سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سلامت معنوی باید در مدارس و دانشگاه‌ها بیشتر مورد توجه قرار گیرد

رئیس فرهنگستان علوم پزشکی با بیان اینکه سلامت معنوی بُعدی از سلامت است و به پزشکان نیز ارتباط دارد، گفت: باید در مدارس و دانشگاه‌ها و خانواده‌ها روی معنویت جوانان بیشتر کار شود.

باشگاه خبرنگاران جوان - سید علیرضا مرندی روز دوشنبه در نشست خبری دهمین همایش سلامت معنوی اسلامی و فناوری‌های فرهنگی اظهار کرد: چند سال است که در فرهنگستان علوم پزشکی کشور موضوع سلامت معنوی را مدنظر قرار داده‌ایم، مقام معظم رهبری نیز مشوق این موضوع بودند و تاکنون این موضوع را به خوبی پیش برده‌ایم، هرچند جای کار بیشتری نیز دارد.

وی افزود: سازمان جهانی بهداشت موضوع سلامت معنوی را چندین سال قبل به تصویب رسانده است و اکنون مقالات ما نشانگر ورود پژوهشگران کشور به موضوع سلامت معنوی است و نباید بگذاریم آموزه‌های لائیک جای سلامت معنوی اسلامی را بگیرد.

مرندی ادامه داد: همایش‌هایی که سالانه برگزار می‌کنیم توسط روحانیون و اساتید دانشگاه به صورت مشترک اجرا می‌شود و تمام تلاش ما بر این است که بُعد اسلامی سلامت روح و روان، موردتوجه قرار گیرد، زیرا سلامت روح بر تمام ابعاد دیگر سلامتی از جمله سلامت جسمی و روانی اثرگذار است.

رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشور بیان کرد: در کشور ما اگرچه مردم عمدتاً مسلمانند و ریزش آنچنانی در این زمینه نداشته‌ایم، اما در جریان برخی اتفاقات از جمله در اغتشاشات ۱۴۰۱ دیدیم که برخی جوانان ما که فریب می‌خورند، دچار نوعی رهاشدگی بودند درحالی که باید در مدارس و دانشگاه‌ها و خانواده‌ها روی معنویت آنها کار می‌شد و موضوع سلامت معنوی از این منظر باید مورد توجه قرار گیرد.

سند سلامت معنوی تدوین می‌شود

محمدعلی محققی، معاون علمی فرهنگستان علوم پزشکی کشور نیز در ادامه درباره همایش سلامت معنوی اظهار کرد: این همایش در شرایطی برگزار می‌شود که ضرورت توجه به این بعد از سلامت جامعه ما بیش از پیش آشکار است و باید اقدامات راهگشا برای ترویج این بعد از سلامت انجام شود.

وی افزود: سلامت معنوی میراث مکتب کهن طب و سلامت است و حتی آثاری با این موضوع تالیف شده از جمله طب معنوی که توسط زکریای رازی تدوین شده است.

معاون علمی فرهنگستان علوم پزشکی کشور ادامه داد: سلامت معنوی اسلامی وضعیتی است که بینش، گرایش و کنش فردی، خانوادگی و اجتماعی انسان در راستای رضایت الهی قرار می‌گیرد. امروز در پی تلاش‌های سال‌های گذشته این موضوع تبدیل به گفتمانی رایج در فضای علمی کشور شده است.

محققی یادآورشد: در شروع، منابعی که به زبان روز موضوع را توضیح داده باشد وجود نداشت، اما اکنون هم کتاب‌های معتبری در حوزه سلامت معنوی وجود دارد و ۱۵۰ مقاله معتبر بومی در کشور تولید شده است و حتی نشریه سلامت معنوی توسط دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله تدوین می‌شود.

وی با اشاره به ورود شورای عالی انقلاب فرهنگی به موضوع سلامت معنوی اسلامی گفت: مصوبه‌ای برای تدوین سند ملی سلامت معنوی اسلامی و تشکیل کارگروهی در این حوزه در حال تصویب است و به‌زودی شاهد تصویب این موضوع توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی خواهیم بود.

وی با اشاره به اهداف همایش سلامت معنوی بیان کرد: یکی از رسالت‌های همایش‌ها، گفتمان‌سازی است. یک گفت‌وگوی علمی بر مبنای تحقیقات معتبر با مشارکت همه افراد ذیصلاح، شاکله همایش‌های ملی را تشکیل می‌دهد. همایش سلامت معنوی نیز در دوره دهم خود شیوه‌شناسی مطالعات سلامت معنوی، راهبردشناسی، مصداق‌شناسی و شاخص‌شناسی در حوزه سلامت معنوی را دنبال می‌کند.

معاون علمی فرهنگستان علوم پزشکی کشور افزود: راهبرد مهم بعدی، استفاده از رسانه است که نافذترین راهبرد نشر حقایق و تجاربی است که مورد نیاز مردم است، دهمین همایش معطوف به نقش رسانه‌ها در ارائه معارف صحیح سلامت معنوی به جامعه است.

محققی تاکید کرد: برای آموزش باید نظام آموزش عالی سلامت درگیر باشد به همین دلیل مجموعه‌ای با عنوان آشنایی با سلامت معنوی اسلامی ویژه آموزش سلامت تدوین شد که درسنامه‌ای ۱۰ فصلی است که ۵ فصل آن توسط اساتید حوزوی و ۵ فصل آن توسط اساتید دانشگاهی تدوین شده و باید به ابزار آموزشی مناسب تبدیل شود تا بتواند مفاهیم را به نسل جدید منتقل کند.

شبکه‌های اجتماعی به بستری برای انتقال ارزش‌های منفی در جهان تبدیل شده‌اند

عباس‌زاده، قائم‌مقام دبیر علمی همایش سلامت معنوی نیز در ادامه این نشست خبری بیان کرد: سلامت معنوی به حوزه‌های دیگر غیر از سلامت نیز مرتبط است و در همه رشته‌ها و حوزه‌ها می‌توان بحث سلامت معنوی را دنبال کرد از جمله این حوزه‌ها فناوری‌های فرهنگی است که جزو فناوری‌های نرم هستند که به جای ساخت ادوات و ابزار‌ها به فکر اصلاح روش‌ها هستند و کارشان این است که دانش و ایده‌های علمی را تبدیل به محصولات و خدمات فرهنگی کنند و از آنجا که این فناوری‌های در بستر فرهنگ قرار دارند ارزش‌های مثبت و منفی را می‌توانند به جامعه منتقل کنند.

وی افزود: اکنون شبکه‌های اجتماعی به بستری برای انتقال ارزش‌های منفی در جهان تبدیل شده‌اند و در همایش سلامت معنوی قرار است این موضوع را بررسی کنیم که آیا فناوری‌های فرهنگی می‌تواند در انتقال ارزش‌های مثبت و معنویات به جامعه موثر باشد یا خیر.

قائم‌مقام دبیر علمی همایش سلامت معنوی درباره محور‌های همایش سلامت معنوی توضیح داد: مولفه‌ها و شاخص‌های سلامت معنوی اسلامی، فناوری‌های فرهنگی، کاربرد تولیدات و محصولات فرهنگی در تعلیم و تربیت و سبک زندگی سالم اسلامی، سلامت معنوی و تجربه اماکن زیارتی و تاریخی، نقش شبکه‌های اجتماعی و بازی‌های یارانه‌ای در ارتقای سلامت معنوی از جمله محور‌های همایش به شمار می‌روند.

عباس‌زاده اضافه کرد: ۵ میزگرد تخصصی و یک نشست دانشجویی داریم و فرهنگستان علوم پزشکی و دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزارکننده این همایش هستند و ۲۱ دستگاه نیز در برگزاری آن مشارکت دارند و حدود ۱۰۰ مقاله و چکیده به دبیرخانه همایش ارسال شده است.

منبع: شورای عالی انقلاب فرهنگی

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.