چرا مهمان «ماه عسل» خودکشی کرد؟

یک روانشناس درباره چرایی خودکشی مهمان «ماه عسل» توضیحاتی داد.

رضا فریدی روانشناس بالینی و فعال آسیب‌های اجتماعی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره فوت کودک کار ۱۸ ساله، اظهار کرد: یکی از خبر‌های تلخی که در چند روز گذشته شنیده‌ایم، خودکشی رضا یکی از کودکان کار بود که در برنامه ماه عسل معروف شد.

وی با اشاره به اینکه علت اصلی فوت نیاز به تحقیق و بررسی بیشتری دارد، افزود: حتما رضا اولین کودک کاری نبود که خودکشی کرد و قطعا آخرین هم نیست. شاید شنیدن هیچ خبری به اندازه خبر خودکشی یک کودک دردآور نباشد. برای ما دشوار است باور کنیم کودکان و نوجوانان حتی می‌توانند به خودکشی فکر کنند.

این روانشناس بالینی تصریح کرد: باور عمومی در میان بزرگسالان این است که کودکان خردسال، دیدگاه درستی نسبت به مرگ ندارند تا آگاهانه درباره‌اش تصمیم بگیرند. این باور سبب می‌شود که سن خودکشی در کودکان را به طور ناخودآگاه بیشتر از ۱۲ سال بدانیم، اما شمار زیادی از کودکانی که تا به‌ حال خودکشی کرده‌اند، سن کمتری داشته‌اند.

فریدی گفت: شوربختانه با گذشت زمان شمار کودکانی که سعی می‌کنند به زندگی خود پایان دهند بیشتر شده و سن افرادی که دست به این کار می‌زنند نیز رفته‌رفته پایین‌تر آمده است. حال سوال اینجاست که چرا کودک یا نوجوانی که در اوج هیجان و شور زندگی باید باشد تصمیم به خودکشی می‌گیرد؟ چه اتفاقی می‌افتد که یک کودک یا نوجوان تصمیم می‌گیرد حق حیات را از خودش بگیرد؟


بیشتر بخوانید 


این روانشناس بالینی بیان کرد: اغلب موارد خودکشی کودکان به دلیل فقر شدید خانواده، خشونت زیاد در کانون خانواده، اعتیاد والدین، ازدواج اجباری کودک و زندگی در فضای بسیار متشنج و پراضطراب است. در این خانواده‌ها کودک به نقطه‌ای می‌رسد که حتی ساده‌ترین آرزوهایش هم محقق نمی‌شود. او مدام خودش را با هم سن و سال‌هایش مقایسه می‌کند و می‌بیند که نمی‌تواند مثل آن‌ها باشد.

وی اضافه کرد: احساس می‌کند هیچ کسی او را دوست ندارد و وجودش برای کسی هم مهم نیست. این احساس تنهایی عمیق و دیده نشدن، گاهی فراتر از ظرفیت روانی کودک می‌شود. در چنین شرایطی با حذف فیزیکی خودش، انگار دیگر نمی‌خواهد این احساسات تلخ هرروزه را تکرار کند.

فریدی با تأکید بر اینکه اغلب موارد خودکشی کودکان با برنامه ریزی قبلی اتفاق نمی‌افتد، گفت: یعنی اینطور نیست که مثل بزرگسالان، چندین ماه یا حتی چندین سال به خودکشی فکر کنند و حتی به دنبال کشف راه‌های کم دردتر برای خودکشی باشند. این سناریو معمولا متعلق به بزرگسالان است، اما اغلب انواع خودکشی در کودکان کاملا لحظه‌ای و با وقوع یک اتفاق تلخ یا یک دعوا رخ می‌دهد. مثلا فرض کنید کودکی که هر روزش با سرخوردگی می‌گذرد، دعوا یا کتک خوردن چنین کودکی مثل کبریتی است که در انبار باروت بیفتد. در آن شرایط کودک به شدت احساساتی می‌شود و در همان اوج احساسات، امکان دارد که تصمیم بگیرد خودش را خلاص کند.

این روانشناس بالینی با بیان اینکه معمولا کودکان و نوجوانان از طریق فیلم، رسانه یا صحبت با هم سن و سال‌هایشان، نحوه انجام خودکشی را یاد می‌گیرند، تصریح کرد: متأسفانه برخلاف بزرگسالان، اقدام به خودکشی در کودکان و نوجوانان با درصد خطای کمتری همراه است. یعنی مثلا گاهی یک فرد بزرگسال صرفا برای جلب توجه اطرافیان، اقدام به خودکشی می‌کند، اما به طور مثال فقط به میزانی قرص مصرف می‌کند که در نهایت زنده بماند، اما اغلب کودکانی که به سمت خودکشی می‌روند، چنین حساب و کتاب‌هایی انجام نمی‌دهند.

نشانه‌های نوجوانان و کودکانی که مستعد خودکشی هستند

وی با بیان اینکه با دیدن برخی علایم و نشانه‌ها می‌توان تشخیص داد که چه کودکی مستعد اقدام به خودکشی است، افزود: اگر کودکی در یک بازه زمانی طولانی، عادت‌های غذایی‌اش عوض شود، خلق و خویش تغییر کند، گوشه گیر شود، بازی‌های محبوبش را انجام ندهد و به یکباره از جمع گریزان شود، این‌ها می‌تواند نشانه‌هایی از مستعد بودن کودک به خودکشی باشد.

فریدی ادامه داد: البته این حرف به این معنی نیست که هر کودکی که این علایم را داشت، مشکوک به اقدام به خودکشی است، بلکه منظور این است که اگر کودکی در بستر یک خانواده با آسیب اجتماعی شدید زندگی می‌کند و این علایم هم در او بروز پیدا کند، آن وقت چنین کودکی می‌تواند مستعد به انجام خودکشی باشد.

این روانشناس با اشاره به علائم دیگر کودکان مستعد خودکشی، تصریح کرد: از دیگر علائم هم این است که یک کودک در بستر یک خانواده فقیر یا پر از آسیب‌های اجتماعی دیگر، به یکباره وسایلی را که همیشه برایش بسیار ارزشمند بودند، به دیگران می‌بخشد. همچنین در کودکی که قبلا خودکشی ناموفق داشته، احتمال اقدام دوباره او برای خودکشی بسیار بالاتر از سایر کودکان است.

وی افزود: اگر کودکی با زبان جدی یا حتی با زبان شوخی از خودکشی اش صحبت کرد، نباید این حرف‌های به ظاهر کودکانه را نادیده گرفت، گاهی همین حرف‌ها یک پیش آگاهی جدی از خودکشی است.

فریدی با بیان اینکه شکی نیست که ارائه خدمات روان درمانی به کودکان و نوجوانانی که مشکوک به انجام خودکشی هستند، خاطرنشان کرد: می‌تواند شرایط روانی آن‌ها را بهبود ببخشد، اما واقعیت این است که تا وقتی عوامل اجتماعی خودکشی کودکان، یعنی فقر، اعتیاد والدین و خشونت در خانواده مهار نشود و نهاد‌های اجتماعی برای کمک به این کودکان و این خانواده‌ها پیش قدم نشوند، روان درمانی برای این کودکان صرفا یک مسکن زودگذر خواهد بود.


بیشتر بخوانید 


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مسعود
۰۰:۴۲ ۲۰ دی ۱۳۹۹
در اینکه بهرحال این پسر یکی از بدشانسهای روزگار و هیچی ندار بوده حرفی نیست من خودم هشت سالم بود کف نونوایی ریگ داغ جمع میکردماما چرا باید یه بچه کوچولوی چموش با یه حرف و جمله بحساب خودش جلب توجه کننده اینهمه بحث و حدیث درست کنه کی میدونه علت خودکشی این جوان چی بوده والله هیچکس اما من میتونم حدس بزنم ولی گفتنی نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۹ ۱۹ دی ۱۳۹۹
اینقدر زندگی در ایران رنج آور این که ما روزانه شاهد خودکشی هم وطن هامون هستیم.آخه تا کی.
Iran (Islamic Republic of)
حامد
۲۱:۵۵ ۱۹ دی ۱۳۹۹
تو اینجا فقط جان انسانها مخصوصا مردم عادی بی ارزشترین چیز درکشورم ایران هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۰ ۱۹ دی ۱۳۹۹
اعدام
Iran (Islamic Republic of)
مسلم
۲۰:۵۱ ۱۹ دی ۱۳۹۹
مرگ بر کاخ نشینان که باعث فقر مستضعفین شده اند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۳ ۱۹ دی ۱۳۹۹
میدونید ناامیدی،عدم اطمینان از آینده،فقر،ودر عین حال دیدن تبعیضهای اجتماعی، یعنی چه،تازه اونایی هم که حقتو خوردن بهت فخر بفروشن و تورا خنگ وژن مغلوب بدونن،وخودشون ژن برتری باشن،چه چیزایی تومغز میگذره،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۱ ۱۹ دی ۱۳۹۹
تو این 8 سال که دولت تدبیرو امید سرکاره مردم انقد تو مشکلات غرق شدن که اکثریت مردم از زندگی ناامید شدن
این ناامیدی از زندگی به حدی رسیده که کودک 10-12 ساله هم دست به خودکشی میزنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۶ ۱۹ دی ۱۳۹۹
من یک کارگر هستم اگه پولدار بشم سرکار کارگری نمی رم . مفهوم بود حرفم.
Canada
ناشناس
۱۹:۴۵ ۱۹ دی ۱۳۹۹
تمام اشخاصی و دولتمندان که این برنامه را دیده اند و
بی تفاوت ازش گذشته اند و
میتوانستند کمک اش کنند
باید همشون عذاب وجدان بگیرند و
گناه خودکشی اش به گردن انهاست
بیایید با خدا معامله کنید
کمک کنید
خدا قول داده 700 برابر جبران میکند
خدا رزق و روزی خیلی ها بر گردن پولدارها گذشته
سهم تون را بدهید
خمس .ذکات و مالیات بدهید
از گلویتون این همه ثروت حرام پایین نمیرود
نفرین ملت کم درامد و بی درامد پشت تان است
به اینخاطر است .با این همه . ثروت احساس شادی و سلامتی نمیکنید
ببخشید تا رها شوید
هر کس از پول گذشت
از پل صراط گذشت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۱ ۱۹ دی ۱۳۹۹
فقط فقر خدا لعنت کنه باعث بانیشو
در قم در یک هفته ۱۳ مورد خودکشی ولی خوشبختانه نجات پیدا کردن
Iran (Islamic Republic of)
الشن
۱۸:۵۱ ۱۹ دی ۱۳۹۹
واقعا واسه خودم متاسفم من کی هستم گذشته چی بودم الان کجا هستم بیایید گذشتمونو پیدا کنیم ما دزدیده شدیم اصل اصالت ما کجاست ای ای ای
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۶ ۱۹ دی ۱۳۹۹
والا همه دیگه میخوان خودکشی کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۷ ۱۹ دی ۱۳۹۹
یک فرد۱۸ ساله کودک نیست نوجوان هم نیست یک جوان بالغ وعاقله
مرده چرا۱۸ ساله روکودک می دونیم؟
من پسرم ۱۸ سالشه بعضی جیزهارو ارخودم بهترمی فهمه
تازه بدش هم نمیاد ازدواج کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۹ ۱۹ دی ۱۳۹۹
بچه های سران بخورند بچه های کار خودکشی کنند این همه اختلاس کردن هنوز سیر نشدن
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۶:۱۲ ۱۹ دی ۱۳۹۹
دلیل اصلیش نداشتن کانون گرم خانواده است همچنین شاید بعدازحضور در ماه عسل ، هوییتش نزد دوستان و اشنایان آشکار شد و بعد از ماه عسل مردم را دیده که به چشم حقارت بهش نگاه کردند و احساس حقارت کرده و دست به چنین عملی زده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۵ ۱۹ دی ۱۳۹۹
تقصیرسیاستمدارهاس ک میگن ازدواج کنید وبچه داربشید ومردم روتوی فقر وتنگدستی رها میکنند کارهم واسه مردم ایجادنمیکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۳ ۱۹ دی ۱۳۹۹
بی پولی بدبختی فقر توی اوج بچگی کارکردن وبچگی نکردن !!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۶ ۱۹ دی ۱۳۹۹
من اگه قصدم خوندن اینها بود می رفتم کتاب هلیگاردو میخوندم . ..... خوب چی شد ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۴ ۱۹ دی ۱۳۹۹
فقر از سر و روش میباره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۴ ۱۹ دی ۱۳۹۹
فقط میتونم بگم اوضاع خیلی خیطه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۹ ۱۹ دی ۱۳۹۹
واقعا محبت و عشق واقعی کجاست که کمک به نیازمندان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۸ ۱۹ دی ۱۳۹۹
از خوشی زیاد
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۵:۱۱ ۱۹ دی ۱۳۹۹
در کشوری زندگی می کنیم که سواد ارزش حساب نمیشه ولی دلالی و پول ارزش حساب میشه جلو ادامه تحصیل معلم را که حاضر است از جیب خودش برای تحصیل خرج کند می گیریم متاسفم بر مسئولانی که در مورد آموزش و آگاهی چنین اندیشه ای دارند.
Iran (Islamic Republic of)
سیامک
۱۴:۵۸ ۱۹ دی ۱۳۹۹
چقدر خوب علت خودکشی رضا رو توضیح دادین من که کاملا فهمیدم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۹ ۱۹ دی ۱۳۹۹
ریشه تمام بدبختی ها فقر هست.فقر کفر میاره حداقل حق طبیعی هر انسان داشتن زندگی آرام و بستری مهیا برای رسیدن به خواسته های طبیعی و بجا می باشد.افسوس که فقر و فلاکت اونقد زیاد شده که حتی کودکان معنی اونو درک میکنن و چون راهی برای نجات پیدا نمیکنن خودکشی میکنن.در کشورهای موفق هنوز بهترین سرمایه نیروی انسانی هست اما در کشور ما به این مهم توجه نمیشه.شرمتان باد که بچه های مردم از فقر خودکشی میکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۸ ۱۹ دی ۱۳۹۹
یاس و ناامیدی عامل اصلی خودکشی است در زندگی فعلی هیچ امیدی به بهبود اوضاع نیست وچاره ای جز خودکشی وجود ندارد
Iran (Islamic Republic of)
غفار
۱۸:۴۹ ۱۹ دی ۱۳۹۹
خودکشی آدم کشیه وآدم کشی عامل خارجی نداره مقصرخودشه
Iran (Islamic Republic of)
کمیل
۱۴:۳۳ ۱۹ دی ۱۳۹۹
اینو همه می دونن . به فکر چاره باشید
Iran (Islamic Republic of)
غفار
۱۸:۴۷ ۱۹ دی ۱۳۹۹
خودکشی آدم کشیه آدم کشی چاره نداره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۲ ۱۹ دی ۱۳۹۹
"تا وقتی عوامل اجتماعی خودکشی کودکان، یعنی فقر، اعتیاد والدین و خشونت در خانواده مهار نشود و نهاد‌های اجتماعی برای کمک به این کودکان و این خانواده‌ها پیش قدم نشوند، روان درمانی برای این کودکان صرفا یک مسکن زودگذر خواهد بود."

پس معلومه خیلی از نهادهایی که به اسم فرهنگ دارن پول میگیرن، دارن بیت المال رو هدر میدن ، باید نهادهای مداخله گر روانشاسی رو تا میشه تقویت کرد. و تا وقتی که زیرساخت برای جمعیت حاضر و جوانان الان وجود نداره ، صحبتی از اضافه کردن جمعیت نشه، وگرنه میشه این همه فقیر و بدبختی که تا کمر توی سطلهای زباله خم هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۷ ۱۹ دی ۱۳۹۹
این فضای مجازی و به رخ کشیدن ثروت و .... و سریال های تلویزیون که همه اش زندگی لاکژری دارند، همه باعث مقایسه اوضاع افراد با اون الگوهای کاذب میشه و همش فرد فکر میکنه که از همه عقبه و از زندگی عقبه ، مخصوصا که این گرانی بی اندازه ی خونه و ماشین ، یک جوون معمولی که با خودش فکر میکنه ، هیچ وقت نمیتونه خونه دار بشه و جدیدا که ازدواج معمولی هم به رویا تبدیل شده، همه و همه زندگی های معمولی رو دچار ازمحلال کرده و دیگه فرد انگیزه ای برای ادامه ی زندگی نداره
Iran (Islamic Republic of)
غفار
۱۸:۴۸ ۱۹ دی ۱۳۹۹
خودکشی آدم کشیه ربطی به عوامل خارجی نداره مقصرخودآدمه
آخرین اخبار