نکات تغذیه‌ای برای بیماران با فشار جمجمه بالا

مهرنوش عوض پور ،کارشناس تغذیه بیمارستان شفا ،در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان،گفت: فشار داخل جمجمه‌ای یا ICP فشار درون جمجمه، در بافت مغز و مایع مغزی-نخاعی است و فشار خون علت اصلی ادم مغزی است.

او افزود: همچنین افزایش دوزمشتقات ویتامین آ (ایزوتری تینوئیم در آکنه)، طولانی بودن مصرف تتراسیکلین، هورمون‌های ضد بارداری-تب، هایپرگلیسم، دیابت بی مزه (دفع مایعات بدون قند)، ترشح زیاد ADH و احتباس مایعات (SIADH)، تورم سلولی و نرسیدن اکسیژن کافی به مغز باعث بروز تغییراتی می‌شود که نتیجه آن بالا رفتن فشار خون خواهد بود و وجود فشار‌های روانی موجب بالا رفتن فشارمغزمی شوند.

عوض پور بیان داشت: یکی از یافته‌های شایع ICP افزایش فشار خون است که ممکن است همراه با برادیکاردی نیز باشد. آسیب مغزی ایسکمیک را وخیم‌تر کرده و ممکن است به طور قابل ملاحظه ادم مغزی را تشدید کنند.

او تصریح کرد: ارتباط نا شناخته‌ای بین اضافه وزن و فشارداخلی مغز وجود دارد. اقداماتی که در درمان افزایش فشار داخل جمجمه‌ای (ICP) می‌توان انجام داد:
-محدودیت مصرف مایعات: کاهش مایعات باعث کاهش حجم در گردش ICP می‌شود.
-استفاده از ملین، رژیم پر فیبر به بر طرف شدن یبوست کمک می‌کند و از انجام مانور والسالوا (حبس نفس در هنگام زور زدن در دفع) جلوگیری می‌کند.
-دریافت رژیم غذایی کم کالری دیده شده است که به مدت سه ماه اثر‌های بهتری روی بیماران داشته است. این رژیم در حد حتی ۴۲۵ کیلو کالری در روز است.
-برای کاهش وزن باید روزانه ۵ واحد میوه مصرف کنند.
-مصرف گوشت بدون چربی و کم چرب برای جلوگیری از اضافه وزن تاثیر گذار است.
-مصرف روغن زیتون و روغن کانولا و گردو برای اینکه سطح کلسترول کم مصرف شود.
-محدود کردن نمک: نمک به دلیل جمع کردن آب در بدن سبب افزایش حجم وفشارجمجمه می‌شود.
- از خوردن گوشت قرمز به دلیل داشتن نمک و چربی بالا آن جلوگیری کنید.

کارشناس تغذیه بیمارستان شفا گفت: مصرف نکردن غذا‌های حاوی تیرامین (تیرامین از تجزیه تیروزین به وجود می‌آید) پنیر به دلیل داشتن تیرآمین مانند: نوشیدنی های الکلی-مغز‌های مانده –گوشت‌های دود زده-غذا‌های گوشتی مانده-کلم رنده شده و آبپز شده با سرکه سبب افزایش فشار خون واشباع عروق خونی می‌شود.
-غذا‌های غنی از ویتامین آ می‌توانند مشکل ساز شوند، زیرا از سد مغزی می‌گذرند و آنجا ذخیره می‌شوند مانند:جگر-هویج-گوجه-سبزی‌ها با برگ سبز تیره
-الکل وکافئین: اگر مطمئن هستید که آب کافی نوشیده اید می‌توانید مصرف کنید، ولی دیده شده که کافئین می‌تواند این حالت‌ها را بدتر کند.
-فردی که فشار جمجمه بالا دارد باید شروع به فعالیت و ورزش کند و این نکته را حتما در نظر داشته باشد که از افزایش دمای بدن جلوگیری کرده و جلوی نور خورشید ورزش نکند. افزایش دما خطرناک است.
-بستنی وپنیر پیتزا به دلیل بالا بودن نسبت چربی آن بسیار خطرناک است.
-کلیه غذا‌های سرخ کردنی ممنوع است. غذا‌های چرب مانند کله پاچه- جگر دل- قلوه- سوسیس کالباس ممنوع.

او افزود: گوشت بوقلمون، گوشت شتر مرغ، گوشت ماهی آزاد است. گوشت شتر وگوشت گوسفند وگاو ممنوع است همچنین استفاده ازمیگو نیز ممنوع است.
-برای جلوگیری از یبوست حتما روزانه انجیر – آلو- کیوی (روزی دو تا سه روز) مصرف شود.
-حرکت در زیر آفتاب، جودو، پشتک ووارو و بازی‌های چرخشی ممنوع است.
-ترک سیگار باید انجام شود. بیماران در تشخیص مسافت وسرعت دچار اشتباه می‌شوند.
-زیر سر ۳۰ درجه بالاتر باشد این امر کمک به بهبود درناژ وریدی می‌کند.
-قرار گرفتن سر بیمار در وضعیت خنثی و جلوگیری از خم شدن به طرفین (انسداد ورید ژوگولار)
-جلوگیری از انجام فعالیت‌هایی مثل عطسه، سرفه یا مانور والسالوا در بیمار = فشار برای خروج مدفوع.

او تصریح کرد: استفاده از ملین، رژیم پر فیبر به بر طرف شدن constipation کمک می‌کند و از انجام مانور والسالوا جلوگیری می‌کند و همچنین ایجاد محیط آرام و بدون سر و صدا و اجتناب از بیدار کردن مکرر بیمار بسیار مهم و تاثیرگذار است.

عوض پور گفت: نکته‌ای که باید به آن توجه ویژه داشت این است؛ با توجه به اینکه اگر بیمار قند بالایی داشته باشد باید از رژیم دیابتی نیز طبعیت کند و طبق برنامه رژیم دریافت کند.

انتهای پیام/ی