تولید ۱سانتی مترخاک ۵۰۰ سال زمان می خواهد

مهدی رجبی زاده با بیان اینکه خاک در برگیرنده ترکیبی از ارگانیسم‌های مختلفی است که با یکدیگر تعامل داشته و در چرخه‌های جهانی که ضامن تداوم حیات روی کره زمین هستند، نقش‌آفرینی می‌کند گفت: در هیچ جایی از طبیعت، گونه‌های مختلف جانوری و گیاهی مانند خاک به صورت در هم فشرده وجود ندارند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کرمان گفت: مدت زمان تشکیل ۱ سانتی متر خاک از بستر سنگ مادر را ۳۰۰ الی ۵۰۰ سال  است، در استان کرمان به دلیل بارش‌های کم و پایین رفتن آب سفره‌های زیر زمینی در نتیجه کاهش سطح پوشش گیاهی و فرسایش خاک مسئله جدی است به گونه‌ای که متوسط میزان فرسایش خاک در جهان ۴ تن در هکتار در سال است و در ایران این عدد به ۱۶ تن و در استان کرمان متاسفانه به ۳۰ تن درهکتار در سال می‌رسد و این میزان فرسایش خاک یک زنگ خطر جدی است. 

او بیان کرد: باتوجه به اهمیت خاک در تامین امنیت زیستی، هرسال سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) برای روز جهانی خاک شعاری را اختصاص می‌دهد که این امر نشان دهنده اهمیت حفاظت و توجه به خاک است.

رجبی زاده با اشاره به شعار امسال "خاک سرآغاز غذا" گفت: سرمنشا بیش از ۹۰ درصد مواد غذایی دامی و گیاهی از خاک است و این شعار به معنی این است که امنیت غذایی و زیستی جوامع بشری در گرو داشتن خاک حاصلخیز و قابل کشت است.

مدیرکل منابع طبیعی استان کرمان  بیان کرد: امروزه جوامع جهانی به این نتیجه رسیده اند که خاک حاصلخیز و دارای قابلیت کشت در حال نابودی است و اهمیت حفاظت از خاک بیش از هرزمان دیگر است.

رجبی زاده بیان کرد: اداره کل منابع طبیعی استان با اجرای پروژه‌های مختلف بیابان زدایی، آبخیزداری، مرتعداری و جنگل کاری تلاش میکند ابتدا پوشش گیاهی فعلی را حفظ و سپس این پوشش گیاهی را تقویت و توسعه دهد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کرمان با مهم خواندن پروژه‌های آبخیزداری اظهار کرد: اجرای طرح‌های آبخیزداری علاوه بر کنترل سیلاب‌ها و کاهش خسارات احتمالی، باعث رسوب خاک حمل شده توسط روان آب‌های ایجاد شده در اثر بارندگی در پشت سازه‌های آبخیزداری شده و مانع می‌شود این خاک از دسترس خارج شود؛ و از طرفی با تغذیه سفره‌های آب زیر زمینی و بالا آمدن سطح آب منجر به افزایش رطوبت خاک، توسعه پوشش گیاهی وحفاظت از خاک می‌شوند.

به گفته مدیر کل منابع طبیعی کرمان از اقدامات اساسی حفظ خاک و توسعه پوشش گیاهی مشارکت تمام اقشار جامعه است که این امر مستلزم فرهنگسازی و افزایش آگاهی جامعه می‌باشد.