تبریز؛

پرورش شتر در آذربایجان شرقی

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان‌شرقی گفت: با توجه به شرایط اقلیمی و پسروی آب دریاچه ارومیه، آذربایجان‌شرقی استعداد پرورش شتر را داشته و برنامه‌ریزی‌های لازم برای این کار در حال انجام است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز؛ شریفیان همزمان با 21 ژوئن مصادف با اول تیر، که به عنوان روز جهانی شتر نامگذاری شده است، با بیان اینکه کارشناسان پرورش شتر آذربایجان‌شرقی در تدوین سند راهبردی پرورش شتر کشور همکاری می‌کنند، افزود: این سند با همکاری مرکز اصلاح‌نژاد دام وزارت جهادکشاورزی مستقر در استان البرز، معاونت تولیدات دامی وزارت جهادکشاورزی، معاونت‌های بهبود تولیدات دامی سازمان‌های جهادکشاورزی در استان‌ها و انجمن علمی شتر برای نخستین بار در حال تدوین و نهایی شدن است.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر حدود 162 هزار و 371 نفر شتر در ایران شناسایی شده است و این تعداد در  مقایسه با تعداد 48 میلیون و 777 هزار و 500 راس گوسفند و 8 میلیون و 117 هزار و 661  راس گاو، رقم اندکی به شمار می‌آید گفت: باید با ایجاد زیرساخت‌های علمی و تخصصی و کارشناسی و حمایت از صنعت پرورش شتر، شرایطی را فراهم کنیم که بخش خصوصی نیز علاقه‌مند به ورود به این حوزه شود.

شریفیان با بیان اینکه اکثر استان‌های کشور همچون استان آذربایجان شرقی دارای شرایط مناسب برای پرورش شتر هستند، گفت: با توجه به شرایط اقلیمی استان و نوسانات بارش باران می‌توانیم با توسعه صنعت پرورش شتر، گام‌های خوبی در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی در این بخش برداریم.

وی با بیان اینکه طی سال‌های اخیر با خشکسالی‌های پیاپی، کاهش بارش باران، از بین رفتن مراتع، بیش از گذشته نیاز به پرورش شتر داریم گفت: شتر نیاز اندکی به آب و مواد غذایی داشته و نسبت به تغییرات اقلیمی و گرم‌شدن هوا مقاوم است؛ ضمن اینکه این حیوان در مناطق بیابانی و نیمه‌بیابانی رشد می‌کند و اگر بتوانیم صنعت پرورش شتر را توسعه دهیم، بخش مهمی از اقتصاد مناطق بیابانی را رونق می‌بخشیم.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی استان با بیان اینکه گوشت و شیر شتر ضمن اینکه ارزش غذایی بسیار بالایی دارد، سودآوری مناسبی نیز برای فعالان این صنعت به همراه دارد گفت: ما باید با انجام حمایت‌های ویژه، سرمایه‌گذاران را تشویق به مشارکت در این بخش کنیم و با توجه به ظرفیت‌هایی که در کشور داریم، ورود بخش خصوصی در این عرصه منافع زیادی برای آنها خواهد داشت.

شریفیان با بیان اینکه با توجه به ویژگی تحمل شرایط سخت در شتر و قابلیت تطبیق آن با شرایط آب و هوایی متفاوت و عدم نیاز به تغذیه خاص در پرورش آن، امکان پرورش  شتر در سطح استان و نیز حاشیه دریاچه ارومیه و استفاده بهینه از گونه های گیاهی این منطقه، امکان ازدیاد گله های شتر در استان را با توجه به شرایط سهل پرورش آن، اقتصادی می نماید با اشاره به مقاوم بودن این حیوان به بیماریها و شرایط آب و هوایی سخت و همچنین بی غذایی تا چند روز، گفت: هم اکنون بیش از 1610 نفر شتر در آذربایجان شرقی پرورش داده می شود و این جمعیت بیشتر در شهرستانهای کلیبر، هشترود، شبستر، میانه، بناب، اسکو و ملکان تمرکز یافته‌اند و نحوه پرورش آنها به صورت سنتی دنبال می‌شود.

 وی از برنامه‌های این معاونت برای ارتقای جایگاه پرورش شتر در استان خبر داد و افزود: با توجه به مزایای بالای تولید این حیوان از لحاظ دست‌یابی به مواد پروتئینی و ایجاد امکان پرورش آن با حمایت از بهره‌برداران پرورش دهنده شتر، در دستور کار قرار گرفته و برنامه‌های مدون در رابطه با نحوه پرورش و حمایت عملی از بهره‌برداران درآینده نزدیک اعلام خواهد شد.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی استان میانگین وزن لاشه این حیوان را 216 کیلوگرم و بازده لاشه آن را 49 درصد ذکر کرد و گفت: با برآوردهای کارشناسی، در حال حاضر توان تولید 48 تن گوشت شتر در سال در استان را داریم.

وی با بیان اینکه ایران از نظر پرورش شتر در دنیا رتبه بیستم و در آسیا رتبه هفتم را داراست، افزود: شتر ویژگی‌های خاصی دارد که مهم‌ترین آنها تحمّل شرایط سخت صحرا و دماهای گوناگون و به‌ویژه گرمای شدید تابستان و کمبود آب و علوفه است.

شریفیان ادامه داد: ترکیب جسمانی شتر با دیگر جانوران اختلاف زیادی دارد، و این اختلاف باعث شده که شتر در طول روزهای سال در صحرا زندگی کند و از بوته‌ها و درختچه‌های گوناگون صحرایی و کویری و حتی از بوته‌های شور و خاردار تغذیه کند و از جانورانی است که با محیط‌های خشک و بی‌آب و علف و صحرا سازگار شده و این سازگاری باعث شده است که به خوبی بتواند آب و هوای گرم و خشک، بی‌آبی و کم‌غذایی را تحمل کند.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی استان با بیان اینکه شیرشتر غنی از مواد غذایی و ضدسرطان است افزود: گوشت آن خوراکی و از پوست آن کمربند، صندلی و لباس تهیه می‌کنند پشم آن برای تولید فرش و چادر و از پیخال کاملاً خشک آن به عنوان سوخت استفاده می‌گردد و میزان چربی موجود در کوهان شتر دوکوهانه در حدود 100 کیلوگرم برآورد می‌‌شود و به عبارت دیگر می‌توان گفت کمتر قسمتی از شتر وجود دارد که بی‌مصرف و دور انداختنی باشد.


انتهای پیام/ش

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار