به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک یکی از مسائلی که در ماه مبارک رمضان به خصوص زمانی که این ماه در فصول گرم تابستان قرار میگیرد، بیشتر به چشم میخورد، عطش و تشنگی است. برای کاهش این موضوع میتوان از بعضی گیاهان و یا گیاهان دارویی استفاده نمود که در زیر به برخی از آنها که در دسترس بوده و خوراکی میباشند اشاره میشود.
تخم شربتی
تخم شربتی دانههای ریز و سیاه رنگی است که از گیاه ریحان به دست میآید. بر روی دانههای تخم شربتی نیز موسیلاژ (لعاب) قرار گرفته است. این دانهها وقتی داخل آب قرار میگیرند سریعاً متورم میشوند و مقدار زیادی آب را جذب میکنند. تخم شربتی از قدیم به عنوان خنکی، لینتبخش و رفع التهابات دستگاه مجاری ادرار مصرف میشده است. برای مصرف این دانهها (دقیقاً شبیه به تهیه شربت خاکشی) میتوان مقداری از این دانهها را در آب و یا آب و یخ قرار داد و میتوان مقدار کمی شکر نیز به آن اضافه نمود. این مخلوط باید چندین ساعت به حال خود باقی بماند تا دانهها خیس بخورند و سپس میتوان از آن به عنوان رفع عطش و تشنگی و برای جبران کمبود آب از دست رفته بدن استفاده کرد.
اضافه مینماید که برگ های گیاه ریحان که به عنوان سبزی خوراکی از استفاده زیادی در جهان برخوردار است، دارای خواص و اثرات بسیار مهم و ارزشمندی است که میتوان به بعضی از آنها از جمله اثرات ضددرد، ضد آلزایمر، آنتیاکسیدان، مقوی معده، خوابآور، آرامبخش، تقویتکننده قوای جنسی، ضدنفخ، ضدسرطان، هضمکننده غذا، ضدمیکروب، قائدهآور و خلطآور اشاره نمود.
لیموترش و آبلیموبر روی دانههای خاکشی ترکیباتی به نام موسیلاژ وجود دارند که در فارسی
به لعاب مشهور هستند. این اجسام میتوانند چندین برابر وزن خود آب جذب نموده و متورم شوند، در حقیقت این ترکیبات میتوانند به عنوان نگهدارنده آب
در بدن باشند، لذا میتوان از مخلوط خاکشی در آب و به خصوص آب سرد یا آب همراه با تکههای یخ استفاده نمود
مهمترین اثراتی که برای آبلیمو تاکنون به طور علمی گزارش شده است، شامل اثرات ضدشکنندگی عروق موئین، اثر ضد سم تریاک، اثر ضد سم بعضی سموم، ضد ورم، ضد تب، ضد کمبود ویتامین C، کاهش چربی و کلسترول خون، جلوگیری از واریس، کمک به تسکین سرماخوردگی و ضد سرطان میباشد. اضافه مینماید مصرف مستقیم آبلیمو و به مقدار زیاد میتواند اثر مخرب بر روی مینای دندان بگذارد و باید آن را به صورت رقیق شده مصرف نمود.
مرزهخاکشی یا خاکشیر گیاه دارویی شناخته شدهای است که از قدیم در طب سنتی به عنوان رفع گرمازدگی و ضداسهال مورد مصرف بوده است. بر روی دانههای خاکشی ترکیباتی به نام موسیلاژ وجود دارند که در فارسی به لعاب مشهور هستند. این اجسام میتوانند چندین برابر وزن خود آب جذب نموده و متورم شوند، در حقیقت این ترکیبات میتوانند به عنوان نگهدارنده آب در بدن باشند، لذا میتوان از مخلوط خاکشی در آب و به خصوص آب سرد یا آب همراه با تکههای یخ استفاده نمود.
بعضی به این مخلوط کمی شکر نیز اضافه میکنند و در حقیقت نوعی شربت به نام شربت خاکشی تهیه میکنند که برای رفع عطش و گرمازدگی به خصوص در مناطق و فصول گرم و یا در مسافرت به این نواحی توصیه میشود. اضافه مینماید در طب عامیانه از خاکشی به عنوان ادرارآور، تببر، رفع التهاب کلیه، اشتهاآور، مقوی معده و رفع سوءهاضمه استفاده مینمایند./س