وى ادامه داد: مرگ مير و موارد ابتلا ناشى از سرطان در جهان رو به افزايش است و پيش بينى مى شود كه در سال ٢٠٣٠ ، حدود ١٣ ميليون نفر جان خود را به دليل سرطان از دست مى دهند.
مطلق با اشاره به آمار مبتلایان به سرطان در ايران گفت: در ايران شمار ابتلا به سرطان كمتر از متوسط جهانى است و در مردان ١٣٤ نفر در هر ١٠ هزار مورد و در زنان ١٦٥ در هر ١٠ هزار مورد است كه شيوع ابتلا به سرطان در جهان در مردان ٢٠٥ و زنان ١٦٥ است.
رئيس اداره سرطان وزارت بهداشت به شايع ترين سرطان ها در ايران اشاره كرد و افزود: سرطان سينه، روده بزرگ و معده در زنان و سرطان معده، مثانه، پروستات و روده بزرگ، شايعترين سرطان در مردان ايرانى به شمار مى آيند.
مطلق مهمترین دلیل افزایش ابتلا به سرطان در ایران را امید به زندگی دانست و گفت: افزایش امید به زندگی در ایران به 74 سال رسیده و بالاتر از متوسط جهانی یعنی 71 سال است.
وی ادامه داد: تغییر سبک زندگی نیز از مهمترین علل ابتلا به سرطان در ایران محسوب میشود 90 درصد مردم ایران میوه و سبزیجات کافی مصرف نمیکنند تنها 40 درصد مردم فعالیت فیزیکی دارند و 50 درصد جمعیت کشور از اضافه وزن رنج میبرند.
رئیس اداره سرطان وزارت بهداشت با بیان اینکه افزون بر امید به زندگی و سبک زندگی نادرست و عوامل محیطی نیز در بروز سرطان نقش دارند عنوان کرد: عوامل محیطی مانند مصرف سوختهای فسیلی به منظور تأمین انرژی بالاتر از متوسط جهانی و نسبت بالای گاز دیاکسید کربن و ذرات معلق در هوای ایران به نسبت متوسط جهانی از عوامل محیطی علل بروز سرطان محسوب میشوند.
مطلق تصریح کرد: در سال 2010 بیش از یک میلیارد دلار یا 2 درصد تولید ناخالص جهانی به طور مستقیم صرف سرطان شده است و 3 میلیارد دلار هزینههای مستقیم و غیرمستقیم سرطان برآورد شده است که عدد قابل توجهی محسوب شده و میزان آن هر سال رو به افزایش است.
وی عنوان کرد: میزان بقای 5 ساله پس از ابتلا به سرطان سینه و درمان آن در ایران 71 درصد و در سرطان روده بزرگ 41 درصد است که این میزان در آمریکا به ترتیب 89 و 65 درصد برآورد شده است.
مطلق ادامه داد: به منظور پیشگیری و کاهش ابتلا به سرطان در کشور نیاز به سامانه ثبت سرطان، تأمین و مدیریت منابع مالی و انسانی و توسعه زیرساختها داریم و بدون این موارد کنترل سرطان امکانپذیر نیست.
رئیس اداره سرطان وزارت بهداشت با اشاره به برنامه سازمان بهداشت جهانی به منظور کاهش مرگ و میر ناشی از بیماریهای واگیر مانند سرطان اشاره کرد و گفت: تا سال 2025 مرگ و میر ناشی از بیماریهای غیرواگیر در افراد زیر 70 سال به 30 درصد میرسد اما بر اساس برآوردهای انجام شده در افزایش ابتلا به سرطان مرگ و میر ناشی از این بیماری در سال 2025 به 40 درصد افزایش پیدا میکند و از بیماریهای قلبی پیشی میگیرد.
مطلق عنوان کرد: باید به پیشگیری از ابتلا به سرطان و افزایش آگاهیسازی مردم نسبت به این بیماری توجه شود تا بتوانیم سرطان را کنترل کنیم در این زمینه بستههای خودمراقبتی، تربیت سفیران سلامت، برگزاری کمپینها در دانشگاههای علوم پزشکی در اداره سرطان وزارت بهداشت انجام شد تا با آگاهیبخشی جامعه پیشگیری از این بیماری ارتقاء پیدا کند.
وی توسعه همکاریهای بین بخشی را از الزامات پیشگیری از افزایش موارد جدید سرطان معرفی کرد و گفت: وقتی از آلودگی هوا و سبک زندگی نادرست حرف میزنیم، رفع این موارد بدون همکاریهای بین بخشی محقق نمیشود زیرا بخش اعظمی از موارد آن به دولت برمیگردد البته مردم نیز نقش مهمی در این زمینه دارند.
وی افزود: در سبک زندگی درست در دسترس بودن میوه سبزی و کاهش عوامل محیطی مانند آلودگی هوا از وظایف دولت است و استانداردسازی خودروها به دولت برمیگردد درست است که وزارت بهداشت متولی سلامت است اما بسیاری از ارگانها در آلودگی هوا نقش دارند.
رئیس اداره سرطان وزارت بهداشت با اشاره به اجرای برنامه غربالگری سرطان گفت: در چهار سال گذشته تلاش كرديم تا برنامه غربالگری سرطان به طور علمى و منطقى تدوين شود و به اين منظور جلسات تخصصی با متخصصان و انجمن ها تشكيل داديم تا در پیشگیری از ابتلا به سرطانهای شایع در مردان و زنان برنامه غربالگری مُدونی تدوین کنیم.
وی ادامه داد: در غربالگری سرطان روده بزرگ توانستیم تست تشخیصى ارزان قیمتى تهيه كنيم تا بتوانيم اين بيمارى را در مراحل اوليه و با خزينه كم تشخيص دهيم.
مطلق ادامه داد: در غربالگری سرطان سینه و دهانه رحم، آزمایش HPV و پاپاسمیر را در دستور کار قرار دادیم تا از سرطانهای شایع در زنان پیشگیری کنیم.
وی افزود: به منظور غربالگری سرطان روده بزرگ 72 هزار نفر در سه شهر شهرضا، بافق و نقده تحت غربالگری قرار گرفتند، همچنین 117 هزار نفر را در غربالگری سرطان سینه تحت نظر قرار دادیم.
مطلق با اشاره به سه چالش اصلی درمان سرطان در ایران گفت: محدودیت دسترسی به امکانات و عدم توضیع عادلانه، نخستين چالش در حوزه سرطان است كه موجب سرگردانی بیماران، از دست رفتن زمان مناسب در درمان میشود .
وی در ادامه محدودیت ارائه خدمات استاندارد را به عنوان دومین چالش درمان سرطان معرفى كرد، افزود: عدم وجود راهنماهای بالینی الزام آور و دسترسی آسان به داروهای گران با اثربخشی بالینی کم و عدم برنامهریزیهای درمانی در تیمهای چند تخصصی از چالشهای محدودیت خدمات استاندارد در سرطان محسوب میشود.
وی با بیان اینکه محدودیت در نیروی انسانی چالش سوم درمان در حوزه سرطان است، گفت: محدودیت برنامههای آموزشی در برخی حوزههای تخصصی و کمبود برنامههای آموزشی برای گروههای مرتبط مانند پرستاری سرطان، سومین چالش در حوزه درمان سرطان است.
رئیس اداره سرطان وزارت بهداشت سه راهبرد اصلی به منظور ارتقای درمان سرطان را عنوان کرد و افزود: دسترسی عادلانه به امکانات، دسترسی به نیروی انسانی و تدوین برنامههای ملی در زمینه سرطان سه راهبرد اصلی برای رفع چالشهای محسوب میشود.
وی افزود: برنامه آمایش سرزمینی سرطان را در کشور اجرایی کردیم و به دنبال آن سند توسعه شبکه ملی مراقبت سرطان تدوین شد که راهنما ما در 10 سال آینده در زمینه سرطان است.
مطلق با بیان اینکه در راستای سند ملی سرطان در 15 قطب کشور سه نوع مرکز سرطان تعریف شد، گفت: 150 مرکز سرطان در کشور در سه سطح خدمات در قالب توسعه شبكه ملى مراقبت سرطان ايجاد مى شوند كه از این تعداد بخشی از آنها مراکز تیپ یک، تیپ 2 و تیپ 3 هستند.
وی به تدوین آییننامه مراکز سرپایی شیمی درمانی اشاره کرد و افزود: به منظور کاهش هزینهها و ارتقای خدمات شیمی درمانی آییننامه مراکز سرپایی تدوین شدند تا خدمات بهتری به مردم بدهیم.
مطلق عنوان کرد: خدمات مراقبت در منزل بخش دیگری از اقدامات ما در زمینه سرطان است که توسعه این مراکز در دستور کار قرار دارد، افزون بر اين برنامه ملی ثبت سرطان به دقت در حال پیگیری است.
انتهای پیام/