حجت الاسلام و المسلمین عبدالکریم عابدینی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه قزوین در جمعی از علما، روحانیون و معمرین استان که به مناسبت ماه مبارک رمضان در مسجد شیخالاسلام برگزار شد، گفت: شرایط باید به نحوی باشد که در مساجد و محافل خانگی و در هر جایی فضای قرآنی ایجاد شود، آن چیزی که مشکلات اخلاقی، اختلافات خانوادگی، طلاق و بسیاری از مشکلات دیگر را حل میکند، این است که دستمان در دست قرآن و اهل بیت (ع) باشد.
وی ادامه داد: فراگیری تسبیح خدا به گونهای است که نه تنها انسانها، بلکه هیچ موجودی از موجودات عالم معاف از تسبیح نیست، خدای متعال در آیه ۴۴ سوره اسراء میفرماید «تُسَبِّحُ لَهُ السَّمَاوَاتُ السَّبْعُ وَالْأَرْضُ وَمَنْ فِیهِنَّ وَإِنْ مِنْ شَیْءٍ إِلَّا یُسَبِّحُ بِحَمْدِهِ وَلَکِنْ لَا تَفْقَهُونَ تَسْبِیحَهُمْ إِنَّهُ کَانَ حَلِیمًا غَفُورًا»، یعنی (آسمانهاى هفتگانه و زمین و هر کس که در آنهاست او را تسبیح مىگویند و هیچ چیز نیست مگر اینکه در حال ستایش تسبیح او مىگوید ولى شما تسبیح آنها را درنمىیابید به راستى که او همواره بردبار و آمرزنده است).
امام جمعه قزوین عنوان کرد: خدای متعال در این آیه به صراحت میفرماید هیچ چیزی در عالم وجود ندارد که مشغول تسبیح الهی نباشد.
نماینده ولیفقیه در استان قزوین بیان کرد: خدای متعال در آیات ۸۷ و ۸۸ سوره انبیاء فرموده است «وَذَا النُّونِ إِذْ ذَهَبَ مُغَاضِبًا فَظَنَّ أَنْ لَنْ نَقْدِرَ عَلَیْهِ فَنَادَى فِی الظُّلُمَاتِ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَکَ إِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمِینَ، فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَنَجَّیْنَاهُ مِنَ الْغَمِّ وَکَذَلِکَ نُنْجِی الْمُؤْمِنِینَ»، یعنی (و ذوالنون را یاد کن آنگاه که خشمگین رفت و پنداشت که ما هرگز بر او قدرتى نداریم تا در دل تاریکیها ندا درداد که معبودى جز تو نیست منزهى تو راستى که من از ستمکاران بودم، پس دعاى او را برآورده کردیم و او را از اندوه رهانیدیم و مؤمنان را نیز چنین نجات مىدهیم).
وی گفت: همین معنا را خدای متعال درباره حضرت یونس (ع) در آیات ۱۴۰ به بعد سوره صافات برای ما بیان میکند که وقتی مردم سوار بر کشتی شده بودند و مسافران کشتی زیاد بودند، چه کسی باید از کشتی پیاده میشد؟ آن کسی که خدا اراده کرده بود، آن کسی که خدا میخواست او را به عنوان منبعی برای بندگان دیگر در طول تاریخ قرار دهد، قرعهکشی کردند و یونس (ع) را از کشتی بیرون انداختند، از سوی دیگر خدا مأمورانش را بسیج کرده بود تا یک نهنگ بیاید و یونس (ع) را ببلعد و به این ترتیب یونس (ع) در ظلمات حبس شود.
حجت الاسلام و المسلمین عابدینی تأکید کرد: خداوند در ادامه سوره صافات میفرماید اگر این گونه نبود که یونس (ع) تسبیح نمیگفت تا همیشه باید همانجا در ظلمات میماند و راه نجاتی برای او نبود، اما ما او را نجات دادیم، ما این گونه مؤمنین را نجات میدهیم.
امام جمعه قزوین بیان کرد: ما هر کجا به بنبست و ناراحتی میرسیم، حواسمان به این ذکر یونسیه باشد که خدای متعال قول داده و فرموده همان طور که یونس (ع) را نجات دادیم، بندگان مؤمن را هم نجات میدهیم.
وی یادآور شد: از امام صادق (ع) سؤال کردند چرا خانه خدا را کعبه نامیدند، حضرت فرمود، چون مربعه و مکعبه است، این در مقابل بیتالمأمور است و ساختارش باید با آن هماهنگ باشد، پرسیدند بیتالمأمور چرا چهاربعدی شده است؟ حضرت فرمودند بخاطر اینکه ما به ازای بیتالمأمور عرش رحمان است، بیتالمأمور باید با عرش هماهنگ باشد، سؤال کردند چرا عرش رحمان چهار ضلعی است؟ حضرت فرمود بخاطر اینکه کلماتی که حقیقت عالم و آدم را میسازد چهار کلمه شامل سبحان الله و الحمدلله و لااله الاالله و الله اکبر است؛ این جایگاه تسبیح است.
نماینده ولیفقیه در استان قزوین اظهار کرد: تسبیح به عنوان نردبان معرفت و یقین است، عالیترین مرتبه معرفت، یقین است و یقین هم کمیابترین اکسیری است که در عالم وجود دارد.
حجت الاسلام و المسلمین عابدینی عنوان کرد: هر قضاوتی که راجع به خدا میکنیم، نادرست است، برای مثال در معنای کلمه «الله اکبر»، میگوییم یعنی خدا بزرگتر است، باید بگوییم خدا بزرگتر از هر چیزی است که ما فکرش را میکنیم و باید خود را برای فهم و معرفت بیشتر آماده کنیم.
وی بیان کرد: رسول اکرم (ص) درباره ماه مبارک رمضان فرمود نفس روزهدار تسبیح و یاد خداست و خواب روزهدار عبادت است.
امام جمعه قزوین ضمن اشاره به طرح مسطورا خاطرنشان کرد: طرح مسطورا بسیار حائز اهمیت است، پیش از اجرای این طرح هم شما در مجالس و منبرهای خود مشهورترین و کاربردیترین آیات را برای مردم میگفتید، اما اینکه این تبدیل به یک قیام و نهضت معنوی، قرآنی، ملی و فرهنگی شود بسیار مهم است.
نماینده ولیفقیه در استان قزوین تأکید کرد: این طرح باعث میشود مراجعات و سؤالات قرآنی به شما زیاد شود، ما بابت این کار خدا را شاکریم، این طرح کاری میکند که عطش قرآن در جان مردم زیاد شود و سؤالات قرآنی به وجود بیاید و احساس نیاز به معارف قرآنی در مردم جدیتر شود، متاأفانه اکنون ما از این جهت فقیر هستیم.
وی اضافه کرد: امروز وقتی کودکان یتیم، آواره و بیپناه غزه را میبینیم حس میکنیم آنها از ما که طلبه هستیم جلوترند، برای اینکه میبینیم این عزیزان بر اساس همان مصبیتی که به آنها وارد شده، آیات قرآن را میخوانند، چقدر تربیت اینها عجیب است.
حجت الاسلام و المسلمین عابدینی یادآور شد: مردان و زنان بیپناه و مظلوم غزه نیز همین طور هستند، آن آرامشی که بر این مردم در آن شرایط فوق بحرانی حاکم است، تفسیر آیه «الا بذکر الله تطمئن القلوب» است.
امام جمعه قزوین اظهار کرد: بنابراین اگر در اجرای طرح مسطورا استمرار و استقامت شود، در آینده برکات آن مشاهده خواهد شد، نکته حائز اهمیت این است که ما وقتی میخواهیم برای مردم از قرآن بگوییم، همان قدر که خودمان قرآنی هستیم میتوانیم دیگران را قرآنی کنیم.
وی عنوان کرد: در احادیث آمده ارتباط با قرآن چهار مرحله دارد، مرحله نخست شامل حفظ، قرائت و تفسیر است، اینها مراحل عبارت قرآن هستند، عبارت به معنای عبور است، بنابراین باید از این مرحله عبور کرده و به مراحل بعدی رفت، مراحل بعدی شامل اشارات، لطائف و حقایق قرآنی است.
نماینده ولیفقیه در استان قزوین بیان کرد: ما با مرحله عبارات نمیتوانیم مردم را جذب کنیم و اثرگذار باشیم، اگر انس با قرآن داشته باشیم و با عشق و علاقه در محضر قرآن باشیم، به همان اندازهای که لذت بردهایم میتوانیم در دیگران اثر بگذاریم.
حجت الاسلام و المسلمین عابدینی بیان کرد: مسجد جغرافیای حضور بندگان خداست، از سوی دیگر مسجد دانشگاه انسانپرور، کرامتپرور، تعلیم و تربیت، انس با قرآن و آشنایی با ولایت و امامت است، این دانشگاه کتاب و جزوه دارد، خدای اکرم این جزوه را نازل کرده است، خدا این نسخه و کتاب را برای انسانی فرستاده که در مورد او فرموده «و لقد کرّمنا بنی آدم».
وی تأکید کرد: از سوی دیگر همه عباداتی که میکنیم برای این است که به تقوا برسیم، تقوا نیز برای این است که به کرامت انسانی برسیم، تبیین و تفسیر قرآن کریم نیز با امام جماعت مساجد است، سنگینی رسالت و مسئولیت امام جماعت تا این اندازه است و ما باید از این دانشگاه انسانپرور بهره ببریم تا انسانهای مؤمن دارای عمل صالح تربیت شوند.
امام جمعه قزوین گفت: خدای متعال در آیه ۹۷ سوره نحل میفرماید «مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیَاةً طَیِّبَةً وَلَنَجْزِیَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا کَانُوا یَعْمَلُونَ»، یعنی (هر کس از مرد یا زن کار شایسته کند و مؤمن باشد قطعاً او را با زندگى پاکیزهاى حیات حقیقى بخشیم و مسلماً به آنان بهتر از آنچه انجام مىدادند پاداش خواهیم داد)، بنابراین آدم با قرآن و اهل بیت (ع) زنده خواهد شد.
نماینده ولیفقیه در استان قزوین یادآور شد: مساجد سامانه فیزیکی، دینی و معنوی و شاکله هستند، یعنی مساجد کوچک محلات مختلف باید با مسجد جامع و مرکزی محله مرتبط بوده و با دغدغه حل مشکلات آن محله با یکدیگر همافزا باشند.
وی اظهار کرد: همان طور که همسایگان مسجد باید حرمت مسجد را نگه دارند، مسجد و امام جماعت نیز باید حواسش به مردم محله باشد، مسجد و مسجدیها باید به فکر همه مردم محله حتی غیرمسجدیها باشند، اگر مسجد به مردم محله نشان بدهد که خادم آنهاست، در این صورت گرایش اقشار مختلف به مسجد و در پی آن آبادانی مساجد به وجود میآید.
حجت الاسلام و المسلمین عابدینی عنوان کرد: امیرالمؤمنین (ع) در وصیت به فرزند خویش فرمودند قلب آدمها با ذکر آباد میشود، این قلب آباد مربوط به همان مؤمنی است که مساجد با آن آباد میشوند.
امام جمعه قزوین بیان کرد: در هر شهری محل برگزاری نماز جمعه باید مسجد - مصلی باشد، مسجد - مصلیها امالمساجد و امامالمساجد هستند، رهبر حکیم انقلاب نیز با این نگاه فرمودند نمازهای جمعه قرارگاه هستند، ایشان بر اساس دینشناسی و قرآنشناسی این واژه را انتخاب کردهاند.
وی گفت: خدای متعال در آیه ۹ سوره جمعه میفرماید به سوی نماز جمعه و ذکر بشتابید و خرید و فروش را رها کنید، اگر بدانید این برای شما بهتر است، این نشان از اهمیت نماز جمعه دارد، بنابراین باید نماز جمعه را جدیتر برگزار کرد.
نماینده ولیفقیه در استان قزوین تأکید کرد: راجع به نماز عیدفطر نیز همین طور است، در نماز عید فطر میخوانیم «یا اهل الکبریاء و العظمه»، بنابراین خدا میخواهد در نماز عید فطر شکوه و عظمت مسلمانان به نمایش گذاشته شود، بر این اساس ما نباید پراکنده باشیم که در هر مسجدی نماز عید فطر را میخوانیم و باید همه این مساجد تجمیع شده و نماز عید فطر را بهصورت منسجم برگزار کنند.
حجت الاسلام و المسلمین عابدینی افزود: عظمت این حرکت بزرگ دینی باید به چشم اهل عالم بیاید، این برای جهان اسلام چقدر سربلندی ایجاد میکند، نباید عظمت نماز عید فطر را متلاشی کنیم، رهبر حکیم انقلاب اصرار و تأکید دارند که از نمازهای متفرقه بپرهیزیم، باید به این مسائل توجه ویژه داشته باشیم.
وی یادآور شد: خدای متعال در آیه ۱۰۵ سوره انبیاء میفرماید «وَلَقَدْ کَتَبْنَا فِی الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّکْرِ أَنَّ الْأَرْضَ یَرِثُهَا عِبَادِیَ الصَّالِحُونَ»، یعنی (و در حقیقت در زبور پس از تورات نوشتیم که زمین را بندگان شایسته ما به ارث خواهند برد)، باید در میان مردم امید را تزریق کنیم.
امام جمعه قزوین اظهار کرد: حفظ هویت روحانیت نیز از دیگر مسائل حائز اهمیت است، باید این هویت را حفظ کنیم و با قرآن و اهل بیت (ع) دلهایمان را نورانی کنیم، خدای متعال در سوره نور فرموده خدا نور آسمانها و زمین است، قرآن و اهل بیت (ع) نیز دو اقیانوسی هستند که به هم میپیوندند، اگر خدا دلی را نورانی نکند این دل هیچ نوری نخواهد داشت، خدا بدون اهل بیت (ع) و قرآن هیچ دلی را نورانی نخواهد کرد.