مروارید سیاه ایرانی هنوز لوکس‌ترین خوراکی طبیعی دنیا است اما شاید چینی‌ها مثل فرش و پسته بتوانند در تولید انبوه این سرمایه هم برای ایران یک رقیب جدی اما کم کیفیت باشند.

به گزارش گروه بازار باشگاه خبرنگاران؛خاویار را در معرفی رسمی اش به عنوان تخم ماهیان خاویاری و از گرانترین غذاهای جهان توصیف می کنند و در ادامه حتما این گزاره بیان می شود که «دریای خزر به عنوان بزرگ‌ترین منبع ماهیان خاویاری در جهان بیش از 90 درصد خاویار جهان را تأمین می‌کند.»
 
فیل‌ماهی یا بلوگا، تاس‌ماهی روسی یا چالباش، تاس‌ماهی ایرانی یا قره‌برون، ماهی شیب و ماهی ازون‌برون یا سوروگا، گونه‌های اصلی ماهیان خاویاری دریای خزر هستند. "لطفش این است که «مروارید سیاه» در همه جا پیدا نمی شود و در بازارهای جهانی هم با نام ایران شناخته می شود. از معدود محصولاتی است که نیاز به هیچ بازاریابی و تبلیغ هم ندارد. خود مشتریان برای خرید از سراسر جهان صف می کشند." البته این موضوع تا چند سال قبل کاملا صدق می کرد اما اکنون قضیه کمی فرق می کند.
 
خاویار روزگاری بهترین و پرسود ترین صادرات و سوغات ایران به شمار می رفت ولی چند سالی است که صادراتش در حال آب رفتن است و
 
متاسفانه مدتی است به خاطر کاهش تولید خاویار دریای خزر، برخی کشورها مانند چین پایشان به این بازار باز شده و با استفاده از برند معروف خاویار دریای خزر، در بازارهای جهانی سودآوری می کنند.
 
طبق معمول کارشناسان معتقدند عملا نتوانسته ایم میراث دار با ارزشی برای این محصول با ارزش دریای خزر باشیم و تا موقعی که ما نتوانیم، دیگران به بهترین نحو از این موضوع استفاده می کنند. به گفته متخصصان، چین، آمریکا و فرانسه از جمله کشورهایی هستند که با ضعف ایران در تولید خاویار، به دنبال گرفتن بازار این محصول در جهان هستند.
 
ارسلان قاسمی مدیرعامل اتحادیه سراسری شرکتهای تعاونی تکثیر و پرورش میگو، ماهی و آبزیان هم در جدیدترین اظهار نظر خود تاکید کرده است که چینی ها با دانش بومی ایران موفق به تولید 100 تن خاوریار پرورشی شده اند!
 
وی می افزاید: تولید خاویار دریایی ما در 15 سال گذشته از سالانه 300 تن به 3 تن کاهش پیدا کرده و تولید خاویار پرورشی ایران هم طی 8 سال گذشته حدود 30 کیلو بوده!! در حالی که چینی ها سالانه حدود 100 تن تولید خاویار پروشی داشته اند.
 
قاسمی در عین حال معتقد است دانش فنی این کار به طور انحصاری در اختیار ایران است ولی چینی ها مقداری از این دانش را توسط ایرانی ها و همچنین با کمک روسیه یاد گرفته اند ولی آن را بومی کرده اند.
 
در این میان طبق معمول بهانه هایی برای کاهش تولید خاویار ایران خاویار مطرح می شود؛ بهانه هایی مانند عدم حمایت دولت یا ضعف نظارت بر سواحل و چشم پوشی از صید غیرمجاز. در اصل موضوع هیچ تفاوتی به وجود نمی آید زیرا نتیجه آن رونق صید قاچاق ماهیان خاویاری و لطمه به ذخایر طبیعی این ماهیان شده است.
 
خاویاری که روزی می گفتند می تواند جایگزینی مناسب برای صادرات نفت باشد و در سالیان نه چندان دور بیش از 300 تن از این محصول گران قیمت از ایران صادر می شد، حال به مرز نابودی رسیده و سالانه حدود یک تن از آن به خارج صادر می شود..
 
بهروز کاکاوند مدیرعامل صندوق توسعه صادرات آبزیان ایران در گفتگوی خود با صبحانه، تنها راه علاج را در نظارت صحیح شیلات و واگذاری تصدی گری به بخش خصوصی می داند و می گوید: عذر بدتر از گناهی که برخی مسئولین در جلسات مختلف می آورند این است که مثلا ما بنزین نداریم که قایقهای بخش حراست در دریا فعال باشند!
 
وی ادامه می دهد: از سالها پیش مکاتبه و رایزنی کرده ایم که کارها را به بخش خصوصی واگذار کنید و خودتان هم نظارت داشته باشید. ما هم تعهد می دهیم آن 30 تن خاویار را که قبلا توسط خود صیادان و بخش خصوصی انجام می شد را به عنوان حداقل تولید حفظ کنیم و سپس آن را افزایش دهیم. با این کار جلوی قاچاق خاویار هم گرفته می شود.
 
مدیرعامل صندوق توسعه صادرات آبزیان ایران یادآور شد: کسی که باید جوابگوی صید باشد و کارها را انجام دهد صیادان هستند ولی متاسفانه تنها کسانی که از هیچ چیز خبر ندارند همین صیادانند. معلوم نیست چه کسی در این مملکت خاویار صید می کند و چه کسی صادر می کند؟ الان هم که آقایان باید پاسخگو باشند کسی پیدا نمی شود.     
 
مدیرعامل صندوق توسعه صادرات آبزیان در ادامه یادآور می شود که همین الان اگر خاویار در دستمان باشد، از آمریکا و کانادا و بیش از 100 کشور مشتری داریم ولی چیزی برای عرضه نیست. وقتی هم مشتریان جهانی متوجه شوند اجناس قلابی با برند خاویار دریای خزر در بازار عرضه می شود، دیگر به خاویار ایران هم اطمینان نمی کنند. آن وقت اگر ما وضعیت تولید خاویار پرورشی و خاویار دریایی خود را هم سروسامان بدهیم دیگر بازاری در اختیار نخواهیم داشت چون بازار جهانی اعتماد خودش را به خاویار ایران از دست داده است.
 
مروارید سیاه ایرانی هنوز لوکس ترین خوراکی طبیعی دنیا است اما یادمان باشد اگر چینی ها مثل فرش و پسته توانستند در تولید انبوه این سرمایه هم برای ایران یک رقیب جدی اما کم کیفیت باشند، ممکن است در این بازار هم مهندسی معکوسشان جواب بدهد.
 
 
 
* قیمت خاویار چقدر است؟
 
خاویار ایران یکی از گرانترین غذای دنیا و البته یکی از خوشمزه ترین و انرژی زا ترین غذاها در دنیاست.گران ترین خاویار که معروف به خاویار بلوگا است به رنگ سیاه نیست بلکه همانند الماس روشن است که به آن الماس ایرانی می گویند. برای خرید هر کیلو آن باید چیزی بیش از 5000$ پرداخت کرد. 25 % از چربی خاویار کلسترول و 75 % آن لستین تشکیل میدهد. پروتئین موجود در خاویار متشکل از اسیدهای آمینه آرژنین ، هیستامین ، ایزولوسین ، لیزین و میتونین است و گفته می شود این نوع خاویار کمتر به صورت اصل در داخل کشور پیدا می شود اما برخی قیمت های موجود در فضای مجازی نشان می دهد که هم‌اکنون قیمت هر کیلوگرم خاویار 2 میلیون و 900 هزار تومان است تا 4 میلیون و 120 هزار تومان است.

صبحانه آنلاین/
برچسب ها: خاویار ، ماهی ، لوکس ، خوراکی ، قیمت ، کیفیت
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۵۰ ۲۶ فروردين ۱۴۰۱
من قیمت خاویار پرسیدم 50گرمشو بهم گفت 1980000تومان
تو دیجی کالا هم زده 50گرم1600000تومان
Iran (Islamic Republic of)
سید محمدباقر عاملی
۱۸:۴۵ ۰۳ بهمن ۱۳۹۸
خب...شماننوشتید آدرس یه کانال یه وب یایه چیزه دیگرو...
که ما اونجا بصورت آنلاین هم بتونیم قیمتاروببینیم وهم خرید کنیم...
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۲۱:۱۰ ۱۱ دی ۱۳۹۸
منم خاویار میخوام
Iran (Islamic Republic of)
السا
۱۳:۴۱ ۰۶ شهريور ۱۳۹۸
واقعا۹۰درصدرمردم ایران خیلی چیزارونخوردن فقط شنیدن.ولی ایران تولیدمیکنه کشورای دیگه مصرف میکنن
United States of America
محمود
۰۷:۲۴ ۳۰ مرداد ۱۳۹۸
اینقدر حرص نخورین تا چند وقت دیگه پسته و بادوم و گردو هم برای ما حکم خاویار رو پیدا می کنه مال ماست ولی پولش رو نداریم بخریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۵ ۰۸ تير ۱۳۹۸
کو ؟
Iran (Islamic Republic of)
شهرام
۱۶:۰۳ ۰۷ تير ۱۳۹۸
خدالعنت کنه دلالهای این خوارکی بسیارعالی وپرانرژی را که نمیدن بمردم خودمون
Iran (Islamic Republic of)
هلنا
۱۰:۳۵ ۳۰ خرداد ۱۳۹۸
من چون بچه گرگان هستم ،دوستان لزف میکنن میان برامون.مزه اش فوق العادس
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۰۳:۱۲ ۲۹ فروردين ۱۳۹۸
سلام...
باورم نمیشه ایران حدود ۹۰ درصد خاویار دنیا رو تامین میکرده،در حالی که هیچکدوم از شهروندان ایرانی حتی این ماده ی غذایی رو از نزدیک ندیده اند...
به ولله قسم اگر ما به همون میزان صادرات خاویار در سالهای گذشته برسیم،باز هم هیچ چیزی به جیب خالی مردم ایران اضافه نخواهد شد...
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
علی
۱۶:۴۱ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
ای کاش خاویار بادمجون هم مزه خاریار میداد
مگه میشه تخم بادمجون مزه تخم ماهی بده
ای خدا فقط یه دونه خاویار
United States of America
ناشناس
۱۷:۳۱ ۱۳ بهمن ۱۳۹۷
خاویار رو بیشتر به عنوان صبحانه می خورم
Iran (Islamic Republic of)
omid
۱۸:۴۴ ۱۶ دی ۱۳۹۷
خاویار؟؟؟؟؟
دیزی نخوردین((:
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۳ ۱۲ دی ۱۳۹۷
تورا خدا چه مزه داره این خاویار
Iran (Islamic Republic of)
بابک
۱۱:۵۰ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
مزه مزخرفی داره. فک کن مرکب خوشنویسی داری می‌خوری.
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۰:۴۵ ۱۰ دی ۱۳۹۷
دارن وام می گیرم ۵ میلیون شاید نیم کیلو خاویار بخرم اگه خدا بخواد
Iran (Islamic Republic of)
جواد
۱۹:۲۸ ۰۱ بهمن ۱۳۹۸
خاویار درجه یک 50 گرمش 2 میلیونه!!!!
Iran (Islamic Republic of)
عرفان
۲۲:۱۹ ۰۵ دی ۱۳۹۷
بله مال بی مدیریتی شما هست این شماها هستید که تولیدی ماهی خاویار رو نابود کردی و به افول بردید بله ایران پتانسیلشو داشت به جای تولیدی نفت خاویار تولید بکنه که پول به همشون بیاد و نفت رو استخراج و ذخیره بکنیم
آخرین اخبار