بنزین از نمونه محصولات استراتژیک در کشور محسوب می‌شود که برای اقتصاد کشور و تسهیل مدیریت اقتصادی خانوارها، امری تعیین کننده است.

ایرانی‌ها چند میلیون لیتر بنزین اضافه مصرف می‌کنند؟به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بنزین از نمونه محصولات استراتژیکی به شمار می‌رود که هرگونه خلل در تامین و عرضه آن، اقتصاد کشور و حتی اوضاع اجتماعی جامعه را با چالش‌ها و نارسایی‌های عدیده‌ای همراه خواهد ساخت.

خوشبختانه با تدابیر اتخاذ شده در سالیان اخیر، نارسایی خاصی در این عرصه بروز نکرده و حتی در سخت‌ترین شرایط نیز، بنزین مورد نیاز کشور تامین و عرضه شده است.

تلاش برای راه اندازی پروژه ستاره خلیج فارس از نمونه تمهیداتی بود که برای تضمین تامین بنزین مورد نیاز کشور (حتی در سخت‌ترین و بحرانی‌ترین شرایط) در دستور کار قرار گرفت.

با همه این اوصاف، کنترل مصرف بنزین و به تعبیر دیگر بهینه سازی مصرف از الزاماتی است که می‌باید تحت هر شرایطی بصورتی جدی در کشور  عملیاتی شود و به واقع با حصول این امر، تحقق اهداف سیاست‌های اقتصاد مقاومتی به نحو مطلوب و شایسته تری تامین خواهد شد.

متاسفانه علی رغم اهمیت این محصول، ضریب مصرف بنزین در کشور فراتر از نُرم و قاعده طبیعی به نظر می‌رسد و جلوگیری از اسراف بنزین، ضرورتی است که تحت هر شرایطی امری الزام آور خواهد بود و تحقق این امر در شرایط حساس اقتصادیِ کنونی جامعه، که به نوعی کشور در جنگ اقتصادی با دشمنان نظام و انقلاب به سر می‌برد، ضرورتی به مراتب اجتناب ناپذیر‌تر به شمار می‌رود.

۲۰ میلیون لیتر مصرف اضافی بنزین در کشور

آنچنان که اظهارات برخی از مقامات مسئول در کشور نشان می‌دهد، میزان مصرف اضافی بنزین در جامعه، حدود ۲۰ میلیون لیتر برآورد می‌شود.

رقمی قابل توجه که در صورت مدیریت مصرف بنزین و اصلاح الگوی مصرف، دستاورد‌های قابل توجهی برای اقتصاد کشور حاصل خواهد شد.

در این خصوص، علیرضا محجوب، رئیس فراکسیون کارگری و عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی به رسانه‌ها می‌گوید: در حال حاضر، ۲۰ میلیون لیتر بنزین در کشور، بصورت اضافی مصرف می‌شود که این رقم را می‌توان با اتخاذ تدابیر سازنده و موثر، کنترل و محدود کرد.

وی در ادامه می‌افزاید: البته در ارتباط با تولید و تامین بنزین، کشور با مشکل عدیده‌ای مواجه نیست، اما در کنار برخی از دغدغه‌ها، موضوع آب و هوا (سلامت زیست محیطی) نیز از موضوعات جدی و قابل توجه به شمار می‌رود.

به زعم وی، در صورت کاهش روزانه یک میلیون لیتر مصرف بنزین در کلانشهر تهران، به سلامت آب و هوایی پایتخت، کمک شایانی می‌شود.

در این میان، تدابیر متعددی برای کنترل و کاهش مصرف بنزین مطرح می‌شود که تجدید نظر در نرخ بنزین، سهیمه بندی و... از نمونه‌های آن به شمار می‌رود.

اما فارغ از این تدابیر، با اعمال برخی از تمهیدات در خودرو‌ها می‌توان ضریب مصرف بنزین را به میزان قابل توجهی کاهش داد.


بیشتر بخوانید: سهمیه بندی، مصرف بنزین و قاچاق را کنترل می‌کند/بستر‌های قاچاق سوخت باید از بین برود


توصیه‌ها و پیشنهاداتی برای کاهش مصرف بنزین خودرو‌ها

حسین بعثتی کارشناس فنی خودرو در گفت‌وگو با  خبرنگار اقتصاد و انرژی، در تشریح راهکار‌های موثر در کاهش و کنترل مصرف بنزین اظهار کرد: یکی از مولفه‌های بسیار تعیین کننده در کاهش یا افزایش مصرف بنزین به میزان سرعت خودرو معطوف می‌شود و به واقع در صورت رعایت سرعت اصولی می‌توان تا حدود بسیاری مصرف بنزین را کاهش داد.

وی افزود: بطور مثال اگر خودرویی با سرعت ۸۰ کیلومتر در ساعت حرکت کند، میزان مصرف آن در مقایسه با سرعت ۱۱۰ تا ۱۲۰ کیلومتر در ساعت به میزان قابل توجهی کمتر می‌شود و با این سرعت (۸۰ کیلومتر)، راننده قادر خواهد بود ۲۰ کیلومتر بیشتر، طول مسافت جاده‌ای را طی کند.

این کارشناس فنی خودرو گفت: این عادت به غلط در برخی از افکار و اذهان عمومی جا افتاده که خودروی سرد، پیش از حرکت می‌باید چندین دقیقه درجا کار کند که به واقع این ذهنیت غلط است و در خودرو‌های قدیمی، میزان کارکرد درجای خودرو پیش از حرکت، نهایتا تا یک دقیقه کافی است و در خودرو‌های جدید، اساسا کارکرد درجای خودرو نیاز نیست و آنچه که باید رعایت شود معطوف به این امر می‌شود که در دقایق ابتدایی نباید اتومبیل با سرعت بالا حرکت کند.

وی افزود: تغییرات ناگهانی سرعت خودرو، یکی دیگر از موارد اثرگذار در افزایش ضریب مصرف بنزین به شمار می‌رود و رانندگان می‌باید حتی المقدور از حرکت‌های ناگهانی این چنینی اجتناب کنند.

کارشناس فنی خودرو تصریح کرد: تنظیم باد چرخ‌ها یکی دیگر از مواردی است که در بهینه سازی مصرف بنزین، نقش موثری ایفاء می‌کند و کنترل باد چرخ‌ها بصورت مقطعی و در بازه‌های زمانی میان مدت، اصلی ضروری به شمار می‌رود.

وی افزود: ترمز‌های ناگهانی و به تبع آن شتاب‌های ناگهانی، یکی دیگر از مولفه‌های تاثیرگذار در تشدید مصرف بنزین محسوب می‌شود، بطور مثال پیش از رسیدن به سرعت گیر (در ارتباط با محور‌هایی که راننده خودرو به مسیر آشنا است) می‌باید حرکت اتومبیل بصورتی برنامه ریزی شود که سرعت خودرو بصورت آرام و تدریجی کاهش پیدا کند و به واقع رعایت همین نکات و موارد به ظاهر پیش پا افتاده، نقش قابل توجهی در کنترل مصرف بنزین خواهد داشت.

بعثتی در ادامه بیان کرد: حتی المقدور از پایین آوردن شیشه‌های خودرو در هنگام حرکت اتومبیل اجتناب شود، زیرا این امر و یا قرار دادن بار و اثاثیه بر روی باربند در مسافت‌های طولانی، مقاومت خودرو در برابر باد را افزایش می‌دهد و رهایی از این فشار، با فشار هر چه بیشتر به موتور اتومبیل و به تبع آن مصرف فزاینده‌تر بنزین همراه خواهد بود.

این کارشناس فنی خودرو در ادامه گفت: دقت در پایین بودن ترمز دستی در هنگام حرکت، یکی دیگر از مواردی است که در صورت عدم رعایت آن، مصرف بنزین به میزان قابل توجهی افزایش می‌یابد، زیرا چرخ‌های اتومبیل در صورت بالا بودن ترمز دستی درگیر است و به تبع، در این شرایط، فشار هر چه بیشتر به موتور وارد می‌شود و به تبع آن، بنزین هر چه بیشتری برای حرکت خودرو سوخت خواهد شد.

وی افزود: عدم گازدادن غیر ضروری در مسافت‌های سربالایی، استفاده از لاستیک‌های رادیال برای اصطحکاک کمتر بین تایر و جاده و کنترل و بررسی ترمز‌های خودرو بصورت دوره‌ای از دیگر عوامل موثر در کنترل مصرف بنزین به شمار می‌رود.

بعثتی گفت:کنترل کارکرد صحیح موتور خودرو و تنظیم موتور از دیگر مواردی است که نقش بسیار بسیار تعیین کننده‌ای در مصرف استاندارد و متعارف بنزین ایفاء می‌کند و می‌باید این امر از سوی مالکان خودرو بصورتی منظم و دقیق پیگیری شود.

از مصرف اصولی بنزین تا کاهش هزینه خانوار‌ها

فارغ از مزایایی همچون کنترل آلایندگی هوا (با کاهش مصرف بنزین)، کمک به اقتصاد کشور در سطح کلان، از نمونه موارد دیگری است که با مصرف بهینه این محصول استراتژیک درمیان مدت و بلند مدت حاصل خواهد شد.

از دیگر سو مصرف کنترل شده بنزین، نقش بسزایی در کاهش هزینه خانوار‌ها ایفاء می‌کند و به واقع مدیریت مصرف بنزین در تسهیل مدیریت هزینه‌های اقتصادی خانوار‌ها، تاثیر گذار خواهد بود.

امید آن می‌رود با فرهنگ سازی، اطلاع رسانی و آگاهی بخشیِ عمومی و فراگیر، میزان مصرف بنزین در کشور با کاهش هر چه بیشتری همراه شود که قطعا تحقق این امر، در سطحی فراگیر، در تامین شایسته‌تر منافع اقتصادی کشور، موثر خواهد بود.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۴ ۰۸ بهمن ۱۳۹۷
مردم ایران نونم زیاد میخرن
ی فکری بحال مصرف بالای نون بکنید
چ معنی داره همچیو با نون بخرن سیر شن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۷ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
مرگ برگرانی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۱ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
همانقدر بنزین مصرف میشه که ماشینهای پرمصرف وبی کیفیت شما تولید میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۴ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
قاچاق سوخت را تنها به بنزین اختصاص و بزرگنمایی نکنید و بهانه افزایش قرار ندهید.
بیش از هشتاد درصد قاچاق سوخت بنا به اعلام کارشناس در مربوط به گازوئیل و مازوت است
اگر قیاس منطقه ای سوخت میشود باید بر اساس درآمد سرانه در کشورهای همسایه توجه و مقایسه صورت بگیرد
نوع خودروها و قیمت آنها در آن کشورها و مقدار عوارض گمرکی و مالیات و همه فاکتورها که صرفه اقتصادی را توجیه میکند توجه کنند.

چرا باید توان خودروسازها را با این کیفیت نامرغوب را عموم مردم بپردازند و مصرف زیاد را به گردن ایرانیها بیاندازند
مردم چه گناهی کرده که باید بدست خودروسازهای داخلی اسیر باشند و هر جور دوست داشته باشند و به هر قیمتی به مردم قالب کنند
حمایت از تولید داخل تا زمانی خوب است که تصور ظلم نرود و الا نه شرعا و نه عقلا صحیح نیست و ......
Germany
ناشناس
۱۵:۳۶ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
20 میلیون لیتر میشه 20 میلیون یورو
جاش اتوبوس شهر و قطار شهری و بین شهری ساخته شه
اتوبوس شهری توی بعضی از نقاط رایگان بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۹ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
رایگان شوخی میکنید
Iran (Islamic Republic of)
مهرداد رجبي
۱۵:۲۷ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
اوّل اينكه: بنزين يك فرآورده ملي است، و استفاده از آن حق همه ايرانيان است و نبايد اجازه قاچاق حتي يك قطره به كشورهاي همسايه داده شود. دوم اينكه : سوخت هاي فسيلي و فرآورده هاي نفتي ثروت هاي ملي متعلق به همه ايرانيان و آيندگان است، پس بايد بهينه و به جا مصرف شود تا مورد نفرين آيندگان نشويم. سوم: بنزين ايران بسيار ارزان عرضه مي شود و سود ارزاني آن در حال حاضر نصيب جمعيت اندكي( دهك هاي هفتم، هشتم، نهم و دهم) از جامعه و قاچاق چيان مي شود؛ راه كار اين است كه قيمت آن واقعي و حداقل در حدود متوسط قيمت كشورهاي همسايه شود، در حال حاضر منطق ترين روش : 1- برخوداري همه ايرانيان زنده و ساكن كشور از حداقل 20 ليتر سهميه يارانه اي است يا واريز معادل نقدي آن براي هر ليتر بنزين به قيمت 5000 تومان به حساب شخص است(هر كسي اجازه فروش يا واگذاري حق استفاده از بنزين سهميه اي خود را به ديگري دارد). 2- توزيع بنزين براي خودروهاي شخصي بايد فقط براساس كارت سوخت انجام شود و قيمت بنزين به صورت پلكاني در دامنه هاي 60 ليتري محاسبه شود؛ يعني: الف- از 0 تا 60 ليتر قيمت واحد آن 1000 تومان؛ ب - از 60 تا 120 ليتر قيمت واحد آن 1500 تومان؛ ج- از 120 تا 180 ليتر هر ليتر به ارزش 2500 تومان؛ از 180 تا 240 ليتر هر ليتر 4000 تومان؛ د- از 240 تا 300 ليتر هر ليتر آن 6500 تومان و ر- 300 ليتر و بالاتر هر ليتر آن به ارزش 10500 تومان( كارت سوخت كليه جايگاه داران بايد حذف شود). 3- در ضمن توزيع بنزين براي خودروهاي عمومي ( تاكسي ها - وانت ها - سرويس ها و تاكسي هاي اينترنتي و ...) براساس پيمايش مسير هفتگي با قيمت يارانه اي هر ليتر بنزين 1000 تومان صورت مي گيرد. 4- دولت( وزارت نفت) می تواند باقیمانده بنزین تولیدی روزانه را با قیمت آزاد(جهانی) به صورت ارزی به کشورهای همسایه صادر نمایید و منبع درآمد ارزی حاصل را صرف ایجاد زیر ساخت های حمل و نقل عمومی(مترو در شهرهای بزرگ، اتوبوس های تندرو گاز سوز در شهرهای کوچک و مینی بوس گاز سوز یا ون در روستاها), سرمایه گذاری در صنایع فرسوده بالادستی و پایین دستی صنعت نفت، مميزي و فرهنگ بهینه کردن مصرف انرژی در مصارف صنعتی, تجاری و خانگی؛ و صرف مدرن كردن روش هاي آبياري كشاورزي و باغداري كند.
Japan
مجتبی
۱۴:۵۱ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
ایرانی بنزین زیاد مصرف نمیکند این دولت سرمایه داری هست که با تولید خودروی بی کیفیت باعث این مصرف میشود
بیاید کارخانه های خودرو سازی را تعطیل کنید ماشین خوب وارد میشود ، پول بنزین را هم بدید به کارگران بیکار شده خودرو ساز
وا... صرفه اقتصادی این کار بهتره ، تازه مردم بدبخت کمتر توی این جاده ها کشته میشوند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۹ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
سلام وقتی وسایل نقلیه عمومی در اکثر شهره کمه مجبوری برای به موقع رسیدن به محل کار از وسیله شخصی استفاده کنی. وقتی برا مسافرت با هواپیما, قطار و ... هم باید هزینه زیادی بدی هم معطلی زیادی را تحمل کنی و هم از نظر ایمنی مطمئن نیستی ترجیح میدی با وسیله شخصی مسافرت کنی. خوب این مقایسه ای که از نظر مصرف بنزین در ایران با سایر کشورها میشه از ریشه علطه!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۴ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
میخواین بنزینو گرون کنین دیگه مقدمه چینی نمیخواد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۳ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
یه پیشنهاد که به عدالت هم نزدیکتره
قیمت بنزین برمبنای قیمت خودرو
هر چی قیمت خودرو گرانتر قیمت بنزین مصرفیش هم گرانتر چون توان مالی خوبی داشته که خودرو لوکس تر خریده
افرادی که استطاعت مالی دارند میل به مصرف بیشتر هم دارند چرا پول رو از جیب بقیه ملت بگیرین
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۳:۵۱ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
مقصر دولت وخودرو سازان هستند نه مردم. وقتی حمل ونقل عمومی بسیار ضعیفه و وقتی خودروهای پر مصرف و بی کیفیت تولید میکنن نتیجه همینه لطفا از جیب مردم خرج نکین
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۳:۲۹ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
این 20 میلیون لیتر اضافه مربوط میشه به عدم توسعه حمل و نقل عمومی در کشور و وجود اشکلات اساسی در زیرساخت آن و عدم برنامه ریزی مناسب جهت استفاده از امکانات موجود.
Iran (Islamic Republic of)
جواد
۱۲:۲۲ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
مگه شربت هس که اضافه مصرف کنیم؟؟؟؟!!!!! ماشین های پر مصرف تولید داخل با قیمت های فضایی هستن که بنزین رو هورت میکشن بالا. عوض اینکه خودرو هارو کم مصرف کنن دارن آمار مصرف بالا میدن بیرون که دلیلی برای گرونی سال 98 بنزین پیدا کنن. واقعاااا که به جای این کارا زیرساخت ها رو درست کنین.
Iran (Islamic Republic of)
کارمند2
۱۴:۴۰ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
سلام پژو 206 صندوق دار کمتر از صدی 10مصرف نمیکند .یعنی با یک باک 50لیتری هیچ وقت کیلومتر 500 راندیده ام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۴ ۰۸ بهمن ۱۳۹۷
انگار ما عمدا بنزین میسوزونیم والا
Iran (Islamic Republic of)
سامان
۱۲:۲۱ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
عجب!
Iran (Islamic Republic of)
نیما
۱۲:۲۱ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
چرا همیشه به خاطر عملکرد ضعیف دولت از مردم انتقاد میشه
یهو بگید بنزین نمیدیم بهتون تا برگردیم به عصر اسب و کالسکه
آخرین اخبار