کلاهبرداری پنهان؛ کلاهی است گشاد که همیشه جا برای همه دارد

کلاهبرداری که به گونه ای اقدام می کنند که کمتر کسی متوجه می‌شود.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اراک، وقتی در شهر اراک به سمت خانه می‌روی وانتی‌های زیادی به چشم می‌خورند که درگوشه و کنار خیابان بساط کرده و هرکدام قیمت میوه‌ای که می‌فروشند را روی مقوا‌های کوچک و بزرگ با عدد‌های متفاوتی نوشته اند که اتفاقا عدد‌های روی هر مقوا هم کوچک و بزرگ هستند حتما می‌پرسی چگونه، به نمونه زیر دقت کن!

وانتی را می‌بینی که قیمت  سیب زمینی را هزار تومان نوشته، این قیمت مناسب نظرت راجلب می‌کند، قصد خرید کرده و به سمت فروشنده می‌روی و میوه را انتخاب می‌کنی، اما وقتی پای حساب و کتاب می‌روی با عددی که فروشنده می‌گوید تعجب می‌کنی خوب که دقت می‌کنی می‌بینی روی مقوا خیلی ریز صفر دیگری گذاشته و نوشته ۷ کیلو ۱۰ هزار تومان، تازه متوجه می‌شوی سرت کلاه رفته، در عمل انجام شده قرار می‌گیری و به قول معروف نقره داغ می‌شوی، به خاطر این کلاه گشادی که سرت رفته تصمیم می‌گیری دیگر از این فروشنده‌ها خرید نکنی، اما نمی‌دانم چرا دوباره گول می‌خوری و قصه ادامه پیدا می‌کند.

کلاهبرداری پنهان

درد و دل های مردم اراک تمامی ندارد

 قصه "کلاهبرداری پنهان" به جایی می رسد که به درد و دل و موضوع گزارش تبدیل می شود.

بعضی از مردم به نکته‌ی مهمی اشاره کردند؛ "غش در معامله" بله این فروشنده‌ها با تغییرمتقلبانه قیمت‌ها سعی در فریب خریدار دارند.

یکی از شهروندان در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اراک، می‌گوید: ساکن شهرک الغدیر واقع در میدان امام حسین هستم. علاوه بر اینکه در ساعات ظهر و یا غروب وجود وانت‌های میوه فروش تردد از میدان به سمت شهرک الغدیر را کند کرده و حتی ایجاد خطر تصادف می نماید تفاوت قیمتی که برای میوه‌ها می‌نویسند با قیمتی که می‌فروشند هم مردم را آزار می‌دهد.

پیرمردی هم با گلایه می گوید: وانتی‌ها کم فروشی می کنند، بار‌ها شده خریدی را انجام دادم و زمانی که میوه را در جای دیگری وزن کردم متوجه شدم وزن آن کمتر از چیزی است که خریدم و یا اینکه با‌ تردستی میوه را به گونه‌ای توی پاکت پلاستیک می ریزند که وقتی به خانه می‌روی تازه متوجه می‌شوی زیر آن تمام میوه‌های خراب است.

کلاهبرداری پنهان

کلاهبرداری پنهان

این‌ها نمونه‌ای از گلایه‌های شهروندان اراک است، اما اینکه با وجود این آگاهی‌ها همچنان از این نوع فروشندگان خرید می کنند جوابی برای آن پیدا نمی‌شود و از هر یک می‌پرسیدی لبخندی تلخ می‌زنند و جوابی برای سوالت ندارند.

از ایجاد سر و صدا و اخلال در تردد و نظم شهری و رها کردن آشغال میوه‌ها در هر گوشه و کنار خیابان که بگذریم کاسب‌های دوره گرد علاوه براینکه با پرداخت نکردن هزینه‌هایی مانند مالیات، کرایه، آب و برق در این وضعیت اقتصادی ضربه‌ای محکم به چرخ اقتصاد و مغازه دار‌ها می‌زنند ، با غش در معامله خریدار را هم آزار می‌دهند که باید هر مسئولی با شنیدن این مشکلات دغدغه رفع آن‌ها را پیدا کند.

سکوت شهرداری و تعزیرات 

جهت بررسی این معضلات تصمیم گرفتم تا از مسئولان موضوع را بررسی کنم، با پیگیری‌های از روابط عمومی سازمان تعزیرات حکومتی استان مرکزی نتوانستم تا با سلیمان رزاقی مدیرکل تعزیرات حکومتی استان مرکزی صحبت کنم و علی رغم پیگیری‌های مکرر جواب درستی از طرف روابط عمومی نگرفتم.

اما من کوتاه نیومدم پس به سراغ اتاق اصناف رفتم، جمشید زند رییس اتاق اصناف مرکز استان مرکزی در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اراک، در خصوص وانت بار‌های میوه فروش در شهر اراک می‌گوید:این معضلی در سطح کشور است که اتاق اصناف با آن درگیر است؛ از طرفی مردم تصور می‌کنند که با خرید از وانت بار‌ها خریدی ارزان‌تر انجام می‌دهند و از طرف دیگر اتاق اصناف تنها می‌توانند بر روی مشاغلی نظارت داشته باشد که مکانی ثابت دارند و عضو اصناف محسوب شوند.

زند توضیح می‌دهد: به لحاظ سیستم توزین (وزن کالا) این دست مشاغل، خرید‌های صورت گرفته از آن‌ها هیچ گاه به صرفه نخواهد بود چرا که با وجود تکان‌های مکرر که برای ترازو‌ها اتفاق می‌افتد، کالیبره نخواهند بود و از سوی دیگر کالایی که از طریق این مشاغل توزیع می‌شود از مرغوبیت کافی برخوردار نیست.

کلاهبرداری پنهان

وی با اشاره به اینکه متولی ساماندهی مشاغل دوره گرد شهرداری است ادامه می‌دهد: هرچند این فروشنده‌ها که هیچگونه کرایه و مالیاتی پرداخت نمی‌کنند رقیبی برای کسبه خواهند بود، اما به شهرداری پیشنهاد داده ایم که این دست مشاغل را در مکان‌های مشخصی جمع آوری کنند تا بتوانیم بحث نظارت صنفی را داشته باشیم چرا که در شرایط فعلی به علت نداشتن مکان مشخص امکان نظارت وجود ندارد و به محض رویت ماموران ما به راحتی سوار وانت هایشان می‌شوند و از آن مکان حرکت می‌کنند.

غش در معامله حرام است

غش در معامله یعنی اینکه فروشنده مشتری را فریب دهد حال فریب یا با کم فروشی است یا با تغییر در جنس و یا هرکاری که باعث ضرر به مشتری شود و گران فروشی یعنی اینکه کالایی که قیمت و سود آن مشخص است کاسب با قیمت بالاتری به فروش برساند.

اما نظر دین در این باره چیست؟ و آیا این اعمال مورد تایید اسلام است؟

حجت الاسلام سید مصطفی موسوی مشهدی کارشناس مذهبی در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اراک،این گونه پاسخ می‌دهد: یکی از مباحثی که در زندگی اسلامی نقش بسیار مهم و محوری دارد و به تعبیر پیامبر اسلام (ص) پایه و بنیان خانواده است، کسب روزی حلال و درآمدی سالم و اسلامی است؛ لذا از مباحثی که بسیار سفارش شده بحث یادگیری احکام معاملات و خرید و فروش است که اگر انسان آن را رعایت کنند مهمترین اتفاق رقم می‌خورد و آن برکت در مال و زندگی است.

کلاهبرداری پنهان

حجت الاسلام موسوی اولین آفت خرید و فروش را کم فروشی و گران فروشی می‌داندو با اشاره به تاکید قرآن کریم بر روی مساله مبارزه با کم فروشی و تقلب در وزن و پیمانه می‌گوید خداوند در ۶ سوره از ۱۱۴ سوره کم فروشی را مذمت می کند و از سوره الرحمن آیات ۷، ۸ مثال می‌آورد که می فرمایند: خداوند برای همه چیز نظم و حساب قرار داده و آسمان را برافراشت و میزان و حساب را در همه چیز گذاشت، پس (ای مردم) در وزن و حساب تعدی و تجاوز نکنید.

او با جدیتی که در کلامش است حتی از تهدید کم فروشان در قرآن هم می‌گوید و به سوره مطففین اشاره می‌کند که خداوندبا لحنی شدید و تهدید آمیز سخن می گوید وای بر کم فروشان، آنها که به هنگام خرید حق خود را به طور کامل می‌گیرند و به هنگام فروش وزن کم می گذارند.

این کارشناس مذهبی نمونه‌های کم فروشی و گرانفروشی را ردیف می‌کند و می گوید: کسبه‌هایی که قیمت را پایین قرار می‌دهند تا مشتری را جذب کنند اما کالا را با وزن کمتر می‌فروشند، یا یکی از عدد‌های قیمت را کوچک می نویسند یا اینکه قیمت جنس نامرغوب را روی تابلو می نویسند، ولی جنس مرغوب را با قیمت بالاتر عرضه می کنند کارشان فریب و حرام است.

این کارشناش مذهبی غش در معامله را موجب از بین رفتن برکت می‌داند و تصریح می‌کند: از آثار گران فروشی و کم فروشی می توان به افت مال حلال، حق الناس، بی انصافی، عدم وجدان کاری و بی اعتمادی خریدار نسبت به فروشنده نام برد و پیامبر اسلام وقتی وارد مدینه شدند اولین کاری که کردند مبارزه با گران فروشی بود.

طبق قانون کلاهبرداری به معنای بردن مال شخص دیگر از طریق توسل به وسایل متقلبانه همراه با سوء نیت است و کسی که به این کار اقدام نموده نیز کلاهبردار نامیده می‌شود و توسل به وسایل متقلبانه از مصادیق قانونی کلاهبرداری و جرم است.

"گران فروشی پنهان " یا کم فرشی از نظر قانون و دین جرم و حرام است و برخورد آن برمسئولان است و پاسخگو بودن یا نبودن به خبرنگار از مسئولیت مسئولان کم نمی‌کند، اما مردم هم می‌توانند با هم متحد شوند وبا نخریدن از کم فروشان با این معضل مبارزه کنند.

گزارش از امیر بیاتی

انتهای پیام/ی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۰ ۲۲ تير ۱۳۹۸
چه جالب