به گزارش حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، غلامحسین رحیمی شعرباف معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اظهار داشت: بعد از پیروزی انقلاب در حوزه آموزش عالی، بلافاصله دچار جنگ تحمیلی طولانی مدت شدیم و همه نیروها و امکانات به آن سمت متوجه شد و عملا بعد از جنگ تحمیلی بازسازی نظام علمی کشور شروع شد.
وی افزود: در آن زمان زیر ۲۰۰ هزار دانشجو داشتیم و اکنون بعد از دو دهه تعداد دانشجویان کشور بالغ بر ۴ میلیون نفر شده است. در سال ۶۸ و قبل از آن هر فردی برای استخدام در عضو هیئت علمی میبایست برای اخذ مدرک دکتری در خارج تحصیل کرده باشد، لیکن بعد از سه دهه بر نظام جمهوری اسلامی کسی به ذهنش خطور نمیکرد که برای تربیت استاد دانشگاه میبایست فردی را به خارج از کشور بفرستند و اکنون خوشبختانه، تعداد دانشجویانی که برای تحصیل به کشور حضور پیدا میکنند به مراتب از دانشجویانی که برای دکتری به خارج فرستادیم، بیشتر است.
رحیمی با بیان اینکه نتایج تحقیقات خود را میتوانیم در سطح ملی به خصوص بین المللی در معرض داوری متخصصان همان زمینه بگذاریم، اضافه کرد: اکنون از نظر کیفیت مقاله در رتبه چهاردهم جهان قرار داریم و این به معنای میزان ارجاع صاحبنظران و محققان به مقاله هاست.
وی افزود: در دهه قبل، احداث بسترهای تولید کننده فناوری در قالب واحدهای فناوری در کشور شروع شد، در طول این مدت ۴۳ پارک علم و فناوری داریم که ۳ مورد وابسته به دستگاههای اجرایی است و ۴۰ پارک وابسته به وزارت علوم است که در هر استان یک پارک جامع وجود دارد. در این پارک و مراکز رشد حدود ۱۰ هزار واحد فناور و شرکت فناور مشغول به کار است؛ که ۱۷۰۰ تای آن، شرکت دانش بنیان مستقر هستند و یک سوم شرکتهای دانش بنیان در پارکهای فناوری و مراکز رشد مستقر هستند.
رحیمی همچنین گفت: دانشجویان در مقطع کارشناسی، باید مهارت متناسب با رشته خود را ببینند. در همین خصوص برنامه جامعه مهارت آموزی، طراحی شده است که به تدریج در حال پیاده سازی است و تا به حال در سال جاری، ۹۳ دوره مهارت آموزی در دانشگاهها برگزار شده که میانگین تعداد شرکت کنندگان در هر دانشگاه ۳ هزار دانشجو بوده است.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اضافه کرد: در چند سال اخیر علوم انسانی نیز پا به پای رشتههای دیگر نیز در حوزه پژوهشهای کاربردی و ارتباط این رشتهها با جامعه و صنعت ورود کرده و به خصوص در این رشته ورود به شرکتهای دانش بنیان به تدریج به نحو گسترده در حال پیشرفت است.
رحیمی افزود: ۴۳ پارک فناوری در سه دسته پارکهای جامع نوپا، پارکهای در حال رشد و پارکهای رشد یافته قرار میگیرند که متاسفانه تنها ۶ پارک رشد داشته است که نیمی دیگر در حال رشد هستند و نیمی دیگر نوپا هستند. اگر بخواهیم زیست بوم علم، فناوری، نوآوری و زنجیره صنعت به محصول فراهم شود، باید برای زیرساختها توسعه فناوری در کشور به مدت دو یا سه سال تقویت ویژهای شود و بودجهای در این خصوص در نظر گرفته شود.
بیشتر بخوانید
کمتر از ۱۵ درصد مقالات علمی تجاری سازی میشوند
انتهای پیام/