سوسَنگ، چاقو تیز کن قدیمی مازندرانی‌ها که هنوز غلاف نشده است + فیلم

سوسنگ قطعه سنگ مخصوصی از نوعی سنگ‌های رسوبی است که در گذشته نه چندان دور در بسیاری از خانه‌های روستاییان وجود داشت و از آن برای تیز کردن ابزار آلات فلزی و کشاورزی مانند چاقو، کارد، داس و تبر استفاده می‌کردند.

این ابزار‌های کشاورزی جزو پرکاربردترین وسایل روستاییان بودند به همین دلیل باید همیشه تیز و آماده باشند، اما در نبود چاقو تیز کن‌های امروزی، روستاییان از سنگی خاص برای تیز کردن ابزارهایشان استفاده می‌کردند.

سوسنگ یک سنگ مستطیلی شکل است که یک طرف زبر و یک طرف نرم دارد و به کاربر این امکان را می‌دهد تا لبه برشی تیغه فلزی را همزمان با کشیدن بر روی آن صاف و تیز کند

کشاورزان و دامداران برای تیز کردن ابزار‌های فلزی ابتدا مقداری آب روی سوسنگ می‌ریزند و سپس لبه چاقو، کارد، داس و تبر را بر روی سطح صاف این سنگ می‌کشند و این کار را آنقدر ادامه می‌دهند تا چاقوی آن‌ها تیز و برنده شود

برخی‌ها نیز برای استفاده از این سنگ خاص آن را در آب غوطه ور می‌کردند تا آب کاملاً به داخل آن نفوذ کند طوریکه حبابی از آن خارج نشود و سپس حدودا ۵ تا ۱۰ دقیقه چاقو را با زاویه ۲۰ درجه روی سنگ می‌کشیدند تا چاقو تیز شود

{$sepehr_media_17601092_400_300}

فیلم از علی رمضانی پاچی مورخ و محقق تاریخ و فرهنگ مازندران