ارتباط نمک و افزایش وزن

سیده پریسا موسویان دکتری تخصصی علوم تغذیه گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز اظهار کرد: نمک جزو چاشنی‌هایی است که نگرانی‌های بسیاری در مورد مصرف زیاد آن مطرح شده است.

او ادامه داد: میزان مجاز نمک مصرفی یک قاشق مرباخوری در روز است، در حالی که که در ایران مصرف آن ۲ برابر میزان توصیه شده است.

دکتری تخصصی علوم تغذیه گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز افزود: مصرف زیاد نمک باعث افزایش ریسک ابتلا به بیماری‌های مختلف از جمله فشارخون بالا، بیماری‌های قلبی عروقی و کلیوی می‌شود. علاوه بر این تحقیقات جدید نشان می‌دهد افرادی که رژیم غذایی غنی از نمک استفاده می‌کنند، اغلب وزن و دور کمر بیشتری در مقایسه با افرادی دارند که نمک کمتری مصرف می‌کنند.

در مورد اینکه نمک چگونه می‌تواند باعث افزایش وزن شود، موارد زیر مطرح است:

کاهش حس سیری

موسویان با بیان اینکه مصرف بالای نمک باعث افزایش مقاومت بدن در پاسخ به هورمون «لپتین» می‌شود، تصریح کرد: هورمون لپتین به عنوان هورمون سیری شناخته می‌شود که ترشح آن منجر به ایجاد احساس سیری در فرد می‌شود.

او بیان کرد: در شرایطی که مقاومت به هورمون لپتین ایجاد شود، فرد با وجود ترشح این هورمون احساس سیری نخواهد کرد و در نتیجه غذای بیشتری مصرف می‌کند.

افزایش تمایل به مصرف غذا

دکتری تخصصی علوم تغذیه گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز افزود: نمک، طعم غذا را بهبود می‌دهد و اغلب افراد از خوردن غذا‌های خوش نمک‌تر بیشتر لذت می‌برند تا غذا‌های کم نمک؛ بنابراین وقتی میزان نمک در غذا بیشتر باشد، افراد حجم غذای بیشتری مصرف می‌کنند.

او گفت: همچنین پژوهش‌های اخیر نشان داده افرادی که بیشتر به طعم نمک حساس هستند، میل بیشتری به خوردن غذا‌های چرب دارند و همین مسئله آن‌ها را در معرض خطر چاقی قرار می‌دهد.

افزایش تشنگی

موسویان اضافه کرد: مصرف غذا‌های پرنمک یا شور منجر به افزایش تشنگی می‌شود. اکثر افراد برای برطرف کردن تشنگی از نوشیدنی‌های شیرین پر کالری و غیر مغذی استفاده می‌کنند که این امر کالری دریافتی افراد را افزایش و در نهایت منجر به چاقی و اضافه وزن می‌شود.

نمک

چگونه مصرف نمک را کاهش دهیم؟

او با بیان اینکه از گذاشتن نمکدان در سفره یا میز غذا پرهیز شود، ادامه داد: برای بهبود طعم غذا به جای نمک از سبزی‌های تازه و معطر (مثل ریحان، آویشن) و لیموترش استفاده کنیم.

دکتری تخصصی علوم تغذیه گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز با بیان اینکه مصرف غذا‌های شور مثل آجیل شور، خیارشور و کلم شور را محدود کنیم، اظهار کرد: از مصرف چاشنی‌ها و سُس‌هایی مانند سس گوجه فرنگی و سویا سس که سرشار از نمک است، پرهیز کنیم.

او با بیان اینکه در برنامه غذایی روزانه از پنیر کم نمک و دوغ کم نمک استفاده کنیم، گفت: مصرف گوشت‌های فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس که حاوی نمک زیادی است را به کمترین میزان ممکن برسانیم.

موسویان با بیان اینکه غذا‌های کنسروی حاوی نمک فراوان است، مصرف آن‌ها را کاهش دهیم و در صورت مصرف، از انواع کم نمک استفاده کنیم، تصریح کرد: مصرف تنقلات غذایی کم ارزش و پرنمک مثل پفک، چیبس، چوب شور، کراکر و موارد مشابه را محدود کنیم.

او با بیان اینکه به برچسب تغذیه‌ای محصولات غذایی از نظر میزان نمک (سدیم) توجه کینم، افزود: اگر در برچسب تغذیه‌ای محصول غذایی میزان سدیم ذکر شده است آن را ضربدر ۲ و نیم کنیم تا مقدار نمک محصول به دست آید، سپس محصولات کم نمک را برای مصرف انتخاب کنیم.