جبار آذین، منتقد سینما و تلویزیون درباره تاثیر بعضی از سریالهای شبکه نمایش خانگی در ترویج خشونت در جامعه گفت: در کنار تولیدات متنوع شبکه نمایش خانگی که برای مردم یا بازار توزیع میشود، ما با جریانی مواجه هستیم که سمتوسوی فرهنگسازی ندارد و بیشتر به سمت فرهنگسوزی گرایش دارد.
آذین ادامه داد: درحالی خواسته مردم امید آفرینی و شادابی است و بارها منتقدان، هنرمندان، برخی مسئولان و مقام معظم رهبری به امید آفرینی در جامعه تاکید کردند. اما همچنان سریالهایی که اغلب کپی شده آثار دهه چندم ماهوارهها و تلویزیونهای خارجی است، بازار تولید و شبکه نمایش خانگی را اشباع کرده است. ترویج خشونت، بازاریسازی و تبلیغ سبک زندگی غربی چهره شاخص و ناپسند شبکه نمایش خانگی است.
این منتقد سینما با بیان اینکه بخش اعظم تولیدات شبکه نمایش خانگی فیلمها و سریالهایی را دربر میگیرد، که بجای توجه به نیاز مخاطب به خشونت متوسل شدند، افزود: این مسیر مسیر فرهنگ جامعه و نیاز نسلهای مختلف ایران اسلامی نیست. چون تبلیغ و ترویج خشونت بد آموزی، فرهنگسوزی، تخریب مناسبات خانوادگی و اجتماعی و انحرافات فکری و ذهنی نسلهای جوان و نوجوان را درپی دارد.
به گفته وی، اگرچه شبکه نمایش خانگی به دلیل سیاستهای پیشرو باید تنوع در تولیدات را داشته باشد و توجه به سلیقههای مختلف جامعه یک شرط است، اما باید این تولیدات از میان فرهنگ و مناسبات مردم عبور کند. تولید سریالهای اجتماعی، پلیسی، خانوادگی، کمدی و ... از ضروریات حیات سینما، تلویزیون و شبکه نمایش خانگی است. فیلم و سریالهایی که در گونه جنایی، پلیسی و وحشت قرار دارند، باید به طور مستقیم از ارائه و بازنمایی صحنههای ناشی از خشونت، جنایت و زد و خورد خودداری کنند.
آذین با بیان اینکه باید از روشهای هنرمندانه برای نشان دادن بعضی از صحنههای خشن استفاده کرد، گفت: شاید کسانی عمداً یا سهواً این صحنههای خشونتبار را به تصویر میکشند.
این منتقد سینما در پاسخ به این سوال که آیا کسانی که با نگاه تجاری وارد شبکه نمایش خانگی شدند، زد و خورد و صحنههای اکشن را عاملی برای جذب مخاطب و جذب سرمایه میدانند؟ تصریح کرد: هدف عمده تولیدکنندگان این نوع محصولات سودآوری و کاسبی است. ما در یکسری آثار جنایی و پلیسی میبینیم برای جذب نسل جوان از صحنههای پر زد و خورد استفاده میشود. چه لزومی دارد که صحنه فرو رفتن چاقو به بدن یک فرد و فوران خون ناشی از آن به نمایش دربیاید؟
وی در پاسخ به این سوال که علاوهبر متن سریال در تبلیغات محیطی شاهد صحنههای خشونتبار فیلم و سریالها هستیم، توضیح داد: بله، نهتنها در فیلم و سریالها صحنههای خشونتبار میبینیم، تبلیغات این آثار هم عمدتاً بر روی کشت و کشتار متمرکز است. اگر تولیدکنندگان این آثار میخواهند جوانان را جذب کنند، شاید موفق شوند ولی در کنار جذب باعث انحراف آنان هم میشوند.
از رشد اقتصادیمون؟
از رشد جمعیتمون؟
از افزایش دین گراییمون؟
از چی واقعا؟
بعدش نهاد های مربوطه قبول میکنن شما دیگه چیزی نباید بگید همین نهادا کلی فیلمو پخشش رو مینداختن عقب