تنش شدید آبی در ۲۰۰ روستای خراسان شمالی

خراسان شمالی سال‌هاست با مشکل کم آبی مواجه شده و بیش از ۲۰۰ روستای این استان با مشکل کم آبی دست و پنجه نرم می‌کند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد ،   تامین منابع آبی پایدار یکی از ضروریات توسعه اقتصادی خراسان شمالی است که باید بریا آن چاره اندیشی شود.


بیشتر بخوانید 


بنا به گفته کارشناسان صنعت آب٬ تامین منابع آبی خراسان شمالی با مشکل مواجه شده و برای تامین آب روستا‌های استان حدود ۹۸۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است که این رقم باید از سوی دولت به استان اختصاص داده شود.

در این میان طرح انتقال آب از دریای عمان که دارای منابع آبی ماندگار و ثمربخشی است٬ می‌تواند به عنوان طرحی قابل اطمینان در استان خراسان شمالی روی آن حساب باز کرد.

چندی پیش استاندار خراسان شمالی در نشست استانداران منطقه ۵ کشور با انتقاد از قرار نگرفتن نام خراسان شمالی در میان استان‌های بهره‌بردار از آب دریای عمان٬ خواستار قرار گرقتن نام استان در این لیست بود.

خراسان شمالی باید از آب دریای عمان بهره‌مند شود

محمدعلی شجاعی استاندار خراسان شمالی در این باره گفت : موضوع انتقال آب از دریای عمان در نشست دیروز کارگروه این منطقه شامل استانداران خراسان رضوی، جنوبی، یزد، کرمان و سیستان و بلوچستان، که در چابهار برگزار شد، مصوب و برای بهره مندی خراسان شمالی از طرح انتقال آب دریای عمان به مسئولان کشوری ارائه شد.

شجاعی با بیان اینکه طرح انتقال آب دریای عمان به استان‌ها، باید نگاه به حال و آینده این مناطق باشد، افزود: با توجه به شرایط کارشناسی شده در خراسان شمالی که لزوم بهره مندی این استان از این طرح را اثبات می‌کند و برای هموار شدن مسیر توسعه صنعت در این خطه و نیز به منظور حفظ منافع مردم؛ خراسان شمالی نباید از این طرح گنجانده شود.

نماینده عالی دولت در خراسان شمالی تاکید کرد: بدیهی است که استانداران باید آینده صنعت استان خود را در نظر بگیرند، زیرا به سرانجام نرسیدن بحث آبرسانی به هر استان در برهه زمانی خدمت آنان بر آینده صنعت آن خطه اثرات منفی ماندگاری خواهد گذاشت، بر این اساس باید بدون فوت وقت، و پیش از آنکه فرصت از دست برود باید برای فراهم کردن ملزومات توسعه استان در آینده، که یکی از مهم‌ترین نیاز‌های آن تامین آب پایدار است، اقدام کنند..

رئیس مجمع نمایندگان: چرا بی‌عدالتی می‌کنید؟

سیدمحمد پاکمهر رئیس مجمع نمایندگان استان نیز با اشاره به سخنان رئیس جمهور درباره تامین آب مورد نیاز صنایع و بخش کشاورزی استان‌های جنوبی و شرقی از خط انتقال آب دریای عمان  گفت : از قلم افتادن و ندیدن خراسان شمالی در این مسیر انتقال آب جای تامل دارد و منتخبین مردم استان در مجلس شورای اسلامی به صورت جدی و با استفاده از ظرفیت‌های قانونی این امر را پیگری خواهند کرد.

رئیس مجمع نمایندگان خراسان شمالی تصریح کرد: قرار گرفتن بخش وسیعی از استان در مناطق کویری و کم‌باران و افت شدید میزان آب و فرو نشست زمین در دشت‌های قابل کشت خود مبین اتخاذ یک راهکار اساسی برای حل بحران کم آبی است.

عضو فراکسیون محرومیت‌زدایی و گروه‌های جهادی مجلس شورای اسلامی افزود: در دشت «حصار شیروان» با کاهش ۲۵ درصدی پروانه بهره‌برداری چاه‌های آب در حوزه دشت «مانه و سملقان» و «بجنورد» نیز با کاهش ۱۴ درصدی مواجه شدیم.

نماینده مردم بجنورد، مانه و سملقان، راز و جرگلان و گرمه و جاجرم در مجلس شورای اسلامی افزود : صنایع بزرگ خراسان شمالی مانند آلومینای جاجرم، پتروشیمی، سیمان و... تشنه جرعه‌ای تدبیر و راهکار جهت حل مشکلات تامین آب هستند.

او در ادامه افزود: در صحن علنی مجلس شورای اسلامی مراتب اعتراض و تذکر خود به رئیس جمهور را به وکالت از مردم شریف خراسان شمالی اعلام خواهیم کرد. بی‌تفاوتی و تبعیض نسبت به تامین آب در استانی که بیش از ۷۰ درصد مردم آن به کشاورزی اشتغال دارند، جای تجدید نظر دارد.

طرح انتقال آب از دریای عمان یک مطالبه جدی است

نماینده مردم بجنورد، مانه و سملقان، راز و جرگلان، گرمه و جاجرم تاکید کرد: طرح انتقال آب از دریای عمان به خراسان شمالی یکی از مطالبات جدی مردم این استان است.

محمد وحیدی گفت: در واقع این موضوع نیز چندی پیش در جلسه‌ای با حضور دکتر اردکانیان وزیر نیرو مطرح شد. این موضوع به طور جدی پیگیری خواهد شد که به صورت صدور یک دستور سراسری خراسان شمالی نیز از این طرح بهره‌مند شود.

عضو کمیسیون آموزش مجلس ادامه داد: در واقع خراسان شمالی با کمبود آب در حوزه کشاورزی و به خصوص صنعت مواجه است. قرار بر این بود تا در کشت پاییزه جاری میزان دبی آب چاه‌ها برای انجام کار‌های کشاورزی کاهش یابد، اما با پیگیری‌هایی که از سوی وزیرجهادکشاورزی انجام شد، درخواست شد تا این امر محقق نشود چرا که اجرای آن مغایر امر جهش تولید است.

او ادامه داد: در حال حاضر پتروشیمی برای تامین آب از چاه‌های زیرزمینی استفاده می‌کند و از سوی دیگر بسیاری از دشت‌های مهم استان از جمله دشت اسفراین، جاجرم و شیروان جزء دشت‌های ممنوعه هستند و نمی‌توان آبی را برداشت کرد. این در حالی است که صنایع مهمی همچون فولاد اسفراین و لوله گستر نیازمند آب هستند.

وحیدی تاکیدکرد: خراسان شمالی برای ایجاد جهش در راه اندازی واحد‌های صنعتی پایین دست و اشتغال بیشتر نیازمند آن است که از طرح انتقال آب از دریای عمان بهره‌مند شود و در این خصوص پیگیری‌ها به صورت جدی انجام خواهد شد.

بر اساس مطالعات صورت گرفته با اجرای طرح انتقال آب دریای عمان به شرق کشور، در مجموع امکان برداشت یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب از آب دریا فراهم شده و در طرح اولیه استان سیستان وبلوچستان ۲۲۸ میلیون مترمکعب، خراسان رضوی ۱۱۰ میلیون مترمکعب و خراسان جنوبی ۶۰ میلیون متر مکعب از خروجی این آب سهم خواهند داشت.

تمام فرایند انتقال آب توسط بخش خصوصی انجام می‌شود و مشارکت دولت تنها در حوزه پشتیبانی طرح خواهد بود که مصرف این آب برای حوزه صنعت بسیار خوب خواهد بود و حتی برای کشاورزی در بخش گلخانه‌ای و طرح‌های آبیاری نوین نیز می‌تواند اقتصادی باشد.

پیش از این استاندار خراسان شمالی با اشاره به تدوین سند سازگاری این استان با کم‌آبی، گفته بود که اجرای این سند نیازمند اعتبارات سالانه است و پیش بینی ما برای اجرای این سند، هزینه‌کرد ۵۰۰ هزار میلیارد ریال در ۷ سال، یعنی سالانه ۷۱ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال است که باید منابع تامین اعتبار این سند تعریف شود.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/ه

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.