اخذ مجوز کمیته اخلاق دانشگاه آزاد اسلامی شیراز

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ محمد کاظم کاوه پیشقدم رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس و رئیس کمیته، رویکرد واقدامات موثر این دانشگاه محوریت اخلاق در تحقیقات دانشگاهی را از برنامه‌های اساسی این دانشگاه دانست، و گفت: انتظار می‌رود این کمیته با رعایت انصاف و بی طرفی، طرح نامه‌های پژوهشی واجد آزمودنی انسانی یا حیوانی که درباره سلامت انسان یا مؤثر بر آن است، را با رعایت مفاد اسناد مربوطه و مقررات حاکم بر آن مورد بررسی قرار دهد.

محمد مهدی جباری معاون پژوهش و فناوری واحد شیراز و قائم مقام رئیس کمیته نیز در خصوص برگزاری کمیته اخلاق در پژوهش‌های زیست پزشکی افزود: با توجه به لزوم دستیابی به ارزش‌های اخلاقی و حفظ شأن انسانی در انجام پژوهش‌های زیست پزشکی، پیگیری لازم به منظور اخذ مجوز کمیته اخلاق این واحد دانشگاهی انجام شده، و با استفاده از نظرات پژوهشگران و متخصصان عضو کمیته، نشست‌های تخصصی به صورت منظم برگزار می‌شود.

وی تصریح کرد: این کمیته بر طرح نامه‌های پژوهشی از جمله پروپوزال، پروتکل، پایان نامه و طرح پژوهشی که دارای آزمودنی انسانی یا حیوانی بوده و در ارتباط با سلامت انسان یا موثر بر آن است، بررسی، مشورت، تبادل نظر و نظارت می‌کند.

جباری ادامه داد: در طراحی و اجرای این طرح نامه‌های پژوهشی باید اصول و مقررات پذیرفته شده اخلاق پژوهش شامل ک. مبانی و ارزش‌های اسلامی و ملی، کرامت انسانی، نبود تبعیض بین گروه‌ها و افراد، فواید و مضرات احتمالی تحقیق برای آزمودنی‌ها و سایر انسان ها، موجودات زنده و محیط زیست، حفظ اطلاعات و اسرار آزمودنی‌ها به شکل محرمانه مورد بررسی قرار می‌گیرد.

معاون پژوهش و فناوری واحد شیراز اضافه کرد: رعایت موازین شرعی، حقوقی و اخلاقی در تمامی پژوهش‌های اپیدمیولوژیک، بالینی و علوم پایه و تحقیقات نظام بهداشتی، درمانی، مراقبت از انسان‌ها در برابر خطرات احتمالی ناشی از تحقیق، حفظ ارزش‌های اسلامی در انتخاب موضوع و روند انجام تحقیق، پیشگیری از اجرای طرح‌های تحقیقاتی برابر با موازین اخلاق اسلامی و ملی و ترویج فرهنگ استفاده از مشاوران اخلاقی و خصوصی در برنامه‌های تحقیقاتی از اهداف برگزاری این کمیته است، که به لحاظ قانونی اطلاعات افراد محرمانه بوده، و پژوهشگر باید پس از دریافت اجازه از افراد مورد نظر و اخذ مجوز کمیته اخلاق پژوهش به تحقیقات خود بپردازد.

جباری اظهار کرد: این کمیته به طور منظم و ماهانه برگزار می‌شود، و علاوه بر بررسی درخواست‌های واحد شیراز، طرح نامه‌های پژوهشی ارسالی از سوی تمام واحد‌ها و مراکز استان فارس را مورد بررسی قرار می‌دهد.
گفتنی است، این کمیته به ریاست دبیرهیئت امنا و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس و عضویت سه تن از پژوهشگران و اعضای روحانی، حقوقدان، اپیدمیولوژیست و آمار زیستی، متخصص اخلاق پزشکی و نماینده جامعه، تشکیل شده است.
انتهای پیام/ت

موفقیت دانشگاه آزاد شیراز در کسب مجوز کمیته ملی اخلاق