در حالی که تا چندی پیش سر و صدای حضور داعش در افغانستان رو به خاموشی بود از هفته گذشته و با اعلام سازمان ملل متحد پروژه چند جانبه حضور داعش در افغانستان کلید خورد.
به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان در ماههای گذشته و همزمان با روی کار آمدن حکومت وحدت ملی افغانستان و تلاش دولت مرکزی کابل برای آغاز جدی مذاکرات صلح به یکباره اخبار مربوط به حضور گروه تروریستی داعش در برخی مناطق افغانستان منتشر شد.
ابتدا فردی به نام «ملا عبدالرئوف خادم» رهبر شورشیان داعش در افغانستان لقب گرفت که پس از مدتی فعالیت نیمهآشکار به طور ناگهانی در مناطق جنوبی افغانستان کشته شد که البته برخی ادعا کردند وی به دست نیروهای نظامی آمریکایی کشته شده است.
پس از خادم نوبت به افراد مختلف دیگر رسید تا هر کدام خود را رهبر و یا سخنگوی گروه تروریستی داعش در افغانستان و پاکستان بنامند اما آنچه مسلم است این بود که تا هفته گذشته این گروه کار خاصی در افغانستان انجام نداد.
چرایی تشکیل داعش در افغانستان پس از اینکه افرادی در داخل افغانستان به عنوان عناصر وابسته به گروه تروریستی داعش اعلام موجودیت کردند این سوال پیش آمد که تغذیه مالی و تسلیحاتی و همچنین هدف اصلی این گروه در خاک افغانستان چیست.
عناصر وابسته به گروه تروریستی داعش در افغانستان در همان ابتدای آغاز عملیاتهای خود اعلام کردند که به دولت افغانستان، نیروهای امنیتی این کشور و همچنین نیروهای خارجی مستقر در افغانستان کاری ندارند و هدف آنها تنها افراد گروه طالبان است و با این گروه خواهند جنگید.
گروه طالبان افغانستان هم پس از مدتی سکوت بالاخره در برابر داعش موضع گرفت و اعلام کرد اگر افراد وابسته به این گروه در خاک افغانستان فعالیت کنند به صورت جدی با آنها مبارزه خواهند کرد.
درگیری شدید میان طالبان و افراد وابسته به گروه تروریستی داعش در ولایات فراه، نیمروز، هلمند و ننگرهار نمونه بارز درگیری میان این دو گروه بود.
این درگیریها در خلال تقلای دولتهای کابل و اسلامآباد برای راضی کردن طالبان برای حضور در پای میز مذاکره این شائبه را تقویت میکرد که عناصر وابسته به داعش در افغانستان و پاکستان به نوعی همراهی و حمایت سازمانهای امنیتی این دوکشور به ویژه آی اس آی (سازمان اطلاعات ارتش پاکستان) دارند تا از این طریق گروه طالبان را تضعیف و آنها را مجبور به مصالحه با دولت کابل کنند.
وحید مژده از رهبران سابق طالبان افغانستان و از آگاهان امور این گروه نیز این اخبار را تأیید میکرد. وی بر این اعتقاد بود که داعش افغانستان ساخته دست پاکستانیهاست تا اهرم فشاری برای طالبان افغانستان باشد.
مرگ ملاعمر و سکوت سنگین تحرکات داعش افغانستان در گرماگرم اخبار داغ مربوط به مذاکرات صلح میان دولت افغانستان و گروه طالبان این کشور آن هم به رهبری پاکستان اخبار حضور و فعالیت داعش همان قدر داغ در رسانههای غربی منتشر میشد اما به یک باره و با انتشار خبر مرگ ملا محمد عمر رهبر سابق طالبان اخبار فعالیت داعش نیز در سکوتی سنگین فرو رفت.
با روی کار آمدن ملا اختر منصور شاید حامیان داعش این سیاست را در پی گرفتند که اخبار حضور این گروه باید کمرنگ جلوه داده شود. البته این میتوانست پیامی برای اختر منصور باشد که اگر وی روی خوش به مذاکرات صلح افغانستان نشان دهد حامیان پشت پرده داعش نیز فعالیت این گروه مخالف طالبان در افغانستان را خاموش میکنند.
بر کسی پوشیده نیست که از زمان روی کار آمدن ملا اختر منصور به عنوان رهبر جدید طالبان وی بارها بر سر مسأله مذاکرات صلح با طرفهای اطلاعاتی و امنیتی پاکستان به بحث نشسته است اما تصمیم وی درباره روند مذاکرات صلح در پیام عید قربان وی مشخص شد، تصمیمی که به نظر میرسد نه به مذاق پاکستانیها خوش آمده و نه به مذاق دولت افغانستان و آمریکاییها.
تصمیم اختر منصور و آغاز رسمی پروژه حضور داعش در افغانستان پس از تصمیم و شرایط اختر منصور مبنی بر خروج کامل نیروهای خارجی از افغانستان و همچنین لغو کامل پیمان امنیتی کابل - واشنگتن به عنوان پیششرط استقرار صلح در افغانستان که با اهداف آمریکاییها نمیخواند، پروژه حضور رسمی داعش در افغانستان کلید خورده است.
سازمان ملل متحد و گزارش آن مبنی بر حضور فعال داعش در 25 ولایت افغانستان آغاز این پروژه بود. سامان ملل که باید به دنبال ایجاد شرایط آرام و امن در افغانستان باشد بازوی رسمی این پروژه شد تا پس از آن و به استناد این گزارش هیاهوی رسانهای ایجاد شود.
جالب اینجاست که سازمان ملل در این گزارش هدف داعش را طالبان افغانستان اعلام کرده و عنوان کرده است که رهبری جنگ به دست داعشیان خواهد افتاد.
پس از گزارش ملل متحد بود که والاستریت ژورنال در مقالهای این گونه عنوان کرد که حضور و فعالیت داعش در افغانستان شاید به حضور طولانیمدت آمریکاییها در افغانستان بینجامد.
تصمیم و پیشنهاد پنج مادهای جان کمپبل فمانده نیروهای نظامی خارجی در افغانستان حلقه دیگر این پروژه بود. وی که از سوی اوباما مأمور بررسی اوضاع افغانستان به منظور اتخاذ تصمیم برای ماندن و یا رفتن سربازان آمریکایی از افغانستان شده است در این پیشنهاد خود از کشورهای خارجی و مقامات کشورش خواسته است تا پس از 2016 هزاران سرباز خود را در خاک افغانستان حفظ کنند. اشاره به حضور داعش و اوضاع نامناسب امنیتی افغانستان دلایل عمده وی برای طرح چنین پیشنهادی بود.
بلافاصله پس از همه این موارد روز گذشته افغانستان شاهد یکی از شدیدترین حملات عناصر وابسته به گروه تروریستی داعش در خاک خود بود. ولایت ننگرهار در جنوب افغانستان روز گذشته حمله شدید عناصر داعش را تجربه کرد، حملهای که علت عمده آن قدرتنمایی و نشان دادن زور بازو به طالبان و رهبر جدید این گروه بود.
پس از این حمله به یک باره تمامی رسانههای غربی و با تیترهایی مشابه خبر فعالیت داعش و جایگزینی آن با طالبان در افغانستان را مخابره کردند.
پروژه حضور داعش در افغانستان برخلاف سایر پروژههای غربی روند آرامی را طی نکرده و این نشان از استیصال آنها و همپیمانانشان از طالبان در افغانستان دارد.
باید منتظر ماند و دید غربیها و برخی شرکای آنها در منطقه این بار برای مردم و کشور افغانستان چه نسخهای را تجویز کردهاند.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/