دراکولای معروف شمال حشره ای مرموز است که فقط اندکي بزرگ‏تر از مورچه قرمز و به رنگ قرمز و قهوه‌اي است و بيشتر در شاليزارها، علفزارها و ساختمان‏هاي مرطوب ديده مي‌شود. هر گاه با این حشره روبرو شدید بهتر است که بیشتر مراقب خودتان باشید.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، شمال کشور يعني استان‏هاي مازندران و گيلان، خاستگاه و محل زندگي حشره‏اي کوچک اما ترسناک با نام‌هاي مختلف محلي همچون شب‏سوز، تله‏گز، چي‏سوزان و بالاخره دراکولاست که در فصل تابستان و زمان برداشت محصول برنج گاهي آنچنان رعب و وحشتي ايجاد مي‏کنند که در بسياري از موارد خواب آسوده و شيرين را بر بدن‏هاي خسته بسياري از کشاورزان، ساکنان و مسافران شمال کشور تلخ و ناگوار و پس از آسيب پوستي، بسياري از فعاليت‏هاي روزانه آنان را با مشکل جدي مواجه مي‏کند. دراکولا، حشره مشهوري که در سال‏هاي اخير نام آن را بيشتر مي‌شنويم.

دراکولا در شب به سوي نور و روشنايي جلب مي‌شود و به‏ راحتي در سقف و ديوار اتاق قابل‌مشاهده است. در چنين شرايطي پيشنهاد مي‏شود با جاروبرقي، دستکش مخصوص يا حشره‏کش آن را شکار و از تماس مسقيم دست‏هايتان با آن خودداري کنيد زيرا ممکن است دست‌هايتان آلوده شده و باعث انتقال ترشحات پشه به نقاط بسيار حساس بدن مانند اطراف چشم‏ها و صورت خود فرد و ديگران شود.

متخصصان مركز تحقيقات پوست گيلان معتقدند اين حشره كوچك و خطرناك كه بيشتر در گيلان زندگي مي‏کند، با گرماي هوا و بالا رفتن ميزان رطوبت تكثير مي‌شود. قدرت پرواز اين حشره به قدري بالاست كه از فاصله 79 كيلومتري ساحل دريا به سوي نور كشتي جذب مي‏شود.



دراکولا چگونه وارد عمل مي‏شود؟

هرچند راهكارهاي ارائه‌شده از سوي پزشکان تاثير بسياري بر جلوگيري از گزش اين حشره داشته است اما هنوز هم گردشگراني كه به شمال مي‌روند، از گزند دراکولا در امان نيستند. افزايش گرماي هوا و رطوبت نسبي، بهترين مکان و زمان براي حمله شبانه دراکولاست. اين حشره اهداف خود را با پيگيري و رهيابي نور شبانه شناسايي مي‏کند،

با احساس و درک دما و بوي بدن انسان به آن نزديک مي‏شود و در قسمت‏هاي باز بدن يعني صورت، گردن، دست و پا فرود مي‏آيد. جالب است بدانيد اين پشه نيش نمي‌زند بلکه آرام روي پوست حركت مي‌کند و سم و زهر نه‏چندان قوي خود را ترشح مي‏کند. به همين دليل هرگز شما متوجه گزش يا سوزش ناگهاني آن نمي‏شويد فقط ممکن است حرکت حشره را روي پوستتان احساس کنيد.

اين عقيده وجود دارد که 4 عامل در شدت ضايعه و آثار پوستي ناشي از نيش دراکولا موثر هستند:

1. ميزان و غلظت سم تراوش شده از بدن حشره.

2. محل مورد حمله؛ مثلا پوست اطراف چشم حساس‌ترين محل و پوست کف دست و پا، مقاوم‏ترين قسمت‌هاي بدن به سم حشره هستند.

3. پوست‏هاي سفيد، بدون مو و صاف مانند پوست کودکان و پوست‏هاي چرب و مرطوب مناسب‏ترين پوست‏ها براي گزش هستند.

4. قدرت دفاعي و ترميم‏پذيري پوست که عامل تاثيرگذار در مقابله با سم اين حشره است.


راه‏هاي پيشگيري از تماس با دراکولا

براي كنترل حشره و جلوگيري از هجوم آن، اولين روش پيشگيري نصب توري و پشه‏بند در محل خواب است. كاهش تعداد لامپ‏هاي روشن و كم كردن شدت نور، پاكسازي علف‏هاي هرز و ديگر گياهان به‏خصوص گياهان پوسيده از محل نصب چادر و استفاده از حشره‏كش براي سمپاشي روي چادر از ديگر روش‏هاي مبارزه با اين حشره است. گردشگراني كه در چادرهاي خود اقامت و لباس‏هاي شسته‏شده خود را در فضاي باز آويزان مي‏كنند، بايد هنگام جمع كردن لباس‏ها آنها را بتکانند و قبل از پوشيدن دقيقا بازرسي كنند تا حشره از طريق لباس با پوست تماس پيدا نکند.


هرگز دراکولا را روي پوستتان نکشيد

عده‏اي به محض احساس حرکت حشره روي بدنشان، آن را به شدت بر سطح پوست خود مي‏فشارند و له مي‏کنند اما اين کار باعث تخليه تمام ترشحات بدن حشره بر پوست و متعاقب آن آغاز صدمه‌هاي پوستي بيشتر و شديدتر مي‏شود؛ بهترين روش آن است که ابتدا با اطمينان از محل حشره، به کمک ديگران يا با کمک آينه، با دقت و بدون کشتن حشره، آرام آن را از بدن دور و هنگام انجام اين کار آرامش خود را حفظ کنيد. سپس محل احتمالي حرکت حشره را با آب و صابون بشوييد.

عوارض پوستي تماس با دراکولا

با توجه به غلظت و ميزان سم ترشح شده و ميزان حساسيت فرد، عارضه گزش دراکولا از قرمزي‌ مختصر، سوزش و خارش تا تاول و عفونت پوست متغير است. دوره بيماري نيز به شدت ضايعه و قدرت ترميم‏پذيري پوست بستگي دارد. عوارض شديد گزش دراکولا معمولا 24 ساعت پس از تماس آغاز مي‏شود که قرمزي و احساس خارش است.



 پس از خارش، پوست موضع كنده مي‌شود و علايمي ‌از سوختگي و عفونت موضعي با پوسته‏هاي چسبنده به نام دلمه در پوست آسيب‌ديده آشکار خواهد شد. بيشترين نگراني وقتي است که پوست اطراف چشم و حتي مخاط چشم از ترشحات سمي‌ اين حشره آسيب ‌ديده باشند. در اين صورت مصدوم بايد به چشم پزشک مراجعه کند.

سمي كه از گزش دراکولا به بدن وارد مي‏شود، باعث ابتلا به بيماري درماتيت (التهاب پوست) مي‏شود. براي جلوگيري از اين عارضه بايد تا حد ممكن حشره را از روي عضو بدن بپرانيد و اگر دست يا عضو ديگري آلوده شد، حتما آن را با آب و صابون بشوييد.

درمان چيست؟

تاول‌ و التهاب ناشي از سم اين حشره درمان خاصي ندارد و دوره حداکثر 10 روزه آن نيازمند درمان حمايتي در تخفيف خارش، سوزش و جلوگيري از عفونت احتمالي است. متخصصان پوست معتقدند چنانچه ترشح سم دراکولا در نواحي حساس بدن مانند دور چشم كه داراي چين و چروك و پوست نازك است اتفاق بيفتد، شدت و درد تاول‏ها بيشتر مي‌شود بنابراين چين‏هاي پوستي بايد به دقت شسته شود. درمان ضايعه پوستي با توجه به شدت ضايعه متفاوت است اما در صورت گزيده شدن به وسيله اين پشه بهتر است اقدام‌هاي درماني زير را انجام دهيد:



** به‏طور مکرر يعني حداقل بين 3 تا 5 بار محل را با آب و صابون خنثي بشوييد.

** الکل و هيچ ماده تحريک‌کننده‌اي روي محل تماس نزنيد.

** از زدن موادي مانند ماست، سيب‏زميني و مواد مشابه به محل گزش خودداري کنيد.

** اگر محل گزش قرمزي و خارش داشت، مي‏توانيد از يک پماد استروييد موضعي ضعيف مانند هيدروکورتيزون و تريامسينولون استفاده کنيد.

** اگر تاول يا عفونتي در محل ضايعه ايجاد شد، استفاده از محلول آنتي‏سپتيک موضعي مانند محلول زينک‏سولفات 1 درصد و پماد موپيروسين يا سيلور پيشنهاد مي‏شود.

** پس از درمان ممکن است رنگ پوست محل ترميم تا مدتي تيره يا قهوه‏اي باشد اما نگران نباشيد زيرا بعد از مدتي حتما برطرف مي‏شود. با اين حال مي‏توان با نظر متخصص پوست از کرم‏هاي ضدلک موضعي مانند هيدروکينون به مقدار اندک استفاده کرد.
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مسعود
۲۰:۰۳ ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۳
در پوستهای معمولی مثل خودم که حساسیتی به سم این حشره ندارند نیاز به کار و درمان خاصی نیست و بعد از حدود ۱۰ روز زخم خوب میشه،این حشره وقتی روی پوست حرکت میکنه ترشحاتی که باقی میزاره بعد از یکروز زخم میشه و خارش داره،مسافران بهتره شب در جاهای جنگلی نمونن .در کل هرجا این حشره رو دیدید به سمت جنوب فرار کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۳ ۲۴ فروردين ۱۴۰۳
لا مصب فقط شمال نیست، من الان چهارمحال هستم داییم رو چند ساعت پیش نیش زدن.
Iran (Islamic Republic of)
Min
۱۴:۰۵ ۳۰ شهريور ۱۴۰۲
دو هفته پیش بعد از مسافرت درست یه روز بعد از اینکه حشره رو روی پوستم دیدم خط های قرمز روی پوست صورتم افتاد و تا صبحش دونه های عفونتی روشون در اومد و بعد گستره شد زیر چشمام و پیشانیم و کنار لب هام با یه دکتر شمالی صحبت کردم و دوتا پماد هیدرازین و تتراسایکلین رو گفت بزن چون ندیدم توی هیچ سایتی دقیق بگن چیکار کنین کاری که من کردم رو میگم دو بسته آنتی بیوتیک آموکسی سیلین رو هر هشت ساعت یکبار مصرف کنید به علاوه روزی سه بار صورتتون رو با صابون آنتی باکتریال به آرومی بشورین و مراقب باشین دونه ها نترکن چون اگه بترکن جاش میمونه و کنارش باز دونه چرکی میزنه خیلی آروم، پنبه بهداشتی رو به گلاب آغشته کنید و به مدت نیم ساعت روشون بزارین و بعد نیم ساعت برشون دارین و زمانی که گلاب خشک شد هیدروکورتیزون رو آروم روی جای زخم ها بزنید نیم ساعت بعد از پماد اول تتراسایکلین رو روش بزنید و بزارید روش بمونه تا دفعه بعدی که دوباره همین روتین رو برید. بسته به مقدار خارش روزی دو تا سه تا قرص آنتی هیستامین مصرف کنید، بعد سه روز شروع به بهبودی میکنه و بعد بهبودی کامل برای ترمیم جای زخم از ترمیم کننده ها استفاده کنین و توی نور نباشین و از ضد آفتاب بی رنگ استفاده کنین. ترتیب صابون گلاب هیدروکورتیزون و بعد تتراسایکلین خیلی سریع عفونت رو از بین میبره.

برای من مفید بود(:
Iran (Islamic Republic of)
Saghi
۱۴:۰۵ ۳۱ خرداد ۱۴۰۲
سلام من اهل گیلان هستم و در بندر انزلی زندگی میکنم
چند روز پیش من رو دراکولا نیش زد و من تنها کاری که تا الان انجام دادم زدن پودر بچه روی جای نیش هست خوشبختانه داره کم کم خوب میشه و جاش از بین میره یک چیز هم بگم که اگر جاییتون رو دراکولا نیش و مثل من حواستون نبود و به اون قسمت دست زدید و دستتون رو به قسمت دیگه‌ای از بدن زدید اون قسمت هم قرمز میشه و میخاره که من گردنم رو دراکولا نیش زد و من نمی‌دونستم و دستم رو زدم به اون قسمت و همون دست آلوده‌ای سمی رو زدم به زیر چشمان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۵۴ ۱۲ تير ۱۴۰۱
وقتی این حشره نیش میزنه میخاره قرمز میشه چون تو تابستونه ادم فکر میکنه پشه نیش زده همون لحظه با اب صابون بشورید ،یخ رو رو جاهای قرمز باید بزارید و با گلاب هم بازم شستشو بدید اگر بازم بمونه دیگه اثرش به 10 درصدم نمیرسه ولی اگر موقع قرمزی و خارش این کارهارو نکنید بعدش فقط باید با گلاب یا بنزین بزنید تا زود خشک بشه ونتیجه بگیرید وگرنه عفونت میکنه من خودم بچه لاهیجانم و چند لار خودمو گزیده
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۰۸:۲۱ ۲۴ شهريور ۱۴۰۰
من داغونم چشمام رفته تو تمام صورتم خط خط افتاده خیلی داغونه هم زخمه هم باد کرده یه طرف صورتم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۱ ۰۵ شهريور ۱۴۰۰
بر پدر مادر داروکولا لعنت
Iran (Islamic Republic of)
Farham
۰۱:۱۶ ۲۰ اسفند ۱۳۹۹
سلام منو از تابستان دراکولا زد چند تا دکتر متخصص پوست رفتم کلی دارو و پماد هم داد ولی اصلا نه خوب شده نه پیشونیم بهتر شده هرچیزی هم که فکر میکنید امتحان کردم و زوم
Turkiye
ناشناس
۲۲:۲۴ ۱۴ مهر ۱۳۹۹
سلام من طفلم تمام بدنش زخم میشه تمام ناخن اش افتاده طفل ۷ ماه اش هست علت اش چیست میشه لطفا بگو ی
Iran (Islamic Republic of)
somiy
۱۲:۱۴ ۱۹ اسفند ۱۴۰۳
سلام باید ببرید تحت نظر دکترفوق تخصص اطفال عزیزم این علائم باید پی گیری بشن ارزوی سلامتی وشادی براهمه
Iran (Islamic Republic of)
سیروام
۱۲:۵۵ ۲۸ تير ۱۳۹۹
ببخشید منو بدجور زدن یه راه حل خوب بمن بدین لطفاً
Iran (Islamic Republic of)
عیسی
۲۲:۴۸ ۰۸ تير ۱۳۹۹
همین الان من با این درد مواجعم و هیچ درمانی ندارن هرچی بگین امتحان کردم پیاز،الکل،گلاب،پماد هیدروتیدیزین....اما الان باصابون شستم بعد پودر کپسول سفالکسین زدم طول درمانشم تا ۱۰روزه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۱ ۰۸ تير ۱۳۹۹
فقط و فقط گلاب درمان این بیماریه
من قبلا گزیده شدم و هر درمانی را امتحان کردم ولی فقط گلاب درمان قطعی هست و حتی جای گزش هم نمیمونه
Iran (Islamic Republic of)
Alirza shahesnaeili
۱۸:۴۸ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
سمپاچی کنید
Iran (Islamic Republic of)
سیامک
۱۴:۴۷ ۱۷ خرداد ۱۳۹۹
فقط و فقط با بنزین جواب میگیرید و با روزی 3 الی 4 بار با صابون شستن.......پوماد یا چیز دیگه از عفونت جلوگیری میکنه اما از زخم شدن جلوگیری نمیکنه...گلاب هم خوبه اما باز به اندازه بنزین نیست...بنزین و با دستمال اغشته کنین بکشین روی قرمزی پوست..اینو بهتون بگم که وحشتناک میسوزه پوستتون باید تحمل کنید اگه میخواین خوب بشین...30 ثانیه بزارید بسوزه پستتون بعد برید زیر پنکه که باد بخوره تا اروم بشین....یادتون باشه قبل بنزین زدن با صابون بشورید..بعد از خشک شدن بنززین هر 4 ساعت با صابون بشورید....حتما باید با صابون شسته بشه تا جایه دیگه بدنتون کثیف نشه و پوستتونم زود خوب بشه...بازم میگم فقط بنزین خوبش میکنه.درضمن حتما قرمزی رو پوستتون و دیدین تا دیر نشده انجام بدید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۷ ۳۰ اسفند ۱۳۹۹
کدوم ادم عاقلی رو پاش بنزین می ریزه؟
Netherlands (Kingdom of the)
میثم
۱۵:۴۵ ۱۵ خرداد ۱۳۹۹
حشره نجسی هست.
من تو شالیزار های شمال بودم.اصلا نمیدونم کی منو گزید وسمشو ریخت.
دورچشمام به شدت می سوزه.
خیلی وحشتناک بده
آخرین اخبار