شیوه‌نامه معاینه فنی خودرو‌های برقی هنوز ابلاغ نشده است

باشگاه خبرنگاران جوان - سید محمدمهدی میرزایی قمی مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودرو‌های تهران، با اشاره به معاینه فنی خودرو‌های برقی، اظهار کرد: ایستگاه یک آلایندگی وسایل نقلیه سبک و ایستگاه دو وضعیت ایمنی و سلامت فنی خودرو را بررسی می‌کند. شاید خودرو‌های برقی آلایندگی نداشته باشند، اما ایمنی آنها که عمدتاً در بخش باتری است، باید بررسی شود.

وی با بیان اینکه خودرو‌های برقی بعد از چهار سال از این منظر مشمول معاینه فنی می‌شوند، خاطرنشان کرد: بر اساس قانون این خودرو‌ها نیز مشمول معاینه فنی هستند.

میرزایی قمی با اعلام اینکه عمر خودرو‌های برقی وارداتی به کشور کمتر از چهار سال است، یادآور شد: خودرو‌ها و موتورسیکلت‌های برقی با توجه به طول عمر کمتر از چهار سال مشمول معاینه فنی نمی‌شوند، اما خودرو‌های عمومی شامل اتوبوس‌ها و تاکسی‌های برقی که در آستانه یک سالگی هستند، مشمول معاینه فنی هستند.

مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودرو‌های تهران با بیان اینکه در همین راستا بازدید‌هایی از مراکز معاینه فنی چین و پروسه‌های انجام بررسی در این مراکز صورت گرفت، خاطرنشان کرد: در حال حاضر در قانون هوای پاک، تدوین و ابلاغ دستورالعمل‌های معاینه فنی وسایل نقلیه برقی بر عهده دولت است. پروسه‌های ایمنی، شیوه‌نامه‌ها، دستورالعمل‌ها و حدود مجاز باید توسط وزارت کشور و یا به عبارتی سازمان شهرداری‌ها ابلاغ شود و در بخش آلایندگی، پروسه‌ها را سازمان حفاظت محیط زیست ابلاغ می‌کند.

میرزایی قمی ادامه داد: با توجه به اینکه خودرو‌های برقی فاقد آلایندگی هستند، قاعدتاً در این حوزه نیاز به بررسی خاصی ندارند، اما در حوزه ایمنی، باید فرایند‌های لازم طی شود. ما مکاتبات مختلفی را با وزارت کشور برای ابلاغ دستورالعمل‌ها انجام دادیم، اما متأسفانه تاکنون هیچ شیوه‌نامه و دستورالعملی در این زمینه ابلاغ نشده است. این شیوه‌نامه پس از ابلاغ باید در سامانه سیمفا اعمال شود که بتوان معاینه فنی خودرو‌های برقی را انجام داد.

علی‌رغم پیگیری‌های شهرداری هنوز شیوه‌نامه معاینه فنی خودرو‌های برقی ابلاغ نشده است

وی همچنین تصریح کرد: یا باید شیوه‌نامه ابلاغ شود و یا تاکسی‌ها و اتوبوس‌های برقی تا زمان ابلاغ شیوه‌نامه از معاینه فنی مستثنی شوند. تعداد زیادی از رانندگان تاکسی برقی مبالغ زیادی را برای خرید وسیله نقلیه خود پرداخت کرده‌اند و قاعدتاً نباید متحمل خسارات و پرداخت هزینه و جریمه برای معاینه فنی شوند.

مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودرو‌های تهران تأکید کرد: تقاضای ما این است که گزینه خودرو‌های برقی در سامانه سیمفا تعریف شود که بتوانیم این خودرو‌ها را پذیرش کنیم؛ البته خودرو‌های برقی در دیگر شهر‌ها نیز وجود دارد و به تهران محدود نیست و طبیعتاً سایر شهر‌ها نیز به خدمات این حوزه نیاز دارند.

وی با بیان اینکه شهرداری تهران در خصوص تدوین پروسه انجام معاینه فنی اعلام کرده است، خاطرنشان کرد: ما هم مراکز تخصصی و هم نیرو‌های مختصص داریم که می‌توانند به عنوان یک بازوی کمکی برای تدوین شیوه‌نامه‌ها در کنار وزارت کشور قرار بگیرند.

میرزایی قمی با تأکید بر اینکه تست‌های ترمز و کمک فنر خودرو‌های برقی همچون خودرو‌های بنزینی است و به تجهیزات خاصی نیاز ندارد، اظهار کرد: تست‌های ایمنی به ویژه در بخش باتری به تجهیزات و استاندارد‌های خاصی نیاز دارد. با توجه به اینکه ممکن است به باتری‌ها آسیبی وارد شود و یا اینکه احتمال انفجار باتری وجود دارد، باید تست‌های ایمنی آن انجام شود. به عبارتی می‌توان گفت تست باتری خودرو‌ها و موتورسیکلت‌های برقی بسیار حائز اهمیت است.

مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودرو‌های تهران با بیان اینکه برآورد‌های اولیه برای خرید تجهیزات معاینه فنی خودرو‌های برقی صورت گرفته است، یادآور شد: با این وجود باید دید که چه تعداد مرکز می‌توانیم احداث کنیم تا بتوان هزینه‌های نهایی را برآورد کرد.

وی همچنین تصریح کرد: با توجه به اینکه هنوز شیوه‌نامه‌ها ابلاغ نشده، طبیعتاً باید در مراکز خدمات پس از فروش تست سلامت باتری‌ها را انجام دهند، اما نمی‌دانیم در حال حاضر چنین اقدامی در این مراکز صورت می‌گیرد یا خیر.

منبع: شهرداری تهران