نابودی شبکه عنکبوتی مجرمان بانک سرمایه

پرونده بانک سرمایه از حیث شمار مدیران درگیر با تخلف و فساد و تعدد پرونده‌های تشکیل شده به رکوردی کم‌سابقه در تاریخ بانکداری چهار دهه گذشته ایران بدل شده است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، مقام‌های قضایی اسپانیا و پلیس بین‌الملل ۱۶ ماه طول کشید تا مجاب شوند علیرضا حیدرآبادی‌پور، مدیرعامل فراری بانک سرمایه را به ایران مسترد کنند. خرداد ماه پارسال بود که نماینده دادستان تهران از بازداشت مدیرعامل متواری بانک سرمایه در اسپانیا خبر داده بود. این مجرم اقتصادی پس از محمود خاوری مدیرعامل سابق بانک ملی، دومین مدیرعامل فراری بود. مدیرعامل فراری بانک سرمایه به طور غیابی به ۱۲ سال حبس محکوم شده بود.

صدا و سیما شامگاه چهارشنبه ۲۳ مهر، تصاویری را از لحظه پیاده شدن یکی از مجرمان پرونده فساد در بانک سرمایه و صندوق ذخیره فرهنگیان در فرودگاه بین‌المللی امام خمینی پخش کرد. این فرد کسی نبود جز علیرضا حیدرآبادی‌پور، مدیرعامل فراری بانک سرمایه که به ایران بازگردانده شد. مرکز رسانه قوه قضائیه از علیرضا حیدرآبادی‌پور با عنوان یک مجرم بزرگ اقتصادی یاد کرده است.

۵ ماه جنجالی

حیدرآبادی‌پور، مدیرعامل پیشین بانک سرمایه بود. بانکی که ماه‌هاست نامش در دادگاه‌های متعددی بر سر زبان‌هاست، تاکنون شماری از مسئولان پیشین این بانک و افراد مرتبط با تخلفات بانک سرمایه و صندوق ذخیره فرهنگیان محاکمه و محکوم شده‌اند و همچنان پرونده‌های دیگری از تخلفات روی داده در این بانک در دست بررسی است. علیرضا حیدرآبادی‌پور، در بهمن ۱۳۹۴ به مدیرعاملی بانک سرمایه منصوب شد، اما مدیریت او بر بانک بحران‌زده سرمایه فقط حدود پنج ماه به طول انجامید و در خرداد ۹۵، از این سمت برکنار شد.

فرار با وثیقه ۵ میلیارد تومانی

وی در مرحله تحقیقات مقدماتی پرونده رسیدگی به اتهاماتش در حالی که با وثیقه‌ای ۵ میلیارد تومانی آزاد بود اواخر سال ۹۷ از ایران خارج شد. اتهامات مدیرعامل پیشین بانک سرمایه در دادگاهی که در تابستان سال ۹۸ برگزار شد اخلال در نظام اقتصادی از طریق خیانت در امانت و تحصیل مال نامشروع اعلام شد، اما از آنجا که از ایران خارج شده بود در آن دادگاه حضور نداشت.

در دادگاهی که تابستان سال قبل برای پرونده بانک سرمایه برگزار شده بود، وکیل حیدرآبادی‌پور دلیل متواری شدن موکلش را ترس از مجازات اعلام و تأکید کرده بود: «نمی‌شود این را از دید منفی بررسی کرد. او سابقه ۳۰ ساله و تحصیلات دکتری دارد و بعید به نظر می‌رسد به خاطر ۴۶۰ میلیون تومان حیثیت خود را از بین ببرد.»

موکلم سوءنیت نداشته

وکیل مدیرعامل پیشین بانک سرمایه گفته بود: «احساس می‌کنم موکلم در این موارد سوءنیت نداشته و از ریاست دادگاه با توجه به اصل برائت، تقاضای صدور برائت برای موکلم را دارم.»

وکیل علیرضا حیدرآبادی‌پور دو ماه بعد در یکی از جلسات بعدی دادگاه در شهریور ۹۸ دلیل بازنگشتن موکل خود به ایران و غیبت او در دادگاه را بیماری حاد دختر حیدرآبادی‌پور و بستری بودنش در بیمارستانی در بارسلونا اعلام کرده که با توجه به مسدود بودن حساب‌های حیدرآبادی‌پور امکان پرداخت هزینه‌های بیمارستان را ندارد!


بیشتر بخوانید


به دستور برخی‌ها از کشور خارج شد

وکیل مدیرعامل پیشین بانک سرمایه، در عین حال از موکل خود حتی نامه‌ای از نماینده حقوقی بیمارستان را به دادگاه ارائه کرد که نشان می‌داد حیدرآبادی‌پور بابت درمان دخترش حدود ۴۵ هزار یورو بدهکار است. این وکیل از دادگاه درخواست کرده بود دادگاه ترتیبی بدهد تا موکلش بتواند این هزینه‌ها را پرداخت کند.

اما با توضیح نماینده سازمان بازرسی در دادگاه مشخص شد حیدرآبادی‌پور علاوه بر ۴۶۰ میلیون تومان پاداشی که از شرکت سایه‌گستر دریافت داشته ۳۰۰ میلیون تومان پاداش هم از بانک سرمایه (فقط بابت پنج ماه در سال ۹۴) دریافت کرده است.

نماینده دادستان هم در دادگاه تأکید کرده بود «دست متهم حیدرآبادی‌پور به همراه امامی و بخشایش در یک سفره بوده است.» به باور رسول قهرمانی، حیدرآبادی‌پور «به دستور برخی‌ها از کشور خارج شد.»

جاده‌صاف‌کن امامی برای قیر

رسول قهرمانی در توضیح عملکرد حیدرآبادی‌پور به عنوان مدیرعامل و عضو هیئت مدیره بانک سرمایه گفت: «اولین حرکت به سمت ضمانت‌نامه در بانک سرمایه توسط متهم حیدرآبادی‌پور انجام شده است. او قبل از آمدن به بانک سرمایه مدیرعامل شرکت آتیه صبا بود.»

به گفته نماینده دادستان «متهم حیدرآبادی‌پور و [علی]بخشایش [عضو پیشین هیئت مدیره بانک سرمایه]در شرکت آتیه صبا ضمانتنامه تقاضا می‌کنند که به نام هرمز پاسارگاد تصویب می‌شود و بعد از آن حیدرآبادی‌پور و بخشایش با شرکت محمد امامی [تهیه‌کننده سریال شهرزاد و از متهمان پرونده دیگری مرتبط با بانک سرمایه و صندوق ذخیره فرهنگیان]قرارداد کارگزاری امضا می‌کنند و او از طریق ضمانتنامه قیر دریافت می‌کند که هنوز تسویه نشده است.»

سابقه‌ای طولانی در نظام اداری

نماینده دادستان در دادگاه متهمان بانک سرمایه تأکید کرده بود «دست متهم حیدرآبادی‌پور به همراه امامی و بخشایش در یک سفره بوده است و او مدیرعاملی است که با تیم شبکه عنکبوتی فساد مرتبط بود و کار می‌کرد.»

در نهایت علیرضا حیدرآبادی‌پور در شعبه سوم دادگاه ویژه رسیدگی به جرائم اخلالگران در نظام اقتصادی کشور با اتهامات «اخلال در نظام اقتصادی از طریق خیانت در امانت و تحصیل مال نامشروع» به طور غیابی به ۱۲ سال حبس محکوم شد. حال این پرسش مطرح است که چگونه علیرضا حیدرآبادی‌پور توانست بر کرسی مدیرعاملی بانک سرمایه بنشیند؟ نگاهی به سوابق کاری حیدرآبادی‌پور نشان می‌دهد او سابقه‌ای طولانی در نظام اداری کشور داشته است.

او پیش از آنکه به مدیرعاملی بانک سرمایه منصوب شود دوره‌ای طولانی در بانک سپه به عنوان مدیر حراست این بانک فعالیت داشت. پس از آن به عنوان عضو ناظر و نماینده بانک سپه در شرکت‌های وابسته به این بانک منصوب شد. علیرضا حیدرآبادی‌پور در ماه‌های پایان خدمت در بانک سپه در سال ۱۳۹۰ عضو هیئت مدیره بانک سپه بود.

کلکسیونی از مدیریت

دیگر تجربه مدیریت بانکی حیدرآبادی‌پور، عضویت در هیئت مدیره بانک گردشگری بود که به نمایندگی از شرکت فراز عمران آریانا در هیئت مدیره این بانک حضور داشت.

علیرضا حیدرآبادی‌پور گذشته از سوابق بانکی، در سال‌های گذشته تجربه عضویت در هیئت مدیره شماری از شرکت‌های صنعتی و پتروشیمی را نیز در کارنامه دارد. حیدرآبادی‌پور اواخر سال ۹۰ ریاست هیئت مدیره گروه صنعتی بارز (لاستیک بارز) را برعهده داشت.

نایب‌رئیسی در هیئت مدیره شرکت پترو تجارت هرمزان در سال ۹۲، ریاست بر هیئت مدیره شرکت فولاد اکسین خوزستان به نمایندگی از شرکت لوله‌سازی اهواز در سال ۹۲، و عضویت در هیئت مدیره شرکت پتروامید آسیا از دیگر سمت‌ها و عناوینی است که علیرضا حیدرآبادی‌پور تا پیش از رسیدن به مدیریت عاملی بانک سرمایه داشته است.

آشنایی با بخشایش

مدیرعامل پیشین بانک سرمایه در سال ۹۳ در شرکت کاوند نهان زمین به نمایندگی از شرکت صنعتی و معدنی گل‌گهر ریاست بر هیئت مدیره را عهده‌دار شد.

اما حضور حیدرآبادی‌پور در شرکت سرمایه‌گذاری آتیه صبا در سال‌های ۹۴ و ۹۵ فصل دیگری از فعالیت‌های اوست، شرکت سرمایه‌گذاری آتیه صبا از هلدینگ‌های زیرمجموعه صندوق بازنشستگی کشوری است که در زمینه‌های گردشگری، صنعت و معدن و حمل و نقل فعالیت دارد.

حیدرآبادی‌پور به عنوان نماینده این شرکت در هیئت مدیره شرکت گروه مدیریت ارزش سرمایه صندوق بازنشستگی کشوری به عنوان نایب رئیس هیئت مدیره معرفی شد و در همین دوره کاری با علی بخشایش دیگر متهم پرونده بانک سرمایه آشنا شد.

حضور در همه پست‌های بانک سرمایه

در تیرماه ۹۴، شرکت سهامی خاص توسعه فرآوری صنایع و معادن سیرجان تأسیس شد، حیدرآبادی پور به عنوان نماینده شرکت سرمایه‌گذاری آتیه صبا در نخستین هیئت مدیره این شرکت عضویت داشت. مهدی جهانگیری کوهشاهی، نایب رئیس شرکت تازه‌تأسیس بود که به نمایندگی از شرکت مجتمع فولاد صنعت بناب در آن هیئت مدیره عضویت داشت. مهدی جهانگیری، برادر اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور است که در مهرماه ۹۶ در کرمان و از سوی سپاه ثارالله این استان بازداشت شد. بر اساس اظهارات مقام‌های قضایی، مهدی جهانگیری، که آن زمان رئیس گروه مالی گردشگری و نایب رئیس اتاق بازرگانی تهران بود، به اتهام فساد مالی بازداشت شده بود. یک سال بعد حیدرآبادی‌پور به نایب رئیسی شرکت توسعه فرآوری صنایع و معادن سیرجان برگزیده شد.

علاوه بر این‌ها حیدرآبادی‌پور در دوره‌ای که عضو هیئت مدیره و مدیرعامل بانک سرمایه بود در شرکت‌های صرافی سرمایه و توسعه ساختمان سرمایه نیز سمت‌ها و عناوینی در هیئت مدیره آن‌ها داشت.

یک رکورد ۴۰ ساله

پرونده بانک سرمایه از حیث شمار مدیران درگیر با تخلف و فساد و تعدد پرونده‌های تشکیل شده به رکوردی کم‌سابقه در تاریخ بانکداری چهار دهه گذشته ایران بدل شده است. محمدرضا خانی، پرویز احمدی، خیرالله بیرانوند، بهمن خادم، مهرداد باقری، محمدرضا توسلی، پرویز کاظمی، یاسر ضیایی شیرکلایی، شهاب‌الدین غندالی، علی بخشایش و علیرضا حیدرآبادی‌پور از جمله مدیران بانک سرمایه بوده‌اند که در پرونده‌های اخیر نام آن‌ها به عنوان متهم مطرح شده، در دادگاه محکوم شده و بعضاً زندانی شده‌اند.

گذشته از این، به ادعای رسانه‌های داخل ایران، استرداد علیرضا حیدرآبادی‌پور نخستین نمونه از همکاری پلیس اینترپل در بازگرداندن یک متهم اقتصادی در دوران پس از انقلاب است که این رکورد را هم می‌توان به نام بانک سرمایه سنجاق کرد.

محکومان بانک سرمایه

در اواخر سال ۱۳۹۷ خورشیدی گزارش شد حیدر آبادی‌پور از ایران خارج شده است.

دادستانی تهران خرداد ۹۸ - ژوئن ۲۰۱۹ - از بازداشت او در اسپانیا توسط پلیس بین‌الملل (اینترپل) خبر داده بود. دادگاه رسیدگی به پرونده مدیران بانک سرمایه که متهم به فساد اقتصادی و اختلاس بودند برای چند سال در جریان بوده و تاکنون چند نفر در ارتباط با آن محکوم شده‌اند. علی بخشایش و محمدرضا توسلی، مدیران عامل سابق بانک سرمایه و پرویز کاظمی رئیس سابق هیئت مدیره این بانک از جمله کسانی هستند که در رابطه با این پرونده حبس گرفته‌اند. کاظمی در دوره اول ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، وزیر رفاه بود.

حسین هدایتی که رسانه‌های ورزشی ایران به او لقب عابر بانک داده‌اند به جرم پولشویی، تحصیل مال نامشروع و خیانت در امانت در این پرونده به ۲۰ سال زندان محکوم شد. قوه قضائیه همچنین هادی رضوی دیگر متهم پرونده فساد در بانک سرمایه، و یکی از تهیه‌کنندگان سریال شهرزاد و داماد محمد شریعتمداری وزیر کار ایران را به ۲۰ سال زندان، رد مال، ۷۴ ضربه شلاق و محرومیت از خدمات دولتی محکوم کرد. رضوی متهم به پرداخت رشوه به مدیران بانک سرمایه با هدف خارج کردن حدود ۱۰۷ میلیارد تومان از این بانک بدون تودیع وثیقه و تحصیل مال نامشروع شده بود.

منبع: روزنامه جوان

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار