باشگاه خبرنگارانجوان؛ آزاده محبی - علیقلی ایمانی مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران گفت: بنابر آمار ۶ میلیون و ۹۲ هزارهکتار گندم آبی و دیم کشت شده و در برخی نقاط بدلیل تاخیر در بارندگی ها، کشت ادامه دارد.
به گفته وی، سطح زیر کشت گندم آبی ۲ میلیون و ۴۵ هزار هکتار و دیم ۴ میلیون و ۴۷ هزارهکتار است که پیش بینی می شود سطح زیرکشت گندم آبی و دیم به ۶ میلیون و ۲۰۰ هزارهکتار ناشی از تغییر شرایط اقلیمی و خشکی فصل برسد.
ایمانی ادامه داد: وقتی که قیمت جو با ارز آزاد یا مبادله ای وارد شود، رقیب گندم وارد می شود و براین اساس در خصوص گندم تدابیر کارشناسی باید صورت بگیرد.
به گفته وی، وقتی قرار است جراحی اقتصادی اتفاق بیفتد، باید تمامی جوانب را در نظر گرفت. به عنوان مثال قیمت کلزا و جو با ارز آزاد وارد شود و در مقابل گندم بدلیل واردات با ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان، تغییری در نرخ آن ایجاد نکنیم، لذا این امر موجب شده گرایش کشاورزان برای کشت به سمت دیگر محصولات رود چراکه نرخ این محصول دستوری و بدون در نظرگرفتن هزینه های تولید است.
اینمقام مسئول با تاکید بر اصلاح قیمت خرید تضمینی گندم بیان کرد: با حذف ارز ترجیحی و افزایش تمامی هزینه های تولید از جمله سم، کود، ماشین آلات و حقوق کارگران، نرخ ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومانی گندم برای کشاورزان صرفه اقتصادی ندارد.
مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران با بیان اینکه جو رقیب گندم هستند، افزود: اگر قیمت خرید تضمینی گندم واقعی نشود، تولید این محصول استراتژیک از چرخه خارج می شود.
به گفته وی، اگر بدنبال تامین کل نیاز گندم با ارز ترجیحی از خارج به منظور تولید نان ارزان هستیم، بحث دیگری است، اما اگر بدنبال خودکفایی گندم و حفظ کشاورزان در روستاها هستیم، با این سیاست این امر راه به جایی نخواهد برد.
ایمانی با بیان اینکه نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی جز گندم اعلام نشده است، گفت: اگر کشاورز کود با ارز آزاد تهیه کند و از طرفی قیمت سم سرسام آور افزایش یابد و در مقابل قیمت گندم را تغییر ندهد،بدلیل عدم استفاده کشاورزان تولید ملی دچار آسیب می شود.
مدیر عامل بنیاد ملی گندمکاران ادامه داد: گرچه امسال کشت گندم انجام شده است، اما در زمان برداشت در صورت عدم تدبیر و حمایت لازم دچار چالش می شویم، با توجه به افزایش قیمت جهانی گندم، دولت باید تدبیری اتخاذ کند تا معیشت کشاورزان تامین شود و از طرفی از حاشیه نشینی به سمت شهرها جلوگیری کنیم.
ایمانی گفت: حذف ارز ترجیحی جلوی رانت و فسادها بدلیل چند نرخی بودن قیمت جلوگیری می کند و تنها در راستای حمایت از کشاورزان باید حمایت هایی صورت بگیرد.