تلاش برای راه اندازی ناحیه فناوری و نوآوری در مشهد

مهرماه امسال، شورای شهر مشهد ایجاد ناحیه فناوری و نوآوری را در مشهد تصویب کرد و از مدیریت شهری خواست آیین نامه اجرایی این طرح را تدوین کند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد،بر اساس آیین نامه شورای شهر مشهد ، شهرداری به شرکت‌هایی که قصد دارند در فضای ناحیه فناوری و نوآوری مستقر شوند تسهیلاتی ارائه خواهد داد.

تسهیلاتی برای شرکت های دانش بنیان و استارت آپ‌ها

شرکت‌هایی که قصد استقرار در فضا‌های مسکونی موجود در این ناحیه را دارند، با اینکه از فضا استفاده اداری و تجاری می‌کنند، تعرفه‌های آن‌ها بر مبنای فضای مسکونی محاسبه خواهد شد. البته محدودیت‌هایی هم برای شرکت‌ها در نظر گرفته شده است تا مزاحمتی برای بافت‌های مسکونی و ساکنان آن‌ها ایجاد نشود. در واقع، هدف این ناحیه بیشتر استقرار شرکت‌های دانش بنیان، شتاب دهنده ها، استارت آپ‌ها و واحد‌های تحقیق و توسعه شرکت هاست و تولید و عرضه هرگونه کالای تجاری در واحد‌های با کاربری مسکونی در این ناحیه ممنوع است.

روایت همکاری شهرداری، دانشگاه فردوسی و پارک علم و فناوری برای راه‌اندازی ناحیه فناوری و نوآوری در شهر

در این منطقه، از یک طرف، کارخانه نوآوری را داریم و از طرفی، دانشگاه فردوسی. محدوده ناحیه نوآوری به نحوی مشخص شده است که پیرامون این ۲ مجموعه را تکمیل کند تا ارتباط آن‌ها با بافت شهری برقرار شود. از آنجایی که ظرفیت کارخانه نوآوری محدود است و همه فعالان و شرکت‌های استارت آپی امکان استقرار در کارخانه را ندارند، می‌توانند از فضای پیرامونی در نظر گرفته شده در پروژه ناحیه نوآوری استفاده کنند تا از امکانات کارخانه نوآوری و دانشگاه فردوسی بهره‌مند شوند. محدوده در نظر گرفته شده برای ایجاد ناحیه فناوری و نوآوری در ۲ فاز تعریف شده است. در فاز اول، این ناحیه پیرامون کارخانه نوآوری تا بولوار پیروزی و دانشگاه فردوسی را در بر خواهد گرفت.


بیشتر بخوانید


فاز دوم هم شامل بولوار پیروزی تا سرافرازان و فکوری و بلوار دلاوران خواهد بود. علت انتخاب این محدوده‌ها هم فضا‌هایی است که دانشگاه فردوسی در آن‌ها دارد که قرار است به منطقه نوآوری دانشگاه تبدیل شوند و در قالب این پروژه، ارتباط آن‌ها با محیط‌های پیرامونی شهری هم برقرار شود. در مصوبه شورای شهر هم اجرایی شدن فاز دوم ناحیه نوآوری به ایجاد دسترسی دانشگاه فردوسی از بولوار پیروزی و ارتباط دانشگاه با این بولوار منوط شده است.

علی جاهدی، مدیر مرکز رشد ICT پارک علم و فناوری خراسان، می گوید: هدف شکل گیری نواحی نوآوری و فناوری در دنیا ایجاد بستری برای کنار هم آمدن اجزای پراکنده اکوسیستم استارت آپی شهر است. در همین راستا اکنون ۱۰۵ سرویس مختلف تعریف کرده ایم که به شرکت‌ها و استارت آپ‌هایی که در ناحیه فناوری و نوآوری مستقر می‌شوند، خدمات می دهند.

او ادامه می دهد: برای نمونه، شرکت‌هایی که قصد دارند در این محدوده استقرار پیدا کنند می‌توانند بدون نیاز به تغییر کاربری و پرداخت هیچ عوارض خاصی، دفاتر خود را در ساختمان‌های مسکونی این ناحیه ایجاد کنند. هم چنین، تا پیش از این، شرکت‌های دانش بنیان برای استفاده از معافیت‌های مالیاتی باید در مجموعه پارک علم و فناوری مستقر می‌شدند، اما با ایجاد این ناحیه، دانش بنیان‌هایی هم که در اینجا قرار دارند مشمول این معافیت‌ها خواهند شد.

ارتباط صنعت با استخر نیروی انسانی

حمیدرضا پوررضا، رئیس دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد، که از سوی رئیس دانشگاه مسئول پیگیری راه اندازی ناحیه نوآری است، ایجاد چنین پروژه‌ای را یک بازی برد-برد برای همه بازیگران حاضر در آن می‌داند و می گوید: به این دلیل که صنف‌های خاص نیاز‌های خاص خود را دارند، لازم است در مشهد ناحیه‌ای مشخص برای استقرار شرکت‌های فناور و واحد‌های تحقیق و توسعه شرکت‌ها به طور متمرکز وجود داشته باشد.

او ادامه می دهد: مهم‌ترین بخشی که این شرکت‌ها و واحد‌های فناور به آن نیازمندند نیروی متخصص انسانی و آزمایشگاه هاست. به همین دلیل، منطقی‌ترین مکان برای ایجاد چنین فضایی، پیرامون دانشگاه فردوسی خواهد بود.

استفاده از زمین های بایر دانشگاه فردوسی برای توسعه فضای کارخانه نوآوری

یکی از بخش‌های مصوبه شورای شهر برای تشکیل ناحیه فناوری و نوآوری، به لزوم استفاده از زمین‌های بایر دانشگاه فردوسی برای توسعه فضا‌های مورد نیاز پرداخته است، اما به گفته دکتر پوررضا، دانشگاه فردوسی حتی قبل از این مصوبه هم به دنبال این بوده است که فضا‌های موجود را در اختیار اکوسیستم نوآور قرار دهد: «دانشگاه فردوسی در این موضوع جلوتر از مصوبه شورای شهر در حال حرکت است و تا امروز در سطح اول، ۲ مرکز فناوری‌های پیشرفته را در مجموع با وسعت ۴۵۰۰ متر مربع در پردیس دانشگاه راه اندازی کرده است و هم اکنون واحد‌های تحقیق و توسعه برخی شرکت‌های بزرگ در این مراکز مستقر شده اند. در سطح دوم اقدامات هم با همکاری پارک علم و فناوری، بخشی از زمین‌های دانشگاه با وسعت ۹۰ هزار متر مربع به پردیس فناوری برای استقرار شرکت‌های دانش بنیان اختصاص یافته است.

منبع: شهرآرا

انتهای پیام//م.م

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.