سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آتش به جان گورهای ساسانی

یک کنشگر و پژوهشگر میراث فرهنگی با انتشار تصاویری درباره وضعیت نگهداری و حفاظت از گوردخمه‌های تخت طاووس مرودشت که جزء آثار باستانی ساسانی هستند هشدار داد.

سیاوش آریا در خصوص وضعیت این آثار باستانی گفت: اُستودان‌ها (جای نگهداری استخوان مردگان) و گوردخمه‌های پساهخامنشی و ساسانی شهر باستانی استخر در بدترین شرایط نگهداری و حفاظتی جای گرفته و در گوشه‌ای به حال خود رها شده‌اند و دست‌اندازی‌ها به این یادمان‌های تاریخی و فرهنگی همچنان دنباله دارد.

او گفت: این گوردخمه‌ها که برخی به گونۀ اُستودان در دل صخره‌ها و برخی به گونۀ گورسنگی روی کف صخره‌ها جای گرفته‌اند، بدون تعیین حریم و نگهداری و حفاظت و حتی تابلو معرفی در کنار جادۀ اصلی جلو چشم و یا در گوشه‌ای به حال خود رها شده‌اند و درون همۀ گورهای سنگی روی صخره‌ها، خار و خاشاک و گیاه روییده و از گِل و سنگ پر شده است.

آریا گفت: ترک و شکاف و شکستگی در برخی از این گورها پدیدار شده که خطری جدی برای این یادگارها است.

این پژوهشگر میراث فرهنگی  در استان فارس گفت: برخی از افراد بومی و مسافران بدون توجه و شناخت بر روی این یادمان‌ها راه رفته و می‌نشینند، اما بدترین این بی‌مهری‌ها روشن کردن آتش برای استفاده مواد مخدر و پختن خوراک در کنار این یادمان‌های تاریخی و ریختن زباله و سبز شدن گُل‌سنگ‌ها درون این گورها است که باید آتش زدن درون گورها و وجود سرگین (مدفوع) گوسفندان درون دهانۀ گورها را به آن افزود.

کنشگر و پژوهشگر میراث فرهنگی  در استان فارس گفت: پایین یکی از گوردخمه‌ها را سودجویان نابخرد آتش زده‌اند که در بازدید سال‌های پیش، این آسیب وجود نداشته که در نگاره‌ها (عکس‌ها) کامل آشکار است.

او گفت: روی این یادمان‌ها که نزد کارشناسان و باستان‌شناسان ارزش فراوانی دارد، پژوهش و کار درخوری انجام  نشده درحالی که برای مطالعات باستان‌شناسی و تاریخ شرایط زیست اجتماعی آن روزگار بسیار ارزشمند است و باید در پاسداری از این دسته یادمان‌ها بیشتر کوشش کرد.

آریا گفت: این یادگارهای ارزشمند به گونۀ مجموعه‌ای و با شمار (تعداد) ۱۵ عدد در کوه تراشیده شده و ضروری است که وزارت میراث فرهنگی یا گِرداگرد آن را دورچینی و فنس‌کشی کند و یا نگهبان ویژه‌ای را برای آن به کار گیرد و در کل، چاره‌ای برای این امر مهم بیندیشد تا بتوان از ویرانی بیشتر آن‌ها پیشگیری کرد.

این پژوهشگر میراث فرهنگی در استان فارس گفت: این یادمان‌ها در جنوب خاوری (شرقی) شهر تاریخی استخر و بر دیواره‌های سنگی پایانی کوه مِهر (رحمت) جای دارند.

او گفت: این مجموعه از هشت عدد گورسنگی در بلندای ۱۰ متری در خطی از خاور به باختر (از شرق به غرب) و هفت عدد اُستودان در بلندای ۱۵ متری و شمال گورهای سنگیِ نام برده شده قرار دارد.

آریا گفت: این مجموعه با نام گورهای تخت طاووس شناخته شده  که با نام اُستودان‌های تخت طاووس ۳ به ثبت ملی رسیده است.

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.