سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گزارش باشگاه خبرنگاران جوان بخوانید؛

ایجاد کانال‌های مجرمانه در شبکه شاد توسط هکرها

برخی از سودجویان با هک کردن آیدی صفحات مدیران و معلمان در شبکه شاد اقدام به ایجاد کانال‌های غیر اخلاقی می کنند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، پلتفرم اختصاصی وزارت آموزش و پرورش یا همان شبکه آموزشی دانش‌آموزان «شاد» فروردین سال ۱۳۹۹ رونمایی شد و تا به امروز به عنوان یک بستر آموزشی مجازی در مدارس کشور فعالیت دارد.

اما مدتی بعد از استفاده کاربران از شبکه شاد، برخی اخبار از تخلفاتی که با استفاده از اطلاعات بعضی کاربران در این شبکه رخ داده است، منتشر شد که در این بین از هویت مدیران، معاونان و معلمان برخی مدارس سوء استفاده شده است.

با گذشت بیش از یک سال از راه اندازی شبکه شاد برای بررسی بیشتر، مجدد به سراغ این شبکه رفتیم که در ادامه متوجه ایجاد کانال‎هایی نامتعارف در این بستر شدیم که در این بین افرادی با تشکیل این کانال‌ها اقدام به بارگذاری و انتشار تصاویر و فیلم‌های غیراخلاقی کرده اند.

برخی از افراد با هک کردن صفحه مدیران یا معاونان مدارس کانال  مدرسه را در اختیار می‌گیرند و در ادامه تبدیل به کانال‌های غیر درسی می‌کنند.

یکی از دانش آموزان در این باره اعلام کرد: «کانال مدرسه من هک و به کانال فیلم و سریال تبدیل شد».

نکته قابل توجه این است که فردی که اقدام به هک کانال‌های درسی در سیستم آموزشی شاد می‌کند، آیدی و نشانی خود را مدام تغییر می‌دهد تا مورد شناسایی قرار نگیرد.

والدین یکی از دانش آموزان دوره ابتدایی در این باره اظهار کرد: در شرایط کرونایی و آموزش مجازی مدارس و برای عدم دسترسی فرزندم به فضا‌های غیرمجاز شبکه‌های مجازی از سیم کارت انارستان استفاده کردم.

مادر دانش آموز ادامه داد: بعد از فعالسازی سیمکارت مشاهده کردیم که متاسفانه دسترسی به اپلیکیشن‌های ایرانی مانند روبیکا و غیر ایرانی نظیر اینستاگرام  را آزاد گذاشته و در آن امکان ایجاد پیج و کانال وجود دارد.

او گفت: بسیاری از مطالب غیرمجاز و مغایر با فرهنگ ایرانی اسلامی، که برای دانش آموزان مجاز نیست بدون پالایش و کنترل در این اپلیکیشن وجود دارد که برای این رده سنی مناسب نیست، نظیر گروه موسیقی بی بند و بار کره‌ای که در چند ماه اخیر بین نوجوانان با هدف تهاجم فرهنگی به این رده سنی وارد شده و باعث تشویش اذهان آن‌ها و نگرانی والدینشان شده است.

۱۷ خردادماه امسال بود که مصوبه جلسه هفتاد و یکم شورای عالی فضای مجازی با موضوع صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی، که در ابتدا به استحضار مقام معظم رهبری «حفظه الله» رسید و در ۲۳ تیر ماه سال جاری طی نامه شماره ۱۰۲۶۲۰ توسط دبیر شورای عالی فضای مجازی ابلاغ شد.

با توجه به تصویب و ابلاغ مصوبه صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی، اما شاهد هستیم که در برخی موارد و بدون در نظر گرفتن استفاده کننده از برنامه شاد که همگی دانش آموز هستند، کانال‌هایی دارای محتوا‌های غیر اخلاقی تهیه و به اشتراک گذاشته می‌شوند.

قانون جرایم رایانه‌ای در مورد ارسال عکس، فیلم، صوت و محتوای مستهجن

ماده ١٤ قانون جرایم رایانه‌ای می‌گوید: هرکس به وسیله سیستم‎های رایانه‎ای یا مخابراتی یا حامل‌های داده، محتویات مستهجن را تولید، ارسال، منتشر، توزیع یا معامله کند یا به قصد ارسال یا انتشار یا تجارت تولید یا ذخیره یا نگهداری کند، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

در تبصره ١ ماده ١٤ قانون جرایم رایانه‌ای آمده است: ارتکاب اعمال فوق در خصوص محتویات مبتذل موجب محکومیت به حداقل یکی از مجازات‌های فوق می‌شود، در ضمن محتویات و آثار مبتذل به آثاری اطلاق می‌گردد که دارای صحنه‌ها وصور قبیحه باشد.

همچنین در تبصره ٢ ماده ١٤ قانون جرایم رایانه‌ای نیز آمده که: هرگاه محتویات مستهجن به کمتر از ده نفر ارسال شود، مرتکب به یک تا پنج میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.

در تبصره ٣ ماده ١٤ قانون جرایم رایانه‌ای بیان شده که: چنانچه مرتکب اعمال مذکور در این ماده را حرفه خود قرار داده باشد یا بطور سازمان یافته مرتکب شود؛ چنانچه مفسد فی‌الارض شناخته نشود، به حداکثر هر دو مجازات مقرر در این ماده محکوم خواهد شد.

گلایه های پلیس از کم کاری برخی مسئولان در بحث آموزش

برای بررسی موضوع به سراغ رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا رفتیم.

سرهنگ علی محمد رجبی رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: در بررسی‌های گسترده‌ای که در حوزه رصد کانال‌ها در فضای مجازی داشتیم، تعداد قابل توجهی از کانال‌ها غیر اخلاقی و مجرمانه در شبکه شاد مسدود شدند.

وی افزود: تمام موارد شناسایی شده به وزارت آموزش و پرورش ارجاع و اعلام شدند و بر اساس مصوباتی که در کارگروه‌های نظارتی مرکز ملی داشتیم، قرار بر این شد تا وزارت آموزش پرورش اختیار راه اندازی کانال‌ها را به گروه‌های خاصی واگذار کند.

سرهنگ رجبی ادامه داد: طی جلسات و صحبت هایی که انجام شد مقرر شد تا هر فردی که برای راه اندازی کانال در شبکه شاد مجوز می‌خواهد، این مجوز را از شورا و یا کمیته مستقر در اداره آموزش و پرورش منطقه و یا استان محل سکونت خود اخذ کند.

وی افزود: در حال حاضر آموزش و پرورش در بحث چرخه نظارتی و گزارش گیری در این حوزه آن طور که باید و شاید مناسب عمل نمی کند و به دنبال آن شرکت پشتیبان شاد به موارد توجهی نمی‌کند و در این باره پالایش پیش دستانه در کانال‌های شبکه شاد به خوبی انجام نمی شود.

رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا اظهار کرد: هک شدن امنیتی کانال‌ها در شاد به دلیل ساز و کار ضعیف این شبکه آسان است و از آنجایی که رمز دوم ندارد به راحتی هک می‌شوند.

وی افزود: علی رغم اینکه پلیس فتا در شبکه شاد دارای کانال است، اما می‌بینیم که وزارت آموزش و پرورش به خوبی از محتوا‌های بارگذاری شده پلیس فتا در کانال شاد حمایت نمی کند  و این موارد در کانال‌های شاد بازنشر داده نمی‌شوند.

به گفته سرهنگ رجبی مهمترین دلایلی که وضعیت شاد را به این شکل انداخته این است که ساز و کار احراز هویت در این شبکه یک ساز و کار متناسب با این فضای و سیستم آموزشی نیست.

وی افزود: بیشترین نقض و تهدیدات امنیتی که در فضای مجازی وجود دارد ناشی از اکانت هایی است که هویتشان برای کاربران دقیق نیست و همچنین در این بین از مدل جعلی اکانت های پشتیبانی شاد برای هک کردن حساب معلمان و دانش آموزان دیگر نیز  استفاده می شود.


بیشتر بخوانید

هشدار پلیس در پی ایجاد اکانت‌های غیرواقعی در شبکه شاد


انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
مهسا امینی
۲۲:۰۷ ۰۶ آبان ۱۴۰۱
بنظر من اگه میشد گروه زد خیلی خوب بود
مثلا ما تا چند روز گروه نداشتیم برای درسمون با صد تا بدبختی اینا تونستیم گروه بزنیم
ناشناس
۲۳:۴۰ ۱۸ بهمن ۱۴۰۰
شاد قابل هک است
دوستان من با هک کردن و کد گذاری جدید توانستند اپلیکیشن شاد را هک کرده و جوری کنند که بتوانیم کانال و گروه بزنیم و نکته دوم این است که بعضی از کودکان با خرید گوشی ادعا کردند ما هکریم لطفا به برنامه رسیدگی کنید
ناشناس
۲۳:۵۱ ۳۰ فروردين ۱۴۰۱
چطوری هک کنیم تا گروه بزنیم
دانش اموز نمونه
۱۲:۰۴ ۱۹ دی ۱۴۰۰
به نظر من باید ایجاد کانال رو دسترسی شو به همه بدین تا از تخلفات جلو گیری بشه
ناشناس
۲۳:۱۹ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
منتظر ورود قاطعانه پلیس فتا هستیم . خدیا خوت یک برنامه ای درست کن که دست سو جویان به آن باز نشه
ناشناس
۱۸:۴۹ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
منتظر ورود قاطعانه و جدی پلیس فتا هستیم و اشد مجازت برای مجرمان الزامی است.
ناشناس
۲۳:۲۲ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
راست میگه الزامی
تو خدا یه برنامه ای بزنید که داخلش جرم و جنایت در کار نباشه و دست سود جویان در آن باز نشه
محمدصالح
۱۷:۲۳ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
من دانشجوی نرم افزار هستم. تا آنجایی که من می دانم شاد قابل هک نیست و فقط با کد ورود می شه وارد شد.
دو مورد محتوای غیراخلاقی هم پلیس فتا باید ورود کند
ناشناس
۲۲:۴۷ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
هیچی امن نیست میتونی یه ابزار بزنی که زیر یه دیقه کل کد های ۴ یا ۵ رقمی رو تست کنه....
ناشناس
۱۷:۰۰ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
شاید بعد از معرفی تا حالا با اپدیت هایی که شده بستر خوبی رو فراهم کرده
اما درباره هک باید بگم
هک شدن در تمام پلتفورم ها اتفاق می افته اما نکته ای که اینجا هست اینکه اون پلتفورم های خارجی با اپدیت ها که گاهی بارها در یک سال انجام میدن سعی در از بین بردن این رخنه های امنیتی دارن
درحالی که شاد سالی یه اپدیت میگیره
نکته بعدی درباره محتوای مجرمانه هست
سوال اینکه چطور این محتوا با یه ای پی مشخص که برای هر فرد وجود داره اتفاق می افته بعد شما در داخل کشور و اونم یه نرم افزار داخلی نمی تونید یا نمی خواین از کودکان صیانت کنید بعد برای پلتفورم های خارجی که برای یه فرهنگ دیگه و یه کشور دیگه هست طرح صیانت میدین
حامد
۱۴:۵۳ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
مشکل اینه هیچ وقت نباید بگیم یه شبکه امن هست ، چون امن ترین شبکه ها هم دچار مشکل میشه.
مسئله اینه تو کشور ما طوری فضا رو مسموم کردن که شبکه خارجی نا امن و شبکه داخلی یه شبکه کامل امن نشان داده شده.
وقتی زیرساخت کاری وجود نداشته باشه میشه همین ، میشه مثل حالتی که اگه کسی کاری بخواد انجام بده میشه مثل مدیر دیوار پس انتظار نداشته باشین باسواد جماعت بیاد برای شما کاری کنه ، نتیجه: یه سری افراد که با رانت اومدن بالا شروع میکنن به طراحی سیستم هایی بی کیفیت تو بستر های بی کیفیت تر که آخرش میشه همین.
این یه سیستم خیلی ساده هست، حتی ساخت کاربر تو اون هم نیاز نیست دست عموم باشه چون فقط برای مدارس تعریف شده، وقتی میگن هک شده ، مطالب مستهجن توش اومده نشان از ضعف شدید امنیتی و ساختاری این پیام رسان داخلی داره. همچنین مشکلاتی مثل آپلود نشدن فیلم ، عکس و صدا تو این پلتفرم هم ضعف شدید زیرساخت های اون و شاید کد نویسی بد و در محیط و ساختار اشتباه رو نشون میده.
خداییش من موندم وقتی در مورد شبکه شاد صحبت میکنیم داریم در مورد افراد زیر سن قانونی صحبت میکنیم ، اصلا چرا این داره رو بستر اینترنت ارائه میشه چرا محدودیت حجمی وجود نداره که یه نفر بتونه هر چیزی رو آپلود کنه ، چرا کنترل مستمر توش نیست که آخرش پلیس بیاد و مردم رو تهدید کنه به زندان تا شاید این افراد از این سیستم دست بکشن.
ناشناس
۱۳:۴۷ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
بجای این مسخره بازیا مهندسان خبره بشینن مشکلات و باگ های نرم افزار از آب در اومدشونو رفع عیب کنن....
مردم
۱۳:۲۸ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
سلام.کاری به مقصرین ندارم الان....ولی مردم قبول کنین که هک شدن همیشه بد نیست... خودمون هک کنیم بهتره تا دشمن بیرونی هک کنه. این باعث بسته شدن و شناسایی منافذ و مشکلات میشه... البته به شرطی که بفهمن و برطرفش کنن... واینکه زمان میبره بخوام از توانمندی داخل استفاده کنیم یکسری هزینه ها داره بلاخره
Hashem
۱۳:۲۲ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
بهترین جایگذین شاد ( پیام رسانهای ایرانی معتبر ) ،پلیس هم میگه شاد به درستی بحث امنیتش رو رعایت نمیکنن.وزارت اموزش و پرورش مسول هست
ع
۱۳:۱۰ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
بعد می خوان طرح صیانت اجرا کنن تو امنیت یک برنامه موندن
ناشناس
۱۰:۵۲ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
با ورود کرونا و مجازی شدن آموزش سند ۲۰۳۰ خود بخود اجرا شد.اابته از کمک فیلتر کنندگان که باعث شد فیلتر شکن مثل نقل و نبات در دسترس بچه ها قرار بگیره نباید غافل شد
ناشناس
۱۰:۴۱ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
اگه مسئولش پیگیر بود و اینها رو مجازات میکرد درس عبرت بشه اره حرف زدن در موردش خوب بود ولی وقتی مسئولش بیخیال از کنارش رد میشه خب هیچ به هیچ و تکرار خلاف
م-ت
۱۰:۳۲ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
شبکه شاد دایم قطع می شود و اصلا کارایی ندارد مطالب به سختی باز گذاری شده و فیلم ها گاها ارسال نمی شود ....حالا این مشگل جدید هم اضافه شد واقعا مهندسین کامپیوتر و آموزش و پرورش خسته نباشن....محیط آموزشی شاد برای بچه ها ناامن شده....
ناشناس
۱۲:۳۴ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
آن وقت محیط امن کجاست؟ اینستا یا واتساپ یا تلگرام یا... پیان رسان های معلوم الحال خارجی؟!
ناشناس
۱۷:۰۶ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
منحرف پیام رسان داخلی هم میشه مگه حتما باید خارجی باشه؟
ناشناس
۱۰:۲۹ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
خخخخ اینم ازبرنامه های ایرانی.#وطنم_پاره_طنم
ناشناس
۱۰:۱۵ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
شما باید از هکر ها ممنون باشید که ضعف لایه های مختلف سیستم رو براتون برملا میکنن خوب نقطه ضعف ها رو بپوشونید
غلام
۱۰:۰۷ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
شاد ترسناک شده من دیگه جرعت نمی کنم برم توش.
ناشناس
۰۹:۴۸ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
خود معلمان کلیپایی که ارسال میکنند خصوصا در رابطه با ورزش مناسب نیست و دارند به نوعی دانش آموزان را خواسته و یا نا خواسته به مسیر های غیر اخلاقی و غیر دینی پیش میبرند این اقدامات دارای حرکتی کند ولی اثری قوی است که متأسفانه خود مسئولین آموزش پرورش نیز به این مسائل یا بی تفاوتند و یا دنباله رو سند 2030هستند که دارند هنوز در این وزارت فعالیت میکنند.
ناشناس
۱۲:۳۶ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
مدیران مدارس عضو تمام گروه های درسی هستند. باید پیگیری کنند.
ناشناس
۰۹:۴۲ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
پلیس فتا سریع باید وارد عمل بشه و اینگونه افراد که باعث لطمه به دانش اموزان میشه رو شناسایی و به مراجع قضایی معرفی کنه و سخت ترین برخورد باهاشون بشه که دیگه کسی جرئت نکنه وارد اینجور بازی ها بشه.
حامد
۱۴:۵۵ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
پلیس فتا که از آسمون نیومده این جماعتی که داخلش هستن باید کنترل کنن و مطالب نامناسب رو گزارش کنن به پلیس فتا.
البته من محیط این نرم افزار رو ندیدم ولی حداقل باید یه چیزی بابت گزارش مطالب نامناسب باشه توش.
ناشناس
۱۷:۰۷ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
داره توش
ناشناس
۰۸:۵۷ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
الان من از شاد خیلی میترسم
چون منم بارها مطالب وکلیپ هایی دیدم که واقعا برای بچه هام میترسم
تو رو خدا پیگیری کنید
محمدجواد
۰۸:۴۹ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
خنده داره!
شما پلتفرم ایجاد کردید قوانین گزاشتید، پروتکل ایجاد کردید، خب امنیت درست ایجاد نکردید بعد هکر هارا مقصر میدونید!