مراسمی با عنوان عناب ته کنی!

بهفرنژاد معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی گفت: میوه عناب به همراه زرشک و زعفران از محصولات راهبردی استان محسوب می‌شود.

او افزود: عناب با آب و هوای استان و همچنین روستا‌های اطراف سازگار است به طوری که حتی در اغلب خانه‌ها درخت عناب می‌کارند و سالانه محصول خوبی می‌دهد.

بهفرنژاد بیان کرد: در فرهنگ خراسان جنوبی عناب به عنوان آجیل همراه با دیگر میوه‌های خشک شده مانند توت خشک، برگه زردآلو و برگه هلو برای پذیرایی از مهمان استفاده می‌شود.

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی ادامه داد: در بیشتر روستا‌های استان تکان دادن و جمع آوری عناب با آیین و مراسم خاصی انجام می‌شود.

او تصریح کرد: یک نفر  برای تکان دادن عناب از طرف اهالی مشخص می‌شود و در ابتدا با سپند دود کردن و درود فرستادن بر پیامبر و ائمه اطهار این مراسم آغاز می‌شود.

بهفرنژاد اظهار کرد: همچنین در مدت تکان دادن و جمع کردن عناب خواندن دوبیتی‌های محلی و حرف دل خود را به نشانه شادمانی و شکرگزاری از خالق و روزی رسان بازگو می‌کنند.

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی گفت: در تمام مراحل جمع آوری حضور زن‌ها و بچه‌ها که یار و یاور خانواده در امور کشاورزی هستند محسوس است.

این مراسم با شماره ۲۲۲۸ در فهرست میراث معنوی کشور (ناملموس) به ثبت رسیده است.