به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران، رسا نوشت: آیتالله محمدتقی مصباح یزدی، رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) شامگاه پنج شنبه بیست و هفتم شهریور ماه در دیدار جمعی از دانشجویان طرح ولایت به بررسی اختلاف فکر، سلیقه و رفتارهای میان انسانها پرداخت.
وی افزود: حتی گاهی افراد در اصلیترین مسائل زندگی اختلاف دارند؛ افرادی که تابع یک مکتب، دین و مذهب هستند در درون خود اختلافاتی دارند؛ عجیبتر اینکه یک فرد پس از مدتها تلاش تغییر مسیر میدهد؛ 30 سال خدا پرست بوده سپس از راه خود بر میگردد.
رییس مؤسسه امام خمینی(ره) تأکید کرد: در انقلاب نیز افرادی داشتیم که 30 سال انقلابی بودند، زندان رفته، شکنجه شده و گاهی تا پای مرگ رفته بودند، در هشت سال دفاع مقدس در جبههها حاضر شده و با جان خود بازی کرده بودند، ولی پس از چندی از مسیر خود برگشته و برای نمونه قاچاقچی و ضد انقلاب شده اند.
وی خاطرنشان کرد: اینها جبری نیست اگر جبری باشد که پاداش و عقاب معنا ندارد؛ چیز جبری مزد و عقوبتی ندارد؛ افراد جبری معتقدند که عالم پوچ است؛ مسلما خودمان نیز در این کارها کم یا زیاد نقش داریم پس ما مسؤولیم.
آیتالله مصباح یزدی جوهریه دین را مسؤولیت آوری دانست و بیان داشت: ما معتقدیم اگر راه صحیح را انتخاب کنیم پاداش میگیریم ولی اگر نادرست را انتخاب کنیم عقاب میشویم.
وی تصریح کرد: قرآن کریم نیز میفرماید «کسی که زندگی آخرت را رها کرده و به دنبال دنیا رفته است، داستان او داستان سگ است»، یعنی فرد به مقامی میرسد که ممکن است حتی مستجاب دعوة باشد ولی پس از مدتی برگشته و مثل سگ شود؛ در طول تاریخ اسلام نیز شاهد چنین نمونههای بودهایم.
استاد برجسته حوزه علمیه قم با بیان اینکه برخی از سپاهیان امیرمؤمنان(ع) که در جنگ علیه معاویه بودند، امام حسین(ع) را شهید کردند، گفت: این خطرها برای همه افراد است، باید بفهمیم فرد به سبب چه عواملی اینگونه گمراه و گرفتار میشود و خودمان را حفظ کنیم.
وی ادامه داد: در اینباره نخست شناخت حق و سپس عمل کردن به آن مهم است؛ تلاش کنیم حق را بشناسیم و خودمان را حق شناس قرار دهیم، یعنی به آنچه میفهمیم عمل کنیم؛ جهل و رفتن به دنبال هوا و هوس سبب جدایی فرد از مسیر حق میشود.
رییس مؤسسه امام خمینی(ره) با بیان اینکه متأسفانه فرهنگ خود پرستی از غرب به جوامع اسلامی سرایت کرده است، بیان داشت: گفتن دلم میخواهد در هر موضوعی، فرهنگی است که از اروپا سرایت کرده و متأسفانه پس از انقلاب نیز در کشور ما رشد کرده است.
وی یادآور شد: حتی در برخی فیلمها فرهنگهای غربی بیان میشود، برای نمونه از گفتن خداحافظ در هنگام جدا شدن از یکدیگر ابا دارند؛ یا کودکان اگر کاری را انجام میدهند در پاسخ والدین خود میگویند دلم خواست و دیگران چیزی نمیگویند؛ اینها تقویت فرهنگ خودپرستی است؛ در حالی که فرد باید به دنبال رضای خدا باشد.
آیتالله مصباح یزدی با اشاره به حوادث دوران خلافت امیرمؤمنان(ع) که به سبب بی بصیرتی خواص مردم میان حق و باطل سردرگم شده بودند، خاطرنشان کرد: شناخت شرط لازم است، باید دل فرد بخواهد که عمل کند؛ از اینرو پیامبران الهی تعلیم و تربیت داشتهاند؛ تربیت برای تقویت ارادهها بوده است.
وی افزود: ما غیر از شناخت باید خودسازی نیز داشته باشیم؛ اراده را تقویت کرده و وقتی چیز دل خواه خودمان را بر حق مقدم نداریم؛بیشتر انحرافات نیز از این موضوعات نشأت گرفته است؛ مشکل ما نخست ندانستن سپس نخواستن است؛ تا این دو عامل باشد فساد نیز وجود دارد.
رییس مؤسسه امام خمینی(ره) تأکید کرد: ریزش نیز به سبب ندانستن و نخواستن است؛ کافر شدن مؤمن، فاسق شدن عادل و ضد انقلابی شدن انقلابی به سبب اینها است؛ تنها افرادی که خود را تربیت کرده و طالب حق باشند نه طالب دل و هوس میتوانند از این ریزشها نجات پیدا کنند؛ از خدا بخواهیم که توفیق معرفت صحیح و خودسازی را به ما بدهد.
وی یادآور شد: البته شناخت برخی موضوعات ضرورت ندارد ولی اگر بدانیم خوب است؛ ولی معرفت به برخی موضوعات همانند پیامبری حضرت محمد(ص)، نزول وحی بر ایشان و ولایت اهلبیت(ع) بنیادی است که نفی و اثباتش جهنم و بهشت را خواهد داشت، نمیتوان این موضوعات را سرسری گرفت؛ این موضوعات را باید حل کرد چرا که مرز میان کفر و ایمان است؛ این موضوعات شوخی بردار نیست.
استاد برجسته حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: باید حل شود در دوران غیبت امام زمان(عج) از چه فردی حمایت و اطاعت کرد، آیا ولایت فقیه درست است یا خیر؛ ما صدها هزار شهید دادهایم برای ولایت فقیه چون امام راحل گفته بودند؛ بنده یادم است در زمان پهلوی جوانان جلوی سربازان سینههای خود را باز میکردند و میگفتند بزنید ما به امر امام خمینی(ره) آمدهایم.
وی ادامه داد: باید بدانیم از امر ولی اطاعت کنیم یا خیر؛ اینها شوخی بردار نیست، هستی ما به اینها بستگی دارد و شناختهای بنیادی زندگی و زیر بناهای شخصیت انسان است، اینها نباشد فرد عوض میشود و ماهیت دیگری کسب میکند.
آیتالله مصباح یزدی افزود: پس از شناخت نیز باید اراده خود را تقویت کرده و عمل کنیم؛ پول، مقام، وعده و وعید همانند وزارت، وکلات و رییس جمهور شدن ما را گمراه نکنند؛ این مسائل ایمان قوی، خودسازی و ریاضت میخواهد که در این صورت فرد از تهدیدها نترسیده و از تمهیدها نیز خوشحال نمیشود؛ متأسفانه اکثر افراد کاری که به نفعشان باشد را انجام داده و حتی از کسانی که به آنها نفع برساند حمایت میکنند، رأی میدهند؛ هدف ما باید کسب رضای خدا باشد.
رییس مؤسسه امام خمینی(ره) در بخش دیگری از سخنان خود با ابراز خرسندی از تربیت جوانان انقلابی و ولایی در کشور گفت: ما قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن مشکلات دیدهایم که جوانان به چشم خود ندیده و حتی شاید نشنیدهاند؛ در آن زمان منافقان، ترورهای کور و نوسانات مختلفی در قشرهای مردم ایجاد شده بود؛ گاهی عروج و گاهی نزول در برخی گروهها و اشخاص دیده میشود ولی امروز شاکر خدا هستم که با چشمان خود میبینیم اینگونه افراد عاشق انقلاب و ولایت تربیت میشوند.