اجرای قانون الزام ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول در کرمانشاه

سجاد حسن پور، مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان کرمانشاه در نشستی خبری، با اشاره به لازم الاجرا شدن قانون الزم ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول در کشور، گفت : این قانون اردیبهشت امسال در مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب رسید و پس از ابلاغ آن در تاریخ ۱۳ خرداد توسط سرپرست ریاست جمهوری، از تاریخ سوم تیرماه در همه استان‌ها از جمله کرمانشاه لازم الاجرا شده است. 

وی افزود: براین اساس از تاریخ سوم تیرماه تمام معاملات مربوط به اموال غیرمنقول باید حتما به صورت رسمی ثبت شود. 

مدیرکل ثبت اسناد و املاک کرمانشاه یکی از اهداف اجرای این قانون را کاهش دعاوی و پرونده‌های قضایی مربوط به اسناد عادی یا همان قولنامه‌ای در دستگاه قضایی عنوان کرد و گفت: در حال حاضر بخش قابل توجهی از پرونده‌هایی که به دستگاه قضایی وارد می‌شود، مربوط به زمین خواری، کلاهبرداری و... در حوزه املاک و زمین است که دارای اسناد قولنامه‌ای هستند، لذا با تصویب این قانون تمام معاملات اموال غیرمنقول باید به صورت رسمی در دفاتر اسناد رسمی ثبت شوند. 

وی تاکید کرد: اجرای این قانون به این معنا نیست که اسناد قولنامه‌ای که مردم اکنون در دست دارند باطل شده، بلکه قانونگذار مدت زمانی حدودا دو ساله را تعیین کرده تا مردم برای تبدیل اسناد قولنامه‌ای خود به اسناد رسمی اقدام کنند، لذا از مردم می‌خواهیم که نگران اسناد قولنامه‌ای خود نباشند. 

حسن پور خاطرنشان کرد: به این منظور قرار است دو سامانه راه اندازی شود که از طریق این دو سامانه مردم برای ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول خود و یا تبدیل اسناد قولنامه‌ای به رسمی اقدام کنند. 

وی با بیان اینکه یکی از بخش‌های مهم این قانون تسریع در روند صدور اسناد حد نگار یا کاداستر است، عنوان کرد: در این قانون آمده که از تاریخ سوم تیرماه هر سندی که در حوزه زمین به شکل قولنامه‌ای تنظیم شود، اعتبار ندارد و اگر اختلافی بین طرفین معامله بوجود آید، سند قولنامه‌ای در محاکم قضایی قابلیت رسیدگی ندارد. 

مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان کرمانشاه در ادامه با تاکید براینکه طی سال‌های گذشته روند صدور اسناد کاداستر در استان روند بسیار خوبی داشته، عنوان کرد: با وجود اینکه در حوزه اجرای کاداستر برای اراضی ملی شرایط مطلوبی داریم، اما برای اراضی کشاورزی مشوق‌هایی را برای کشاورزان در نظر گرفته‌ایم که از جمله آن می‌توان به رایگان شدن تمام فرایند‌های صدور اسناد (تن‌ها هزینه برگه سند گرفته می‌شود) اشاره کرد. 

وی در پایان گفت: سازمان ثبت اسناد کشور طی چندسال اخیر گذاری پررنگ از ثبت سنتی به ثبت الکترونیک داشته، به گونه‌ای که مردم می‌توانند تنها با نصب یک نرم افزار به نام «کاتب یار» بر روی گوشی‌های تلفن همراه خود، اطلاعات کاملی را از تمام اسنادی که به نام آنها ثبت شده و خدماتی که در حوزه اسناد و املاک دارند را در اختیار آنها قرار دهد و نیازی به مراجعه حضوری به ادارات ثبت اسناد و املاک ندارند .