سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

پیش به سوی منطقه‌ای نو با برقراری مجدد روابط دیپلماتیک ایران و عربستان

برقراری مجدد روابط دیپلماتیک ایران و عربستان سعودی می‌تواند به شکل گیری منطقه‌ای نو با سیاست‌های غیرخصمانه منجر شود.

روابط ایران و عربستان که پس از تجاوز سعودی‌ها به یمن، پشتیبانی مالی و لجستیکی از گروهک‌های تروریستی، چون داعش و القاعده، اعدام شیخ نمر از فقهای شیعیان عربستان و وقوع حادثه منا که منجر به کشته شدن بسیاری از زائران خانه خدا به ویژه زائران ایرانی شد به تیرگی گراییده بود با حمله به سفارت عربستان سعودی در تهران به صورت دیپلماتیک قطع شد.

پس از قطع روابط دیپلماتیک تنش‌ها افزایش یافت به طوری که رهبر انقلاب در پیام حج سال ۱۳۹۵ از واژه شجره‌ی ملعونه برای آل‌سعود استفاده کردند که بیانگر همان خط منحرفی است که در جهان اسلام به وجود آمده که با رفتار و گفتار خود، موجبات فتنه در بین مسلمین را ایجاد کرده‌اند.

عربستان سعودی هم در این سال‌ها بیکار ننشست و اقدامات زیادی را علیه کشورمان انجام داد که از جمله آن‌ها بیانیه‌های مختلف با کشور‌های مختلف و سازمان‌های بین المللی و منطقه‌ای علیه ایران بود.

به طور مثال عادل الجبیر وزیر مشاور دولت سعودی در امور خارجه در مهر سال ۹۸ که برای مشارکت در نشست سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک رفته بود، در نشست ضد ایرانیِ گروهی از اعضای گروهک تروریستی منافقین حاضر شد و مدعی شد که ایران در حمله به تاسیسات نفتی وابسته به شرکت آرامکو در شرق عربستان نقش داشت.

الجبیر در نشست گروه موسوم به «اتحاد علیه ایران هسته‌ای»، گفته بود: ما با متحدان‌مان در ایالات متحده و اروپا درباره گزینه‌ها و گام‌های بعدی رایزنی می‌کنیم. بعد از پایان تحقیقات، تصمیم خواهیم گرفت که چگونه گام‌های دیپلماتیک، اقتصادی و امنیتی را برداریم. این رفتاری غیر قابل قبول است.

حضور ترکی الفیصل رئیس سابق اطلاعات عربستان سعودی در نشست منافقین و سخنرانی علیه ایران از دیگر اقدامات آن‌ها بود.

آل سعود حتی اجازه نمی‌داد تیم‌های فوتبال عربستان برای برگزاری مسابقات لیگ قهرمان آسیا به ایران سفر کنند و اقدامات خصمانه خود را تا جایی ادامه دادند که اگر کشور‌های عربی دیگر به ایران متمایل می‌شدند با آن‌ها برخورد می‌کرد.

پس از اینکه امیر قطر گفت که حماس نماینده مشروع مردم فلسطین و ایران قدرتی بزرگ در زمینه ایجاد ثبات در منطقه است قطع روابط دیپلماتیک با قطر در دستورکار عربستان سعودی قرار گرفت. هر چند که بعد‌ها تلویزیون قطر گفت که سایت خبرگزاری قطر هک شده بود، و از طرفی سعودی‌ها هم اصرار کردند که امیر قطر این حرف‌ها را زده است.

با اینکه کشور‌های مصر، امارات متحده عربی، بحرین، لیبی، یمن، مالدیو، سنگال، موریتانی، چاد، کومور، نیجر و گابن هم به این کارزار پیوستند، اما دست آخر سعودی‌ها دیدند نمی‌توانند تحریم قطر را ادامه دهند لذا روابطشان با این کشور به حالت قبل بازگشت.

حمایت عربستان از شبکه ایران اینترنشنال که در اغتشاشات اخیر کشور پرچمدار تجزیه طلبی بود و همچنان برنامه‌های ضدایرانی خود را ادامه می‌دهد یکی دیگر از اقدامات سعودی‌ها علیه کشورمان است که با اعتراض ایران مواجه شده است.

در هر صورت همسایگان پهنه‌های شمالی و جنوبی خلیج فارس بار دیگر تصمیم گرفته‌اند روابط تاریخی خود را از سر بگیرند که شاید چرخش آمریکا به منطقه ایندوپاسیفیک برای مهار چین، خروج دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از برجام، جنگ روسیه و اوکراین و موفقیت‌های یمنی‌ها در جنگ با سعودی‌ها و احساس خطری که عربستان نسبت به آرامکو دارد باعث برقراری مجدد روابط با ایران شده باشد.

دیدار و گفتگوی حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران با فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه عربستان سعودی در حالی در پکن پایتخت چین انجام شد که در ۱۹ اسفند و در پی مذاکرات فشرده‌ای که از ۱۵ اسفند در شهر پکن با حضور علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بن‌محمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ یی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین برگزار شد، ایران و عربستان در بیانیه‌ای نسبت به از سرگیری روابط دیپلماتیک توافق کردند و توافق شد که حداکثر ظرف مدت حداکثر دو ماه سفارتخانه‌ها و سرکنسولگری‌ها بازگشایی شود. براساس این بیانیه، وزرای امور خارجه دو کشور جهت اجرای این تصمیم و انجام تمهیدات لازم برای تبادل سفرا با یکدیگر ملاقات می‌کنند.

امیرعبداللهیان ۲۸ اسفند ۱۴۰۱ در نشست خبری با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی گفته بود: در مناسبات ایران و عربستان توافق داریم که روابط به حالت طبیعی خودش برگردد. از طریق حافظ منافع مناسبات خودمان یعنی کشور سوئیس در ۱۰ روز گذشته پیام‌هایی را از عربستان دریافت و هم منتقل می‌کنیم. آخرین پیام تبادل شده در ۲۴ ساعت گذشته اعلام آمادگی ایران برای نشست وزرای خارجه و پیشنهاد سه مکان برای برگزاری این نشست بود که بر مبنای موافقت طرف مقابل و هماهنگی بین ما، زمان و مکان را هر چه زودتر توافق خواهیم کرد و اقدام عملی برای بازگشایی سفارتخانه‌ها و سرکنسولگری‌های دو کشور بزودی رقم خواهد خورد.

وزیر امور خارجه کشورمان در گفت‌وگویی که با شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی داشت در این خصوص اعلام کرده بود: روز ۲۱ مارس من و همتای سعودی خودم آماده اولین گفت‌وگوی تلفنی شدیم. ما در روز‌های گذشته در یک مرحله، تماس تلفنی وزیر امور خارجه عربستان را داشتیم و در پاسخ به این تماس هم شب گذشته من با جناب آقای فرحان تماس تلفنی برقرار کردم. در گفتگو‌های ایران و عربستان در پکن راجع به همه موضوعات گفتگو شد؛ اما فضای قالب گفتگو‌ها به مباحث امنیتی و برخی سوءتفاهمات و در عین حال برخی مشکلاتی که بین دو طرف وجود داشت، برمی‌گشت. ما قبل از آن پنج مرحله گفت‌وگوی امنیتی در بغداد داشتیم و سه دور گفت‌وگوی امنیتی در مسقط انجام شد.

امیرعبداللهیان و بن فرحان که در حاشیه نشست بغداد ۲ در اردن در سال گذشته هم دیدار و گفت‌وگویی کوتاه داشتند برای اولین بار دوم فروردین ماه تلفنی گفتگو کردند. وزیر خارجه عربستان در این گفتگو با اشاره به دستاورد‌های مثبت نشست پکن، بر دیدار آتی وزرای خارجه و بازگشایی سفارتخانه‌های دو کشور تأکید کرد و امیرعبداللهیان هم ضمن تبریک متقابل ماه مبارک رمضان و استقبال از بازگشت مناسبات ریاض و تهران به حالت طبیعی، بر آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای توسعه و تحکیم مناسبات با عربستان تأکید کرد و وزرای خارجه دو کشور توافق کردند در اولین فرصت با یکدیگر دیدار کرده و مقدمات بازگشایی سفارتخانه‌ها در تهران و ریاض و سرکنسولگری‌ها در مشهد و جده را فراهم کنند. در دومین گفت‌وگوی تلفنی دو وزیر خارجه که ششم فروردین ماه انجام شد، طرفین در خصوص نشست مشترک فیمابین در ماه مبارک رمضان بحث و تبادل نظر کردند و در سومین گفتگو که در ۱۳ فروردین انجام شد، توافق کردند در روز‌های آینده با یکدیگر دیدار کنند که این امر در ۱۷ فروردین به وقوع پیوست.

وزیران خارجه ایران و عربستان سعودی در این دیدار بیانیه مشترکی را به امضا رساندند که بر اساس آن دو طرف توافق کردند نمایندگی‌های دو کشور طی زمان مورد توافق، بازگشایی شود و اقدامات لازم را برای گشایش سفارتخانه‌های دو کشور در ریاض و تهران و سرکنسولگری‌های این دو کشور در جده و مشهد صورت دهند.

دو طرف توافق کردند هماهنگی‌های لازم را میان هیئت‌های فنی برای بررسی راه‌های گسترش همکاری میان دو کشور از جمله از سرگیری پرواز‌ها و سفر‌های متقابل هیئت‌های رسمی و بخش خصوصی، تسهیل اعطای روادید برای شهروندان دو کشور از جمله روادید عمره، ادامه دهند.

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در دیدار همتای عربستانی خود با تأکید بر اینکه روابط رسمی تهران - ریاض از امروز رسما فعال شد، گفت: با توجه به گفتگو‌های انجام شده و نیز پیام تبادل شده بین پادشاه عربستان و رئیس جمهور کشورمان، اراده رهبران دو کشور بر توسعه و تعمیق روابط فیمابین قرار دارد.

فیصل بن فرحان هم در دیدار با امیرعبداللهیان گفت روابط جدید میان دو کشور، فضای مثبت جدیدی را در کل منطقه ایجاد کرد و عربستان سعودی آماده است تا با کمک و همکاری ایران فضای مثبت یادشده در مناسبات منطقه‌ای را تقویت نماید.

با توجه به اینکه تنش‌های موجود بین ایران و عربستان دو کشور بزرگ جنوب غربی آسیا در حال برطرف شدن است باید منتظر منطقه‌ای نو عاری از جنگ و برادرکشی باشیم. تجربه سال‌های اخیر به ویژه پس از جنگ داخلی سوریه که به تبع آن شاهد به وجود آمدن گروه‌های تروریستی از جمله داعش بودیم به دلیل انشقاق کشور‌های اسلامی بود که منطقه غرب و جنوب غرب آسیا را متحمل هزینه‌های مالی و جانی زیادی کرد.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۵
در انتظار بررسی: ۱۶۹
ناشناس
۲۱:۰۹ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
رابطه کشورها با ایران عین برق قطع ووصل میشه وزیر نیرو جواب بده لطفا
ناشناس
۲۰:۳۶ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
تو رو خدا پیگیر ۱۵ درصد افزایش حقوق بازنشستگان بهداشت و درمان باشید ۱سال و خرده ای گذشت و هیچی
اهالی بره ره
۲۰:۳۲ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
بله : افراط و تفریط .
تابلوی خیابانی (شیخ نمر) هم امروز تعویض گردید!!!
غفار
۲۰:۲۷ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
زیاددلتون روخوش نکنیدایرانیهاخخ
عباس مرادي
۱۸:۵۶ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
مواظب باشین از حول حلیم تو دیگ نیفتین .
فلفل
۱۷:۵۹ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
دقیق ترین تعبیر برای آل سعود همان شجره ملعونه است که رهبر معظم فرمودند. شجره خبیثه ملعونه در قرآن همان امویان و خط اموی-مروانی است.
دست اموی ،دست خیانت است.
باید هوشیار بود.
برقراری روابط خوب است اما هوشیاری لازم است.
بسیجی از اصفهان
۱۷:۵۳ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
مرگ بر دشمنان اسلام امریکا انگلیس رژیم صهیونیستی و هر که دشمنی و نیرنگ دارد .
ناشناس
۱۷:۱۳ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
پیش به سوی دلار گرانتر و گرانتر
ناشناس
۱۳:۴۷ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
یک کافر دو مسلمان ادعا را آشتی می دهد
ناشناس
۱۳:۳۰ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
اندر طنز تلخ روزگار و عصر حاضر اینکه یک کشور کمونیست میاد واسطه دوستی دو کشور مسلمون میشه!
ناشناس
۱۳:۰۶ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
دلار چنده ؟
ناشناس
۱۳:۰۱ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
سعودی و توسط امریکا و صیهونیسم توهم زده شد

ک مردم ایران با فشارها از هم جدا و ایران تجزیه میشه
ولی دید نه . شکرخدا ب عقل اومد
اتحاد رمز پیروزی ست
ناشناس
۱۲:۳۰ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
آخیش دیگه راحت بتونیم بریم مکه و برگردیم ،
ناشناس8
۲۰:۳۵ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
به همین خیال باش ، چنان جیبت را خالی می کنند که دیگر هوس مکه رفتن نکنی .
ناشناس
۱۲:۱۸ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
تا الان مرض تون چی بود که اینهمه زندگی رو نابود کردید.
ناشناس
۱۳:۱۳ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
مرض رو که آل سعود همیشه داشته و خواهد داشت ولی فعلا به این نتیجه رسیدن که بیان صلح کنن چون خودشونم تو باتلاق یمن دارن غرق میشن
ناشناس
۱۱:۴۹ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
انشاالله که خیر باشه
ناشناس
۱۱:۴۷ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
در اسلام از محسنات صلح و دوستی زیاد روایت داریم کاش مثل عربستان با همه دنیا تعامل داشته باشیم و سیاست بازی را کنار بگذاریم
ناشناس
۱۱:۲۹ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
آخر حقه بازی
ناشناس
۱۱:۲۷ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
به نظر من نباید زیاد به این آل صعود اعتماد کرد اینا هر جا بتونن ضربه می زنن.
ناشناس
۱۱:۰۳ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
به نظر بنده عربستان می خواست که ملت ایران رو خوار کنه و بی احترامی هایی هم انجام داد مثل بی احترانی به زائرین ایرانی و ........... ولی ؛ اگر مسولین ایران مانند شهیدان ۸ سال دفاع مقدس کار می کردندو تنبلی نمی کردند و ضعیف عمل نمی کردند ؛ زیبنده این بود که دولت عربستان و کشور هایی از این قبیل از ایران معذرت خواهی می کردند و باید و باید خسارت هایی که به امت اسلام وارد کرده اند جبران کنند
غفار
۱۰:۵۴ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
سلام ودرودخدابرعربستان سعودی
کاربر
۱۰:۵۳ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
یک کشور کمونیسم شده باعث و بانی دو کشور مسلمان چه چیزها که ندیدیم
ناشناس
۱۰:۵۲ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
هیچ اتفاق مثبتی نمیوفته به غیر از تعداد بیشتر حجاج ایرانی سیاست شما دوستانه نیست هیچ کشوری با ایران روابط عادی بر قرار نمیکنه جز تعداد کمی که از ایران کمک دریافت میکنن مثل سوریه
غفار
۱۰:۵۱ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
اگرمنطقه خوب میخواین بایدبه عربستان احترام کتیدوامتیازات ویژه به آل سعودسلام الله بدیدوگرنه اتفاق بدی.....
ناشناس
۱۰:۵۱ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
رفتن دوراشون زدن هر کاری خواستن کردن دیدن نه ایران با همه ی کشورهای دنیا فرق داره
فرقش این که باج به هیچ کس نمیده حتی اربابشون
آره ...
ایران قدرتمند یعنی همینی که جلو چشم جهان
ریال ایرانی
۱۰:۵۰ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
دست بوس ملک سلمان و همه خاندان آل سعود هستم بخاطر جلوگیری از آبروی ریزی بیشتر و نگهداشتن من در کانال ۵۲ هزار تومانی اگر نبودی دلار آمریکایی نابودم کرده بود
غفار
۱۰:۴۸ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
چقدشلوخ میکنیدیه عکس زوری گرفتن که اینقدشلوخ بازی نداره
خخخخخخخخخخخخخخخخخخخ
ناشناس
۱۰:۱۵ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
خدایا هزار بار شکرت. این رابطه فواید بسیار زیادی دارد ان شاء الله.
ناشناس
۱۰:۰۵ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
چقدرم خوشحالن ایرانیا ازاین روابط بجای که فکرمردم باشن فکرروابط با ال سعودن الان دیگه شبکه های ایرانی نمیگن آل سعود میگن برادر وهمسایه
ناشناس
۰۹:۳۵ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
خوبه که به نتیجه رسیدید که نمیشود با کل کشورهای جهان در تضاد و دشمنی بود.
ناشناس
۰۷:۴۹ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
دست چینی‌ها هم درد نکنه، ظاهرا سیاست نفوذ آنها در منطقه از لحاظ اخلاقی ۱۸۰ درجه با سیاست آمریکایی‌ها فرق داره.
ناشناس
۰۷:۴۰ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
بی زحمت اون عزیزانی رو که با حمله به سفارت به پست و مقام رسیدن رو اعدام بفرمایید .
ناشناس
۰۷:۴۰ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
امیدوارم باز افراط گرایان کاری نکنند حمله به سفارت و ...
ناشناس
۰۷:۳۸ ۱۹ فروردين ۱۴۰۲
درخت اینا سایه نداره
خودمون هم میدونیم و نیازی هم به دوستی با این کشور نداریم
ولی مکه رفتن بعضی ها رو چیکار کنیم که باز مجبور میشیم با این بی بته ها ارتباط داشته باشیم