آیا تحریم‌های شورای امنیت با فعال شدن مکانیسم ماشه باز می‌گردند؟

براساس اخبار منتشر شده اتحادیه اروپا با انتشار بیانیه‌ای در بروکسل، مکانیسم حل اختلاف در برجام (ماشه) را فعال کردند.

مکانیزم ماشه چیست و چرا اروپا به سمت فعال سازی آن می رود؟به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، آلمان، انگلیس و فرانسه با انتشار بیانیه‌ای در بروکسل، مکانیسم حل اختلاف در برجام (ماشه) را فعال کردند.

اروپایی‌ها با هدف «حفظ برجام و گفت وگو با ایران برای برگشت به تعهدات برجامی‌اش» دست به چنین اقدامی خواهند زد و هدف آنها از این اقدام  برگشت تحریم‌های سازمان ملل نخواهد بود.

بیشتر بخوانید: مکانیسم ماشه فعال شد 

اما آیا در صورت درست بودن این خبر، امروز مکانیسم ماشه علیه تهران اعمال خواهد شد؟

"اسنپ بک (Snapback)" یا "ماشه "مکانیسم حل اختلافی است که در مذاکرات هسته‌ای پیش بینی شده تا در صورت عدم توافق  یکی از طرف‌های برجام با سایرین و رسیدن به این جمع‌بندی که طرف دیگر به تعهدات درج شده در توافق پایبند نبوده است،  مکانیسم را  به کمیسیون مشترک  برجام برده و به آنجا شکایت کند.

در این شرایط کمیسیون برجام که در چارچوب مذاکرات هسته ای  و به منظور نظارت بر اجرای این توافق تاسیس شده است، ابتدا در سطح وزرای کشورها تشکیل جلسه می دهد و پس از آن اگر اعضا به نتیجه مشترک دست نیافتند ظرف ۳۵ روز، شاکی می‌تواند موضوع حل نشده را به عنوان دلیلی برای توقف اجرای تعهدات درج شده در توافق هسته ای در نظر بگیرد و به شورای امنیت سازمان ملل اطلاع دهد. پس از آنکه  پرونده به این شورا ارجاع داده می شود هر ۵ عضو دائم شورای امنیت باید براین مسئله صحه بگذارند که تهران از تعهدات برجامی خود خارج نشده است، بر این اساس شورای امنیت ۳۰ روز وقت دارد تا درباره استمرار تعلیق تحریم‌ها یا بازگرداندن آنها قطعنامه صادر کند و نکته مهم سازوکار  این است که بازگشت تحریم‌ها در آن، قابل وتو نیست.

حتی اگر تنها یکی از اعضا این مسئله را تایید نکند هم تحریم‌های بین المللی که شامل اعمال محدودیت های اتحادیه اروپا، سازمان ملل و تحریم های جداگانه سایر کشورها می شود، علیه ایران اعمال خواهد شد.

به صورت کلی برای فعال شدن مکانیسم ماشه دو راهکار وجود دارد یا اینکه طرف شاکی درخواست نشست فوری شورای حکام را داشته باشد یا اینکه از طریق ارائه درخواست برگزاری نشست فوری وزرای خارجه ۱+۴ وارد شود.

آذرماه امسال چهاردهمین نشست کمیسیون مشترک برجام  درحالی برگزار شد که جو سازی رسانه ای شدیدی علیه تهران انجام شده بود تا اجرایی شدن  «مکانیسم ماشه» در این نشست را به مخاطبان خود القا کند، این درحالی بود که نشست وین در مسیر تاکید اعضا بر نقش مخرب آمریکا در برجام پیش رفت و هیچ مکانیسمی هم علیه تهران فعال نشد.

این بار هم رویترز در خبری به نقل از منابع خود همین ادعا را تکرار کرد، این جریان سازی ها در حالی انجام می شود که هنوز درخواست اتحادیه اروپا به شورای امنیت ارائه نشده و این شورا هم بررسی های لازم را انجام نداده است. در نتیجه در شرایط فعلی بحث فعال شدن ماشه یا اسنپ بک مطرح نبوده و باید منتظر ارائه در خواست اتحادیه اروپا به شورای امنیت و پس از آن نظر اعضای این شورا بمانیم.

نکته قابل توجه دیگر این است که منابع اروپایی مورد ادعای رویترز درحالی هدف خود را بازگشت تهران به تعهدات برجامی اش می دانند که بیش از یک سال ایران را در انتظار برداشتن یک گام از آنچه در توافق هسته ای درج شده بود گذاشته اند.

آنها حتی کوچکترین تعهد خود یعنی اینستکس را هم راه اندازی نکردند، با خروج آمریکا از مذاکرات ۱+۵ اروپا هم  سیاست مستقلی در قبال برجام نشان نداد، این در حالی است که استقلال آنها بعد از جنگ جهانی دوم محکی برای اتحادیه اروپا حساب می شد تا به خود اثبات کنند که بدون نظر موافق واشنگتن هم قادر به ارائه راهکاری مستقل هستند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۰ ۲۸ دی ۱۳۹۸
می بینید امضاء برجام و کوتاه آمدن باعث پررو شدن و بی احترامی زیادی به ایران شده. دقت کنید افزایش قیمت ها (دلار و ارز و ....) در نتیجه مذاکره و توافق با جهانخواران (استعمارگران) و امضاء برجام ؛ و کاهش نسبی قیمت ها هم نتیجه کاهش تعهدات و اقتدارسرنگونی پهپاد آمریکایی و مقاومت و اتکا به خود اتفاق افتاد.!!!!! وقتی اروپا حاضر نیست خودش ایران را تحریم نکنه و تحریم های خودش علیه ایران را لغو کنه و مانع نباشه؛ چگونه میتوان ازش انتظار داشت که تحریم های آمریکا را جبران کنه؟؟؟ واقعا خنده داره اگه فردی این تصور را داشته باشه که اروپا به برجام عمل میکنه!!!!!! در برجام قراردادی که سودی ندارد و همش ضرر است بستند حالا باید ایران هی بدود و التماس کند که آنها به تعهداتشان عمل کنند!!!!!! مرگ بر آمریکا – مرگ بر اسرائیل – مرگ بر انگلیس – مرگ بر فرانسه – مرگ بر ظالم و ستمگر –
Germany
امید
۰۰:۱۴ ۲۸ دی ۱۳۹۸
100%تحریم‌های بین المللی دوباره انجام می شد چون امریکا اروپا را تهدید کرد و انشالله ایران از این پیمان ام پی تی بیرون میاید. دیگر مذاکره با هیچ کشوری نمی شد و در نتجه ایران از نظر نظامی قدرتمند می شد.
Iran (Islamic Republic of)
ارجمند
۱۰:۳۹ ۲۵ دی ۱۳۹۸
اگر سه کشور اروپایی پرونده را به شورای امنیت ارجاع دادند وتحریم های بین المللی را بخواهند وضع نمایند ، بهترین گزینه وپاسخ برای مسئولین خروج از معاهده ان پی تی وچند معاهده دیگر میباشند تا بفهمند یک من ماست چقدر کره دارد
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۰۹:۰۳ ۲۵ دی ۱۳۹۸
اینم ازسرانجام برجام !!!!!! .آقای عزیزرهبری اول کاربشماگفتن که نتیجه چی میشه شماگوش شنوایی نداشتی .هنوزم دیرنشده برجام هیچ منفعتی برای مردم نداشته جزاینکه به تحریمهاوفشارهاوجه قانونی ورسمی داده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۳ ۲۵ دی ۱۳۹۸
عجب
Australia
فرزاد
۰۳:۰۱ ۲۵ دی ۱۳۹۸
این همه آمریکا قوانین بین‌المللی رو نقض می کنه اما اروپا جرات نداره حتی در موردش حرف بزنه. چرا اروپا واکنشی به خروج آمریکا از برجام نشون نداد؟؟
Iran (Islamic Republic of)
رضایی
۰۲:۴۸ ۲۵ دی ۱۳۹۸
خروج وتمام اخرین راه حل است از تحدید اروپاییها نترسید زمانی درمجلس مرحوم مدرس علیه امتیاز نفت روسیه یستاد کفت اگر قرار روسیه نفت شمال با زور ببرد چرا ما با دست خودمان بدهیم ونگزاشت امیتیاز نفت شمال به روسیه واگزار شود
Iran (Islamic Republic of)
نقشینه
۰۰:۲۹ ۲۵ دی ۱۳۹۸
چرا جمهوری اسلا می ایران به سازمان ملل شکایت نمیکند که طرف های اروپایی و آمریکا به برجام پایبند نیستند.قبل از اینکه مکا نیسم ماشه از طرف اونها فعال بشه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۲ ۲۵ دی ۱۳۹۸
برادر بزرگوار:سازمان ملل یعنی سازمان اروپا و آمریکا. گرفتی؟
Iran (Islamic Republic of)
محمدی
۰۰:۲۲ ۲۵ دی ۱۳۹۸
از برجام خارج بشیم خیلی بهتره هیچ نفعی برا کشور نداشته.همه طرفهای برجام مطیع امریکاهستن.اروپایی ها فقط توحرف دربرجام موندن در عمل به هیچ وعده هاشون عمل نکردن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۵ ۲۴ دی ۱۳۹۸
مگه تا الان تحریم نبودیم....انشالله دولت و مجلس بعدی انقلابی و محکم باشه...غنی سازی ببریم بالای ۷۰درصد و بریم تو کار هیدروژنی اون موقع غربی تازه الفبای زبون آدمیزاد رو بلد میشن
Iran (Islamic Republic of)
مهیار
۲۰:۰۸ ۲۴ دی ۱۳۹۸
به قول فرمایشات چندسال پیش ایت الله خامنه ای که فرمودند: من به اروپائیهاهم اعتمادی ندارم،لیکن مذاکره کنید ،حال معلوم میشودفرمایشات رهبری چقدردرست وقابل استناداست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۴ ۲۴ دی ۱۳۹۸
هیچ اعتمادی به اروپا نیست و نخواهد بووود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۴ ۲۴ دی ۱۳۹۸
بهترین راه خروج کامل از برجام است درطی این سالها کشورهای اروپایی کوچکترین کاری انجام ندا ده اند یعنی درواقع ما ازطرف کل اروپاهم تحریم بوده ایم وماعملا از برجام هیچ نفعی نداشته ایم واساسا اروپا وآمریکا قابل اعتماد نیستند وچیزی جز ضعف مارانمی خواهند
آخرین اخبار