چاقی، دارو درمانی و مکمل ها

کارشناس تغذیه واحد بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت سپیدان گفت: چاقی یک بیماری تلقی می‌شود و می‌تواند سلامت جسمی و روحی فرد را تحت تاثیر قرار داده و منجر به بیماری‌های غیرواگیر شود، اما این بیماری راهکار‌های درمانی مختلفی دارد.

مریم جلوداری با بیان اینکه چاقی یک بیماری پیچیده و به عبارتی همان تجمع بیش از حد چربی در بدن است، گفت: چاقی موضوعی تنها منحصر به زیبایی نیست، بلکه مشکلی پزشکی‌ست که خطر ابتلا به سایر بیماری‌ها مانند بیماری‌های قلبی_عروقی، دیابت، فشارخون و برخی از سرطان‌ها را افزایش می‌دهد.

او با بیان اینکه رژیم غذایی، تحرک بدنی، دارو‌ها و جراحی از جمله روش‌های درمان چاقی به شمار می‌رود، گفت: متخصصان تغذیه، رژیم غذایی مناسب و تحرک بدنی را بهترین و مناسب‌ترین راه برای کاهش وزن می‌دانند. دستورالعمل‌های متخصصان تغذیه و رژیم‌درمانی هم منجر به تعدیل وزن می‌شود و هم سلامت فرد را تضمین می‌کند.

جلوداری گفت: همان طور که می‌دانیم این روزها، بازار دارو‌ها و مکمل‌های چاقی و لاغری داغ‌تر از قبل است و تبلیغات گسترده‌ای در این زمینه انجام می‌شود. همچنین این دارو‌ها با نام داروی چاقی و لاغری گیاهی در عطاری ها، آرایشگاه ها، فروشگاه‌های آرایشی بهداشتی و مراکز غیر معتبر به فروش می‌رسد و طرفداران بسیاری نیز دارد.

او با بیان اینکه در مورد اثرات این دارو‌ها اخبار ضد و نقیض بسیاری وجود دارد، گفت: سایت‌های تبلیغاتی، از اثرات مفید این دارو‌ها و کاهش وزن بدون تحمل گرسنگی صحبت می‌کنند. اما تحقیقات پزشکی و بررسی‌های آماری افرادی که اینگونه دارو‌ها را مصرف کرده اند نشان می‌دهد، این دارو‌ها یا بی اثر یا اثر آن‌ها بسیار کوتاه مدت است.

جلوداری گفت: از طرفی با ادامه یافتن مصرف داروها، روند کاهش وزن کند شده و به دنبال قطع مصرف وضعیت فرد به لحاظ وزن با حالت قبل از مصرف دارو بازمیگردد؛ همچنین تحقیقات انجام شده در خصوص میزان ایمنی، عوارض و مرگ و میر این داروها، ناشناخته مانده و اثبات نشده است.

این کارشناس تغذیه مرکز بهداشت شهرستان سپیدان گفت: در بسیاری از افراد عوارض جانبی زیادی پس از مصرف دارو‌های غیر مجاز بروز می‌کند که گاهی آنقدر شدید است که می‌توان مدعی بود به جای درمان چاقی، منجر به ایجاد بیماری جدیدی می‌شود.

جلوداری همچنین خاطرنشان کرد که بسیاری از دارو‌های غیر مجاز لاغری حاوی مواد روان گردان است و، چون به صورت غیر قانونی تهیه می‌شود، از روی بسته بندی هم قابل تشخیص نیست.

او یادآوری کرد که؛ با توجه به اینکه مکمل و دارو درمانی به عنوان یک درمان کمکی برای کاهش وزن استفاده دارد و گرایش مردم به مصرف این دارو‌ها رو به افزایش است، در صورت استفاده از دارو‌ها و مکمل‌های کاهش وزن، باید نکاتی را مد نظر قرار داد.

جلوداری در بیان توصیه‌هایی که مصرف کنندگان دارو و مکمل‌های ضدچاقی باید به آن‌ها توجه کنند، گفت: دارو‌ها و مکمل‌های کاهش وزن باید تحت نظر مداوم متخصص تغذیه و یا پزشک مصرف شود.

او گفت: پزشک یا متخصص تغذیه با توجه به شرایط بیمار می‌تواند نوع درمان و داروی متناسب با شرایط بیمار را برای درمان چاقی انتخاب کند؛ بنابراین افراد باید از خرید و مصرف دارو‌هایی که اطرافیان پیشنهاد می‌دهند پرهیز کنند، چرا که مکانیسم بدن افراد مختلف متفاوت است و آن دارو ممکن است هیچ کمکی به فرد نکند.

این کارشناس تغذیه گفت: در صورت تجویز مکمل یا داروی کاهش وزن از سوی پزشک یا متخصص تغذیه، دارو یا مکمل تجویز شده باید تنها از داروخانه‌های معتبر تهیه شود. از طرفی عطاری‌ها، آرایشگاه‌ها و فروشگاه‌های آرایشی بهداشتی مجاز به فروش هیچ نوع دارویی اعم از قرص‌ها و کپسول‌های لاغری و چاقی نیستند.

جلوداری گفت: براساس نظر متخصص تغذیه و پزشک، درمان دارویی در محدوده زمانی مشخصی انجام می‌شود. مصرف خودسرانه و طولانی مدت عوارض جبران ناپذیری را در فرد بر جای می‌گذارد.

او گفت: با توجه به اینکه بر اساس مطالعات انجام شده بیشترین میزان اثربخشی دارو‌ها و مکمل‌های کاهش وزن،۱۰ درصد گزارش شده و این دارو‌ها چاقی را درمان نمی‌کنند، دارو درمانی در صورت توصیه و تجویز، باید به عنوان یک درمان کمکی، یعنی تنها بخشی از یک برنامه درمانی جامع شامل رفتار درمانی، رژیم غذایی و فعالیت بدنی در نظر گرفته شود، زیرا استفاده از دارو و مکمل بدون چنین تغییراتی بی اثر است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار