بازگشت ۳۰ درصد از حساب‌ شرکت‌های بزرگ معدنی به کرمان

بازگشت ۳۰ درصد از حساب‌های شرکت‌های بزرگ معدنی به کرمان / استخراج سالانه ۱۴۰ میلیون تن ماده معدنی

 باشگاه خبرنگاران جوان-مرضیه سادات حسینی راد -سیدمهدی حسینی‌نژاد در نشست خبری به مناسبت دهه فجر، با اشاره به جایگاه صنعت در اقتصاد منطقه اظهار داشت: در برنامه ششم توسعه، سهم صنعت در تولید ناخالص داخلی استان ۳۷.۷ درصد در نظر گرفته شده بود که با اقدامات انجام شده و تکمیل زنجیره‌های تولید، این شاخص ارتقا یافته است.

وی با بیان اینکه کرمان دارای ۸ میلیارد تن ذخیره قطعی در ۴۲ نوع ماده معدنی است، افزود: سالانه ۱۴۰ میلیون تن ماده معدنی در استان برداشت می‌شود. در حال حاضر ۵۵۰ معدن فعال در سطح استان داریم که ۹۳.۵ درصد از ذخایر آن مربوط به مس، سنگ‌آهن، زغال‌سنگ و کرومیت است؛ به همین دلیل تمرکز اصلی ما بر تکمیل زنجیره ارزش‌افزوده این مواد معطوف شده است.

حسینی‌نژاد به سهم کرمان در افق چشم‌انداز فولاد کشور اشاره کرد و گفت: از هدف‌گذاری ۵۵ میلیون تنی شمش فولاد کشور برای پایان سال ۱۴۰۴، بیش از ۱۰.۵ میلیون تن آن در کرمان محقق شده است. در حال حاضر بیش از ۱۵ مگاپروژه فولادی در استان داریم که ظرفیت ایجاد شده، معادل ۱۹ برابر ذوب‌آهن اصفهان است.

رئیس سازمان صمت شمال کرمان با انتقاد از بلوکه شدن سهم استان از حقوق دولتی معادن طی سال‌های گذشته، تصریح کرد: حقوق دولتی استان حدود ۲۰ همت (هزار میلیارد تومان) است که طبق قانون باید ۱۵ درصد آن (معادل ۳ همت) به استان برگردد. برای اولین بار با پیگیری ارکان استان، حدود ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان از این منابع به استان بازگشت.

وی افزود: بخش صمت استان کرمان سالانه مبالغ هنگفتی را به خزانه واریز می‌کند؛ به‌طوری که در سال ۱۴۰۲، سهم مالیات ۳۶ هزار میلیارد، حقوق دولتی ۱۹ هزار میلیارد، عوارض گمرکی ۴۰ هزار میلیارد و حق انتفاع ۱۳ هزار میلیارد تومان بوده است. در مجموع ۲۰۰ هزار میلیارد تومان واریزی به خزانه داشتیم و ۷۵ درصد مالیات کل استان را بخش صمت تأمین می‌کند.

حسینی‌نژاد در خصوص مصرف آب در صنایع استان تشریح کرد: از مجموع ۶.۴ میلیارد مترمکعب آب مصرفی استان، سهم صنعت تنها ۲۶۰ میلیون مترمکعب است. از این میزان، ۱۲۰ میلیون مترمکعب از طریق خط انتقال خلیج‌فارس، ۷۰ میلیون مترمکعب از تصفیه‌خانه‌های بخش خصوصی و ۷۰ میلیون مترمکعب نیز از چاه‌های موجود تأمین می‌شود.

وی اولویت برنامه هفتم توسعه را حمایت از صنایع پایین‌دستی و کوچک دانست و گفت: تلاش می‌کنیم با مصوبات شورای تأمین و همکاری شهرک‌های صنعتی، نیازهای قطعه‌سازی و خدماتی صنایع بزرگ را از طریق واحدهای کوچک و متوسط استانی تأمین کنیم.

رئیس سازمان صمت شمال کرمان در پایان با اشاره به چالش‌های حوزه بانکی و مجوزها خاطرنشان کرد: کاهش اختیارات بانکی در استان از موانع اصلی بود که در مصوبات شورای معادن بر رفع آن تأکید شده است. همچنین در بخش صدور مجوزها، اگرچه درگاه ملی مجوزها اقدام مثبتی است، اما همچنان با مشکلاتی همراه است که امیدواریم با همکاری اتاق بازرگانی و ستاد سرمایه‌گذاری، زمان استعلام از محیط زیست و منابع طبیعی به حداقل برسد.