به صورت غیرمجاز فعالیت خود را آغاز کرده‌اند و برای مصوب شدن در انتظار تشکیل شورای عالی محیط زیست هستند.

این در حالی است که بسیاری از دانشگاهیان و متخصصان حوزه محیط زیست طرح واگذاری قرق‌های اختصاصی را مورد انتقاد قرار داده و حتی آن را راهی به سوی زمین‌خواری دانسته‌اند.

این قرق‌ها اراضی ملی کشور هستند که با وساطت سازمان حفاظت محیط زیست از سوی سازمان جنگل‌ها، منابع طبیعی و آبخیزداری به متقاضیان که عموما شکارچیان هستند واگذار می‌شوند.

فرزاد علیزاده، دبیر اجرایی ستاد مردمی دفاع از حقوق حیوانات، واگذاری قرق‌های اختصاصی را مصداق ضرب‌المثل سپردن گوشت به گربه دانسته و می‌گوید: چند سالی است که متولیان امر حفاظت از محیط زیست در کشور، خیال شکارچیان را راحت‌تر کرده‌اند. آن‎ها با الگوبرداری از کشور‌هایی که محیط زیستشان هیچ شباهتی با محیط‌ زیست و حیات‌ وحش کشور ما ندارند و سال‌هاست چیزی به نام حیات‌ وحش در سرزمینشان باقی نمانده و اساساً قیاس آن‌ها با ما قیاس مع‌الفارق است، با واگذاری اراضی ملی تحت عنوان قرق اختصاصی به بخش خصوصی، به شکارچیان اجازه می‌دهند در این قرق‌ها به شکار پرداخته و هر آن‌چه اراده کنند و دلشان بخواهد انجام دهند.

وی ادامه می‌دهد: آنچه ظاهراً در قرق‌های اختصاصی جریان دارد، این است که قرقداران از گونه‌های جانوری حفاظت کرده و سپس از آن‌ها آماربرداری می‌کنند و نهایتا برای شکار درصدی از رشد جمعیت، مجوز صادر می‌شود. از آن‌جایی که سازمان محیط‌ زیست کمترین نظارتی بر روی این مناطق ندارد و آن‌ها را به بخش خصوصی واگذار کرده است، قرق‌داران دور از چشم جامعه و افکار عمومی هر کاری دلشان بخواهد در آن مناطق انجام می‌دهند.

علیزاده اضافه می‌کند: جدا از اینکه این روند در نفس خود غیر اخلاقی و نامتعارف است، یک عوام فریبی بزرگ به حساب می‌آید. چراکه عملکرد این قرق‌ها دقیقا مانند دامگاه‌ها است که با فراهم کردن شرایط مناسب، جانوران را جذب کرده و به کام مرگ می‌کشانند.

وی قرقداری را به دامگاه‌های شمال و جنوب کشور، تشبیه کرده و می‌گوید: این قصه پرغصه هر ساله در تالاب‌های شمال و جنوب کشور خصوصاً در فریدونکنار، سرخ‌رود و از باران اتفاق می‌افتد. همه ساله با آغاز فصل پاییز و مهاجرت پرندگان مهاجر به سرزمین‌های گرم‌تر، در برابر چشمان مسئولان محیط زیست و در سایه‌ بی‌تفاوتی متولیان امر، پرندگان مهاجر به‌ صورت میلیونی قتل عام می‌شوند و اگر قبول خطر کرده، اعتراض کنید یا بخواهید وارد قرق‌ها شوید، با چوب و سنگ و چماق از شما پذیرایی می‌کنند.

به خاطر یک مشت دلار/ نقدی بر شکارفروشی سازمان محیط زیست

این فعال محیط زیست یادآور می‌شود: حکایت قرق اختصاصی هم دقیقا ماند حکایت دامگاه‌هاست. سالیان سال است شکارچیان و البته مدافعان آن‌ها و در کل هر کسی که از شکار منتفع می‌شود، در دستگاه‌های دولتی، با استدلال‌های تکراری و نخ نما شده صدور مجوز شکار را توجیه می‌کنند. ادعا‌هایی از این دست که شکار از طریق حذف ژن ضعیف از طبیعت به بقای حیوانات جوان‌تر کمک می‌کند.

علیزاده با بیان اینکه مدافعان شکار برای توجیه شکارفروشی، مخالفان شکار را به احساساتی بودن متهم می‌کنند، می‌گوید: مدافعان شکار خود را حافظان واقعی طبیعت و در خدمت حیات‌ وحش جلوه می‌دهند و مخالفان را به احساساتی بودن متهم می‌کنند، در حالی که هرگز نتوانسته‌اند برای استدلال‌های علمی، کارشناسی و صد البته اخلاقی کارشناسان مخالف شکار، دلایل قانع کننده و منطقی بیاورند. شاهد این ماجرا، مناظرات انجام شده بین این دو گروه و بازخورد آن نزد افکار عمومی است.

وی اضافه می‌کند: طبیعت دارای نظم است و سال‌هاست جمعیت حیات وحش را مدیریت کرده است. اینکه انسان بخواهد با شکار جمعیت حیات وحش را کنترل یا به گفته مدافعان شکار، هرس کند به طنز بیشتر شباهت دارد. می‌دانیم که طبیعت نظم خود را دارد و هر جا که انسان در طبیعت دست برده نتیجه‌ای جز سیل و آتش‌سوزی و تخریب و انقراض گونه‌های گیاهی و جانوری حاصل نشده است.

این فعال حقوق حیوانات می‌گوید: در حال حاضر ۵ قرق اختصاصی به‌ صورت رسمی و ده‌ها قرق به‌ صورت غیررسمی در کشور فعالیت می‌کنند. از این ۵ قرق اختصاصی رسمی، ۳ قرق دربید، روباز و علی‌آباد چهل گزی در استان یزد، قرق منصورآباد رفسنجان در استان کرمان و قرق جاشلوبار در استان سمنان واقع شده‌اند. بر اساس قانون، بر خلاف شکارگاه‌های خصوصی، قرق‌ها حصار و مرزی با مناطق اطراف ندارند. همچنین، قرق‌ها نباید در جوار مناطق چهارگانه (تحت حفاظت سازمان محیط‌زیست) جانمایی شوند. اما بر خلاف قانون، فاصله اندک این ۵ قرق خصوصی با مناطق حفاظت شده سبب می‌شود حیات وحش به سادگی از زیستگاه‌های مجاور به داخل قرق‌ها جذب شوند.


بیشتر بخوانید


وی ادامه می‌دهد: صاحبان قرق‌های اختصاصی با ایجاد آبشخور و تأمین علوفه در قرق، حیات‌وحش را از کیلومتر‌ها دورتر به سوی قرق می‌کشانند؛ سپس آماربرداری کرده و این افزایش جمعیت را که حاصل جذب حیات وحش از زیستگاه‌های مجاور است به پای تکثیر و پرورش موفق خودشان گذاشته و بر اساس این آمار غیرواقعی خود را محق به برداشت (صدور مجوز شکار) می‌دانند. سازمان محیط‌زیست هم چشم خود را بر روی این ادعای کذب بسته و عموماً برای ۳ تا ۶ درصد از افزایش جمعیت در قرق‌ها پروانه شکار صادر می‌کند.

علیزاده با اشاره به فیلمی که چندی پیش از شکار یک کل در قرق‌های اختصاصی منتشر شده بود، می‌گوید: آقای کیومرث کلانتری، معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط‌ زیست با این توجیه که شکار کل در داخل قرق و با موجوز صورت گرفته گفتند که شکار قانونی بوده، اما فیلم آن نباید منتشر شود تا احساسات عمومی جریحه‌دار نشود. رویکرد آقای معاون این سوال را مطرح کرد که اگر شکار قانونی، اقدامی مفید برای حیات وحش است چرا ایشان از شکارچیان می‌خواهد که پنهانی شکار کرده و عکس و فیلم شکار را منتشر نکنند؟

وی اضافه می‌کند: متولیان امر حفاظت از حیات‌ وحش کشور که وظیفه ذاتیشان حفاظت از محیط‌ زیست و حیات‌ وحش است، ایجاد قرق‌های اختصاصی و کشتار حیات وحش توسط شکارچیان داخلی و خارجی را راهی برای اشتغالزایی و توانمندسازی جوامع بومی و محلی می‌دانند! حال آن‌ که مقام معظم رهبری، در خصوص اهمیت محیط‌ زیست و عدم سوءاستفاده افراد از موضوع اشتغالزایی و کسب درآمد، اظهار داشته‌اند که دستگاه‌های مسئول باید با هر اقدام مخرب محیط‌ زیستی، از ساخت هتل و جذب گردشگر گرفته تا ساخت حوزه علمیه و برخی توجیهات به ظاهر قابل قبول، جلوگیری کنند، ضمن اینکه ایشان در پاسخ به این استفتاء که "اگر شکار کردن به قصد تفریح با مجوز از سوی مراکز قانونی مانند سازمان محیط‌ زیست انجام شود، آیا این امر تأثیری در جایز بودن این نوع شکار خواهد داشت؟ "، صراحتاً چنین شکاری را "جایز ندانسته‌اند. "

علیزاده در خصوص اینکه مسئولان محیط زیست، شکارفروشی را منبعی برای ارزآوری معرفی می‌کنند، می‌گوید: طبق اعلام سازمان حفاظت محیط زیست درآمد حاصل از فروش مجوز در مناطق چهارگانه محیط زیست و مناطق آزاد در سال ۹۷ تنها یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان بوده است که وارد صندوق ملی محیط زیست شده. درآمد حاصل از شکارفروشی در قرق‌های اختصاصی هم که میان قرق‌داران و برگزارکنندگان تور‌های شکار تقسیم می‌شود و نه صندوق ملی محیط زیست از آن سهمی دارد نه جوامع بومی.

به خاطر یک مشت دلار/ نقدی بر شکارفروشی سازمان محیط زیست

وی تصریح می‌کند: اساساً قرق‌های اختصاصی توسط عده‌ای از شکارچیان مرفه برای تفریح و خوشگذرانی شکارچیان ثروتمند خارجی و داخلی راه‌اندازی می‌شود و اینجا هم مثل موارد دیگر، تنها گروهی که در هیچ لیست ذی‌نفعان جا ندارند جوامع محلی و بومی هستند که راه‌اندازی قرق‌ها به نام آن‌ها و به کام از ما بهتران انجام می‌شود.

این فعال حقوق حیوانات می‌گوید: قرق‌های اختصاصی بر خلاف آنچه به مخاطب القا می‌شود، راهکاری برای حفاظت از حیات وحش نیست. قرق‌های اختصاصی با ایجاد تغییرات قابل توجه در اکوسیستم مناطق، حیات وحش کشور را به جزایر پراکنده تبدیل می‌کنند. در واقع به تدریج حیات وحش کشور در داخل قرق‌ها متمرکز شده و زیستگاه‌های دیگر از جانوران تهی می‌شوند.

وی یادآور می‌شود: قرق بخشی از اراضی ملی است که از طبیعت جدا شده و در اختیار قرقداران قرار گرفته، اما بر خلاف قوانین مدون محیط‌ زیست برای قرق داری، مردم عادی نمی‌توانند در قرق‌ها رفت و آمد کنند. برخلاف اعتقاد متولیان امر حفاظت از حیات‌ وحش در حمایت از شکار، باید گفت افزایش قرق‌های اختصاصی نه تنها به افزایش حیات‌وحش کمک نمی‌کند، بلکه به تجربه ثابت شده است که این قرق‌ها با ایجاد شکاف میان قرقداران و بومیان تنها به افزایش شکار غیرقانونی و صدمات جبران ناپذیر به محیط‌زیست منجر می‌شود.

علی‌زاده با اشاره به اینکه حیات وحش تعریف مشخصی دارد و به جانورانی گفته می‌شود که به‌ طور کاملاً طبیعی و بدون نیاز به انسان پرورش می‌یابند، می‌گوید: حیوانات درون قرق که به‌ صورت دستی تغذیه و تکثیر می‌شوند، به‌هیچ‌ عنوان جزء حیات‌وحش طبیعی محسوب نمی‌شوند. متأسفانه طرح واگذاری قرق‌های خصوصی به غیر از اینکه طبیعت بکر کشورمان را به دامداری تبدیل و جیب قرقداران را پرپول و خانه شکارچیان را پر از شاخ قوچ و کل کند، حاصل دیگری ندارد.

علیزاده در پایان با اشاره به موضع رئیس فراکسیون محیط زیست نسبت به شکارفروشی و قرقداری می‌گوید: حال باید دید فراکسیون محیط‌ زیست مجلس شورای اسلامی که در همین مدت کوتاه نشان داده است تصمیم دارد برخلاف سنوات گذشته در عرصه‌های محیط‌ زیستی کارآمد و تأثیرگذار حرکت کند، در مبارزه با سوء استفاده از حیات وحش در قالب شکارفروشی و قرقداری چه رویکردی در پیش خواهد گرفت.

گفتنی است؛ سمیه رفیعی، رئیس فراکسیون محیط زیست اخیرا با اعلام موضع مخالفش نسبت به شکارفروشی سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرد که اصلاح قانون شکار و صید مصوب سال ۱۳۴۶ و همچنین بررسی پیامد‌های واگذاری قرق‌های اختصاصی از اولویت‌های فراکسیون محیط زیست خواهد بود.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ولایتمدار
۰۲:۱۳ ۰۸ مرداد ۱۳۹۹
دزدان هفتیر کش طبیعت!
Iran (Islamic Republic of)
یداله
۱۹:۱۲ ۱۶ تير ۱۳۹۹
بهتر است مجلس محل تحصیل رییس سازمان حفاظت محیط زیست واحیانا" روابط اورا مورد بررسی دقیق قرار دهد .زیرا ما ازامثال این آقایان در سازمان کم صدمه ندیده ایم ( محض یاداوری طرحهایی که آقای کلانتری در مورد اجرای کاشت محصولات تراریخته در زمان تصدی وزارت کشاورزی اجرا کرد ند.)
Netherlands
آرمان
۱۶:۵۴ ۱۶ تير ۱۳۹۹
اگه حیوانات نباشن دعا من و تو بارون نمیاره تشنگی همین حیوانات عامل بارندگی هست
متاسفم که محیط بانها هم برای یک مشت دلار خودشون عامل نابودی حیوانات میشن نسل بعدی جواب چی میدید
Iran (Islamic Republic of)
سرباز
۱۵:۱۶ ۱۶ تير ۱۳۹۹
اگر شکار سود آوری دارد بر تکثیر حیوانات سرمایه گذاری کنیم
Iran (Islamic Republic of)
محیط بانم
۱۴:۲۷ ۱۶ تير ۱۳۹۹
این سازمان فقط و فقط حق محیط بان را ضایع می کند و دیواری کوتاهتر از محیط بان وجود ندارد شما نظر محیط بانان را بپرسید بی ارزش ترین موجود در سازمان حفاظت محیط زیست کشور جامعه محیط بانی هست. ترا خدا روی موضع محیط بان ها و حقوق و معیشت آنها کار کنید، به ما از بهمن سال 98 فیش حقوقی نمی دن احکام را به محیط بانها نمی دن چرا ؟ بخاطر اینکه نرن دیوان عدالت اداری بخاطر 50 درصدی که دولت سال گذشت تصویب کرده و محیط زیست فقط 15 درصدشو برای محیط بان ها اعمال کرده، شکایت نکنند. مال روسا مدیران معاونین و کارشناسان 50 درصد کامل روی حقوقاشون اعمال شده اون موقع توقع دارن محیط بان تخلف نکنه و حیات وحش را حفظ کنه. علی برکت الله
Iran (Islamic Republic of)
محیط بان بازنشسته
۲۲:۱۷ ۱۶ تير ۱۳۹۹
متأسفیم برای مسئولسن بی کفایت محیط زیست کشور: محیط بان مظلوم است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۹ ۱۶ تير ۱۳۹۹
گرانی گرانی گرانی، مردم ایران دارن میمیرن بخاطر بی لیاقتی مسئولین اونوقت شما بفکر حیوانات هستین؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۲ ۱۶ تير ۱۳۹۹
این قضیه شکارفروشی هم مثل فروش طرح‌ترافیکه .
Iran (Islamic Republic of)
منصور صباغی
۱۳:۲۷ ۱۶ تير ۱۳۹۹
سلام مثل شهرداری ها که با فروختن مجوز طرح ترافیک آلودگی هوا را از بین میبرند
یا مثل پلیس راهنمایی بعد رانندگی ؟؟؟ که پشت تپه خاکی یا تابلو تبلیغاتی مخفی میشود تا قبوض جریمه اش را پر کند
Iran (Islamic Republic of)
مرصاد
۱۲:۴۶ ۱۶ تير ۱۳۹۹
یکی دیگر از خیانت های تدبیر !!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۱ ۱۶ تير ۱۳۹۹
همه جای دنیا شکار میکنندوچون قانون دارند خودشون هم رعایت می کنند جاهایی هست که خود محیط زیست چون شکارچی معرف سرشناس دارجایی خوب هم می برند ولی وای به حال کسی که کسی نداشته باشه هامون بهتر که مجوز بدن چون اگه هم ندن به هرحال شکار انجام میشه وقتی شکار باشه وفصل شکار هم مشخص بشه مطمئن کمتر کسی شکار غیر مجاز انجام مید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۶ ۱۶ تير ۱۳۹۹
عکس این خبرتون عکس یه بازی اندروید هست ؛ خیلی بازی باحاله ؛ شکارچی ها عوض اینکه حیوانات واقعی مظلوم رو شکار کنند برن این بازی رو دانلود کنند حیوانات الکی رو شکار کنند اینطوری برای محیط زیستمون هم بهتره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۳ ۱۶ تير ۱۳۹۹
مدیریت مگر سخته رانت نمی گذارد
United States of America
ناشناس
۱۰:۴۹ ۱۶ تير ۱۳۹۹
کو گوش شنوا!!!؟ ؟؟؟؟
Portugal
پرتغال
۱۰:۱۹ ۱۶ تير ۱۳۹۹
کاملا درست گفتید ... اینکه انسان بخواهد با شکار جمعیت حیات وحش را کنترل یا به گفته مدافعان شکار، هرس کند به طنز بیشتر شباهت دارد. لطفا گزارش خبری و تلویزیونی بیشتری به مردم بدهید که جلوی این کار گرفته بشه.
Iran (Islamic Republic of)
امپراطور
۰۹:۵۷ ۱۶ تير ۱۳۹۹
سازمان محیط زیست یه سازمان خصوصی و الکی هستش.
من و.70 نفر از همکلاسی های سال بالایی و پایینی بعد از گذشت 8 سال هنوز نتونستیم در سازمان محیط زیست مشغول به کار بشیم. لااقل یک نفر هم نتونسته وارد این سازمان بشه
United States of America
ناشناس
۱۵:۱۱ ۱۶ تير ۱۳۹۹
بشه چه?
Iran (Islamic Republic of)
پیمان اشراقی
۰۹:۴۸ ۱۶ تير ۱۳۹۹
سلام بچه ها ،

در دنیای ما برای هر کاری به پول احتیاج داری ،
نمی گویم هر چیز قیمتی دارد ولی پول وسیله کار است ،

باید پولش را بدهی ، حتی شما خدا !

قرآن کریم :
ان الله اشتری من المؤمنین بأنفسهم .
France
دشمن شکارچی
۰۹:۳۰ ۱۶ تير ۱۳۹۹
به داد اردک های مهاجر برسید.بیچاره ها وارد شمال که میشن قتل عام میشن.بهانه هم این هست که اشتغال زایی هست.این اشتغال زایی بخوره تو کمرتون که نسل کشی اردک ها اشتغال زایی میدونین
ادمین بچاپ لطفا.اصلا چرا نظرات منو چاپ نمیکنی؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۵ ۱۶ تير ۱۳۹۹
خدایش بگردین یه خبر خوب پیدا کنید
که بگین تو این یه قلم حالمون خوب است اختلاس نشده و کسی هم حق کسی رو نخورده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۰ ۱۶ تير ۱۳۹۹
باید حفاظت از محیط زیست از بخش دولتی گرفته بشه وبه سازمان های مردم نهاد یا بخش خصوص داده بشه
United States of America
ناشناس
۱۵:۱۴ ۱۶ تير ۱۳۹۹
فکرت بده
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۰۸:۱۷ ۱۶ تير ۱۳۹۹
ممنون از بازتاب این خبر.درستش هم سازمان جنگل ها و مراتع و آبخیزداری کشور هست.
آخرین اخبار