عضو کمیسیون تلفیق بودجه گفت: کالابرگ به یک سبد مشخص متصل شده است، به نحوی که زمینه برای کاهش اعتبار آن از بین رفته است.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ محبوبه کباری- ارز ترجیحی با هدف کمک به معیشت مردم و تضمین این موضوع که کالاهای اساسی با قیمت مناسب به دست مصرف‌کننده نهایی می‌رسد، در دستور کار قرار گرفت. به این ترتیب، شاهد ارز چند نرخی در کشور هستیم که به زعم کارشناسان، ثمری به جز ایجاد بستر رانت و ویژه‌خواری ندارد.  

پس از چندین سال که دولت در حال اعطای ارز ترجیحی است، شاهد هستیم که نه تنها پرداخت آن به بهبود اوضاع اقتصادی نینجامیده و مردم با قیمت مناسب به کالاهای اساسی دسترسی پیدا نکرده‌اند، بلکه زمینه برای ویژه‌خواری و تخلیه منابع ارزی کشور فراهم شده است.

لزوم حذف ارز ترجیحی همواره توسط کارشناسان و فعالان اقتصادی مطرح شده است. از ابتدای امسال وزارت اقتصاد پیگیر حذف ارز ترجیحی بود اما مقاومت بانک مرکزی و کسانی که سودشان در ادامه اختصاص ارز ترجیحی بود، مانع از این کار شد.

به زعم بسیاری از کارشناسان اگر دولت در ابتدای سال اقدام به حذف ارز ترجیحی می‌کرد، تا حد زیادی می‌توانست از خالی شدن منابع ارزی کشور جلوگیری به عمل بیاورد و قیمت ارز را کنترل کند.

کارشناسان بر این باورند که اقدام فعلی دولت مبنی بر حذف ارز ترجیحی، اگرچه دیر هنگام است، اما می‌تواند در راستای جلوگیری از اعمال فشار بیشتر بر اقتصاد کشور، موثر باشد.

کارشناسان بر این باورند که ارز ترجیحی نه تنها نتوانست مزیتی برای کشور داشته باشد و اقتصاد را ساماندهی کند بلکه بر ناترازی بودجه اضافه کر. 

 حسنعلی اخلاقی ، عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۵  با اشاره به این موضوع که ارز ترجیحی در عمل به اهدافی که مشخص شده بود، دست نیافت و زمینه را برای تورم بیشتر در کشور به وجود آورد، تصریح کرد: ارز ترجیحی متاسفانه به ایجاد شرایطی برای ویژه‌خواری و رانت منجر شد و به تخلیه منابع ارزی کشور انجامید. این موارد به معنی اعمال فشار بر بودجه کشور و ناترازی بیش از پیش آن است که در نهایت به صورت تورم خود را نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: هدف از اعطای ارز ترجیحی این بود که در نهایت به معیشت مردم کمک شود و کالاهای اساسی با قیمت مناسب در اختیار آنان قرار بگیرد. اما در عمل شاهد هستیم که تعداد اندکی از وارد کنندگان از ارز ترجیحی بهره‌مند شدند و به بهای افزایش تورم و نرخ ارز در بازار آزاد، نه تنها قیمت را افزایش می‌دادند بلکه این رانت را نیز به جیب خود می‌زدند و ارز ترجیحی تنها منافع این عده اندک تامین شد.

این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: با توجه به آنچه در بالا توضیح داده شد، هر چقدر زودتر نسبت به حذف ارز ترجیحی اقدام شود، مزیت بیشتری برای کشور دارد. به طور مثال، اگر همان طور که وزارت اقتصاد پیگیر بود، از ابتدای سال حذف ارز ترجیحی صورت می‌گرفت، منابع ارزی کشور تخلیه نمی‌شد و شاهد تورم این چنینی نبودیم. زیرا دولت این امکان را پیدا می‌کرد که به کنترل نرخ ارز بپردازد.

اخلاقی گفت: در این موضوع که ارز ترجیحی نتوانسته به نفع اقتصاد کشور عمل کند و حذف آن باید در دستور کار باشد، شکی نیست و همچنین ارز ترجیحی برای برخی کالاها از جمله نان و دارو حذف نشده است.

وی ادامه داد: به موازات حذف ارز ترجیحی و تک‌نرخی کردن ارز برای ثبات‌بخشی به اقتصاد و پایان بخشیدن به رانت، اعطای کالابرگ یک میلیون تومانی به خانواده‌ها در نظر گرفته شده است. کالابرگ به یک سبد مشخص متصل شده است، به نحوی که زمینه برای کاهش اعتبار آن از بین رفته است. بنابراین کالا برگ متناسب با تورم افزایش پیدا می‌کند و اعتبار آن در طول زمان از بین نمی‌رود.

اخلاقی در پایان تأکید کرد: تلاش بر این است که از طریق قانون‌گذاری صحیح زمینه‌سازی برای هدفمندسازی اعطای یارانه‌ها و جریان نقدینگی تولیدکنندگان بر اثر حذف ارز ترجیحی صورت بگیرد. موفقیت این طرح‌ها در گروی این است که دولت تلاش خود را در راستای کنترل قیمت‌ها پس از حذف ارز ترجیحی افزایش دهد و مطمئن شویم که همه چیز تحت کنترل است.

 

 

برچسب ها: کالابرگ ، نرخ ارز
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
captcha
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۸ ۱۶ دی ۱۴۰۴
چرا دروغ تحویل مردم می دین چه بلایی سر مردم آوردین قیمتارو ببینین روغن ۲۰۰برابر گرون شده تخم مرغ ۴۰۰ هزار تومان پول دولت کم اومده دست کرده توجیب مردم رانت مال شماست مردم عادی چه زانتی
Germany
ناشناس
۱۳:۰۳ ۱۶ دی ۱۴۰۴
قبل از اینکه هنوز مردم یارانه ای را برداشت کنند قیمتها در بازار یکشبه بیش از 50 درصد افزایش یافت ودرحال افزایش یافتن است محتکران هرچیزی که انبار کرده بودند را با دو تا سه برابر قیمت می فرشند که دولت هم یکی از انهاست دولت حق ندارد تا زمانی که محصولات وکالای اساسی با قیمت قبلی در بازار وجود دارد اعلام نرخ کند باید اول کالابرگ جدید را برای مردم قابل برداشت می کرد ومردم مرحله اول را خرید می کردند وکالا های قبلی از فروشگاهها جمع می شد وبعد نرخ جدید اعلام می کرد الان با این اعلام نرخ جدید تمام کالا های اساسی از فروشگاهها یک شبه جمع اوری وانبار شده به هر فروشگاهی مراجعه می کنی میگه ندارم امروز 16 دی هنوز هیچ مبلغی برای مردم پرداخت نشده فقط اسمش است ومعلوم نیست که دولت بتواند این طرح را درست اجرا کندومردم این تجربه را دارند که دولت اگر بخواهد 10 تومن به مردم بدهد حتما صد برابر آن را از جیب مردم خواهد کشیددولت هرگز رقم واقعی را به مردم پرداخت نمی کند همانطور که در مرحله اول افزایش قیمت ارز ترجیهی از 4200 به 28500 اقدام کرد دولت هرگز افزایش نرخ ارز از 1000 تومن به 4200 را به مردم پرداخت نکرد اون افزایش یارانه دولت رئیسی هم هیچ ربطی به افزایش نرخ ارز ترجیهی نداشت نتیجه تورم انباشته دولت روحانی بودواگر دولت پزشکیان بخواهد ارز ترجیهی را حذف کند باید مابه تفاوت 4200 تا 112000 را به حساب مردم واریز کند نه اسما 28500 راو همچنین 100 درصد رقم را نه اونی که خودش می خواهدتازه اون هشت میلیاردی رو که دولت روحانی بی سرو صدا حذف کرد را هم باید جبران کندبعد بیاید همه چیزرا دلاری حساب کرده وحقوقهارا هم دلاری به مردم پرداخت کند شاید اون موقع تورم از کشور کوله بارش را ببندد وبرود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۱ ۱۶ دی ۱۴۰۴
هیچ نفعی برای مردم نداره...
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی
۱۰:۴۹ ۱۶ دی ۱۴۰۴
😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭💔💔😭
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۵ ۱۶ دی ۱۴۰۴
تخم مرغ نگو... بگو تخم طلا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۳ ۱۶ دی ۱۴۰۴
شما که این لالایی رو بلدید و خوب روضه میخونید

چرا سال‌های قبل نکردین این کارو و خون مردم رو تو شیشه کردین
تازه الانم معلوم نیست این کار بدرد بخوره یا نه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۷ ۱۶ دی ۱۴۰۴
برخی ازخانوار بخصوص قشر بازنشسته یارانه آنان ازشهریور ماه قطع شده وواریز نگردید آیا از کالا فعلی برخوردار می‌شوند لطفا رسیدگی شود
United States of America
ناشناس
۱۰:۲۹ ۱۶ دی ۱۴۰۴
باید ببینیم پزشکیان میتونه کار رو دربیاره یا نه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۷ ۱۶ دی ۱۴۰۴
گرانی 200درصد افزایش حقوق 20درصد آیا این انصافه یا نابودی اقتصاد خانواده ها
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۰:۱۴ ۱۶ دی ۱۴۰۴
با این گرانی خدا به داد ما برسه
United States of America
ناشناس
۰۹:۳۸ ۱۶ دی ۱۴۰۴
باید ببینیم پزشکیان که جراح قلبه موفق میشه قلب اقتصاد مملکت رو جراحی کنه یا نه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۲ ۱۶ دی ۱۴۰۴
پایان رانت
آغاز بد بختی
آخرین اخبار