برگزیدگان جشنواره نقد کتاب معرفی شدند

شایستگان تقدیر و برگزیدگان جشنواره نقد کتاب امروز با حضور محسن جوادی،معاون فرهنگی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی از طریق فضای مجازی معرفی شدند.

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، آیین پایانی جشنواره نقد کتاب  امروز  با حضور محسن جوادی،معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی،ایوب دهقانکار،مدیرعامل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران و حجت الاسلام و المسلمین سید حسن اسلامی اردکانی دبیر علمی این جشنواره ادبی و جمعی از برگزیدگان و شایستگان تقدیر به صورت مجازی اعلام شد.

محسن جوادی،معاون فرهنگی وزارت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم پایانی جشنواره نقد کتاب گفت: امیدواریم بتوانیم یک سامانه نقد کتاب در موسسه خانه کتاب و ادبیات ایجاد کنیم تا یک زنجیره نقد در کشور ایجاد شود چون فرآیند ایجاد زنجیره در زمینه نقد کتاب به کندی پیش می رود .با ایجاد این سامانه می توانیم مسیرنقد را ایجاد ایجاد کنیم هرچند ممکن است نقد مشکلاتی داشته باشد.

وی افزود: نقد کتاب پیش از انتشار آن می تواند از کتابسازی جلوگیری کند چون نقد در کشور جدی گرفته نشده است کسی از ناقدان نمی ترسد از این رو کتابسازی های زیادی در کشور می شود کتابی برای ثبت فرستاده بودند که تنها اسم آن فرق می کرد و چندین کتاب با همان محتوا در کشور منتشر شده بود.از سوی دیگر نقد می تواند به اقتصاد نشر کمک کند.از یک سو به مالکیت معنوی منتهی شود از سوی دیگر به بازاریابی کتاب کمک می کند.البته پیش زمینه ناقد هم می تواند بیش زمینه ای برای تبلیغ کتاب باشد بخشی از دلایل غفلت از نقد به سیاست گذاری وزارت ارشاد در حوزه فرهنگ مربوط می شود.

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه هنوز هزار راه نرفته در حوزه نقد داریم بیان کرد: نقد در ارتقا و سنجش علمیت فرد اعتبار ندارد امیدوارم نقد احترام و اعتبار خود را پیداکند تا زنجیره ای از نقد در کشور ایجاد شود بحث ساختاری و اعتباری دوره ای در این زمینه وجود داشته است که نقد در کشور ادامه نیافت وقتی مطلبی را نقد می کنیم می خواهیم طرحی نو دراندازیم و تدبیری کنیم از این لحاظ نقد به بهتر دیدن حقیقت کمک می کند گاهی خود نویسنده ها به نقد جواب نمی دهند نویسنده ها باید از ناقد اولیه تقدیر را انجام دهند این مسئله نباید رها شود و در سطح نخبگانی بماند این مسئله در بین دانشجویان زیاد دیده نمی شود چون نقد از سطح به سمت دانشجویان نمی رود از سوی دیگر بخشی از نقدهای سفارشی در کشور وجود دارد که برای تخریب افراد انجام می شود این دسته از نقدها را نمی توان نقد دانست به این مسئله باید در قالب یک هدیه نگاه کرد.

وی اظهار کرد: برخی با انتشار کتاب می خواهند ارتقا یابند و امتیاز بگیرند از این رو نمی خواهند کسی کتابشان را نقد کند و دیده شود.حتی برخی نمی خواهند کتابشان خوانده شود چیزی بهتر از نقد کتاب وجود ندارد چون نقاد بیشتر از نویسنده برای نقد اثر وقت می گذارد و آن را می خواند اگر ناقد به کتابی اهمیت نمی داد نباید برای نقد آن وقت می گذاشت.از این رو نقد کتاب به معنای جدی گرفتن آن است.

در این مراسم سید حسن اسلامی اردکانی،دبیر جشنواره نقد کتاب با اشاره به اشتباهاتی که در ترجمه آثار وجود دارد، گفت: نقد به اثر فردیت می دهد تا قدرت بگیرد نقد هم به معنای قضاوت،هم بحران هم خط کش و معیار است کسی که مسیر نقد را آغاز می کند گویی آرام آرام خودش را می شناسد و به هویت نقدی خود نقش می زند نقد کمکی است که به خود ما می کند همه دوست دارند نقد کنند اما علاقه ای به نقد شدن ندارند.

وی افزود: نقد به افزایش ذائقه عمومی و چرخه نشر کمک می کند هنوز ناشران ما به این مرحله نرسیدند که اثر منتشر شده شان را در اختیار ناقد قرار دهند این کار بازاریابی عالمانه اثر است و به ناقد تلنگر می زند از این رو نقد باید گسترش یابد چون برخی کتاب ها از نظر فرهنگی یا ارزشی مخرب هستند و نقد به شناسایی این کتاب ها کمک می کند آثار باید نقد شوند کار ناقد یک کار عمومی است برای نقد باید درجامعه باشیم و از بازار نشر آگاهی داشته باشیم.

در پایان مراسم برگزیدگان جشنواره نقد کتاب معرفی شدند.

 

کلیات و اطلاع ­رسانی

در این حوزه یک اثر برگزیده شناخته شد:

«نقد کتاب مبانی نظری و عملی پژوهش در علوم انسانی و اجتماعی با تأکید بر نقد ساختاری براساس نظریه تقسیم در منطق ارسطویی»، مصطفی همدانی، پژوهشنامة انتقادی متون، ش 2، اردیبهشت 1398.

فلسفه، کلام و عرفان

در این حوزه یک اثر شایسته تقدیر شناخته شد:

«هگل بعد از نیچه: نقد و بررسی کتاب فراسوی هگل و نیچه اثر الیوت ل.ژورست»، محمد مهدی اردبیلی، پژوهشنامة انتقادی متون، ش7، مهر 1398.

دین

الف) قرآن و حدیث

در این حوزه یک اثر شایستة تقدیر شناخته شد:

«تحلیل و نقد رویکرد گزاره­ای به وحی قرآنی»، محمد عرب­صالحی و محمد قیوم عرفانی، قبسات، ش93، پاییز 1398.

ب) فقه و حقوق

در این حوزه یک اثر برگزیده شناخته شد:

«نقد و بررسی کتاب حقوق مسئولیت مدنی و جبران­ها»، محمدمهدی الشریف و سید محسن قائم فرد، پژوهشنامه انتقادی متون، ش12، اسفند 1398.

علوم اجتماعی

در این حوزه یک اثر شایستة تقدیر شناخته شد:

«نقد و بررسی کتاب جامعة مصرفی و شهر پسامدرن»، سیاوش قلی­پور و همایون مراخانی، پژوهشنامة انتقادی متون، ش 10، دی 1398.

 

ب) علوم سیاسی

در این حوزه یک اثر شایستة تقدیر شناخته شد:

«عدالت هویتی و اقلیت­های فرهنگی: نقد و بررسی کتاب شهروندی چند فرهنگی اثر ویل کیملیکا»، شهاب دلیلی و مجتبی مقصودی، پژوهشنامة انتقادی متون، ش7، مهر 1398.

د) اقتصاد

در این حوزه دو اثر به طور مشترک شایستة تقدیر شناخته شد:

«جایگاه اقتصاد و جامعه در اندیشة ماکس وبر»، ابراهیم توفیق، پژوهشنامة انتقادی متون، ش9، آذر 1398.
«نقد کتاب اقتصاد فقیر»، سید حسین میرجلیلی، پژوهشنامة انتقادی متون، ش9، آذر 1398.

زبان و زبان­شناسی

الف) زبان انگلیسی

در این حوزه یک اثر شایستة تقدیر شناخته شد:

«بررسی و نقد کتاب تأثیر ادبیات فارسی در ادبیات انگلیسی»، مصطفی حسینی، پژوهشنامة انتقادی متون، ش6، شهریور 1398.

ب) زبان فارسی

در این حوزه یک اثر برگزیده شناخته شد:

«نقد و بررسی غلط ننویسیم»، فرهاد قربان­زاده، فرهنگ­نویسی، ش14، بهار 1398.

ج) زبان شناسی

در این حوزه یک اثر شایسته تقدیر شناخته شد:

«دربارة زبان آدم: نقد و بررسی کتاب زبان آدم: انسان چگونه زبان را ساخت، زبان چگونه انسان را ساخت»، رضا امینی، پژوهش­های زبان­شناسی تطبیقی، ش17، بهار و تابستان 1398.

هنر

در این حوزه یک اثر شایستة تقدیر شناخته شد:

«عکاسی به مثابه عملی تئاتری: تحلیل و بررسی کتاب صحنه­آرایی در عکاسی»، محمد خدادادی مترجم­زاده، پژوهشنامة انتقادی متون، ش 5، مرداد 1398.

ادبیات فارسی

الف) نقد ادبی

در این حوزه دو اثر به طور مشترک برگزیده شناخته شد:

«الزامات شرح متن با نگاهی به روایت غلامحسین دینانی از غزلیات شمس»، رحمان مشتاق مهر، پژوهشنامة انتقادی متون، ش 3، خرداد 1398.
«سرگشتگی نشانه­ها: نگاهی به نشامعنا شناسی ادبیات: نظریه و روش تحلیل گفتمان ادبی»، داود عمارتی مقدم، پژوهشنامة انتقادی متون، ش 3، خرداد 1398.

ب) متون کهن

در این حوزه یک اثر برگزیده شناخته شد:

«بازخوانی ویراست حدیقة سنائی به تصحیح محمدجعفر یاحقی و مهدی زرقانی»، وحید عیدگاه طرقبه­ای، کهن نامة ادب فارسی، ش1، بهار و تابستان 1398.

ادبیات داستانی

در این حوزه یک اثر برگزیده شناخته شد:

«ملت عشق یا دولت هوس: بررسی و تحلیل رمان ملت عشق و کیمیاخاتون با رویکرد به زندگی مولوی»، مصطفی گرجی و آیدا چهرقانی، نقد کتاب ادبیات و هنر، ش6، تابستان 1398.

 

شعر

در این حوزه یک اثر برگزیده شناخته شد:

«کار نیما نه هنوز است تمام 1 و 2 : نقد و بررسی کتاب نوای کاروان؛ دفتر دوم از اشعار منتشرنشدة نیمایوشیج»، مهدی علیائی مقدم، بخارا، ش 132، مرداد و شهریور 1398 و ش 133، مهر و آبان 1398.

 

ادبیات عربی

در این حوزه یک اثر شایستة تقدیر شناخته شد:

«نقد و بررسی فرهنگ معاصر عربی- فارسی»، عبدالنبی قیم، فرهنگ ­نویسی، ش 15، 1398.

 

تاریخ و جغرافیا

الف) تاریخ

در این حوزه یک اثر برگزیده شناخته شد:

«در گیر و دار فرم: بررسی و نقد کتاب روش پژوهش در تاریخ شناسی»، سیاوش شوهانی، نقد کتاب علوم انسانی، شماره 5، بهار 1398.

 

ب) باستان شناسی

در این حوزه یک اثر برگزیده شناخته شد:

«نقدی بر کتاب مقدمه­ای بر ژنتیک باستان­شناسی»، جواد حسین­زاده ساداتی، پژوهشنامة انتقادی متون، ش 4، تیر 1398.

 

کودک و نوجوان

در این حوزه یک اثر برگزیده شناخته شد:

«کارکرد سفر در داستان­های فانتاستیک ایرانی براساس رمان کنسرو غول»، سکینه عباسی و معصومه میرابوطالبی، مطالعات ادبیات کودک دانشگاه شیراز، ش 19، بهار و تابستان 1398.

 

بخش جنبی (دفاع مقدس)

در این بخش دو شخصیت شایستة تقدیر شناخته شدند:

عبداله ولی پور: برای تألیف مقالة «نقد و بررسی کتاب جریان ش

ناسی شعر دفاع مقدس»، منتشر شده در نشریة جامع دفاع مقدس، ش4، تابستان 1396.
رمضانعلی ابراهیم زاده گرجی: به پاس سال­ها اهتمام در معرفی و بررسی آثار مربوط به حوزۀ ادبیات دفاع مقدس و مقولۀ جنگ

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.