علت گرانی اخیر نان در برخی واحدهای نانوایی چیست؟

باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی -  بررسی ها حاکی از آن است که برخی واحدهای نانوایی طی روزهای اخیر قیمت نان را خودسرانه افزایش دادند، این درحالی است که قیمت مصوبی برای نان اعلام نشده و کماکان آرد برمبنای شرایط قبل به واحدها عرضه می شود.

بسیاری از نانوایان در جواب علت افزایش قیمت نان می گویند که تمامی مولفه های تولید همچون حقوق و دستمزد، بیمه و ... افزایش یافته و تنها قیمت آرد تغییری نداشته است، اما این افزایش خودسرانه قیمت منجر به برهم ریختگی بازار شده است که بازرسان با تشدید نظارت ها باید جلوی این موضوع را بگیرند چراکه واحدهای نانوایی به رغم دریافت آرد دولتی، اما قیمت نان با یکدیگر متفاوت است چراکه هریک از واحدها درصدی قیمت نان خود را افزایش دادند.

اکبر فتحی معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: سیاست جدیدی در حوزه اصلاح قیمت آرد اعمال نشده است که براین اساس آزادسازی در حوزه آرد و نان نداریم.

به گفته فتحی، هر یک از استان ها با ریاست استاندار در شورای آرد و نان تصمیماتی را برای مدیریت موضوع اتخاذ می کنند، اما در کل اتفاق خاصی در این حوزه رخ نداده است و سیاست های قبلی در این حوزه مبنی بر ارز واردات، خرید تضمینی تولید داخل به قوت خود باقی است و بنابراین نباید در شرایط کنونی اتفاقی در حوزه نان رخ دهد و چنانچه نانوایی تخلفی کرده است، مسئولان ذی ربط برخورد خواهند کرد.

افزایش قیمت نان در واحدهای یارانه پز تخلف است/ قیمت نان در واحدهای آزادپز تابع عرضه و تقاضا

محمد جواد کرمی رئیس اتحادیه نانوایان سنتی گفت: مصوبه مجلس و بودجه ۱۴۰۵ نشان می دهد که دولت در بخش کالابرگ یارانه نان به مردم بدهد، اما با توجه به شرایط جنگی از ابتدای سال اتفاق نیفتد و حال مسئولان دولتی باید پاسخگو باشند که این اتفاق از چه زمانی رقم‌ خواهد خورد.

به گفته وی، با توجه به آنکه نان قوت اصلی خانوار بویژه قشر کارگری است، بنابراین دولت باید در سید حمایتی خود قرار دهد و قطعا پیش بینی ها بر آن است که نان در بخش کالابرگ دیده شود.

کرمی ادامه داد: علی رغم آنکه دولت یارانه چشمگیری به بخش آرد و نان می دهد، اما متاسفانه مردم به طور کامل از آن بهره نمی برند؛ لذا دولت در بودجه سالانه باید افزایش رقم کالابرگ نان را برمبنای تورم ببیند و این طور نباشد که امسال رقمی را بدهد و کماکان این رقم یدون تغییر پرداخت شود و نگذاریم کوچکترین آسیب از این محل به اقشار آسیب پذیر برسد.

رئیس اتحادیه نانوایان سنتی درباره اینکه نانوایان آزادپز مشمول قیمت گذاری نان هستند یا خیر؟، بیان کرد: براساس مصوبه کارگروه آرد و نان و قانون برنامه هفتم، اگر صنفی از خدمات یارانه ای و دولتی استفاده نمی کند، مشمول قیمت گذاری نیست، بنابراین واحدهای آزادپز که از آرد یارانه ای استفاده نمی کنند، مشمول عرضه و تقاضا هستند و در آن مصوبه آمده که اتحادیه های مربوطه باید نرخ نامه ای را آماده و به واحدهای صنفی ابلاغ کنند و همواره در معرض دید عموم قرار دهند.

وی با بیان اینکه واحدهای آزادپز مشمول قیمت گذاری دولت نیستند، افزود: واحدهای نانوایی یارانه پز که خودسرانه قیمت نان را افزایش دادند، سامانه ۱۲۴ مکلفند که واحدصنفی یارانه ای مصوبه را رعایت نمی کند و فراتر از آن قیمت را عرضه می کند که بازرسان پس از مراجعه برخورد لازم را به عمل خواهند آورد، از این رو از واحدهای نانوایی یارانه ای که قیمت نان را خود سرانه افزایش دهند، برخورد قانونی صورت می گیرد.

به گفته کرمی، هر ساله کوتاهی در بخش آرد و نان انجام دادیم چراکه تمامی کالاها برمبنای مولفه های تولید تغییر قیمت پیدا می کنند، بنابراین با افزایش قیمت هزینه های کارگری، بیمه، اجاره و ... اگر مسئولان این افزایش قیمت در فروردین اعمال کنند، نابه سامانی ها از بین می رود و از طرفی تا زمانیکه این نرخ نامه به تایید کارگروه های آرد و نان استان ها نرسد، تخلف است. گفتنی است اتحادیه بدنبال اصلاح قیمت متناسب با مولفه های قیمت و هزینه های تولید است.

رئیس اتحادیه نانوایان سنتی با بیان اینکه ۹۵ هزار واحد نانوایی یارانه پز و ۲۵ هزار واحد آزاد پز در کشور داریم، گفت: براساس مصوبه کارگروه آرد و نان در مناطق یک و دو و سه، از اوایل اردیبهشت نانوایی سنگگ و بربری آزادپز شدند.

مصوبه ای برای افزایش قیمت نان نداشتیم

محمدرضا مرتضوی عضو هیئت مدیره انجمن غلات و رئیس انجمن آردسازان گفت: توزیع آرد به روال قبل در حال انجام است و هیچ‌گونه تغییر قیمت یا سهمیه نداشتیم. ضمن آنکه در برخی موارد سهمیه های اضطراری داده شده است.

به گفته وی، با توجه به ثبات قیمت آرد و توزیع سهمیه های اضطراری برای مهمان پذیر، قیمت نان هم نباید تغییری داشته باشد.

مرتضوی با بیان اینکه مشکلی در تامین گندم واحدهای خبازی و کارخانجات آرد وجود ندارد، افزود: توزیع آرد در واحدهای خبازی طبق روال در حال انجام است و مشکلی در این خصوص نداریم.

عضو هیئت مدیره انجمن غلات گفت: با توجه به بارش های مناسب پیش بینی می شود که امسال تولید گندم و میزان خرید تضمینی گندم افزایش یابد.

با توجه به شرایط فعلی اقتصاد، از مسئولان امر انتظار می رود با تشدید نظارت ها از گرانفروشی نان به عنوان قوت اصلی اقشار آسیب پذیر جلوگیری کنند چراکه هرج و مرج افزایش دلخواه قیمت نان توسط هر یک از واحدهای نانوایی، افراد را در تامین مایحتاج خود دچار مشکل کرده است، چنانچه قرار است افزایش قیمتی به دلیل بالارفتن سایر مولفه های تولید جزء آرد صورت بگیرد، رقم مابه التفاوت آن به طور واقعی در قالب کالابرگ پرداخت شود.